Rabatka z trawami: wydaje mi się, że trochę za blisko siebie rosną te trawki bliźniaczki najniżej na zdjęciu.. A z tyłu to tam nie ma jakiegoś miskanta..? Miskanty musza mieć duuuużo miejsca, duże odstępy. Ale ja tam nic nie poznaję, trawy jakieś Lepiej generalnie trochę za rzadko posadzić, niż za gęsto.
Rabatka rewolucyjna: jeśli jest tam barwinek i dąbrówka, to jeśli mają zarosnąć ziemię, to niczym nie możesz tam ściółkować - na korze się nie rozmnożą Nie chciałabyś tam więcej tawuł dosadzić, bliżej siatki..? Taka ładna rabata w odcieniach żółci by była, z dominującym akcentem tawuły, poprzetykana gdzieniegdzie dodatkami innymi.
no miskanty tam są, ale ja nie wiem ile czasu im zajmie rozrosnięcie się ?
na srodku są czosnki, wiec potem trawy mogą to zasłonic
te 2 zielone obok siebie to carex palmowy, nie wiem ile mu miejsca trzeba
za 2 lata mogę rozsadzic trochę.. za malo miejsca na 2 lata ?
dlugosc tej rabatki to ok 2m a szer ok 1,30m
a na tej rewolucyjnej to nie ma juz miejsca... z tylu są pnącza, akebia i powojniki, poza tym budleja jak urosnie to zasloni caly tyl
i jeszcze roze tam są...4 krzaki w sumie na calej dlugosci
i piwonie 3 zwykle i 1 drzewiasta
no i 3 drzewka: jabłonka royality, nigra i magnolia susan
do tego jakies lilie wyłażą...
aaa...zapomnialam dodac ze na tyłach wsadzilam szt ML
chce troszke sie osłonic od sąsiadów, wiec cos wyzszego chciałam
roze będą munstedad wood i burgundy iceberg i chippendale
Jak ty na tej rewolucyjnej to wszystko wcisnęłaś?? Strasznie dużo dobra
Trawy szybko rosną, ja bym je posadziła wedle docelowej wielkości, po co sobie roboty za rok czy dwa przysparzać. Moje miskanty ML (oby nie ś.p., tydzień temu jeszcze oznak życia u nich nie zauważyłam..) w rok podwoiły swoją wielkość. Jak dla mnie to tam trochę za gęsto jednak na tej rabatce trawowej No i bym posadziła jednak mniej gatunków a więcej sztuk, np. turzyce super w większych grupach wyglądają (teraz taka mądra jestem, a niedawno jeszcze sama wszystko po jednej sztuce kupowałam ) Trawy same w sobie dość smutne są, dobrze pomiędzy nimi coś żywszego posadzić, jakieś kwiaty... Mogłabyś jako wypełniacz między trawami dać np. szałwie Dużo szałwi
szałwię ? ale ona niska jest...chyba ze z przodu ?
posadzilam tam czosnki na tle tych wysokich
i z przodu chce jeszcze dosadzic na jesieni i moze irysy ?
rabatka po rewolucji ma ok 4-5 m dlugosc i ok 1,5 głębokości
chcialam osiągnąc efekt buszu
teraz wydaje mi sie ze bardzo luzno jest
początku rabatki i jednej rozy na fotce nie widac bo sie nie zmiesciła
U ciebie wiosna w pełni, kolorów mnóstwo! I rh już kwitnie! A różowe tulipany skąd się wzięły? Mogły być pomylone cebulki....u mnie tez to sie zdarza....