Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:39, 16 maj 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Aniu kupiłam hosty, dość spore i są w doniczkach. Myślisz, że mogę je przed wsadzeniem do ziemi podzielić?

Nic nie miałabym przeciw temu aby Twoje chmury deszczowe przyszły do mnie. U mnie deszczu nigdy za wiele. Piach pochłonie wszystko.

Chyba deszcz poszedł do ciebie, nawet tu i ówdzie widać niebo.. hosty podziel, ale ostrożnie by jak najmniej zniszczyć liści, bo to nie najlepszy moment na dzielenie.. mogą trochę padnać, ale sie pozbierają... ja te swoje też keidyś w szczycie sezonu przesadzałam i dzieliłam, a teraz jakie ładne.. to te co mi Sebek kazał wydrzeć z jałowca, bo przyjedzie i sam to zrobi...
Piękne som
Sebek buziam mocno Kawałek jest zawsze twój

A te mi przysłałą Irenka, też w sezonie wegetacyjnym.. maciupkie kłącze.. i jest potwór powyżej kolan..
Irenka - buziam też

I jak koncert życzeń to i Finkę Szałwia prawie kwitnie i dzwonki też wysokie i z pąkami

Piękne zwarte kupki.... zobaczymy jaka będzie, już się nie mogę doczekać

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:32, 16 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tak Sylwia dałam więcej piasku ,bo te co przedwczoraj sadziłam koło piesia to w ogóle załadowałam w kompoście dzisiaj je wysadzałam
Szałwia też ma już kwiatostan ,myślisz że mogę jej zaszkodzić ?
Dobrze że tylko dwie przesadziłam ....o 15 cm ot durna baba ze mnie

Ja jestem Ewciu mocno niepoprawna ! ze mnie nie należy czerpać wzoru !.... Bo ja przesadzam nawet jak kwitnie ale staram się wówczas nie naruszyć korzeni i wykopuję duże bryły (dotyczy bylinek). Nie odważyłam się jednak podzielić kwitnącej byliny i przyciąć drzewa lub krzewu kwitnącego . Dlatego czuję się rozgrzeszona
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:27, 16 maj 2014

Do góry
Tak Sylwia dałam więcej piasku ,bo te co przedwczoraj sadziłam koło piesia to w ogóle załadowałam w kompoście dzisiaj je wysadzałam
Szałwia też ma już kwiatostan ,myślisz że mogę jej zaszkodzić ?
Dobrze że tylko dwie przesadziłam ....o 15 cm ot durna baba ze mnie
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:02, 16 maj 2014

Do góry
Szałwia łączna zaczyna pokazywać kwiatuchy

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:15, 15 maj 2014

Do góry
Za magnolią posadziłam 5 szt żółtych żywotników. Sama będę wsadzałam u siebie yellow ribbon, bo podobno najładniej się starzeją, nie brązowieją na zimę. W narozniku 5 szmaragdów i klon/nigra, a wokół niego limki, które położą się na szambo i je przykryją. Przed nimi bukszpan.

Kule bukszpanowe przesadziłam do conici po prawej stronie, Bedzie stozek i dwie kule. W obwódce żurawki lub bordowy berberys admiration.

Limki powtórzyłam obok drugiej conici.

Przed różami - lawenda lub szałwia. Za różami fioletowe ostróżki.

Uzupełniłabym tyły trawami. Gracki? a może morning light? Jest niższy od gracka...

Trochę zginą niższe rośliny pod samym płotem... Zastanów się, czy ich nie przesadzić. Marzena przesadzała ostatnio megawielki stożek z bukszapanu, więc Tobie też się uda. Bukszpan ma zwartą bryłę korzeniową z wieloma drobnymi korzonkami - naprawdę możliwe jest przesadzanie nawet dużych egzemplarzy.

W ogródku Iwony 09:45, 15 maj 2014

Do góry
Czytam , że szałwia ci nie wyszła po zimie....może to była taka z Holandii? Najlepsze są polskie! Ja mam kilka - wychodzą zawsze! A teraz wiosną dosadziłam 50 sztuk -obwódkę rabaty zrobiłam- właśnie tych deep blue, ale kupowałam z polskiej szkółki! Wiec mam nadzieje, że wyjdą po zimie na przyszły rok! Nie straszcie!
Rh i azalie bardzo ładnie kwitną, ja nie mam do nich ręki...
Ogród niby nowoczesny ale... 20:59, 14 maj 2014

Do góry
Wszystkie piwonie bez pąków...jakiś malutki cycek tylko wystaje...więc na kwiaty poczekam kolejny rok...

lawendy

szałwia lada moment wybuchnie kwieciem

Ogród, który ciągle zmieniam 20:16, 14 maj 2014

Do góry
brysia napisał(a)
Przybiegłam zobaczyć! Powiem jeszcze raz, piękny ogród. Masz dużo wysokich drzew iglastych, tego u mnie brak. Już wiem jak zrobić rabatki, teraz tylko muszę to dopasować do mojego ogrodu.
Co to za białe drzewko, na pierwszym zdjęciu, obok bzu? Czy to dereń? W formie krzaka czy na pniu? a te zielone obok niego to jakieś iglaki?

Brysiu fajnie że mogłam troszkę pomóc to białe drzewko to faktycznie dereń biały w formie krzaka , a to wszystko zielone to szałwia omszona posadziłam kilka sztuk ,a mam na całej rabatcebędzie fota jak zakwitnie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:55, 14 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bratki w donicy są przesłodkie.

Brązowa donicę pomalujesz na biało jak pozostałe??

Widzę kawał roboty w ogrodzie.... wielkie rabaty przygotowane i częściowo obsadzone..

A szałwia odbije.. możesz przyciąć przemrożone, to sie zagęści ... i ciut później zakwitnie, ale za t obędzie jej więcej

Aniu witam Cię serdecznie na razie donicy nie będę malowała jak będzie mi kolidowała z całością to może wtedy teraz jako tako wygląda w zestawieniu z z częściami drewnianymi foteli balkonowych , pergoli i domku narzędziowego, który jest obok tarasu , szałwia rośnie i te środeczki mają się lepiej Pozdrawiam Aniu serdecznie
Marzenie o... 17:02, 14 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
aaa jeszcze coś - jakie towarzystwo dla róż zaplanowałaś? Czekam na dostawę razem z Tobą

Towarzystwo dla róż, to przede wszystkim ostróżki (w różnych odcieniach niebieskiego) - już je mam kupione - grzecznie czekają na wsadzenie. Myślałam też o przetaczniku - w odmianie Christa (kwiatostany przypominają rybki) - i jest dość niski. Kusi mnie też szałwia, tylko mam tam niewiele miejsca i chyba byłoby za dużo tego dobrego. A w ogóle to miałam już w rękach prześliczne powojniki (też do tych róż) - odłożyłam w szkółce z bólem serca.
Ogródki ziołowe - zioła 09:57, 14 maj 2014

Do góry
U nas ostatnio króluje szałwia. do ryb, do ziemkniaków i z mlekiem i miodem na bolące gardło. zimuje nam bardzo ladnie w gruncie, a co ważniejsze to zamarza cały krzak więc jak potrzebujemy świeżej szałwii to wystarczą dwa skoki do ogrodu i zerwanie paru gałązek
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:44, 13 maj 2014

Do góry
Bratki w donicy są przesłodkie.

Brązowa donicę pomalujesz na biało jak pozostałe??

Widzę kawał roboty w ogrodzie.... wielkie rabaty przygotowane i częściowo obsadzone..

A szałwia odbije.. możesz przyciąć przemrożone, to sie zagęści ... i ciut później zakwitnie, ale za t obędzie jej więcej
Jeszcze będzie przepięknie... 22:21, 13 maj 2014

Do góry
Witajcie po długiej przerwie Trochę udało się zmienić:

Zdecydowałam się na berberys Maria i miłorząb w roli głównej, została lawenda, jeden bukszpan do przycięcia i trzmielina Harlequin.

Druga część to berberys, dwie Amonogawy i jabłoń Scarlet, dwie borówki, wrzośce i bergenie.

W planach mam dosadzenie dwóch kul bukszpanowych między drzewami, za nimi przetacznik Red Fox i z boku szałwia fioletowa. Wstrzymuję się na razie, bo nie wiem czy to dobre połączenie kolorystyczne i jak to będzie wyglądać, gdy Maria nabierze jesiennych rumieńców. A może coś podpowiecie, na razie jest pustawo.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:32, 13 maj 2014

Do góry
Ostatnia produkcja.... Dopchałam rabatę berberysową roślinami. Szałwia prawdopodobnie jest na niej przejściowo, bo nie mam aktualnie co z nią zrobić, a po co ma się dusić w doniczkach

Jesienią za berberysy, a przed murek posadzę dużo czosnków, a przed chyba tulipany.

Kulko-maczugi trochę się rozkładają na boki i samoczynnie kulkują

Berberysy, jeszcze brzydko na razie wyglądają .
W cieniu - zacieniona 18:50, 13 maj 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
To ja się tyle w domu napracowałam przy tym rozwarze a u ciebie sam ładnie wyrósł,chyba go trzeba przepikować,czy on zakwitnie w tym roku?
U nas też zimno.burza była i doś mocno polało.
Moja szałwia nic nie rośnie rozłożyla się jak placek i tak siedzi ,może z zimna,a u ciebie?
Nie wiedziałam,że tak ładnie się wysiewa,też mam wysiany w domu,ale go lubię i jest bezproblemowy....a takich roślin ostatnio szukam.Będę sadzić to co u mnie rośnie...a nie moje zachciewajki....
Szałwię mam podobną,Twoja zdrowo wygląda,jak będzie cieplej to nadrobi i śmignie w górę.

Hiacynciki hiszpańskie też u mnie zaczynają kwitnąć...miałam jeszcze niebieskie...może są w pąkach...
W cieniu - zacieniona 18:43, 13 maj 2014

Do góry
To ja się tyle w domu napracowałam przy tym rozwarze a u ciebie sam ładnie wyrósł,chyba go trzeba przepikować,czy on zakwitnie w tym roku?
U nas też zimno.burza była i doś mocno polało.
Moja szałwia nic nie rośnie rozłożyla się jak placek i tak siedzi ,może z zimna,a u ciebie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:14, 13 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Rany teraz jak jestem już mamą.....to tylko nadrabiam wątki....czasu brak ......
Tyle do nadrobienia ale pięknie jest ....opłaca się do Ciebie wpaść na poranną kawę

...oj Zetka, to dopiero początek bycia mamą, potem, coraz mniej czasu, o dziwo, ale więcej można dokonać
kawka pewnie pyszna, więc, jakbyś znowu rankiem wpadła, to zostawiam fotki

czosnki sadzone z chorą łapką, jednak żyją
a tu i lawenda i róże i przetaczniki i szałwia, szkoda, że nie naraz w duecie, taki był plan przy okazji zmian
...a firletka znowu zdominuje wszystko!!!

duma z siania
łubiny

trawki NN...no kurcze, po łacinie ani rusz, ale piękne

głogowniki i rh, też dobry duet...i radość, wschodzą maki z Kanady
Terenia, jak czytasz, udało się

Co przed tujami? 12:31, 13 maj 2014

Do góry
ew3lina napisał(a)
jakbym z prawej strony oprocz zlikwidowanej trawy przy tujach jeden rzad pyt z nawierzchni tarasu wziela i tam ziola posadzila?

Myślę, ze to już lepiej niż tylko na wąskim paseczku pod tujami. A pod płytami co jest?

Jakbyś sadziła tam zioła to najlepiej wybrać te, które mają szansę być wieloletnie - lawendy, szałwię, tymianki - i ustawić je sobie tak, żeby ładnie wyglądały, a resztę typu bazylia wmontować pomiędzy. Nie sadziłabym mięty luzem, można zakopać z doniczką razem. Albo w ogóle mięte posadzić gdzie indziej, a tam pozostać przy bardziej "środziemnomorskich" roślinach. Mięta urośnie też w półcieniu. Jeżeli masz tam jakieś płożące, niskie oregano to można wykorzystać jako zadarniasz między tujami albo tuż przy płytkach - zamaskuje ich krawędź. Można też oddzielić taki ziołowy ogródek od trawnika niską prostokątną donicą, żeby zamknąć rabatę od tej strony.

Też myślałam o czosnkach - klasyka - jakiś 'Mont Everest' na przykład. Pamiętaj, ze ich liście będą szybko brzydły. Może ta się tak wymanewrować, żeby zioła je przysłoniły? Najbardziej przysłaniająca z tego kompletu będzie pewnie lawenda i może szałwia.

Trawa - nie wiem, może to jakiś oczeret? Wygląda trochę jak oczeret Tabernemontana 'Zebrinus', ale nie wiem. Może to coś innego i w ogóle nie trawa?
Hirutkowy raj:)) 11:25, 13 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zrobiłam przegląd rośłin ozdobnych które mogą przypominać tego chwasta.. porównaj sobie.. potem usunę.. by nie zaśmiecać wątku. Czasami siewka sie trawi i w trawach ale siewka nigdy nie jest tak szybka w rozwoju

Szałwia, ale ma bardziej powcinane liście i szybko widać paki kwiatowe

Floksy

Przetacznik Christa

Onętka czyli panieński welon

firletka chalcedońska

Aniu jesteś wielka Mała_Mi dziekuje za pomoc i w żadnym przypadku nie usuwaj zdjęc sa bardzo ładne i poglądowe,przydadzą się sprawa rozstrzygieta chwascior do kasacji
Hirutkowy raj:)) 09:37, 13 maj 2014

Do góry
Zrobiłam przegląd rośłin ozdobnych które mogą przypominać tego chwasta.. porównaj sobie.. potem usunę.. by nie zaśmiecać wątku. Czasami siewka sie trawi i w trawach ale siewka nigdy nie jest tak szybka w rozwoju

Szałwia, ale ma bardziej powcinane liście i szybko widać paki kwiatowe

Floksy

Przetacznik Christa

Onętka czyli panieński welon

firletka chalcedońska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies