Tak, olbrzymy i mam tez pełno siewek, mnóstwo kolejnych idzie, w moim ogrodzie juz miejsca brak
wielkie lilie, a jedna to wręcz big, prezent od miłośnika lilii, zapomniałam nazwę
to wschodzą lilie orientalne pełne, cudowne i pachnące
Blushing Girl
Sweet Rosy
My Weeding
Magic Star
Lilac Cloud
a w innym miejscu, nie sfociłam idą moje martagony
te też już ostro ruszyły
i ta wielka na ponad 2m też
Witam cieplutko
Jakie rośliny...hmm Wszystkiego po trochu czyli istny misz-masz.
Uwielbiam lilie no i są w ilości.. jedna donica
W tym roku pierwszy raz rosną u mnie czosnki ozdobne,zobaczymy jak sobie poradzą.Mam też liatry kłosowe,powojnika,wiciokrzew,mieczyki,babiana,datura,krzewuszkę
z pnących jest jeszcze tunbergia,która narazie grzeje się na domowym parapecie.
No słabo szły na początku, teraz juz ok, na dodatek wszędzie, gdzie je dałam, to tylko mały wycinek
Gdzieś to niebo zobaczyła
tu ciut kiepska fota, ale wywaliłam lilie stąd, kopałam jak kret, a one proszę, znowu idą, niezłomne jakieś
i koniec relacji, ale pomęczyłam fotami
Korony już spore i ciemierniki śliczne, u mnie lilie idą na maksa, łącznie z tymi miejscami, skąd nieustannie przesadzałam
Fajnie, że po świętach i zacznie się ruch w ogrodzie
W powyższym poście napisałam piwonie, a miałam w rozumie lilie
Dzięki zażyczenia i wzajemnie.
Dostałam gratisową różę.. Róża Veilchenblau.. no i jak ją oddać??? Ale gdzie ją upchnąć.. to wielkie rośnie. Idę zadołować moje róże w doniczki... nie mam kiedy posadzić. Też będą miały survival.
od samej góry chciałam wsadzić niskie roślinki zadarniające np. floks szydlasty, rogownice, runiankę, żeby też tam coś kwitło
powyżej ścieżki(bo to czarne to ma być ścieżka + mały placyk)chciałam wsadzić jakieś niskie rośliny np. hosty, lawendę, maciejkę, niezapominajkę, gdzie niegdzie może bukszpan
na murze rośliny zwieszające się - trzmielina, wilec, nasturcja itp.
Przed tą kolorową rabatą dobrane kolorystycznie rośliny aby rosły piętrowo - np. wilczomlecze, krwawniki, szałwia omszona
w puste miejsca np. jakiś dzban i niby wylewające się z niego kwiaty (to to białe z brązowym)
spruchniałe drzewo obsadzone np rozchodnikami.
zupełnie nie w stylu ogrodowiska, nie wiem POMÓŻCIE!!!
Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia
Karol99- dziękuję- rzeczywiście jest fajnie i po zmroku. Oczywiście to także zasługa ogrodwiska bo mąż chciałzrobić typowy pas startowy - czyli lampki idealnie po obu stronach ścieżki, wszystko symetrycznie i ble. Na szczęście poczytałam ogrodowisko, rady Danusi i uparłam się na reflektorki, ktore oświetlają punktowo rośliny a lampy starałam się jak najbardziej "ochować" wśród roślin.
bartek_luberda- tak zrobiłam. Znaczy wywaliłam szmatę, okopałam róże, rozsypałam nawóz i kompost, zagrabiłam rabatkę, wsadziłam lilie między róże (taki mi się pomysł spontanicznie urodził w głowie) i na razie zostawiłam. Jest na rabatce trochę kory ale przekompostowanej bo takiej sprzed 2 lat. Pomiędzy róże dam gazety a na to będę sypać skoszoną trawę. Trochę się bojędawać korę- zwłaszcza świeżą, bo róże tego za bardzo nie lubią. Ale chętnie wykorzystam Twój pomysł na inne rabatki
Wracając do tych róż i szmaty- przyznaję, że skruchą, że o ile w niektórych miejscach mi się włóknina sprawdza o tyle przy różach absolutnie nie! Jest szalenie trudno nawozić róże, kopczykować, rozgrabiać itp. Oczywiście o jakimkolwiek wzruszeniu ziemi nie ma mowy. Zdjęłam i bardzo się cieszę. Będę plewić (i kląć ) i wierzę, że moje róże mi za to podziękują.
p.s. moja trzyletnia córcia wczoraj takie zdanie wygłosiła ( i rozłożyła mnie tym na łopatki) "Mamo Ty tak dbasz o te kwiatuszki, kopiesz, plewisz, dajesz im jeść, pić- TY JE MUSISZ BARDZO KOCHAĆ I ty masz mamo dobre serduszko bo jak ktoś kocha nawet takie maleńkie kwiatuszki to musi mieć bardzo dobre serduszko!