Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

bdan 12:16, 11 mar 2015

Agnieszko ja w projektowaniu to cienka jestem, u mnie tez teraz na tapecie "kwaśna rabatka" na której przewiduję oprócz rododendronów trawy gracki, zawilce japońskie, lilie, tawułki.
Dzisiaj u Oli kosolki oglądałam zamieszczony link, może coś Cię zainspiruje (drzewa z trawami)

http://www.gardenidea.pl/domaszczyn_realizacja.php
agniecha973 12:24, 11 mar 2015

Dzięki. Przeglądnę.
magnolia 12:54, 11 mar 2015

spróbujmy:

B- buk
c- Conica
Rh- jakis rhododendron do towarzystwa dla Novej Z, jasniejszy, niewielki gabarytowo
- Różowe elispy- 2 Nove Z
-białe mazy- Kacze dzioby
- Białe kulki- może Soirea Betulifolia, albo inna mała forma krzaczasta
- Fioletowe plamy- miodukna, albo żurawka, jesli urosnie cokolwiek przed jałowcem, a własciwie pod nim , to tez tam
-H- hortensja pnaca
-Zielona plama jasna- paprocie
- zielona ciemniejsza- hosty i epimedium, można jesszcze w małych kepach żurawki
Te zielone plamy mozna połączyć i dać paprocie kępami/grupkami, a między nimi hosty i epim.

Paprocie- ja lubię Adiatum Imbricatum- bardzi mi się podoba, ale to jest malec- 40 cm wys
co do innych paproci- nie pomogę,chyba tzreba popytać specjalistki. Ja bym dała tam paprocie kilkadziesiąt cm, nie za wielkie
Hosty- może nie z tych wielkich, albo jak wielka to 1- 2szt, a reszta z nie za dużych.Może gdzie kepka z Praing Hands.

magnolia 12:59, 11 mar 2015

tam w hosty/epimedium mozna dac tez kępki Carexa Ice D lub innego Morrovi, żeby troszkę przełamywał kępiaste pokroje. Nie wiem ile tam jest miesjca-pare matrów 2 bedzie, co?
Gabrysia_ 13:05, 11 mar 2015

Ale fajne jaja wielkanocne ( tak mi sie jakoś skojarzyło )
Projekt Magnolii będzie super,tak samo jak moja "Magnoliowa" którą uwielbiam
Wieloszka 13:23, 11 mar 2015

Ufff... dobrze, ze jest Magnolia i to wszystko ogarnia
Macham Aguś! I kibicuję Wam
ewalm 13:40, 11 mar 2015

agniecha973 napisał(a)

Ewa, pozdrówka. napisz co tam u ciebie w ogrodzie, choć wiem, że to jeszcze ciężko ogrodem nazwać. Jakieś konkretne plany co do ogrodu na nowym miejscu już są na ten rok, czy jeszcze nie czas?

Nie, jeszcze nie czas, w tym roku to najwyżej jakiś nawóz zielony, ale i to jest wątpliwe. Zamieszkam, to założę

Z paproci: ja lubię narecznicę samczą. Dość niewymagająca jest i taka typowo paprociowata z wyglądu.
agniecha973 13:51, 11 mar 2015

Marta, buziak duży dla ciebie. Już nie mam czasu na analizę, więc wieczorkiem się wkręcę w opis.

Pozdrówka dla zaglądających.
hanka_andrus 16:25, 11 mar 2015

W porównaniu do pierwszych fotek w wątku, a obecną chwilą-ogród zrobił się wspaniały! Co prawda nie sam, ale każdy kto na niego patrzy podziwia efekt, a zapomina o rękach ogrodnika, ogrodniczki.
Życzę zdrowia przede wszystkim.
Pszczelarnia 16:33, 11 mar 2015

I jak to Agniecha ogarnia?
Obszarniczka pracowita.