Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:44, 05 kwi 2014

Do góry
Szałwia
Ania z zielonego wzgórza :-) 00:35, 05 kwi 2014

Do góry
Anitko, dziękuję za pochwały, natomiast nie wiem jak nazywa się ta szałwia, ale zimuje bez problemu.
Krys , nie wiem jak ją rozmnożyć , myślisz, że można ją podzielić?
Moniko, dzięuję

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:11, 04 kwi 2014

Do góry
Rench napisał(a)
Aniu,czy ta niebiesko-biała szałwia przezimowała u Ciebie ?
Ja miałam 2 i obydwie uschnięte,czyżby to jednoroczne były ?
Pozdrawiam

nie kojarzę, pokaż zdjęcie lub napisz nazwę
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:09, 04 kwi 2014

Do góry
Aniu,czy ta niebiesko-biała szałwia przezimowała u Ciebie ?
Ja miałam 2 i obydwie uschnięte,czyżby to jednoroczne były ?
Pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:14, 04 kwi 2014

Do góry
Wracam do rabaty - do końca kwietnia musze ją zrobic bo potem nie bede miala jak...

Najpierw pustostan... no, prawie...

Oczywiście wszystko idzie out , oprócz róż.
Szkoda mi na razie tulipanów, niech sobie zakwitna, nawet i na czerwono
Danica zostaje ale nie w tym miejscu .

I tak - podzieliłam na 2 pola
1 i 2 te same rosliny przedzielone ściezką z kostki.
3 i 4 te same, inne niż 1 i 2
ale zagmatwałam

na łuk 3 i4 berberys Admiration?
a na 1i 2 szałwia z Frosed Curls?
nie będzie sie to gryzło kolorystycznie?

I czego więcej - szałwi czy trawy, a może po równo?
berberysy mi się tam widza bo pies może nie będzie chodził...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:52, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Leżę ze śmiechu.. nadrabiam zaległości....
I zakochałam sie w Asi.. naprawdę.. taka bratnia dusza... louis vuitton ... wiem teraz co to jest... wygooglałąm.... dowód na to pokazuję ... 5800... boziu.. widzisz i nie grzmisz.. ile za to bym miała dobra... nie mówię, że takimi stokrotkami spod cmentarza obsadziłabym chyba cały ogród..
Niezapominajki się wysiewają... wiec przekwitłe wyrzucisz , a posadzisz jakieś np. jednoroczne.. a jesienią pozbierasz siewki .. i posadzisz z powrotem w miejsce jednorocznych.. i za rok znów będzie pięknie, a nawet piękniej bo tulipanów przybędzie.. możesz posiać i to niedługo pomiędzy tulipany i niezapominajki kosmos.. jest wysoki.... i nie wiem czy nie za wysoki dla ciebiekosmos - onętek lub taki kwiaty pełne

U mnie fajnie sie sprawował maczek kalifornijski.. tylko czy kolor Ci podejdzie. maczek kalifornijski i nie wiem czy nie będzie tu za ciemno i za mokro..

A może astry, cynie.... albo szałwia trójbarwna..

ANiu wiesz co to ja tego ... louis vuitton... wyszoruję pozszywam i wystawię na alle .. i sobie cisy za niego kupię no wiesz że ja chyba tak na prawdę zrobię ... i nie za jakieś 5800 a za 1000 oddam a co niech będzie moja strata
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:27, 03 kwi 2014

Do góry
Leżę ze śmiechu.. nadrabiam zaległości....
I zakochałam sie w Asi.. naprawdę.. taka bratnia dusza... louis vuitton ... wiem teraz co to jest... wygooglałąm.... dowód na to pokazuję ... 5800... boziu.. widzisz i nie grzmisz.. ile za to bym miała dobra... nie mówię, że takimi stokrotkami spod cmentarza obsadziłabym chyba cały ogród..
Niezapominajki się wysiewają... wiec przekwitłe wyrzucisz , a posadzisz jakieś np. jednoroczne.. a jesienią pozbierasz siewki .. i posadzisz z powrotem w miejsce jednorocznych.. i za rok znów będzie pięknie, a nawet piękniej bo tulipanów przybędzie.. możesz posiać i to niedługo pomiędzy tulipany i niezapominajki kosmos.. jest wysoki.... i nie wiem czy nie za wysoki dla ciebiekosmos - onętek lub taki kwiaty pełne

U mnie fajnie sie sprawował maczek kalifornijski.. tylko czy kolor Ci podejdzie. maczek kalifornijski i nie wiem czy nie będzie tu za ciemno i za mokro..

A może astry, cynie.... albo szałwia trójbarwna..
Ogród w cieniu brzozy 10:02, 03 kwi 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Agatko kosmos kupiłam w kłączu!!! przez internet - aż się boję co mi z tego urośnie...i czy w ogóle . Posadziłam w donicę w szklarni... Ale teraz nocami przymrozki i muszę szklarnię troszkę ogrzewać bo mam tam też pomidorki i paprykę. Wsadzam na noc butlę gazową turystyczną i ustawiam malutki płomyk. To wystarcza by było w środku ok. 3-4 stC na plusie. Zobaczymy co z roślinkami będzie. Mam też werbenę patag. mnogość siewek. Pięknie mi wzeszła... może potrzebujesz?
Ach i w kłączu kupiłam też sanguisorbę - piękne bordowe małe główki, choć ta roślina raczej dość wysoka jest. Z nią mam miłe wspomnienie... gdy budowaliśmy dom wokół wiadomo dzikie łąki. Przyszłam kiedyś by malować dechy na podbicie dachowe, patrzę przez okienko w garażu a tu właśnie ona...kołysze się cudowna!! Aż krzyknęłam z zachwytu i wybiegłam by ją pooglądać. Dużo większa ode mnie. Zauroczyłam sie nią nie wiedząc zupełnie co to za roślinka... Niestety w czasie mojej nieobecności panowie od układania kostki wszystko zrównali z ziemią... ale teraz mam nadzieję, że uda mi się ją ponownie zaprosić do ogrodu
Ale sie rozpisałam... pozdrówka... mój ML już ma 10cm... ale rośnie na najcieplejszej rabacie jaka mam

Poczytałam o nim w necie, to chyba trudna roślinka i nie zimująca, ale bardzo efektowna i ten kolor. Fajnie masz z tą szklarnią, ja swoje siewki wnoszę i wynoszę i tak w kółko.
Werbena również mi się udała, dziękuję, ale mniej szałwia omączona, którą planowałam na różankę. Teraz próbuję z nową partią nasion, ostatnią.
Sanguisorby nie znałam, czy jakąś odmianową kupiłaś? Bardzo ciekawa z tymi kwiatostanami. Przy trawach będzie bardzo pasować.
Fioletowy zawrót głowy... 00:06, 03 kwi 2014

Do góry
Czas na moje ulubione czosnki. Zakochałam się w tej roślinie od pierwszego wejrzenia i nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez niej. To drugi zaraz po strelicji królewskiej moja ukochana kwiat (ale tej raczej nie odważyłabym się wsadzić do ogrodu w Polsce). To raczej takie wspomnienie lata i wakacji

Mój plan oczywiście uległ kolejnym zmianom. Zaraz więc postaram się to jakoś objaśnić:

Im dalej w las tym bardziej się zastanawiam z czego zrezygnować. Wydaje mi się, że już trochę przekombinowałam i moja koncepcja nie jest spójna i roślin też za dużo, ale może coś podpowiecie...

Zaczęłam projektowanie strefy 3. Podzieliłam ją na dwie części- A i B, aby łatwiej to było opisać.
Strefa III to ma być taka łąka pozostałe części ogrodu już skromniejsze ze względu na ograniczone miejsce.

A:
miskant "Gracillimus"
szałwia omszona
bodziszek
ostróżka jasnoniebieska
ostróżka ciemnoniebieska
tojad mocny
naparstnica zwyczajna- biała
berberys thunberga - tego nie jestem pewna, może lepiej dodać jakieś iglaki karłowate albo bukszpany?

B:
czosnki olbrzymie
turzyca zwisła
trawa: Hakonechloa 'Albo Striata'

W tle strefy 3 znajdą się trzy jałowce Skyrocket (chyba, że ktoś zaproponuje inną odmianę). Świerk powędrował nieco dalej. Teraz dopiero doceniam zalety projektowania z wyprzedzeniem. Zmiany na papierze to tylko kilka ruchów gumką myszką, w rzeczywistości nieźle by się trzeba było napocić...

Mam pytanko do stałych bywalców Ogrodowiska. Mianowicie, jest kilka wątków, które chciałabym popodglądać czy można to gdzieś zaznaczyć, żeby nie zgubić linków?
Mój 4 arowy azyl... 20:40, 02 kwi 2014

Do góry
Basiu dzięki za pomoc. A złocieniowi u mnie dobrze, bo fajnie się rozrasta. Posadzony jest jeszcze w innym miejscu. Najlepiej rośnie mi szałwia. Porozsiewała się na całej rabatce. Fajnie przyda się na nowe miejsce.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:34, 01 kwi 2014

Do góry
akanta napisał(a)
Gosiu to szałwia niebieska niska 40 cm max z kwiatem,bardzo zwarta sztywna.Możesz wyguglować w/g tej nazwy.A gdzie można ją w naszej okolicy kupić tego właśnie chcę się dowiedzieć.Rozpytuję i szukam w necie.Jak znajdę ,napiszę u siebie.O.K ? A..a jest i ta wersja na różowo.
Gosiu wyguglowałam ...patrzę i się zastanawiam...a co ty na to?

http://kwietnik.com.pl/pl/p/szalwia-omszona-Tancerin-lac.-Salvia-nemorosa-kod-3733/6993

Ale tu wszędzie piszą wysoka a tamta ma być niska.i wot problem.

Aniu ja mam jakieś 2 krzaczki szałwi ale niebiesko białej. Jestem ciekawa czy przezimuje

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:45, 01 kwi 2014

Do góry
Gosiu to szałwia niebieska niska 40 cm max z kwiatem,bardzo zwarta sztywna.Możesz wyguglować w/g tej nazwy.A gdzie można ją w naszej okolicy kupić tego właśnie chcę się dowiedzieć.Rozpytuję i szukam w necie.Jak znajdę ,napiszę u siebie.O.K ? A..a jest i ta wersja na różowo.
Gosiu wyguglowałam ...patrzę i się zastanawiam...a co ty na to?

http://kwietnik.com.pl/pl/p/szalwia-omszona-Tancerin-lac.-Salvia-nemorosa-kod-3733/6993

Ale tu wszędzie piszą wysoka a tamta ma być niska.i wot problem.
Mazurkowo 21:30, 01 kwi 2014

Do góry
Raport z działań wiosennych w Mazurkowie…..

Muszę więc powiedzieć, że mam 60 słownie; SZEŚĆDZIESIĄT kremowych aksamitek. I generalnie zastanawiam się czy nie będę mieć tylko i wyłącznie aksamitek. Dlaczego? Bo reszta mojego kwiatowego towarzystwa z nasion tak sobie chce rosnąć. Z pierwszego rzutu lewkonii zostało mi dosłownie kilka sztuk. Wiem, wiem… przelałam to i zdechły. Z drugiego rzutu lewkonii – towarzystwo pięknie wykiełkowało, ale szlag trafił po pikowaniu. Powiedziałabym, że zgorzel siewek. Dziś stwierdziłam, że muszę je uratować i poprzesadzałam nieszczęsne siewki, ale nie wiem jak to przeżyją. Z surfinii ostały mi się 3 sztuki i traktuję je jako rodzaj eksperymentu pt. co mi z tego wyjdzie? Nie nastawiam się, bo jak na razie wychodzi mi…..eeeee…… nie powiem co, bo nie wypada brzydkich słów używać w towarzystwie (czy ktoś to w ogóle czyta? Szałwia szkarłatna – z pierwszego rzutu mam sztuk JEDEN. Reszta mi nie wzeszła. Z drugiego 4 małe roślineczki. Czekam na dalszy rozwój. Pierwsza lobelia zdechła cała. Druga lobelia jeszcze żyje – ale nie było jeszcze pikowania, więc nie wiem czy też nie padnie. Dobrze się mają tylko aksamitki, ale one podobno niezniszczalne No i jeszcze jak na razie rosną malwy jednoroczne. Też mam ich 60 małych malwek. Będę mieć więc malwy i aksamitki i koniec kropka. Dzisiaj przesadzałam te moje aksamitki do większych doniczek, bo w mikro wielodoniczkach miałam wrażenie, że mi się duszą. Przesadziłam. Całe. Sześciesiąt sztuk. Wszystkie parapety mam teraz zajęte przez aksamitki! Acha, jeszcze mi się ostały groszki pachnące. Wysiane w domu. Chcę je powsadzać do ziemi. Boję się przymrozków. Groszkom podobno nie straszne, ale nie wiem czy takim domowym też?

Był plan trawnikowy. Mój trawnik ma co prawda rok i osiem miesięcy, ale planowałam zrobić wertykulację. Na nieszczęście wertukulator rodziców dokończył swój żywot na ich kawałku trawnika i nie będzie miał tego zaszczytu by podziałać u nas. Stwierdziłam więc, że nasz trawnik jest jednak na wertykulację za młody , bo w końcu nie ma jeszcze tych dwóch lat. Wertykulacja w przyszłym roku. Pan Mąż się namęczył z wygrabianiem siana. Jutro jadę po nawóz.

Poza tym… ma skopane jakieś ponad 250 metrów. Cała lewa połowa działki. Skopana, wyrównana, powalcowana. Będziemy siać facelię błękitną. Będę meldować.

I jeszcze pochwalę się- moja jabłoneczka, malusi patyczek ma…uwaga, uwaga…JEDEN PĄK KWIATOWY! Ale radocha!
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:18, 01 kwi 2014

Do góry
Aniu jaka to szałwia i gdzie będzie do kupienia?Jeśli można wiedzieć. Bo to chyba w mojej okolicy.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 20:40, 01 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
A jakie wypełniacze między kulaskami planujesz? Widziałam stipy u Any, ale nie mam pojęcia jakie...

Dzisiaj przyszły mi żurawki i szałwia od Finki, planuję trawki koniecznie jeszcze myślę jakie,jesienią wrzosy....zakupy planuję dopiero w maju bo chcę by,trawki już były większe....
A i drugia Nigra już jest posadzona....skoro ma być symetrycznie to niech będzie
Nieuporządkowana działeczka. 19:38, 01 kwi 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)
Czyli "problem" z tulipanami mam rozwiazany a teraz inna sparwa z czym mozna zestawic kwiatki cebulowe kwitnace wiosna takie jak narcyze, szfirki, krokusy, i iryski, oraz tulipanki, by w pozniejszym czasienie bylo golej ziemi? Myslalam o lawendzie lub wrzosach. Podpowiedzie co lepsze a moze cos innego.

Może być lawenda,,albo szałwia, albo inne byliny. Krokusy ładnie wyglądają między wrzosami gęsto sadzonymi. Możesz też posadzić krzewy, np. Hortensje bukietowe ( nie ogrodowe), przycina się je co roku wiosną, więc kwiaty masz zawsze! Możesz posadzić róże, bo później startują, albo jeżówki, zależy jaką chcesz mieć wysokość na danej rabacie. Ogólnie cebulowe wciska się wszędzie gdzie można, na przody rabat. A może lilie?
Pokażę ci kilka roślin, jak chcesz to później wykasuję
Jeżówki

Hortensje

Lawenda

Szałwia

Wszędzie z przodu wiosną mam cebulowe. Sadź wszędzie
Ogródek Anity 10:31, 31 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Małgoś
U mnie to był już któryś z rzędu popis Luny.....zjadła np kotlety mielone surowe (tatar miała ), albo pączka czasem ukradnie, albo serek pleśniowy.....no co ona biedna poradzi, że ma tyle receptorów węchowych w nosie i wszystko tak jej pachnie???! A poza tym Łakoma jest strasznie i do tego robi zawsze minę pt: jestem głodna, daj gryza!
A szałwia napewno się rozrośnie! Mam jeszcze chętkę zrobić obwódki z lawendy na większości działki....zobaczymy....muszę jeszcze poczytać która lawenda najlepiej zimuje i może to zrobię? Widziałam gdzieś zdjęcia takie, chyba w wątku: lawnda- lavendula, zobacz sobie, na ostatniej chyba stronie dziewczyna ma , no cudnie to wyglada....zauroczylo mnie....teraz myślę

Wiesz co, jesli u ciebie jak mówisz twoja ziemia kwasolubnym roslinom nie do końca słuzy - bo mówisz że rh u ciebie nie bardzo idą, to może lawenda pójdzie, jej takie piaski i wapienne srodowisko bardzo sprzyja, a tym bardziej ładnie by to wyglądała do róz których masz duzo. Pomysl, pomysl i działa, bedzie cudnie

Co do obwódek to polece tam gdzie mówisz i obejrzę, ale zawsze mam przed oczami wejście z furtka i ściezka do niej u Agnieszki w Jurajskim Ogrodzie, u niej ta lawenda jest powalająca.

Ogródek Anity 07:29, 31 mar 2014

Do góry
Małgoś
U mnie to był już któryś z rzędu popis Luny.....zjadła np kotlety mielone surowe (tatar miała ), albo pączka czasem ukradnie, albo serek pleśniowy.....no co ona biedna poradzi, że ma tyle receptorów węchowych w nosie i wszystko tak jej pachnie???! A poza tym Łakoma jest strasznie i do tego robi zawsze minę pt: jestem głodna, daj gryza!
A szałwia napewno się rozrośnie! Mam jeszcze chętkę zrobić obwódki z lawendy na większości działki....zobaczymy....muszę jeszcze poczytać która lawenda najlepiej zimuje i może to zrobię? Widziałam gdzieś zdjęcia takie, chyba w wątku: lawnda- lavendula, zobacz sobie, na ostatniej chyba stronie dziewczyna ma , no cudnie to wyglada....zauroczylo mnie....teraz myślę
Ogródek Anity 07:23, 31 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pierisów miałam kilka , rozdałam znajomym , został mi jeden ale schowany w krzakach . Denerwowały mnie puste badylki jak zimą zamrożony snieg poobrywał pączki . Na jednym zdjeciu u Ciebie też widac takie badylki.Tawlinę też wywaliłam bo strasznie sie rozrastała.Natomiast szałwie mam i lubię.

Mi ten piersi pasuje w tamtym miejscu, bo jest zimozielony , a tawlinę przycinam, ale lubię ja za jej listki a później kwiaty . Szałwia znana jest i mam nadzieje że i u mnie się przyjmie
Ogródek Anity 22:09, 30 mar 2014

Do góry
Krysiu
No ja też do tej pory miałam tylko pnące powojniki i nawet rosły, jeden bidulek tylko zmarniał. Ale bylinowe też są fajne- ma się wrażenie jakby pełno kwiatków rosło miedzy róże jak znalazł! No i nie przemarzną chyba, bo na wiosnę ciach do ziemi i wyrastają na nowo!
Kondzio
Mam nadzieje, na niebieską rzeczkę!
Nikita
Taki pomysł z szałwią dała mi Magnolia z Ogrodowiska. Miała być obwódka z tawuły golden princess, ale jest w końcu szałwia! Tam musi być cos co zamiera na zimę, bo M odgarnia na tą rabatę śnieg....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies