Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:53, 21 maj 2014

Do góry
Rench napisał(a)

To jest jednoroczna szałwia.

buuuuuuuuuuuuuuu
Renia a tak się cieszyłam ............
Ogród... reni 15:18, 21 maj 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Piękny ogród Reniu, kolory w słonku takie żywe.
Chciałam zapytać się Ciebie o tę roślinkę na pierwszym planie, kupiłam na targu coś podobnego Pan powiedział, że to jakaś szałwia. (?)
Pozdrawiam.

Magda to FIRLETKI ...pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 13:26, 21 maj 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Ale Ci te rośliny szaleją
Super

Szaleją? Może kapuchy, ale reszta...mam wrażenie w miejscu stoi np. rozplenice, szałwia...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:32, 21 maj 2014

Do góry
aaaa specjalnie nie napisałam skąd to, bo wiedziałam że będziecie pytać A to od naszej Martusi Finki z Zielonego Punktu.
Kwiatki to cosmos czekoladowy, piękny, trawa Morning Light, różowa szałwia i potwór Vertigo.
Aga zapewniam Cię że miejsce się znajdzie zakup przemyślany
Co przed tujami? 01:15, 21 maj 2014

Do góry
Mozna na przykład tak zrobić:
mały bukszpan-kulka i wiąz drobnolisty 'Geisha' szczepony na 1, 2 albo 1,5 m posadzić w kostrzewie miotlastej (niedżwiedzie futro)

po lwewej stronie wejścia duża kulka i mała kulka w kostrzewie miotlastej, a po prawej średnia kulka bukszpanu w kostrzewie, i tu za bukszpanami posadzić można np. po dwie, trzy kępy trzcinnika krótkowłosego ("diamentowa trawa'", Calamagrostis brachytrida), albo jeżeli wolisz cos solidniej wygladającego,innego niż trawa to mogą być na przykład wysokie funkie z biało-zielonymi liśćmi, albo liliowce kwitnące na biało. A gdyby to jednak był trzcinnik to mozna spróbowac wsiać troszeczke maciejki pomiedzy - pachniałoby wieczorami.

A tutaj rysowanie już mi nie wychodzi zupełnie, ale można spróbować posadzić od lewej:
kilka kęp lawendy, np 3 w trójkącie (dwie przy tujach, jedna przed nimi),
potem trochę tych jasnych tymianków (trzeba by dokupić) wplatając w nie białe czosnki, tak raczej z tyłu i pomiędzy, nie przed tymiankami,
potem na granicy tarasu płytkowego znowu lawendę+szałwia lekarska+tymianek zwykły - tymianek przed szałwią jeżeli to ta najzwyklejsza wysoka szałwia, a jesli szałwia jest niska to tymianek przy tujach a szławia przed nim.
w tej samej okilicy zapuścic od strony płytek niskie oregano

a teraz z drugiego końca patrząc od prawej strony do lewej:
estragon a przed nim szczypiorek
szałwie nemorosa a przed nią pietruszkę i koperek
żołte oregano
a w to wszystko znowu kilka białych czosnków

i tu sie pogubiłam co jeszcze zostało do posadzenia, chyba rozmaryn - no to może między szałwią nemorosa z prawej a szałwią lekarska (ew. tymiankiem) z lewej?

a donice sześcienne ustawiłabym: dużą na końcu tarasu przy murze (tam stoi grill?to obok niego), a w niej lubczyk, a obok średnią donicę z mięta - zamykałyby kacik do grillowania
a małą donicę z wawrzynem - koło róży

nie wiem co jeszcze zostało do posadzenia

na wentylacji ustawiłabym jakieś źródło światła - białe latarnie? (lumbra byłyby fajne ale sa strasznie drogie) coś innego?, żeby podświetlić wieczorem wiąza i trzcinnik

ale czy to jest minimalistyczne? nie wiem.

Zastanawia mnie co jest na dachach tych boksów na rowery obitych drzewem?
Mazury i mój kawałek ziemi 23:05, 20 maj 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)

Tu jest szałwia ,róża ,bukszpan ,trawa i Żórawka.Tylko cos słabo to rośnie.

Na wszystko ostatnio bark czasu i mam zaległości a u Ciebie takie piękne rabaty Z tego co pamiętam to ta część którą na wiosnę przekopywałaś wzdłuż ogrodzenia Wszystko takie dopracowane i eleganckie Tylko patrzeć jak się rozrosną rośliny i będzie busz
Pozdrawiam!
Mój mały skrawek ziemi 22:22, 20 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Magdo odpowiadając o cięcie lilaka: poradzono mi na Ogrodowisku jego radykalne podkrzesanie. Zrobiłam to po kwitnieniu, tj. ok. czerwca 2 lata temu - zostały 3 pnie. Wyściółkowałam go najpierw kompostem a potem dawałam skorupki jajek (mam glebę z natury kwaśną). I ten eksperyment się udał. Lilak uratowany, cieszy oczy (a tak straszył i był obiektem zapytań, kiedy go usuniemy), zapach w pokojach na górze niesamowity.

Czy wiesz jaka to szałwia? Długo ją masz. Czy to officinalis czy inna? Jaka jest jej wysokość?

Dziękuję Ewo za odpowiedź , mój też straszy i chciałabym coś z nim zrobić

A szałwia to szałwia lekarska a nazwę dokładną nie pamiętam i nie zapisałam wrr
Ogrodowe przygody 19:29, 20 maj 2014

Do góry
Magdalenka szałwia jest raczej krótkowieczna ale się pięknie rozsiewa, niestety w zeszłym roku posadziłam jesienią na ich miejsce tulipany i mi się zakopały wyszły tylko 2. Ale z nasion się rozsieją
Ewuniu na razie problemów brak pojawiają sie jedynie mszyce ale tak po kilka sztuk więc ręcznie zbieram.
Ogród... reni 15:34, 20 maj 2014

Do góry
Piękny ogród Reniu, kolory w słonku takie żywe.
Chciałam zapytać się Ciebie o tę roślinkę na pierwszym planie, kupiłam na targu coś podobnego Pan powiedział, że to jakaś szałwia. (?)
Pozdrawiam.

Ogrodowe przygody 15:23, 20 maj 2014

Do góry
Piękna ta szałwia, długo ją masz? Czytałam w necie, że nie jest wieloletnia. Pan na targu miał do sprzedania jej sadzonki, teraz wiem, że mogłam kupić.
Ogrodowe przygody 13:47, 20 maj 2014

Do góry
Tak to szałwia muszkatałowa
Senteur jest oczywiście różowa wielkokwiatowa ponoć ładna
się zobaczy
Ogrodowe przygody 10:40, 20 maj 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
wspomnienia z sezonu 2013

stworzyłaś ładny uporządkowany ogród a róże jakbym była u siebietakie same na drugim zdjęciu oprócz przewrotnika czym podsadzony jest ten krzew róży? bo nie mogę rozpoznać czy to szałwia? pozdrawiam i jeszcze pooglądam
Mój mały skrawek ziemi 10:16, 20 maj 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)

Szałwia

Magdo odpowiadając o cięcie lilaka: poradzono mi na Ogrodowisku jego radykalne podkrzesanie. Zrobiłam to po kwitnieniu, tj. ok. czerwca 2 lata temu - zostały 3 pnie. Wyściółkowałam go najpierw kompostem a potem dawałam skorupki jajek (mam glebę z natury kwaśną). I ten eksperyment się udał. Lilak uratowany, cieszy oczy (a tak straszył i był obiektem zapytań, kiedy go usuniemy), zapach w pokojach na górze niesamowity.

Czy wiesz jaka to szałwia? Długo ją masz. Czy to officinalis czy inna? Jaka jest jej wysokość?
Moje ukochane miejsce na ziemi 16:35, 19 maj 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
kupiłam taką szałwię
ma ktoś może??? bo nie było konkretnej nazwy ...

To jest jednoroczna szałwia.
Mazury i mój kawałek ziemi 15:17, 19 maj 2014

Do góry

Tu kolejne róże z szałwia trawą i Żórawka
Wersja mini mini 14:38, 19 maj 2014

Do góry

cisy i bukszpan w oczekiwaniu na przycięcie

szałwia się szykuje
Co przed tujami? 12:15, 19 maj 2014

Do góry
Aranżacja danusiowa z kocimiętką i żurawkami nie bardzo jest minimalistyczna i nowoczesna - raczej dość bogata.

Róża bardzo ładna - dziękuję

To może poszerzysz odrobinkę jeszcze pozostała część rabaty, dokupisz tych tymianków 'silver posie' i jeżeli podoba Ci się takie sadzenie na przemian to poprzeplatasz nimi lawendy na całej długości? i miedzy nimi zadarnić można jakaś możliwie niską macierzanką. 'Pygmeus'? Albo podzielić to niskie oregano, które już masz, i zapuścić po kępce miedzy tymiankami. Oregano jest bardzo ekspansywne.

Estragon posadziłabym w narożniku najbliżej domu, w rzędzie wyższych.
Czy szałwia to jakaś odmiana? Będzie niska czy wysoka?

Edit: liść laurowy raczej nie przeżyje zimy na zewnątrz. Można próbować zimować w domu, w donicy.
A jeszcze raz zapytam o bukszpany - one już zimowały w donicach?
Mazury i mój kawałek ziemi 09:29, 19 maj 2014

Do góry

Tu jest szałwia ,róża ,bukszpan ,trawa i Żórawka.Tylko cos słabo to rośnie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:11, 18 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agatko, bardzo ciekawa jest ta szałwia Intensywnie fioletowa Ja mam różową i chyba to jakaś miniaturka, jeszcze nie kwitnie. A róże boskie, pełno pączków mają

dlatego nie mogę sie doczekać aż zakwitną

zapowiadaja słoneczko więc czas pokaże ..................
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:50, 18 maj 2014

Do góry
Agatko, bardzo ciekawa jest ta szałwia Intensywnie fioletowa Ja mam różową i chyba to jakaś miniaturka, jeszcze nie kwitnie. A róże boskie, pełno pączków mają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies