Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

vagnieszka 10:17, 29 maj 2014

Żurawki zaje...ste
Jagodaa 11:51, 29 maj 2014

Pozwólcie, że wszystkim Wam chwalącym moje żurawki podziękuję pisząc jednego posta .

Bardzo mi miło, że rabata podoba się Wam i przyznam, że aktualnie nie jestem już pewna, czy te kwiaty będę w przyszłym roku usuwać.... zobaczymy, jaki to kwitnienie będzie miało wpływ na rośliny w dalszej części sezonu.
Jagodaa 11:53, 29 maj 2014

Pawlus napisał(a)
Morning Light masz od Finki? Dobrze kojarzę? Muszę kupić 5 sztuk.

Tak i jestem bardzo zadowolona z sadzonek.
Jagodaa 11:54, 29 maj 2014

leon60 napisał(a)
AM ładnie przyrosła u mnie też już widać delikatnie a różową szałwię sadziłam wczoraj więc szału nie będzie

Jak to szału nie będzie? Przecież ona już pewnie ma i w doniczce kwiaty. Poza tym, szał to już u Ciebie jest!
leon60 12:07, 29 maj 2014

Jagodaa napisał(a)

Jak to szału nie będzie? Przecież ona już pewnie ma i w doniczce kwiaty. Poza tym, szał to już u Ciebie jest!

Ma malusie paczki po 2-3 w kępce, ciekawa jestem i kwiatów i koloru
Jagodaa 12:08, 29 maj 2014

Luki napisał(a)
Ja się tak nie bawie mnie nie poinformowano, że ładniejsze sadzonki są w mniejszych doniczkach... mam gniazda w Amazonach, ale urosną przecież, muszą
Taka szałwia przydałaby się, ale ja muszę bardzo przystopować z sadzeniem i pomyśleć co dalej.

Urosną, ja swoje cięłam nożem na pół, bo okazało się w trakcie, że będzie mi więcej sadzonek potrzebne.
Na szałwię zawsze masz czas, gdzieś, kiedyś miejsce się znajdzie. Ja bardzo lubię te wyraźne fioletowe plamy .
Jagodaa 12:12, 29 maj 2014

Zeta napisał(a)
Mam szałwię niebieska i białą ale nie wiedzialam że jest jeszcze rózowa?
Ja też chyba za bardzo ją ścisnęłam skoro się tak rozrasta hmmmmm.

Mnie by się biała podobała, ale jeszcze nie mam, będe u Ciebie podglądać .

Sadziłam co ok 30cm, bo tak mi wypadło i nie chciało mi się póść sprawdzić, jakie ona osiąga rozmiary , no i skoro już kępy włażą na siebie, to w przyszłym roku chyba będę co drugą wywalać w inne miejsce. No ale to akurat żaden problem, szałwia znosi przesadzanie bez problemu.
Jagodaa 12:17, 29 maj 2014

Zielona napisał(a)
Jagoda - szałwia będzie wyższa. Jeśli nie w tym roku, to w przyszłym. Ja sadziłam co 40-50 cm. Liczę, że w przyszłym roku się połączą... W tym sezonie będę zachwycać się Twoim fioletowym pasem startowym.

Dobrze, że wstawiłaś porównanie turzycy silver. Szukam czegoś jasnego, wpadającego w cytrynowy kolor i chyba jednak na evergold postawię... skoro silver to taki kameleon...

Wg moich obserwacji takie właśnie odstępy powinnam zachować...

Moja Silver w lecie była tak jasna (jasno kremowa, prawie biała), że aż świeciła na rabacie, dlatego tak bardzo jestem zaskoczona tą totalną przemianą po zimie . Ciekawe co z kolorami będzie dalej. Na szczęście taka zielona, piórkowa też mi się podoba . I naprawdę mocno już się rozrosła.
Jagodaa 12:31, 29 maj 2014

tusiawka napisał(a)
Jagoda zaglądałam do Ciebie po cichu ostatnio.

Szałwie moje też mnie denerwują, że takie niskie, jak w tym roku się nie zbiorą to je na inne wymienię. Miały być trzy piętra fioletu lawenda, szałwia i werbena, a szałwia się z lawenda praktycznie zlewa.

O werbenę się nie martw, długo jest mała ale jak już ruszy to ekspresem. Tylko w słoneczku ją posadź.
Bardzo dobrze toleruje przesadzanie więc śmiało zmieniaj jej miejsce jeśli tak Ci pasuje. I jeśli chcesz uzyskać efekt podobny jak u mnie, to w jedno miejsce kilkanaście sztuk obok siebie posadź.

Dziewczyny nas pocieszają, więc pewnie będzie dobrze . Ja wybierałam tę odmianę, aby uniknąć pustych gniazd w środku kępy szałwii omszonej. Omszona przepięknie kwitnie, ale jak pisze Marzenka, jednocześnie bardzo się pokłada i po ścięciu przekwitłych kwiatostanów kępa wygląda paskudnie. U mnie wcale nie powtarzała kwitnienia... Nie wiem, może coś źle robiłam. Jednak ten fiolet przez max 2tyg i tak rekompensował inne wady.

Moja werbena dalej rośnie w skrzynce, jeszcze nie nadaje się do pikowania. Liczę, że niebawem ruszy i będę mogła działać. Będę sadzić tak, jak radzisz, dzięki.
Jagodaa 12:34, 29 maj 2014

leon60 napisał(a)
Może mi pomożesz z serbami ? coś mi jednego zżera...

Oglądałam... a łazi po nich coś? Może te igły po prostu zrzuca sezonowo? U mnie też igły czasem żółkną i spadają, od braku światła chyba... Oby nie czegoś innego. Jeszcze popatrzę, ale ja się Ola jeszcze nie za bardzo znam na chorobach i szkodnikach .