Pozwólcie, że wszystkim Wam chwalącym moje żurawki podziękuję pisząc jednego posta .
Bardzo mi miło, że rabata podoba się Wam i przyznam, że aktualnie nie jestem już pewna, czy te kwiaty będę w przyszłym roku usuwać.... zobaczymy, jaki to kwitnienie będzie miało wpływ na rośliny w dalszej części sezonu.
Urosną, ja swoje cięłam nożem na pół, bo okazało się w trakcie, że będzie mi więcej sadzonek potrzebne.
Na szałwię zawsze masz czas, gdzieś, kiedyś miejsce się znajdzie. Ja bardzo lubię te wyraźne fioletowe plamy .
Mnie by się biała podobała, ale jeszcze nie mam, będe u Ciebie podglądać .
Sadziłam co ok 30cm, bo tak mi wypadło i nie chciało mi się póść sprawdzić, jakie ona osiąga rozmiary , no i skoro już kępy włażą na siebie, to w przyszłym roku chyba będę co drugą wywalać w inne miejsce. No ale to akurat żaden problem, szałwia znosi przesadzanie bez problemu.
Wg moich obserwacji takie właśnie odstępy powinnam zachować...
Moja Silver w lecie była tak jasna (jasno kremowa, prawie biała), że aż świeciła na rabacie, dlatego tak bardzo jestem zaskoczona tą totalną przemianą po zimie . Ciekawe co z kolorami będzie dalej. Na szczęście taka zielona, piórkowa też mi się podoba . I naprawdę mocno już się rozrosła.
Dziewczyny nas pocieszają, więc pewnie będzie dobrze . Ja wybierałam tę odmianę, aby uniknąć pustych gniazd w środku kępy szałwii omszonej. Omszona przepięknie kwitnie, ale jak pisze Marzenka, jednocześnie bardzo się pokłada i po ścięciu przekwitłych kwiatostanów kępa wygląda paskudnie. U mnie wcale nie powtarzała kwitnienia... Nie wiem, może coś źle robiłam. Jednak ten fiolet przez max 2tyg i tak rekompensował inne wady.
Moja werbena dalej rośnie w skrzynce, jeszcze nie nadaje się do pikowania. Liczę, że niebawem ruszy i będę mogła działać. Będę sadzić tak, jak radzisz, dzięki.
Oglądałam... a łazi po nich coś? Może te igły po prostu zrzuca sezonowo? U mnie też igły czasem żółkną i spadają, od braku światła chyba... Oby nie czegoś innego. Jeszcze popatrzę, ale ja się Ola jeszcze nie za bardzo znam na chorobach i szkodnikach .