Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 18:25, 21 mar 2019

Do góry
Nie mam doświadczenia w takim działaniu. Zrób to i opisz wyniki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:22, 21 mar 2019

Do góry
Zamieść posta w wątku "trawy niepożądane w trawniku". https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku

Przy okazji popatrz na wątek i znajdziesz odpowiedź. Najgorsze co może być w trawniku.
Stwórz ze mną mój ogród 18:16, 21 mar 2019

Do góry
Nie miałaś kiedyś szmaty, a teraz masz wyścielone... po brzegi i nawet widzę matę szkółkarską czyli najgorsze co może być. Wszystkie problemy z roślinami mogą zależeć od szmaty. Szmata szkodzi roślinom i skoro chcesz być dobrą ogrodniczką, usuń ją dla dobra roślin.
Poza tym wygląda masakrycznie i nie pozwala dżdżownicom na tworzenie próchnicy, nie można nawozić jak należy i cebulowych sadzić.
Po prostu usuń ją Proszę.
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:03, 21 mar 2019

Do góry
Był nawożony- moczem psa. To by się chociaż zgadzało.
Pieska wyprowadzać na spacery bo będzie to samo. Ja teraz chodzę 5 razy dziennie z psami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:37, 21 mar 2019

Do góry
Właśnie przeglądam Wohnen & Garten i są tam "bunte" Farb Tulpe in Gartenzimmer i super fajne "roślinne" poduszki.

Jakąś jedną ławkę mus pomalować na mocny róż
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:35, 21 mar 2019

Do góry
pw.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 21 mar 2019

Do góry
Wspominam sobie maj i tysiące tulipanów. Zajrzyjcie, rozwesli Was ten widok.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9649-wizytowka-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=4
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 21 mar 2019

Do góry
Aniu witaj
Och WIOSNA Witamy cię Wiosno!
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:21, 21 mar 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o poradę. Mój trawnik ma dokładnie 1 rok to będzie drugi sezon nasiona barenburg universal, po zimie w słońcu wygląda fajnie a w brzydką pogodę średnio, ale nie o to mi chodzi. Zbadałem ph ziemii i jest pomiędzy 5 a 6. Pojawił się mech - który wcześniej zajmował taką powierzchnię że zrywałem trawnik (a raczej mech) i siałem na nowo trawę. Proszę o poradę bo jutro zamierzam zrobić werykulację i areację, a co do nawozu nie wiem czy powinienem i koedy jeśli już. Jaki wybrać?. Mam złe doświadczenia z nawozami i płynami na mech i dwuliścienne, zawsze paliłemm trawnik. Proszę o poradę koedy i jaki nawóz, i czy będzie to konieczne. W trawniku zrobiłem nawodnienie automatyczne rozprowadzające wodę równomiernie w sezonie.

Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.

Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.

A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję

Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.

Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:19, 21 mar 2019

Do góry
Kit - Czekaj w blokach startowych, jak posiejesz, i tak nie wzejdzie, a może spłynąć w czasie deszczu i będzie robota głupiego. Siej wtedy, gdy jest temp. odpowiednia na to, aby szybko nasiona wzeszły, a nie leżały.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:54, 21 mar 2019

Do góry
Jak temp. gleby przekroczy 12 stopni. Kwiecień/maj.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:52, 21 mar 2019

Do góry
Moje obecne plany robocze - przegrabić/przekopać egzotyczną, przygotować warzywnik do wysiewów.
W warzywniku pozostawię środek na warzywa. Reszta skrzyń będzie na kwiaty.
Mam z 60 nowych róż do posadzenia, kolejne dzisiaj przyjechały kurierem. Już 4 paczka róż.

Róże zadołowane i podlane, czekają na wsadzenie.
Jutro w planach - bukszpanowy, wymiana wody w ciurkadełakch i stawie, ogólne sprzątanie. Wymiana trawnika.
Przycinanie buków.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:49, 21 mar 2019

Do góry
Mam do wysiania, ale nie sieję, nie rozdwoję się i mam problem
Jestem sama póki co do roboty. Wczoraj zgrabiłam łąkę, bo już zaczyna rosnąć, powywoziłam na kompost. Ramion nie czuję bo trochę tego było jednak. Zrobiłam kolejne doniczki i ustawiłam przy ławkach.

Nie wyrobię się, posieję do gruntu, a pomidorki to liczę na darowane oraz na kupione niestety. Będę ich miała malutko, nie 130, jak w zeszłym roku, a połowę - a może jeszcze mniej. W jednym namiocie. Nie mam ani miejsca (parapet w pelargoniach), ani czasu na wysiewy. Może przyszły rok będzie łaskawszy. Zazdroszczę tym co się wyrabiają, ale ja mam areał i dwa ogrody oraz pracę

Cały namiot do wywiezienia mebli i donic, zostały wielkie, zamorduję się. Czekam na pomoc.

Sałata rośnie w doniczkach, duża już jest, jeść można.
Anna i Ogród 09:26, 21 mar 2019

Do góry
Teraz nie, chwasty muszą być w pełnej wegetacji, czyli pobiorą a teraz to na marne pójdzie.
Wielkie nic- pomysł na rabatę i piękny słoneczny taras 09:11, 21 mar 2019

Do góry
Są firmy gdzie wypożycza się sprzęt, nawet nie jestem pewna czy w Castoramie takiego czegoś nie prowadzą.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:09, 21 mar 2019

Do góry
Greenwitek napisał(a)
Czy jest jakiś konkretny dzień na sianie nawozów na trawnik np. po 25 lub od 1 kwietnia?

Nie dzień jest tu wyznacznikiem, a sama natura, czyli pogoda w głównej mierze. B, gdyby jeszcze leżał śnieg, nie nawoziłbyś, bo nie ma jak, a jest przecież 21 marca
Z kolei czasem 1 kwietnia już jest prawie lato, więc sam pomyśl, na logikę tutaj się to robi nie na daty

Więc kup sobie termometr do badania temp. gleby, wciskach go w trawnik i gdy pokaże 12 stopni, wtedy możesz nawozić trawnik.

Ja sobie kupiłam i wczoraj pokazywał mi plus 5 stopni, więc nie nawożę.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 09:04, 21 mar 2019

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Czy ziemia z pieczarkarni może być dodana do ziemi w skrzyniach pod warzywa? Wiem że jest zasadowa coś jeszcze?

Nie, w żadnym wypadku ja bym nie polecała tej ziemi do warzyw, taka ziemia nie nadaje się ze względu na szkodliwe substancje, które mogą dodawać, aby pieczarki były bardziej białe. Czytałąm o toksynach które zawiera.

Natomiast to podłoże jest bardzo żyzne i do ogrodu nadaje się np. na ściółkowanie rabat, albo pod rośliny do mieszania z glebą rodzimą. Ph ma zasadowe, więc odkwasza glebę.

Gdzie indziej z kolei napisali, że ma Ph kwaśne, więc należy je badać kwasomierzem, zanim do czegokolwiek użyjesz.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 09:01, 21 mar 2019

Do góry
Na żywopłot nadaje się gatunek choiny a mianowicie Tsuga canadensis, i to wszystko w nazwie, zwykła choina kanadyjska nie żadna odmiana.Tylko czysty gatunek.
Ze świerkiem podobnie - Picea omorika, to wszystko w nazwie.
W samym słońcu 08:58, 21 mar 2019

Do góry
Kostrzewy są w tym rozmiarze.

(troszkę uporządkowałam posty na pocz. wątku, poprzestawiałąm zdjęcia poprzesuwane)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies