Nie dzień jest tu wyznacznikiem, a sama natura, czyli pogoda w głównej mierze. B, gdyby jeszcze leżał śnieg, nie nawoziłbyś, bo nie ma jak, a jest przecież 21 marca
Z kolei czasem 1 kwietnia już jest prawie lato, więc sam pomyśl, na logikę tutaj się to robi nie na daty
Więc kup sobie termometr do badania temp. gleby, wciskach go w trawnik i gdy pokaże 12 stopni, wtedy możesz nawozić trawnik.
Ja sobie kupiłam i wczoraj pokazywał mi plus 5 stopni, więc nie nawożę.
Nie, w żadnym wypadku ja bym nie polecała tej ziemi do warzyw, taka ziemia nie nadaje się ze względu na szkodliwe substancje, które mogą dodawać, aby pieczarki były bardziej białe. Czytałąm o toksynach które zawiera.
Natomiast to podłoże jest bardzo żyzne i do ogrodu nadaje się np. na ściółkowanie rabat, albo pod rośliny do mieszania z glebą rodzimą. Ph ma zasadowe, więc odkwasza glebę.
Gdzie indziej z kolei napisali, że ma Ph kwaśne, więc należy je badać kwasomierzem, zanim do czegokolwiek użyjesz.
Na żywopłot nadaje się gatunek choiny a mianowicie Tsuga canadensis, i to wszystko w nazwie, zwykła choina kanadyjska nie żadna odmiana.Tylko czysty gatunek.
Ze świerkiem podobnie - Picea omorika, to wszystko w nazwie.
Chwasty wieloletnie, pomimo niszczenia liści, jednak część trwała czyli korzeń nie zanika, ale ocet znacznie osłabia, bo roślina nie na czym asymilować, więc powinna zanikać. Te najbardziej trwałe mogą odrastać, ale to jedyny ekologiczny "herbicyd" polecany przeze mnie.
Korzenie najbardziej uciążliwe, zalecam usuwać podkopując głęboko.
Polecam ten artykuł, jest tam podane w jakim stężeniu dawać ocet
Skoro brzoza ma być wysoka, to nie odmiana, a normalna brzoza, jakie występują w stanie dzikim. Brzozy odmianowe są mniejsze od tych dzikich, ale bardziej szlachetne i atrakcyjne jeśli chodzi o korę i większe liście, lub wręcz liście np. koloru bordowego lub żółtego.
Rabaty dobrze aby miały np 200 cm. Skoro mają być na nich drzewa liściaste.
Prace trzeba zacząć od przekopania całej rabaty widłami amerykańskimi, do ziemi rodzimej dodajesz kompostu, obornika spróchniałego itp. materii organicznej, przekoppujesz, rozgrabiasz i masz gotowe miejsce do sadzenia.
Koniczyna biała -siejesz w marcu, przekopujesz w fazie kwitnienia (no w razie czego wcześniej przekopiesz, bo do maja to chyba nie zakwitnie).
Druga propozycja - owies, siejesz do 10 kwietnia, przekopujesz gdy ma ok. 10 cm. Ale do pocz. maja to nie dorośnie. Mus przekopać później.
Trzecia propozycja - peluszka.
Czwarta - wyka siewna.
Piąta - żyto.
Punkty czerpalne dość gęsto dużo węży ogrodowych i dobre ciśnienie z sieci
Teraz po pierwszym podlaniu wcale się nie podlewa, bo nie ma takiej potrzeby, a w lecie to ja jestem wyspecjalizowana w obsadzaniu i "maniu" kilkuset donic więc mam to w jednym paluszku.
Nie, za wcześnie, temp, gleby jest zbyt niska.
Teraz to robimy wertykulację, wygrabiamy. Na nawożenie przyjdzie czas.
Ważne pytanie, gnojowica, jaka gnojowica, czy umiesz rozcieńczyć, żeby nie spalić trawnika? Żeby nie przenawozić azotem, bo gnojowica zawiera dużo azotu.