Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:23, 24 wrz 2014

Do góry
Marto zrobie jesienią konkretną relacje tego brzydkiego miejsca i będziemy zimą sadzić

Agnieszko zobaczymy co wyjdzie, ale na efekt poczekać będzie trzeba do przyszłego roku.

admete no na takie graby to sobie poczekam co najmniej 3-4 lata, ale urosną przecież, a takich ponad 2 metrowych o dość grubych pniach szkoda mi było dawać na żywopłot, który wiosną zetne na wysokość 1 metra... no i wykluł się pomysł o wiele bardziej ekonomiczny od żywopłotu z tuj, a chyba bardziej efektowny

Słoneczko jest i żadnej chmurki, więc trzeba to wykorzystać dobrze, ale sam nie wiem od czego mam zacząć ale chyba na pierwszy ogień pójdą żurawki, później pozbycie się darni, kompost... zapewne wyjdzie w praniu. Przypomniało mi się, że muszę jeszcze skuć betonowy słupek

Rododendronowy ogród II. 10:15, 24 wrz 2014

Do góry
Bożenko u mnie dzisiaj też niestety delikatny przymrozek... ciekawy jestem co zmroziło bo zapowiadają piękną pogode i jeszcze mogło dużo rzeczy zdobić. Ty mieszkasz przy lesie, ja prawie w lesie i przy rzece... taki już nas los przymrozki atakują wcześniej i trzymają wiosną dłużej.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:26, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marto przy rozmieszczaniu brzóz zasłaniających okna sąsiadów bardzo się przyda ,

daj znać, kiedy sadzimy brzozy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 23 wrz 2014

Do góry
Marto przy rozmieszczaniu brzóz zasłaniających okna sąsiadów bardzo się przyda , program mimo swojej 'ułomności' według mnie jest bardzo bardzo pomocny

Jolu bardzo mi miło i podziwiam przeglądanie Wystarczyło zobaczyć ten rok chociaż jak zobaczyłaś zeszły rok i ten to chyba widać jakieś zmiany
Oczywiście zapraszam jak najczęściej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:50, 23 wrz 2014

Do góry
O rany, ale pięknie!!!!!!!!!! Zdjęcia zapisuję do swojego katalogu inspiracji Jeszcze chwila i przegladne cały twój wątek: zaczełam od poczatku, potem przerzuciłam sie na koniec a teraz środek
Pozdrownienia
Jola
Luki napisał(a)
Najważniejsze, że rh i azalie dostały ogromnego oddechu, każdy z krzewów w pierwszej lini dostał dodatkowy metr miejsca...wczęsniej jeden był wrośnięty w drugi.
Na trawkowe wypełniacze zapewne za kilka lat braknie miejsca, ale do tej pory dziury by mnie drażniły
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:13, 23 wrz 2014

Do góry
Aniu też kiedyś myślałem nad towarzystwem dla lili i zawsze wychodziły mi trawki, które jak na złośc nie chcą zimować bo wg mnie najlepsza wysokośc byłaby tak 40cm a u mnie ma taką turzyca Prairie Fire, a ona raczej normalnej zimy nie wytrzyma... chociaż turzyca Ice Dance potrafi dośc spora wyrosnąć, to jest chyba pomysł. Jedyny problem to brak kontrastu, ale białe paski to zawsze coś

Marto uff co za ulga
Będę pamiętał chociaż mam plany zimowe na projekt rabaty, ale takiego natłoku roślin Puzzle chyba nie udźwigną

Kasiu wiesz można by to jeszcze podzielić na dobre i złe sadzonki, żurawki i żuraweczki, zbyt późne i odpowiednie dzilenie, ale nie będę nikomu komplikował życia tylko trzeba zabrać i podzielić, każdy sobie poradzi
Moja "przyziemna" :) pasja 22:00, 23 wrz 2014

Do góry
O Kapiasie i zagajniku wspominki, to ja mam takie dośc kiepskie foto, ale mnie osobiście bardziej podobają sie jednopniowe. Wielopniowe musiałyb być bardzo podobne do siebie, wtedy tak.

Z tą odległością to mnie nie straszcie bo ja swoje brzozy planuje co 2-3metry sadzić a później przycinać.
Ogródek Iwony 20:37, 23 wrz 2014

Do góry
Iwonko taka jest prawda, gdybyśmy wszyscy mieli identyczne ogrody nie było by ładnie, tak każdy zapożycza sobie jakieś elementy, detale, rośliny itd.
CO do żurawek to tak zdecydowałęm, aby elementem rozpoznawczym mojego ogrodu były właśnie one, ale tylko jako obwódki rabat wiem jednak, że jak kiedyś będę tworzył mój własny ogród to myśle, że trudno byłoby wielu osobom uwierzyć, że to mój ogród ale to daleka przyszłość.
Cieszy mnie za to, że tak miło mnie kojarzycie i macie takie zdanie Aniu i Iwonko
Ogródek Iwony 19:59, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko powiedz mi gdzie ja mam coś wspólnego z pierwszym punktem z moimi żurawkami. U mnie nie da rady być konsekwentnym, chociaż na jednej rabatce Danusiowej jestem konsekwentny, a reszte rabat staram się porządkować za obwódką z żurawek, ale też jakoś kiepsko wychodzi zawsze jakiś nieproszony kolor się wkradnie przypadkiem

A mi się wydaje Łukaszu,że to właśnie dzięki Twojej konsekwencji wszyscy wiedzą(nawet ja),że w temacie żurawek nie masz sobie równych.
Ogródek Iwony 19:54, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko powiedz mi gdzie ja mam coś wspólnego z pierwszym punktem z moimi żurawkami. U mnie nie da rady być konsekwentnym, chociaż na jednej rabatce Danusiowej jestem konsekwentny, a reszte rabat staram się porządkować za obwódką z żurawek, ale też jakoś kiepsko wychodzi zawsze jakiś nieproszony kolor się wkradnie przypadkiem

Łukasz, ale to świadczy o wyjątkowości, tzw. znaku wodnym danego ogrodu: twojego, mojego, innych ...
Nie sądzisz, że gdyby rabaty były identyczne we wszystkich ogrodach - byłoby to nudne?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:52, 23 wrz 2014

Do góry
Marto ze mną już tak jest, że proszę o pomoc, a później wybrzydzam, ale ja tak mam bo brakuje mi krytyki i innego zdania. Jak ktoś doradza to albo zmieniam zdanie( uwaga.. zdarzało się dość często ) albo utwierdzam się w swojej wersji... dzięki poradom jest jednak łatwiej podjąć decyzje. Może dlatego tak mało dyskusji u mnie ostatnio
Urazy z przeszłości niestety... w kilku dziedzinach, sporcie itp zawsze byłem chwalony, ale jakimś dziwnym przypadkiem nie miałem żadnych sukcesów i szczerze mówiąc wole dostać kopniaka w tyłek i się na to buntować niż ktoś ma co chiwle pochwalać moje działania, a wątpie, że wszystkie są słuszne.
No i tak... to był temat wybitnie ogrodowy
W sumie to wpadł mi do głowy pewien pomysł na zrobienie wyższego piętra między liliami, ale muszę to przemyśleć, czy znowu nie zrobie bałaganu
Ogródek Iwony 19:44, 23 wrz 2014

Do góry
Ogródek Iwony 17:44, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Mira Danusia sama kiedyś pisała nie tylko mnie, że nie każdy musi stosować się do jej dekalogu co nie znaczy, że jej doświadczenie nie jest cenne. I chyba nigdy nie powiedziała czegoś takiego, że jak ktoś nie będzie stosował dekologu to ogród bedzie nieudany. Każdy może stworzyć swój dekalog na podstawie własnych doświadczeń, a ten od Danusi mimo wszystko jest bardzo pomocny i zawarte w nim jest wszystko co najważniejsze. Ja sam mam zapisany dekalog i staram się stosować do niego, ale nie wszystkie punkty dla mnie są do zrealizowania
Pytanie chyba nie było do mnie, ale jakoś tak musiałem to napisać

No i jak dla mnie najważniejszy punkt to 10

Łukasz, ja sobie nadal nie radzę z punktem 1
Nadal nie wiem, jakie kolory lubię, a jakie mój M (właściwie lubimy co innego, ale już baaaaaaardzo długo się dogadujemy) Z kolorami też
Ogród w duszy mi gra... 16:51, 23 wrz 2014

Do góry
I znowu nowa koncepcja - ta znowu wydaje mi się lepsza od poprzedniej ale nie wiem czy w dobrym kierunku idę. Help!
Uświadomił mnie Luki ile kosztuje rohan obelisk i spadłam na ziemię
Zresztą ta poprzednia zbytnio zdewastowała projekt Danusi. Popcarol zapraszam po radę, chętnie posłucham co o tym myślisz.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:26, 23 wrz 2014

Do góry
Bogusiu fakt pogoda nie bardzo, dzisiaj to taka zabawa w kotka i myszke, ale już się poddałem za zimno i za mokro nie będę ryzykował przeziębieniem.
Tak byłem wczoraj w bylinowym, żurawki standardowo od 8-10zł plus oczywisty rabacik
Trawek też jest wybór, na pewno z resztą doradzą co i jak.
Czy rabate skończe w tym roku to nie wiem bo już zawaliłęm troszke sprawe z Cisami bo idealne były u Kapiasa, ale w sobote jeszcze nie wiedziałęm, że będą mi potrzebne

Marto o tej dysproporcji też myślałem, ale żurawki nie są jakoś wiążące. Jednak na hortensje tam zbyt mało miejsca.
Korona grabów ma wystawać lekko ponad ogrodzenie... chociaż tak dokłądnie nie wiem bo jeszcze ich w tym miejscu nie przymierzałem okaże się w praniu, mam takie dziwne przeczucie, że będzie to sensownie wyglądało.
Nie kuś mnie do złego z tymi Variegatusami bo chciałem zrobić w miare stonowany fragment z delikatnym dodatkiem koloru Z resztą u mnie obecnie Variegatusów już nie ma, a internetowe zakupy odpadają, więc wybór był prosty no i nie ukrywam, że cena też Hortensje bardzo by mi odpowiadały, ae wtedy grabów bym posadzić nie mógł.
Jak oczyszcze rabate będę jeszcze kombinował

Kasiu
oczywiście możesz prosić Dzielenie żurawek
W zeszłym roku robiłem taką fotorelacje, ale moge powtózyć z innymi odmianami jak będę teraz dzielił
Pracy troszke dużo, ale myśle, że z niektórymi pracami szybko się uporam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:54, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze raz dziękuje

To jak mogę tak sadzić? bo coś się przejaśnia i można iśc do ogrodu.

Proszę

Zastanawiam się tylko, czy nie będzie zbyt dużej dysproporcji pomiędzy grackami a żurawkami. Nie wiem, na jakiej wysokości ma się zaczynać korona grabów - bo być może dosyć nisko i wtedy same żurawki jak najbardziej, ale jeśli np w połowie wysokości płotu, to bym się już zastanawiała nad pośrednim piętrem pomiędzy żurawką i grackiem...

Ale zbudowałam niestylistyczną wypowiedź! Wybacz, Łukaszu Wstydzę się sama za siebie Ale mniemam, że zrozumiesz, co autor miał na myśli
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:18, 23 wrz 2014

Do góry
Jeszcze raz dziękuje

To jak mogę tak sadzić? bo coś się przejaśnia i można iśc do ogrodu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:08, 23 wrz 2014

Do góry
Zdałem sobie dzisiaj sprawe w przerwie miedzy deszczem ile mam jeszcze do zrobienia, a sezon dobiega końca mam co najmniej półtorej tygodnia opóźnienia z pracami i jak nie przestanie jutro padać to nie nadgonie.
Napisze sobie dla zapamiętani co mam zrobić
-dokończyć kostke i zerwać darń,
-przesiać jeszcze troszke kompostu pod sadzenie roślin,
-przesadzić i podzielić reszte żurawek (tu mam 2 tygodnie opóźnienia)
-przesadzić strzyżone tuje, oczyścić rabate po nich,
-posadzić to co mam na nową rabate,
-posadzić tulipany, szafirki, krokusy, lilie,
-popalikować cały żywopłot grabowy, ponad 30 sztuk
-skosić trawnik,
-posprzątać warzywnik i zaplecze.
Do końca tygodnia muszę się z tym uporać.

Nowa(stara) rabata powstanie raczej tak jak planowałem, nie było sprzeciwów, żadnych ewentualnych korekt nasadzeń, a Marta pozwoliła mi wyobraźić sobie dokładnie, że chyba będzie to dobrze wyglądało.
Mam jeszcze jedną rabate bez pomysłu, ale muszę przygotować konkretny materiał zdjęciowy i chyba poproszę o pomoc najwyższą instancje forumową czyli naszą Danusie siódma zmiana rabaty musi być w końcu sensowna.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:59, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jagoda ja w przyszłym roku będę miał akcje brzozy i teraz bardzo dokładnie śledzę Twoje poszukiwania

Zawsze możesz liczyć na kompletne informacje ode mnie.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:56, 23 wrz 2014

Do góry
Jagoda ja w przyszłym roku będę miał akcje brzozy i teraz bardzo dokładnie śledzę Twoje poszukiwania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies