Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja działka. 21:24, 13 sie 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bogusiu, ta trawa o którą u mnie pytałaś to stipa

Taką chyba Ela kupiła jak byłyśmy na wystawie,ale nie wiedzialam że taka ładna
Moja działka. 21:19, 13 sie 2014

Do góry
Bogusiu, ta trawa o którą u mnie pytałaś to stipa
Piaskownia na zakręcie 20:59, 13 sie 2014

Do góry
jambosana napisał(a)

Stipy i róże wymiatają. Przecudnie to wygląda, słyszę liczne narzekania, że stipa pokłada się, ale piękniejszej trawy do róży nie znam. To niezwykle romantyczne, delikatne połączenie Ja też planowałam stipy, ale nie posiałam, a potem nie mogłam znaleźć sadzonek ani w necie ani w żadnym stacjonarnym.

Piękna kolekcja jeżówek, ja też już mam kilka, jednak dla mnie najładniejsze te zwykłe, najzwyklejsze.

Zdrówka życzę.

Dziękuję.
Beatko, kupiłam jeszce jedną fajną trawkę i będzie dopełnieniem róży Cardinal Hume
Piaskownia na zakręcie 20:54, 13 sie 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Piękne jeżówki,a co to za trawka taka zwiewna?

To stipa, przecudna jest, bardzo lubię na nią patzreć w wolnych chwilach. Cudnie wygląda poruszana wiatrem.
Piaskownia na zakręcie 20:51, 13 sie 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

D

Stipy i róże wymiatają. Przecudnie to wygląda, słyszę liczne narzekania, że stipa pokłada się, ale piękniejszej trawy do róży nie znam. To niezwykle romantyczne, delikatne połączenie Ja też planowałam stipy, ale nie posiałam, a potem nie mogłam znaleźć sadzonek ani w necie ani w żadnym stacjonarnym.

Piękna kolekcja jeżówek, ja też już mam kilka, jednak dla mnie najładniejsze te zwykłe, najzwyklejsze.

Zdrówka życzę.
Mój "Ogród" 12:32, 13 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Aga, jesteśmy ogrodowiczkami podobnymi do siebie : tak jak Ty wszystkiego się uczę od podstaw chociaż większość życia mieszkałam w domu a nie w bloku, jednak działka była mała a w czasach młodości miałam ważniejsze sprawy na głowie niż grzebanie w ziemi . Jak zaczynałam swoją przygodę z ogrodowiskiem dla mnie perz "to tez była trawa więc o co ta afera" nie wiedziałam co to opuchlak ani turkuć podjadek teraz to akurat wiem ale jest jeszcze 145412 rzeczy o których nie mam pojęcia

Ładnie przycięłaś rabaty chociaż osobiście jestem fanką ogrodów geometrycznych ale czy geometryczny czy falowany jeśli jest zadbany - każdy jest piękny . Ogrodowisko to skarbnica wiedzy i wiele dusz niosących pomoc swoją radą a i tak nie jest łatwo stworzyć harmonijny ogród.

Podziwiam Cię też za taras i donice, masz ładnie wydzielone rabaty i przycięty trawnik - czym to zrobiłaś, tak równo odcięłaś darń ?

Co do ogrodu; nie doradzę bo sama nie bardzo się znam ale powiem Ci co bym zmieniła ; wyrzuciłabym kamienie, myślę że to zrobisz bo wspominałaś o kostce granitowej więc popieram ten pomysł , przesadziłabym modrzew, zgadzam się z Toszką, w starym domu miałam modrzewia, rosną ogromne, przycinane od góry robią się pokraczne, przeokrutnie śmiecą - moje były posadzone wzdłuż płotu z sąsiadem - sąsiad miał tam podjazd, jesienią zaczynał dzień od czyszczenia samochodu z igieł będzie je trudno usuwać z rabaty a zaśmiecona igliwiem rabata będzie niechlujna i 3 rzecz której nauczyłam się na ogrodowisku : nie sadzić roślin po 1 szt (poza soliterami czy większymi okazami) jedna stipa nie wiele da, na pewno zauważyłaś na zdjęciach np tych które Asia Ci wkleiła że jak lawenda to 10 szt w rzędzie, jak trawki to poprzetykane np., między krzewami - ale kilka etc.
Bardzo ładna zrobiłaś rabatę z tujami tawułą i hort. - mnie się bardzo podoba bo jest w niej powtarzalność, brak przypadkowości.
Napisałam Ci co ja bym zrobiła - Ty nie musisz, to tylko sugestie, sama chętnie słucham uwag innych ale nie stosuję wszystkich.

Czyż się nie rozpisałam ?
zaznaczam wątek, będę zaglądać, masz piękną działkę, urośnięte tuje - a to już coś, masz zapał czyli w zasadzie sukces ogrodowy w kieszeni tylko trzeba w tym wytrwać kilka lat jestem w 100 pro pewna że będziesz miała piękny ogród

Dzięki Kasiu (?) za wizytę. To miłe, że znalazłaś czas na obejrzenie tego, co mam u siebie i na wypisanie tego, co z punktu widzenia oglądającego jest nie tak, jak być powinno. Każda uwaga, opinia, porada jest bardzo mile widziana. Po to tu jestem

Rabaty przycinam niczym innym, jak ogrodowiskowym nożem do kantów polecam, bo faktycznie okazało się to być łatwe i przyjemne zajęcie.

Modrzew - kupiony wiosną. Ale chyba już dojrzałam do tego, żeby go wywalić przed działkę. Taki los jak się nie myśli przy zakupach, to potem się myśli co z tymi zakupami zrobić.
Generalnie ta rabata (po opinii Toszki) musi być całkowicie zmieniona. Wywalę z niej też pęcherznice, koreankę przeniosę w inne miejsce i w ogóle muszę coś z tym fantem zrobić. Na razie pojęcia nie mam co, ale mam już przynajmniej pojęcie, że ją muszę uznać za porażkę
Rabata thuje+hort+tawułki - to już wpływ ogrodowiska. Tu już rośliny się powtarzają, nie są pojedyncze. W takim "tonie" chciałabym urządzić całość. Szukam inspiracji, wzorów. Wasze ogrody bardzo mi się podobają, tylko na razie nie radzę sobie z przeniesieniem tego na własny grunt.

A
Mój "Ogród" 10:11, 13 sie 2014

Do góry
Aga, jesteśmy ogrodowiczkami podobnymi do siebie : tak jak Ty wszystkiego się uczę od podstaw chociaż większość życia mieszkałam w domu a nie w bloku, jednak działka była mała a w czasach młodości miałam ważniejsze sprawy na głowie niż grzebanie w ziemi . Jak zaczynałam swoją przygodę z ogrodowiskiem dla mnie perz "to tez była trawa więc o co ta afera" nie wiedziałam co to opuchlak ani turkuć podjadek teraz to akurat wiem ale jest jeszcze 145412 rzeczy o których nie mam pojęcia

Ładnie przycięłaś rabaty chociaż osobiście jestem fanką ogrodów geometrycznych ale czy geometryczny czy falowany jeśli jest zadbany - każdy jest piękny . Ogrodowisko to skarbnica wiedzy i wiele dusz niosących pomoc swoją radą a i tak nie jest łatwo stworzyć harmonijny ogród.

Podziwiam Cię też za taras i donice, masz ładnie wydzielone rabaty i przycięty trawnik - czym to zrobiłaś, tak równo odcięłaś darń ?

Co do ogrodu; nie doradzę bo sama nie bardzo się znam ale powiem Ci co bym zmieniła ; wyrzuciłabym kamienie, myślę że to zrobisz bo wspominałaś o kostce granitowej więc popieram ten pomysł , przesadziłabym modrzew, zgadzam się z Toszką, w starym domu miałam modrzewia, rosną ogromne, przycinane od góry robią się pokraczne, przeokrutnie śmiecą - moje były posadzone wzdłuż płotu z sąsiadem - sąsiad miał tam podjazd, jesienią zaczynał dzień od czyszczenia samochodu z igieł będzie je trudno usuwać z rabaty a zaśmiecona igliwiem rabata będzie niechlujna i 3 rzecz której nauczyłam się na ogrodowisku : nie sadzić roślin po 1 szt (poza soliterami czy większymi okazami) jedna stipa nie wiele da, na pewno zauważyłaś na zdjęciach np tych które Asia Ci wkleiła że jak lawenda to 10 szt w rzędzie, jak trawki to poprzetykane np., między krzewami - ale kilka etc.
Bardzo ładna zrobiłaś rabatę z tujami tawułą i hort. - mnie się bardzo podoba bo jest w niej powtarzalność, brak przypadkowości.
Napisałam Ci co ja bym zrobiła - Ty nie musisz, to tylko sugestie, sama chętnie słucham uwag innych ale nie stosuję wszystkich.

Czyż się nie rozpisałam ?
zaznaczam wątek, będę zaglądać, masz piękną działkę, urośnięte tuje - a to już coś, masz zapał czyli w zasadzie sukces ogrodowy w kieszeni tylko trzeba w tym wytrwać kilka lat jestem w 100 pro pewna że będziesz miała piękny ogród
Ogród do odświeżenia 22:19, 12 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Jeżówki posadziłam w towarzystwie stipy i red barona w kamieniach, ale o ile red baron i jeżówki nie narzekają na glebę to coś mi się wydaje, że stipa niekoniecznie taką lubi....ja Elu dumam i mam mętlik w głowie, bo koniecznie chcę zaplanować rabatę w jednym miejscu i ruszyć z nią choć trochę jesienią....ale żadne pomysły mi do głowy nie kcą przyjść

Jakie jeżówki dołożyłaś red baronowi i stipie ???? Bożeszzz , bo ja się ciagle waham..najbardziej chyba widzi mi sie southern , ale jestem ciekawa co Ty wykombinowałaś

A zdjęcia som ???... No jak ni ma..toooo lyjty

Julka .. Pomysły Tobie nie kcom przyjść ???.. Jak to możliwe ?? Zaraz je pogonię

A tak na poważnie .. Zdjęcie zrób jakoś mniej wiecej centralnie , opisz warunki i polecimy

Mnie sie ostatnio bardzo podobała jakaś kompozycja wierzby hakuro , niebieskiego stozkowatego jałowca , rodek tak jeszcze był , jakaś trawa i wrzosy...echhh..szkoda ,że ni mam placu już u siebie ...

Ale dawaj zdjęcie dawaaajjjj

Ściskam i buziaki na dobranoc , bo juz zaczadzona tym wrotyczem jezdem
Ogród do odświeżenia 16:50, 12 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Chłopak w szkółce wmawiał mi ostatnio że stipa to roślina zimująca. No i to nie stipa tylko ostnica Uśmiałam się starając się mu wytłumaczyć ze to to samo i nie zimuje On upierał się że stoi przy trawach zimujących
to zimuje Poddałam się

Gosieńko, no jak mogłaś?... z panem siem kłócić, co wszystkie rozumy pozjadał?...ale fiesz po ostatniej zimie, może u niego zimowała?....ja zakładam, że ona jednoroczna i choć śliczna, taka zwiewna....to jeżeli siewki się nie pokażą w przyszłym roku to dam sobie z nią spokój...i też siem poddam
Ogród do odświeżenia 16:40, 12 sie 2014

Do góry
Chłopak w szkółce wmawiał mi ostatnio że stipa to roślina zimująca. No i to nie stipa tylko ostnica Uśmiałam się starając się mu wytłumaczyć ze to to samo i nie zimuje On upierał się że stoi przy trawach zimujących
to zimuje Poddałam się
Ogród do odświeżenia 16:32, 12 sie 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Noooo .. Jak się rozsieje to i ja się nie pogniewam , ale cuś blado to widze ... Teź chucham na nią bo w sumie wolałabym ,żeby chociaż do końca sezonu wytrzymała .... Ale musze przyznać ,że Ty szybki Bill, bo już nawet zastepstwo wymyśliłaś

Buziaki

U nas chłodno i leje ... Nie wiem co gorsze czy ta patelnia czy deszczysko..

Jeżówki posadziłam w towarzystwie stipy i red barona w kamieniach, ale o ile red baron i jeżówki nie narzekają na glebę to coś mi się wydaje, że stipa niekoniecznie taką lubi....ja Elu dumam i mam mętlik w głowie, bo koniecznie chcę zaplanować rabatę w jednym miejscu i ruszyć z nią choć trochę jesienią....ale żadne pomysły mi do głowy nie kcą przyjść
Ogród do odświeżenia 10:06, 12 sie 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Ja też tak łażę koło mojej stipy jak koło jeża ..echhhh..wcale mnie nie powala , może przez tą glinę .. Ale ona podobno z zasady jednoroczna wiec może w przyszła wiosnę zaś będę mieć miejsce na rabacie,żeby coś nowego wcisnąć bo stipa " wypadnie "

Ja wiem, że ona jednoroczna, ale mogłaby się rozsiać....wcale bym się nie pogniewała;, może dlatego tak chucham i dmucham)...no ale jak wypadnie, to cóż...już wiem czym ją zastąpię
Ogród u stóp klasztoru 23:15, 11 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a wilczomlecz jak rośnie, ile miejsca zajmuje? Moja stipa która przezimowała też tak wielka...

Anka wcale nie dużo ..takie kulki na ok.30 cm. na szer. i 20-30 wys.coś jak te większe żurawki .trzeba tylko kwiatki po wiośnie pościnać ...albo zostawić coby się rozsiał lekko , bo nie jest tak ekspansywny
Ogród do odświeżenia 23:02, 11 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

No nie wiem czy daje radę, bo na razie nowych przyrostów nie widzę....na razie się robi słomkowa delikatnie....mam posadzoną w dwóch miejscach, bo w tym ostatecznym glinę mam i po dużej ulewie w wodzie stała, razem z jeżówkami...no zobaczymy

Ja też tak łażę koło mojej stipy jak koło jeża ..echhhh..wcale mnie nie powala , może przez tą glinę .. Ale ona podobno z zasady jednoroczna wiec może w przyszła wiosnę zaś będę mieć miejsce na rabacie,żeby coś nowego wcisnąć bo stipa " wypadnie "
Życie w wiejskim ogrodzie 22:04, 11 sie 2014

Do góry
I stało się Rzeczywistość jest brutalna Czas urlopu dobiegł końca i trzeba było dzisiaj wrócić do pracy Druga część urlopu we wrześniu

Ostatnio w głowie urodziła mi się myśl aby przerobić moje miszmaszowe rabaty na tematyczne pod względem kolorów

Rabata różowa która już jest z dodatkami bieli i fioletu ( przedogródek otoczony białym płotkiem)

-Róże Bonica, Swany
-lawenda
-Hortensje Renhy
-stipa

Rabata niebieska Prawa strona ogrodu z dodatkami różu bieli i żółtego

-szałwia omszona różowa, niebieska, biała
-krwawnica różowa
-bodziszki niebieski
-kocimięta
-lawenda
-liatra
-odętka
-przetacznik
-turzyce parę odmian
-czosnki skalne
-rudbekia
-budleja
-bergenia

Rabata czerwona lewa strona ogrodu z dodatkami żółtego

-róże Red Fairy
-żurawki
-przywrotnik
-carexy o żółtym i zielonym zabarwieniu
-szczawik
-języczka przewalskiego
-hortensje
-krwawnik
-rozchodnik

Większość roślin posiadam Część trzeba będzie przesadzić teraz lub na jesień Jeżdżę po szkółkach skupując co się da Resztę trzeba będzie zamówić
Gdybyście mieli jakieś pomysły to czekam na wasze sugestie

Ogród u stóp klasztoru 20:18, 11 sie 2014

Do góry
a wilczomlecz jak rośnie, ile miejsca zajmuje? Moja stipa która przezimowała też tak wielka...

Ogród do odświeżenia 20:04, 11 sie 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
Julka jak stipa? Daje radę? Ja zapomniałam o fotkach...może dziś nie zapomnę

No nie wiem czy daje radę, bo na razie nowych przyrostów nie widzę....na razie się robi słomkowa delikatnie....mam posadzoną w dwóch miejscach, bo w tym ostatecznym glinę mam i po dużej ulewie w wodzie stała, razem z jeżówkami...no zobaczymy
Ogród do odświeżenia 15:48, 11 sie 2014

Do góry
Julka jak stipa? Daje radę? Ja zapomniałam o fotkach...może dziś nie zapomnę
Ogród z widokiem na jezioro 21:49, 09 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Jola, jakie Ty masz dorodne rozchodniki (czy sadzce? zawsze mam z tym klopot)... Ile maja lat? Ciekawa jestem ile musze czekac na taki efekt u siebie, bo moje to male bzdzidla
A stipa od Joasi bujna, to moja najulubiensza trawka ze wszystkich ulubionych

Pozdrowka

???? Chyba rozchodniki, od Ciebie sie dowiaduję, że są jakieś sadźce podobne do rozchodnika :. Jutro zrobie zdjecie z bliska, może rozpoznasz
Początki w Kruklandii 21:06, 09 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Nasadzenia.

Zdjecie pierwsze, wszystkie bordowe zurawki do przodu. Tam jest pare miskantow Morning Light? ja bym dala cos jeszcze miedzy hortki a zurawki, a miskanty gdzie indziej. Np za szpalerem hortusiowym, potem np. rabata trawiasta, wysokie miskanty, rozplenice i np. zolta hakone z niebieska kostrzewa i potem znowu szpaler hortek i zaraz dalej bylinowa albo wrzosowisko ze stipa.

No to myślimy podobnie
To za dużo mi nie pomogłaś!
Hahahaha

Tylko kostrzew nie sadzę już, bo mnie wkurzają
A między hortkami a żurawkami są moje samosiejki lawendy

Eeee ... to nie jest chyba ze mną źle... może jakoś sama to poskładam?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies