Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:45, 29 paź 2019

Do góry
Kocimiętka kocimiętce nie równa. Ta co podałam piękniejsza od lawendy kwitnie non stop bo ona z tych niższych. U mnie kocimiętka groniasta to dopiero szok kwitnie później przycinam i znowu kwitnie aż do mrozów. Bzyki z całej miejscowości się zlatują jak w kotle.

Zobacz przytacznika jeszcze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:53, 29 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To ostatnie takie piękne fotki z tego roku.Przejrzałam sporo i naszedł mnie smutek, że to juz koniec tak pięknej cieplutkiej pogody.
Dzisiaj szaro buro i ponuro chmury gnały po niebie. chociaż do południe jeszcze było trochę słońca.

Piszesz o nawłoci, żeby u mojego sąsiada ktoś przyjechał skosić to diabelskie ziele rozsiewające się wszędzie. Sarny rzeczywiście uwielbiają przesiadywanie w nawłoci.
U mnie też już największe roboty zrobione. Zostały róże do ogarnięcia i liście ze żwiru,ale na brzozach są jeszcze liście a te przeważnie w połowie listopada zakończą opad więc jeszcze trzeba czekać.

Na ostatniej focie masz posadzonego buczka przytnij mu gałązki zagęści się.

Pozdrawiam

Elu to zwykły buk czerwony, tam niedaleko są jeszcze grab jodła $wierk sosna i ambrowiec wię nie koniecznie chcę by był gęsty, bo by było dużo cienia
Kwiaty we włosach 22:35, 28 paź 2019

Do góry
Gosiu przejrzałam sporo fotek przepiękne. Widzisz to co nikt nie zauważy.
Mało kto ma taki dar. Ktoś by nawet nie spojrzał a co dopiero pomyślał, że można pokrzywionej, starej, zeschłej roślinie zrobić fotkę która przepięknie wygląda to majstersztyk.

Nie raz przechodzę po swoich włościach i tak patrzę i myślę gdzie zrobić fotkę, jak co niektórzy potrafia dostrzec coś w roślinie, czego ja nie widzę.
Np z gałązki tui a do głowy by mi nie przyszło, że można się nią zachwycić dopiero dostrzegłam to na twoich fotkach.

Jeszcze dużo mi brakuje w robieniu fotek.

Pozdrawiam

Kwiaty we włosach 22:24, 28 paź 2019

Do góry

Ta trawa mi się bardzo podoba czy to nie przypadkiem vanilla skay
Ogrodowe kreacje 22:16, 28 paź 2019

Do góry
Aurelia ten świerk wcale tak źle nie wygląda. A to na pewno serbski?
Przed oknem w Wawie też mam takiego serba i też szyszkuje jest bardzo wysoki koniec pierwszego piętra ok. 6 m.
Nieraz wypuści drugi przewodnik zobacz w twoim też wypuścił trzeba go przyciąć. Podsyp obornikiem liśćmi dębu, albo podsyp ze 2 worki dobrej ziemi do iglaków pod niego wiosną, nawież nawozem do iglaków, możesz też opryskać w nawozem w płynie to odżyje.
Swierki lubią lekką ziemię.

Aurelia czy zwariowałaś z tą zimą. Aż mnie dreszcze przeszły
Mój ogrodowy pamiętnik 22:07, 28 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To ten klonik Shigatatsu Sawa. Zaglądałam jak on wygląda z takiego zielonego koloru pięknie się przebarwia. Masz już duże drzewko.
Też bym chciała takiego klonika ale u mnie nie da rady. Kilka już miałam i ciągle albo zaschły albo po zimie nie odbiły. Więc pozostaje mi zostastać przy naszych polskich przebarwiających się też pięknie.

Piękne fotki co ile sadziłaś szmaragdy. Moje dawno posadzone już wysokie, ale jutro sadzę charytatywnie takie ok. 1 m wąskie i mam dylemat czy co 0,5 m czy co 40 cm.

Pozdrawiam Śląsk

Śląsk pozdrawia Warszawę .
Jutro właśnie jadę do stolicy w delegację 2-dniową .
Szmaragdy mieliśmy sadzić co 60 cm a z rozstawu wyszło chyba jakieś 58 cm.
40 cm moim skromnym zdaniem to za mało.
Na klony chucham i dmucham i żyją póki co .
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:05, 28 paź 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To ostatnie takie piękne fotki z tego roku.Przejrzałam sporo i naszedł mnie smutek, że to juz koniec tak pięknej cieplutkiej pogody.
Dzisiaj szaro buro i ponuro chmury gnały po niebie. chociaż do południe jeszcze było trochę słońca.

Piszesz o nawłoci, żeby u mojego sąsiada ktoś przyjechał skosić to diabelskie ziele rozsiewające się wszędzie. Sarny rzeczywiście uwielbiają przesiadywanie w nawłoci.
U mnie też już największe roboty zrobione. Zostały róże do ogarnięcia i liście ze żwiru,ale na brzozach są jeszcze liście a te przeważnie w połowie listopada zakończą opad więc jeszcze trzeba czekać.

Na ostatniej focie masz posadzonego buczka przytnij mu gałązki zagęści się.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 21:37, 28 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Jak ty te serduszka robisz?
To jeszcze mam fototapetę w pionie :

To ten klonik Shigatatsu Sawa. Zaglądałam jak on wygląda z takiego zielonego koloru pięknie się przebarwia. Masz już duże drzewko.
Też bym chciała takiego klonika ale u mnie nie da rady. Kilka już miałam i ciągle albo zaschły albo po zimie nie odbiły. Więc pozostaje mi zostastać przy naszych polskich przebarwiających się też pięknie.

Piękne fotki co ile sadziłaś szmaragdy. Moje dawno posadzone już wysokie, ale jutro sadzę charytatywnie takie ok. 1 m wąskie i mam dylemat czy co 0,5 m czy co 40 cm.

Pozdrawiam Śląsk
Ogród z wilkiem zamkn. 21:18, 28 paź 2019

Do góry
Witam Madziu

Zawsze mi się podobał Twój skalniak, teraz jesienią przepiękny trawy rozplenice robią dobrą robotę.
Jeszcze odnośnie swierku "inwersa" też mam ale ten cholernik bardzo powoli rośnie nie ma szans aby za życia się doczekać takiego kolosa jak Anitka (chyba) pokazała.
Jesień ładna te góry na horyzoncie w zeszłym roku byłam w Wiśle 1,2 listopada przecudna pogoda czy sobie przypominasz.
W tym roku będzie chłodniej ale cóż i tak długo było pięknie. U nas jeszcze przymrozku nie było więc wszystko naturalnie się zmienia.

Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 20:54, 28 paź 2019

Do góry
Plan dobry tylko wymiary trzeba podać. Moim zdaniem berberysy admiration to małe berberysiki można je przycinac nawet trzeba gęstnieją i ładnie się wiosną wybarwiają. Możesz je posadzić nawet 20 cm od krawężnika.
Piszesz o różach artemis piękna róża kwitnie przez cały sezon u mnie kwitną jak oszalałe. Możesz je posadzić ok 40 cm od siebie więc w tych rogach (żółty kolor) posadzić róże tylko zrób odpowiedni odstęp między berberysem a różą wg mnie co najmniej 60 cm.
Zamiast berberysów możesz posadzić np. kocimiętkę "fasenę" będzie bardzo ładnie współgrała z bielą róż.

Jeżeli chodzi o drzewa klon "Royal red" potrafi złapać szarą pleśń więc odradzam, (reszta drzew nie jestem przekonana).
Może nie koniecznie musisz tam posadzić 3 szt a może 2 szt i skłaniałabym się do drzew pięknie przebarwiających się jesienią np. klon oktober glory, red sunset. Nawet brzozy doorembos, zobacz jeszcze dąb błotny "green darfem"

Przemyśl i sprawdź te klony.
Moja działka na Dębowym Lesie 19:06, 28 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

[img size=640x458]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/195/1954089/original.JPG" width="640" height="466" alt="" class="forum-upload" />

Aniu piękna biel aż po oczach daje. Wszystkie ładne, ale ta najpiękniejsza.
Aniu trzeba gonić (mordować)te biedronki azjatyckie (to azjatycka na tej focie).
Są bardzo inwazyjne i potrafią nasze polskie schrupać a szkoda bo nasze łagodne.
Ptasi gaj 14:49, 28 paź 2019

Do góry
Dorotka sprzątam liście. W przyszłym przynajmniej pod niektórymi brzozami sprzątać nie będę. Chociaż traktorkiem to szybko idzie. Część tych liści jest przemielone i raczej tego nie da rady zebrac.
To tak wygląda jak trawa jej małe źdźbła wpadają w trawę liście też rozdrobnione na śrut i pozostają w trawniku użyźniając glebę.
LeŚnicZaNka 07:32, 28 paź 2019

Do góry
Kasiu pięknie.bedzie. Wieczorem sprawdzę jakie to róże bo.obrazek brazkiem a realia to inna sprawa choroby i tam inne.
Ale ty wytrawna ogrodniczka pewnie wszystko sprawdziłas.
Też bym sądziła, ale już nie mam siły na to co mam. Chociaż jak przywożą do sąsiedniej szkółki róże to pokusę mam.

Z różami robota najgorsze te kolce bo jeszcze z cięciem kopczykowaniem to nie jest tak źle. U mnie po 1 listopada będzie cięcie bo na zimę wszystkie tnę każdego roku. Wiosna tylko przeglądam
Po ścięciu zbieram liście aby nie zalegały na żwirze.

Czekamy na rozkwit w przyszłym roku
Ptasi gaj 20:46, 27 paź 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu śliczne widoczki ogrodowe
O właśnie wiązać już trawy ? czy jeszcze poczekać
Bo np. rozplenice to ja jeszcze zielone mam.

Ja wiązałam bo były suche. Dwa lata temu mi zamokly potem wiązanie to masakra. Powiazalam wszystkie jak zimno nie będę się później katować. Opaski zaciskowe szybko zrobisz.
Ptasi gaj 20:38, 27 paź 2019

Do góry
CD.
To już pewnie ostatnie fotki słoneczne. Po południu przyszedł front, wiało i deszczyk podał. Podlałam tuje inne iglaki solidnie bardzo sucho.
Jeszcze jakieś tam drobne robótki.

Tuje sądziłam w trzech turach za każdym razem było za dużo i posadziliśmy na boczku i tak zostało 3 szt w jednym kopczyku mają już ok 3 m wysokości.

Ptasi gaj 20:27, 27 paź 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 20:21, 27 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Elu, pięknie pokazane
Liści też masz od groma. Ja akurat uwielbiam grabić. W tym roku mam choć mniej igieł, po ubiegłorocznym podcinaniu. Firma jeszcze wpadnie i mi to wielkie drzewo przytnie, będzie mniej liści, spadłych gałęzi, już w tym roku było lżej

A ty słyszałaś,że liście powinno się zbierać tylko z trawnika resztę liści powinniśmy zostawić aby spróchniały to świetna odżywka dla gleby.
A ja igły zbieram i jeszcze czekam na opad liści z dębu monument zmieszaną i będę ściółkować kwasoluby.
Też lubię - traktorek nie wszędzie wjedzie więc ograbiam drzewa.

Ja na wiosnę będę przycinać tuje na wysokość znowu tyle śmiecia.
Ptasi gaj 20:09, 27 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu żurawka ściągniętą od Muszelki bardzo mi się podobała i kupiłam to "fayer alarm" jest przepiękna. Posadziłam na nowej rabacie która została powstała z humusu i wszystko tak rośnie. Było to miejsce bardzo mokre zasypiałam i mam dodatkową pracę
Rosną też tam trawki już powiązane.

Po lewej w tym roku kupiona Memory

Ptasi gaj 19:57, 27 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ela .
Bardzo dziękuję
To zdjęcie to 2 lata do przodu moją rabata
Zamiast buków mam dęby kol5mnowe Pillar.
Ale jestem Ci wdzięczna

Czy masz jeszcze coś tam posadzone ?

Pomiędzy drzewkami nic nie rośnie to żwirowisko. Między dębami a hirtensjamiw stronę oczka jest ok 2 m odleglosci, między hortensjsmi a oczkiem ok 1,5 m
Ptasi gaj 19:51, 27 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu te buki kolumnowe z hortensjami pięknie wyglądają liście póki suche mają urok

Madziu to nie są buki. To są dęby błotne grinn pilar a buki są inne

To jest buk fota ze zeszłego roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies