EWKA ---- teraz syp na pryzmę która będzie do następnej wiosny ....rok to minimum . ja wszystko co rozdrabniam w maszynie ( gałęzie , ) wrzucam na kompost . a jest tego dużo .próchnica z tego jest przednia .
GABRIELA ----- a spróbuj zmieszać ziemię z piaskiem i kompostem tylko dużo piasku , bo o ile sobie przypominam to u ciebie glina ???. szałwia nie lubi gliny , dlatego u mnie te podniesione rabaty , bo tez mama glinę
Marta opuncji nie nawozimy , rośnie w ostrym słońcu w ziemi z piaskiem .moja też nie od razu kwitła . poczekaj jeszcze ...może już w tym roku .
Szałwia dostaje na wiosnę tylko porcje kompostu i tyle po pierwszym kwitnieniu ścinam i we wrześniu znowu zakwita , z tym że trochę słabiej . te kępy u mnie mają już 5 lat i nie od razu były takie gęste podsyp kompostem , zmieszaj go z ziemią , może też sprawia że są takie gęste . wstawiam fotki poglądowe
2010 - już roczne sadzonki
2011
2012
2013
a te sadzonki zrobione z tej jednej białej co ją widać na poprzednich fotkach
Asiu ,chciałabym ,bo słonko zachęca ,no nic trudno ,jutro może chociaż M namówię na wysypanie ziemi ze skrzyń ustawienia ich inaczej żeby 4 się zmieściła ,będzie jedna więcej do obsadzenia .
Masz rację sklepowe pułki kuszą ,ja jeszcze jestem twarda ,staram się trzymać listy ,mam tam róże ,powojniki ,jarzmianki ,szałwia omszona ,sasanki ,trzmielinę ,świerki conika ,kule wiklinowe .
W sekrecje ,Ci powiem ,że na necie w sklepach w koszykach mam zakupy wirtualne ,właśnie róże i byliny .
Ps,też róże różowe i fiolet oraz białe przeglądam ,interesuje mnie pomponella ,jasmina ,Leonardo da vinci ,Queen of Sweden ,Novalis ,na razie tyle ile będzie nie wiem .
pozdrówka
Asiu ,taki bazgrołek zrobiłam ,kulki to trzmieliny lub coś innego zimozielonego ,te większe z białym kwiatkiem to hortensja ,niebieskie dzwonki ,można też firletkę smukłą ,różowe to twoje tulipany ,białe niskie to szałwia omszona ,jeszcze jakaś obwódka .
Asiu ,ja bym między te drzewka co masz wsadziła rodo albo trzmieliny ,coś zimozielonego ,tulipany i inne cebulowe bym wykopała i sadziłabym kupkami a nie rządkiem jak to zrobiłaś .Między tymi kupkami wsadziłabym byliny ,bo one później kwitną jest naprawdę sporo fajnych ;jeżówki ,firletki ,szałwia omszona moja ukochana ,dzwonek szerokolistny ,dzwonek karpacki ,przetaczniki ,naparstnice,Marcinki to kwiat na jesień ,róże ,też tam możesz wkomponować zrobi się ogród romantyczny na obwódkę możesz dać niższe byliny ,żagwin ,floksy ,kocimiętkę ,lawendę wszystkie te roślinki kupisz w Jaworniku w cenach od 2,60 do 5 zł (byliny) .Z tych kwiatów na pewno będą bukiety .
Wstaw zdjęcia całej rabaty i ile ma metrów .
Aniu, roślinki do wody już wybrane. Brzeg stawu (skarpa) też mam rozrysowany, na razie jeden Swoje miejsce znajdzie tam: cypryśnik błotny, dereń biały Aurea, bodziszki, szałwia omszona, przywrotnik ostroklapowy, liliowce, miskant chiński silberfeder. Reszta wyjdzie w praniu
Aniu, jeśli przyjąć, że szałwia jest rośliną dwuletnią /w zasadzie jest byliną krótkowieczną/, to w tym roku uzyskasz tylko sadzonkę, która zakwitnie w roku przyszłym. Pamiętaj, czekać warto! Potem rozsiewa się sama
Ja kupiłam wczesną jesienią 2012 roku sadzonkę i zakwitła mi w 2013.
Witam, Aniu ogród przepiękny, jak z katalogu. Dla mnie nr 1 jest rabata lawendowo-różano-bukszpanowa, jak również szałwia boska. Mam pytania: 1. z której strony światła jest ta rabata, ja bym widziała coś podobnego u siebie str zachodnia, od południa patelnia i nie wiem czy da radę? 2. róże to Chopina? 3. co to jest za roślina koło altanki przy żurawkach citronelkach o liściach jak hosty w takim ciekawym kolorze? Chciałabym już oglądać Twój ogród w lato
Wspaniale masz ))
Dzisiaj zajęłam się przeglądaniem torebek z nasionami jednorocznymi.Czas je uporządkować.Do kilku nie wrócę z wiadomych względów...nie popisały się i nie wywarły na mnie zbyt wielkiego wrażenia.
Na pewno wysieję werbenę p., mimo,że nie miałam szału...rozkołysała się dopiero późną jesienią i miałam kłopot z zebraniem nasion,ale dzięki uprzejmości O. mam nasionka...
Lobelia niebieska musi być..
Niebieski żeniszek mnie zaskoczył -kwitł bardzo długo.
Szałwia trójbarwna to już u mnie tradycja...
Cynie...które czarują swoim pięknem...
Obowiązkowo astry...
...ślazówka...taka biała,czysta pięknotka...
Ciernista cleome,którą miałam w ubiegłym roku po raz pierwszy ...i polubiliśmy się bardzo...
Piękne,pachnące heliotropy...bez których nie mogę się obejść...
...no i może jeszcze jakieś chciejstwa...ale nie za dużo....wolę bylinowo...
Któregoś roku...nie pamiętam ...chyba 2011 zasiałam dużo jej odmian: białe, różowe, fioletowe, niebieskie, biało-czerwone.....żadne nie były tak piekne jak czerwone, więc już w następnych latach ich nie siałam...szkoda mej pracy...a ta była po prostu gigantyczna