Co przed tujami?
12:31, 13 maj 2014
Myślę, ze to już lepiej niż tylko na wąskim paseczku pod tujami. A pod płytami co jest?
Jakbyś sadziła tam zioła to najlepiej wybrać te, które mają szansę być wieloletnie - lawendy, szałwię, tymianki - i ustawić je sobie tak, żeby ładnie wyglądały, a resztę typu bazylia wmontować pomiędzy. Nie sadziłabym mięty luzem, można zakopać z doniczką razem. Albo w ogóle mięte posadzić gdzie indziej, a tam pozostać przy bardziej "środziemnomorskich" roślinach. Mięta urośnie też w półcieniu. Jeżeli masz tam jakieś płożące, niskie oregano to można wykorzystać jako zadarniasz między tujami albo tuż przy płytkach - zamaskuje ich krawędź. Można też oddzielić taki ziołowy ogródek od trawnika niską prostokątną donicą, żeby zamknąć rabatę od tej strony.
Też myślałam o czosnkach - klasyka - jakiś 'Mont Everest' na przykład. Pamiętaj, ze ich liście będą szybko brzydły. Może ta się tak wymanewrować, żeby zioła je przysłoniły? Najbardziej przysłaniająca z tego kompletu będzie pewnie lawenda i może szałwia.
Trawa - nie wiem, może to jakiś oczeret? Wygląda trochę jak oczeret Tabernemontana 'Zebrinus', ale nie wiem. Może to coś innego i w ogóle nie trawa?