Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pszczelarnia 07:12, 11 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak wygląda ta cześć w szacie późnego czerwca 2013 (początek suszy i upały) po skoszeniu łąki. Tam gdzie kolor trawy jest żywszy były regularnie wykaszane ścieżki.
Niektóre drzewa już wysadziłam wcześniej (klon jawor, wiąz syberyjski). Do wysadzenia pozostają iglaste, te są na szczęście małe.
Tego może nie widać aż tak ale tam rosną już wielkie drzewa, z których wymienić należy wiekową lipę, kasztanowca, tulipanowca (lat 10), graby rosną i inna drobizna. Wejście w ten obszar zaczyna się od żywopłotu grabowego i platana (zdj. 2)

Każde posadzenie jakiegokolwiek kwiatka i krzewów wymaga nakładu pracy. Pod wielkimi drzewami i na kamienistej plaży nic nie urośnie a ja podlewania tam nie zapewnię.

I tak sobie, słuchając Waszych sugestii, myślę: łąka. Ale z dobrym drzewostanem. Delikatne drzewa, smukłe, niech słońce tam pozostanie. Ewentualnie zrobię takie zakola, zawijasy z traw i liliowców (te będę pielęgnować). A więc silne trawy niewysokie (drżączka będzie na pewno). Przywrotnik będzie tam rósł, bo ten "dziki" rośnie. Rosną tam dzwonki też "na dziko". Wsadzę rudbekię 'Goldsturm', bo ją mam i nade wszystko lubię.

Piet Outdolf musi mi tu pomóc, jak nic. To projekt nie na dziś i nie na jutro. Lipa prosi się o okrągłą ławeczkę. Doczeka się, bo udało się kupić dąb i teraz sobie leżakuje.

Zostawiam zdjęcie łączki tego projektanta:

Jesli Piet to szałwia i lawenda.. Zbacz w pinterest moją tablice - Natural planting style, pełno tam Pieta
W cieniu - zacieniona 18:07, 10 lut 2014

Do góry
Jednoroczna szałwia omączona...niebieska.na razie słabe wschody,wystarczy mi kilka sadzonek,może jeszcze coś się pokaże...
Na Francuskiej 12:24, 10 lut 2014

Do góry
Czy ktoś pomorze mi zidentyfikować to maleństwo? Ja obstawiam naparstnicę, ale pewności nie mam. A może to coś zupełnie innego?

szałwia omączona

Ogród u stóp klasztoru 18:42, 08 lut 2014

Do góry

VIVA ----- mówisz ..cieszyć się ?..nie płakać ?

EWKA ---- teraz syp na pryzmę która będzie do następnej wiosny ....rok to minimum . ja wszystko co rozdrabniam w maszynie ( gałęzie , ) wrzucam na kompost . a jest tego dużo .próchnica z tego jest przednia .

GABRIELA ----- a spróbuj zmieszać ziemię z piaskiem i kompostem tylko dużo piasku , bo o ile sobie przypominam to u ciebie glina ???. szałwia nie lubi gliny , dlatego u mnie te podniesione rabaty , bo tez mama glinę

Ogród u stóp klasztoru 22:30, 07 lut 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Dziękuję za wytłumaczenie co i jak z mydłem
Ogród? WOW cudo
A czy opuncję czymś nawozisz, że Ci tak ładnie kwitnie? Bo moja ma dwa lata i jeszcze nie kwitła.
I jeszcze mam pytanie dotyczące szałwi. Co robisz, że masz takie ładne, gęste kępki? Bo u mnie jest jej sporo ale tak się jakoś rozsiewa, że nie tworzy kępek, placyków tylko pole.

Marta opuncji nie nawozimy , rośnie w ostrym słońcu w ziemi z piaskiem .moja też nie od razu kwitła . poczekaj jeszcze ...może już w tym roku .
Szałwia dostaje na wiosnę tylko porcje kompostu i tyle po pierwszym kwitnieniu ścinam i we wrześniu znowu zakwita , z tym że trochę słabiej . te kępy u mnie mają już 5 lat i nie od razu były takie gęste podsyp kompostem , zmieszaj go z ziemią , może też sprawia że są takie gęste . wstawiam fotki poglądowe

2010 - już roczne sadzonki

2011

2012

2013

a te sadzonki zrobione z tej jednej białej co ją widać na poprzednich fotkach

i ogólny widoczek z szałwią

Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:09, 07 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Widzę że się powoli zaczyna okres wiosennych wysiewów Wczoraj się sksiłam na nowe lilie i pełne jaskry a miałam nie ulegać żadnym poksom Ale w sklepach tyle różności aż się w oczach mieni od kolorków i jak tu nie kupić. Rozglądam się jeszcze za różowymi różami ale chciałam do kompozycji do skrzń na tarasie.
Na prace na działce to chyba jeszcze troszkę Renatko, ziemia zmarznięta.
pozdrawiam i buziola przesyłam

Asiu ,chciałabym ,bo słonko zachęca ,no nic trudno ,jutro może chociaż M namówię na wysypanie ziemi ze skrzyń ustawienia ich inaczej żeby 4 się zmieściła ,będzie jedna więcej do obsadzenia .
Masz rację sklepowe pułki kuszą ,ja jeszcze jestem twarda ,staram się trzymać listy ,mam tam róże ,powojniki ,jarzmianki ,szałwia omszona ,sasanki ,trzmielinę ,świerki conika ,kule wiklinowe .
W sekrecje ,Ci powiem ,że na necie w sklepach w koszykach mam zakupy wirtualne ,właśnie róże i byliny .
Ps,też róże różowe i fiolet oraz białe przeglądam ,interesuje mnie pomponella ,jasmina ,Leonardo da vinci ,Queen of Sweden ,Novalis ,na razie tyle ile będzie nie wiem .
pozdrówka
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:03, 04 lut 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam ,ładna ta szałwia

Lubię tą szałwię, jesienią ścięłam i ususzyłam, będzie jak znalazł do płukania gardła, podobno pomaga
Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 18:07, 04 lut 2014

Do góry
Asiu ,taki bazgrołek zrobiłam ,kulki to trzmieliny lub coś innego zimozielonego ,te większe z białym kwiatkiem to hortensja ,niebieskie dzwonki ,można też firletkę smukłą ,różowe to twoje tulipany ,białe niskie to szałwia omszona ,jeszcze jakaś obwódka .

Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 09:34, 04 lut 2014

Do góry
Asiu ,ja bym między te drzewka co masz wsadziła rodo albo trzmieliny ,coś zimozielonego ,tulipany i inne cebulowe bym wykopała i sadziłabym kupkami a nie rządkiem jak to zrobiłaś .Między tymi kupkami wsadziłabym byliny ,bo one później kwitną jest naprawdę sporo fajnych ;jeżówki ,firletki ,szałwia omszona moja ukochana ,dzwonek szerokolistny ,dzwonek karpacki ,przetaczniki ,naparstnice,Marcinki to kwiat na jesień ,róże ,też tam możesz wkomponować zrobi się ogród romantyczny na obwódkę możesz dać niższe byliny ,żagwin ,floksy ,kocimiętkę ,lawendę wszystkie te roślinki kupisz w Jaworniku w cenach od 2,60 do 5 zł (byliny) .Z tych kwiatów na pewno będą bukiety .
Wstaw zdjęcia całej rabaty i ile ma metrów .
Krowy, staw i my... 22:52, 02 lut 2014

Do góry
Aniu, roślinki do wody już wybrane. Brzeg stawu (skarpa) też mam rozrysowany, na razie jeden Swoje miejsce znajdzie tam: cypryśnik błotny, dereń biały Aurea, bodziszki, szałwia omszona, przywrotnik ostroklapowy, liliowce, miskant chiński silberfeder. Reszta wyjdzie w praniu
Mój 4 arowy azyl... 18:07, 31 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Wie wie Basia wysiewa się szałwię muszkatołową w sierpniu , a jak teraz bym wysiała to urośnie oczywiście chyba nie zakwitnie, bo kwitnienie ma od czerwca

Aniu, jeśli przyjąć, że szałwia jest rośliną dwuletnią /w zasadzie jest byliną krótkowieczną/, to w tym roku uzyskasz tylko sadzonkę, która zakwitnie w roku przyszłym. Pamiętaj, czekać warto! Potem rozsiewa się sama
Ja kupiłam wczesną jesienią 2012 roku sadzonkę i zakwitła mi w 2013.
Mój 4 arowy azyl... 17:06, 31 sty 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Basiu...ta pięknotka? Lubię takie kolory.Szałwia?

Tak, Bogusiu, to szałwia muszkatołowa
Ania z zielonego wzgórza :-) 16:25, 31 sty 2014

Do góry
Witam, Aniu ogród przepiękny, jak z katalogu. Dla mnie nr 1 jest rabata lawendowo-różano-bukszpanowa, jak również szałwia boska. Mam pytania: 1. z której strony światła jest ta rabata, ja bym widziała coś podobnego u siebie str zachodnia, od południa patelnia i nie wiem czy da radę? 2. róże to Chopina? 3. co to jest za roślina koło altanki przy żurawkach citronelkach o liściach jak hosty w takim ciekawym kolorze? Chciałabym już oglądać Twój ogród w lato
Wspaniale masz ))
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:02, 31 sty 2014

Do góry
Zaglądam i pozdrawiam ,ładna ta szałwia
W cieniu - zacieniona 14:13, 30 sty 2014

Do góry
Dzisiaj zajęłam się przeglądaniem torebek z nasionami jednorocznymi.Czas je uporządkować.Do kilku nie wrócę z wiadomych względów...nie popisały się i nie wywarły na mnie zbyt wielkiego wrażenia.

Na pewno wysieję werbenę p., mimo,że nie miałam szału...rozkołysała się dopiero późną jesienią i miałam kłopot z zebraniem nasion,ale dzięki uprzejmości O. mam nasionka...

Lobelia niebieska musi być..
Niebieski żeniszek mnie zaskoczył -kwitł bardzo długo.
Szałwia trójbarwna to już u mnie tradycja...
Cynie...które czarują swoim pięknem...
Obowiązkowo astry...
...ślazówka...taka biała,czysta pięknotka...
Ciernista cleome,którą miałam w ubiegłym roku po raz pierwszy ...i polubiliśmy się bardzo...

Piękne,pachnące heliotropy...bez których nie mogę się obejść...

...no i może jeszcze jakieś chciejstwa...ale nie za dużo....wolę bylinowo...

W kamiennym kręgu od początku 09:31, 30 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)

Aniu ile pięknej czerwieni, ale moja czerwień to szałwia, i moja miłość do kwiatów zaczęła się właśnie od szałwi, gdy byłam jeszcze dzieckiem

Któregoś roku...nie pamiętam ...chyba 2011 zasiałam dużo jej odmian: białe, różowe, fioletowe, niebieskie, biało-czerwone.....żadne nie były tak piekne jak czerwone, więc już w następnych latach ich nie siałam...szkoda mej pracy...a ta była po prostu gigantyczna

W kamiennym kręgu od początku 22:16, 29 sty 2014

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu ile pięknej czerwieni, ale moja czerwień to szałwia, i moja miłość do kwiatów zaczęła się właśnie od szałwi, gdy byłam jeszcze dzieckiem
W kamiennym kręgu od początku 22:01, 29 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aniu śliczne czerwienie, szczególnie ta twoja szałwia gigant W tym roku też siejesz??? Buziole zostawiam i miłego krzyżykowania życzę

Postaram się wysiać...ale ta rewolujca w ogrodzie...nie wiem czy jest sens sadzić....bo panowie fachowcy....ogród będzie ich
W kamiennym kręgu od początku 18:49, 29 sty 2014

Do góry
Aniu śliczne czerwienie, szczególnie ta twoja szałwia gigant W tym roku też siejesz??? Buziole zostawiam i miłego krzyżykowania życzę
Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:42, 25 sty 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.

kasiu ,kilka bylin,rozdzielałam trawy i żurawki .pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies