Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Gabriela 13:54, 08 maj 2014

Oj, jak ja nie lubię jak się dzieją takie rzeczy - coś choruje na amen, albo zaleje i koniec. I roślin żal, i koncepcja do zmiany, cała się sypie. Trzeba zęby zacisnąć i trudno.
Wiem, że to Cię nie pocieszy, ale mój syn skosił przedwczoraj dwie rozrośnięte atkinidie, co na owoce były, męską i żeńską. Gapiostwo gorsze od choroby, a w uprawianie ogrodnictwa wliczone są z góry straty. Kupiłam dwie nowe na koszt jego kieszonkowego, sam wsadzi, żeby już pamiętał do końca życia i jeden dzień dłużej.
ewalm 14:21, 08 maj 2014

Aga, może wysiejesz mieszankę traw ozdobnych? Taką ze sklepu. Widziałam nasiona (co prawda w małej torebeczce a u Ciebie sporo miejsca), ale jakoś bez podanego składu gatunkowego, i bardzo jestem ciekawa jak takie trawy wychodzą w praktyce. Ale ja nie mam ich gdzie posiać na razie. Chociaż zboże masz pewno pod ręką i obyłoby się bez kosztów. Możesz pokombinowac z kilkoma zbożami. Jęczmień jest piękny.
Albo posiać sobie łan jęczmienia grzywiastego, też superowy.

Seradela i budowlana to to samo - czyli działki tylko dwie. Czy to oznacza bycie obszarnikiem w dwóch trzecich?
gusiarz 17:04, 08 maj 2014

Ja kcem grabulkowe przepisy... ja kcem ...
grupa_trzyma... 21:54, 08 maj 2014

gusiarz napisał(a)
Ja kcem grabulkowe przepisy... ja kcem ...

Wysłałam link do strony.
agniecha973 22:01, 08 maj 2014

Gdzie? Ja też chcę.
agniecha973 22:12, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Umyj w mydle ogrodniczym z czosnkiem/ po każdej pracy.

Przy sosnach te trawy i szałwia będą bobrze wyglądać.

Aga, ale guzowatość nie powstaje na iglakach...
To zakażenie bakteryjne - mogło trafić ze szkółki?

I poprawka - nie sypać wapna ani popiołu - ojciec mówi, że właśnie nie wolno.

EDIT: i kukurydzę trzeba posadzić - też awangarda.

Jutro kupię sobie mydło czosnkowe. Dzięki.

No właśnie, iglaki raczej nie mają z tym nic wspólnego. Zobaczymy jak będą się zachowywały te pozostałe róże z tej samej serii. Rosną kawałek dalej i wyglądają dobrze.

Kukurydza albo zboże, tak było napisane. Że niby fitosanitarne. Kukurydza to już odjazd To już coś dalej niż awangarda. Jak to nazwać? To już chyba o jakiś postmodernizm zahacza.
agniecha973 22:18, 08 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Masz czosnek? Rozgnieć. Wypalenie też wystarcza.

W Anglii widzieliśmy sadzenie róż na miejsce róż: w kartonie, ziemia wybrana głęboko. Wcale nie szeroko.

Ewa, napisz coś więcej o tym sadzeniu w kartonie. Rozumiem, ze karton dookoła tylko i wypełniony w środku dobrą ziemią. Na jakiś czas izoluje różę od gruntu dokoła, a później jak już karton zgnije i korzenie przejdą, ziemia po poprzednich różach odpocznie. Tak to rozumiem.
Rzeczywiście szeroko one nie mają korzeni, raczej ciężko mi było je na głębokość wyciągnąc. Rozkopywałam wierzch i jeszcze głębiej cały szpadel wbijałam, a wcale lekko nie wychodziły.
agniecha973 22:19, 08 maj 2014

popcarol napisał(a)
hej! Zaglądam! Współczuję tych bakterii, no masakra, strach ! Szkoda róż, no i pomysł na rabatę inny.. róże z szałwią będą też super wyglądały!

pozdrawiam!

Nic ciekawego, ale chyba nie mamy na to wpyłwu. A tak pięknie juz miało być
agniecha973 22:22, 08 maj 2014

gusiarz napisał(a)

A od jak dawna te róże u ciebie... taki baniak... Może one są z jedne szkółki i tam zostały zainfekowane? Szkoda róż, szkoda, ale jeszcze bardziej szkoda nadziei na różankę... Ale nie ma tego złego... będzie coś innego!

Nie mam pojęcia kiedy urósł, ale róże mam od ubiegłej wiosny. Sadziłam w kwietniu, a około sierpnia chyba zauważyłąm, że na 3 słabną pąki, tzn. Były duże i jędrne, ale traciły kolor i wyglądały jakby je ktoś przypalił. No i nie rozkwitały.
agniecha973 22:24, 08 maj 2014

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aga, bardzo mi przykro z powodu róż. Wiem, jak bardzo dbasz o swoje rośliny i pewnie to dla Ciebie cios.
Co dalej? Masz już pomysł?
Ja mam przepis na leśno-ziołowe tarty. Mogę podesłać link dla chętnych.

No cios, bo już tylko rozchodnika matrona tam brakowało i ogólnie objętości w roślinkach. I miało być już tak ślicznie w tym roku... buuu...
Nie wiem co dalej. Na razie planuję anwangardę, być może postmodernistyczną