Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 11:48, 10 mar 2019

Do góry
Wczesną wiosną, gdy już puści zaczątki listków - mogą zmarznąć wraz z gałązkami. Nie da rady.
Ogród Małej Mi 2017 09:03, 10 mar 2019

Do góry
Jak tam po wichurach?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:02, 10 mar 2019

Do góry
Też dostałam różę Metrową, wielką czerwoną> Od klienta Bardzo to było miłe
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 09:01, 10 mar 2019

Do góry
No oczywiście, ale na przyszłość zrób lepsze zdjęcia, bo to co ma być ostre, akurat jest nieostre. Ambrowiec ma taką zaletę, że kora właśnie tak wygląda.
Mata przeciw chwastom 09:00, 10 mar 2019

Do góry
Nasyp przekompostowanej kory - najlepiej drobnej 2-3 cm wystarczy.
Wiejski ogród od zera do milionera 08:58, 10 mar 2019

Do góry
DanaR napisał(a)

Pani Danusiu, a czy róża pnąca nie będzie słabiej kwitła na ścianie zachodniej? mogłabym np. na tej zachodniej dać różę różową w rabacie 1 a na drugiej herbacianą? Mogłabym też wyprowadzić pędy z rabaty 3 na 2 przez narożnik...

Hortensja na pniu... piękna, pierwszy raz coś takiego widzę.. z drugiej strony czy hortensji nie będzie zbyt gorąco?
Jest też jeden problem - gdy pada ulewny deszcz to w 80% przypadków zacina właśnie od zachodu.
Ściana stodoły od tej strony zachodniej ma tylko 2.5m, a ściana szczytowa to 5m.

Szukaj odpowiednich odmian róż, nie szukaj przeszkód Są róże do półcienia, u mnie rosną od wschodu, a zachód zdecydowanie lepiej naświetlony. Ale dałam też inne propozycje

Hortensja odpowiednio podlewana da radę nawet od południa, mówię o hortensjach bukietowych, nie ogrodowych

Dając propozycje nie wiedziałam jaka to wystawa. Podpowiedziałam jedynie że rabata jest bardzo płaska i bardzo wąska.

Nie skupiaj się na razie na roślinach a na podziale ogrodu-gdzie co ma być, a szczególnie wytycz sobie obrys rabat. Potem będziesz je wypełniać.
Najpierw żywopłotami, drzewami, wyższymi krzewami tworząc zakątki, jakaś ławka ukryta wśród kwietnej łąki.

A jakie kwitnące rośliny? - przyjdzie na to czas później. Zaczynasz od nie takiej strony przemyślenia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:15, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Haniu, dziękuję, w imieniu Bab. Wyjątkowo kupiłam sama sobie wczoraj pęk róż. A co! mąż na wyjeździe to tylko życzenia dostałam

A ja dostałam różę ... i kupiłam sobie matę do ćwiczeń (za męża, by się nie wysilał) .. raz coś innego niż kwiatki do ogrodu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:13, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja to nazywam przecież "hidcotowa rabata"

hidcotowa rabata i to jedyna odpowiednia nazwa Przedpłocie to może być u mnie ...ha, ha, ha...

I wiesz, ze na moim przedogródu likwiduje nadmiar gatunków???!!!! Jakbym nie mogła tego zrobić od razu jak mi mówiłaś.... Niestety ten typ tak ma że musi do wszystkiego dojść samodzielnie

...uDany ogród 19:32, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przylaszczki najbardziej urzekły, są zjawiskowe

Witam wiosennie Danusiu
Przylaszczki uwielbiam Mam tylko te najbardziej pospolite, ale bardzo je lubię. Takie niepozorne, a jakie piękne

Chaos nie ogród 19:24, 09 mar 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Na Twoim miejscu przede wszystkim zastanowiłabym się, jakie ogrody Ci się podobają. W tym celu proponuję pooglądać jakieś kilka tysięcy zdjęć w internecie, np. na pintereście, poczytać wątki na ogrodowisku.

Osobiście miałam zwyczaj kopiować sobie do folderów zdjęcia ogrodów, które mnie zachwyciły, żeby stwierdzić co tak naprawdę lubię, a czego nie. I żeby mieć inspiracje pod ręką. Należy zastanowić się jaki ogród pasuje do Twojego domu i okolicy. Jaka jest gleba w ogrodzie. Jakie rośliny będą w nim dobrze rosły. Potem stworzyłabym plan i dopiero zaczęła coś w nim robić. Może trzeba zacząć od przygotowania gleby pod rabaty. W tym temacie nie pomogę, są od tego dużo lepsze specjalistki na ogrodowisku. Ale wystarczy poczytać różne wątki i wiele informacji można znaleźć.

Nie kupuj chaotycznie roślin i nie wsadzaj byle gdzie.

W tym problem, folderów mam bez liku. Ten chaos to m.in. z tego powodu. Kupowałam bez planu rośliny, które podpatrzyłam u innych i które mi się podobały. Mój wymarzony to "Ogród z lustrami i rzeźbami" Gardenarium - i mam na myśli kompozycje roślin. Te gatunki i zestawienia to dla mnie największa inspiracja. Tylko gorzej z wykorzystaniem teorii w praktyce.
...uDany ogród 18:01, 09 mar 2019

Do góry
Przylaszczki najbardziej urzekły, są zjawiskowe
Przerwa na kawę... 17:21, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzeczywiście cudne i kolor..i ilość kwiatów. Imponująca.
Danusiu - ja ogłupiałam na punkcie tych ich zielonych rurek. Ale każda z odmian cudna. Niestety opisane jako mix więc czekam na stronie producenta jak się pojawią. Ja jak wariatka z całym koszykiem wyjechałam. Patrzyli się na mnie przy kasie lekko podejrzanie żałuję, że aparatu nie mam i pogoda paskudna. Zdjęcia nie oddają urody.
Przerwa na kawę... 17:07, 09 mar 2019

Do góry
Rzeczywiście cudne i kolor..i ilość kwiatów. Imponująca.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:28, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie nadążam co zajrzę, to kilka stron. Niemożliwa jesteś kobieto

Obiecuję poprawę Choć jak patrze na Wasze postępy to dopiero jest tempo zabójcze
Poza tym prawie w większości sama tworzę, a jak mam ekipe to juz robota pędzi jak pendolino
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:20, 09 mar 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

P.Danusiu a co z rododendronami, azaliami, kiedy zacząć je zasilać kwaśnymi nawozami? Pozdrawiam serdecznie.

Jak temp. gleby wzrośnie i będą paki kwiatowe pękać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:20, 09 mar 2019

Do góry
Dzisiaj miałam fajne przedpołudnie i popołudnie. Najpierw giełda kwiatowa, dokupiłam klej żeby móc skończyć wianek na domek. Nic nie zapomniałam i wianek wisi, wsadziłam też lilie do doniczek (cebule zakupione wcześniej). Ale pogonił mnie silny wiatr, deszcz z gradem i grzmoty
Jak nic, będzie ciepło.

Jaskry stoją jeszcze w namiocie.
Wiejski ogród od zera do milionera 10:54, 09 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byliny, bylinami, ale brakuje na tle ciemnej ściany wyższych akcentów typu trzmielina na pniu. Rabaty są wąziusieńkie, więc nic większego się nie zmieści.
Chyba że róże również pnące rozwieszone łukami na ścianach.

Może hortensje na pniu, ja sadzę takie hortensjowe drzewka.

Pani Danusiu, a czy róża pnąca nie będzie słabiej kwitła na ścianie zachodniej? mogłabym np. na tej zachodniej dać różę różową w rabacie 1 a na drugiej herbacianą? Mogłabym też wyprowadzić pędy z rabaty 3 na 2 przez narożnik...

Hortensja na pniu... piękna, pierwszy raz coś takiego widzę.. z drugiej strony czy hortensji nie będzie zbyt gorąco?
Jest też jeden problem - gdy pada ulewny deszcz to w 80% przypadków zacina właśnie od zachodu.
Ściana stodoły od tej strony zachodniej ma tylko 2.5m, a ściana szczytowa to 5m.
Sezon 2017 u Hanusi 20:55, 08 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ranniki teraz można dostać kwitnące w doniczkach, ja tak kupowałam.

Danusiu Ty masz jakies miejsca gdzie we wszystko potrafisz sie zaopatrzyc, my takich nie mamy i zdobycie np ranników to wyczyn, dużo w tej materii poratowała nas Hania dzielac się swoimi.
Ogród z wilkiem zamkn. 18:44, 08 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tymi wiśniami mi nie wyszło, a że byłam niecierpliwa to wywaliłam. Nie musisz się kierować moją opinią. Ja, jak się do czegoś zrażę na wstępie, nie wracam do tego, więc mam wiśnie przekreślone.

Może kup Amanogawy? są kolumnowe.

Danusiu dziękuję Ci bardzo za opinię .Twoje zdanie jest dla mnie bardzo ważne

wiśnie na razie poszły do donic i pomyślę ,czy je wykorzystać na drugiej działce ,czy oddać do większego ogrodu
ma kolumnowe buki dawid gold i ambrowce slender... -i któreś z nich będą tam rosnąć zamiast wiśni

na razie nowych drzewiastych zakupów nie planuję ….chyba ,że padną te co mam
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:05, 08 mar 2019

Do góry
Warte są zainteresowania, tylko trzeba przemyśleć, czy warto wydać kasę i ile masz km do przycinania.

Jakie masz na myśli? I za ile?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies