No oczywiście, ale na przyszłość zrób lepsze zdjęcia, bo to co ma być ostre, akurat jest nieostre. Ambrowiec ma taką zaletę, że kora właśnie tak wygląda.
Szukaj odpowiednich odmian róż, nie szukaj przeszkód Są róże do półcienia, u mnie rosną od wschodu, a zachód zdecydowanie lepiej naświetlony. Ale dałam też inne propozycje
Hortensja odpowiednio podlewana da radę nawet od południa, mówię o hortensjach bukietowych, nie ogrodowych
Dając propozycje nie wiedziałam jaka to wystawa. Podpowiedziałam jedynie że rabata jest bardzo płaska i bardzo wąska.
Nie skupiaj się na razie na roślinach a na podziale ogrodu-gdzie co ma być, a szczególnie wytycz sobie obrys rabat. Potem będziesz je wypełniać.
Najpierw żywopłotami, drzewami, wyższymi krzewami tworząc zakątki, jakaś ławka ukryta wśród kwietnej łąki.
A jakie kwitnące rośliny? - przyjdzie na to czas później. Zaczynasz od nie takiej strony przemyślenia.
hidcotowa rabata i to jedyna odpowiednia nazwa Przedpłocie to może być u mnie ...ha, ha, ha...
I wiesz, ze na moim przedogródu likwiduje nadmiar gatunków???!!!! Jakbym nie mogła tego zrobić od razu jak mi mówiłaś.... Niestety ten typ tak ma że musi do wszystkiego dojść samodzielnie
W tym problem, folderów mam bez liku. Ten chaos to m.in. z tego powodu. Kupowałam bez planu rośliny, które podpatrzyłam u innych i które mi się podobały. Mój wymarzony to "Ogród z lustrami i rzeźbami" Gardenarium - i mam na myśli kompozycje roślin. Te gatunki i zestawienia to dla mnie największa inspiracja. Tylko gorzej z wykorzystaniem teorii w praktyce.
Danusiu - ja ogłupiałam na punkcie tych ich zielonych rurek. Ale każda z odmian cudna. Niestety opisane jako mix więc czekam na stronie producenta jak się pojawią. Ja jak wariatka z całym koszykiem wyjechałam. Patrzyli się na mnie przy kasie lekko podejrzanie żałuję, że aparatu nie mam i pogoda paskudna. Zdjęcia nie oddają urody.
Obiecuję poprawę Choć jak patrze na Wasze postępy to dopiero jest tempo zabójcze
Poza tym prawie w większości sama tworzę, a jak mam ekipe to juz robota pędzi jak pendolino
Dzisiaj miałam fajne przedpołudnie i popołudnie. Najpierw giełda kwiatowa, dokupiłam klej żeby móc skończyć wianek na domek. Nic nie zapomniałam i wianek wisi, wsadziłam też lilie do doniczek (cebule zakupione wcześniej). Ale pogonił mnie silny wiatr, deszcz z gradem i grzmoty
Jak nic, będzie ciepło.
Pani Danusiu, a czy róża pnąca nie będzie słabiej kwitła na ścianie zachodniej? mogłabym np. na tej zachodniej dać różę różową w rabacie 1 a na drugiej herbacianą? Mogłabym też wyprowadzić pędy z rabaty 3 na 2 przez narożnik...
Hortensja na pniu... piękna, pierwszy raz coś takiego widzę.. z drugiej strony czy hortensji nie będzie zbyt gorąco?
Jest też jeden problem - gdy pada ulewny deszcz to w 80% przypadków zacina właśnie od zachodu.
Ściana stodoły od tej strony zachodniej ma tylko 2.5m, a ściana szczytowa to 5m.
Danusiu Ty masz jakies miejsca gdzie we wszystko potrafisz sie zaopatrzyc, my takich nie mamy i zdobycie np ranników to wyczyn, dużo w tej materii poratowała nas Hania dzielac się swoimi.
Danusiu dziękuję Ci bardzo za opinię .Twoje zdanie jest dla mnie bardzo ważne
wiśnie na razie poszły do donic i pomyślę ,czy je wykorzystać na drugiej działce ,czy oddać do większego ogrodu
ma kolumnowe buki dawid gold i ambrowce slender... -i któreś z nich będą tam rosnąć zamiast wiśni
na razie nowych drzewiastych zakupów nie planuję ….chyba ,że padną te co mam