Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogrodowy pamiętnik 08:28, 07 wrz 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dzisiaj w parku po raz pierwszy zobaczyłam obsadzenia bodziszkiem Rozanne.
Wyglądało to nieziemsko cudnie. Co kawałek wielka plama przepięknego fioletu.
Piałam z zachwytu .

Haha a ja myśłama, że to jakaś wizualizacja, takie dziwne zdjęcie Bodziszki są świetne, dostałam sadzonkę od Irenki i pięknie się rozrasta.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:28, 07 wrz 2021

Do góry
Kasia_24 napisał(a)

Tak bym to zmieniła.

Projekt rabaty kwietnej z iglakami 08:07, 07 wrz 2021

Do góry
4 kraczki na twoim projekcie to za mało, trzeba sadzić plamami, a nie po jednej sztuce.

Ważna rada - ogród planuje się po całości, a nie wycinkami, bo ze zdjęcia nawet nie wynika jak się ta rabata ma do domu, wejścia, wjazdu itd...
Narysowałam na czuja, a wcale to nie musi pasować, bo nie wiem tego co powyżej. Ale przyznasz, że tak lepiej wygląda?

Także ogród powinien być spójny, ustalona kolorystyka, lub podział terenu na sektory o różnej kolorystyce lub nawet stylu, ale to ma być zaplanowane a nie "strzelanie" jedno tu, drugie tu, nie zbiór roślin, które się podobają, ale kompozycja pasujących do siebie elementów, uzupełnionych w elementy architektury ogrodowej (tarasy, altana, warzywnik, plac zabaw itp) lub detali (poidełko, rzeźba, waza itp.)

W planowaniu ogrodu polecam książkę https://www.lasksiazek.pl/pl/p/Jak-zaprojektowac-ogrod-marzen/1252

Sezon 2017 u Hanusi 07:11, 07 wrz 2021

Do góry
Darni nie próbowałam w ten sposob kompostować. ale, myślę, żeby się udało.

Dziewczyny, u mnie już nocą zimno, i na nocleg skuszę się jutro. Dziś jadę zrobic trochę porządków i zebrać maliny. Wieczorem z ogrodu zabierze mnie zięć, i tego się trzymam.
Muszę korzystać z tego ciepła, co do nas przywiało, nie wiadomo na jak długo. śiedzę raczej w domu w zimny deszczowy dzień.

W czoraj kupiłam trochę tulipanów, muszę się przymierzyć jak je przezimować, by nie ucierpiały od intruzów.

Słonecznego dnia. Myślę, że jeszcze to nie jest Babie lato.

Projekt rabaty kwietnej z iglakami 23:35, 06 wrz 2021

Do góry
Cześć,
Z żona jesteśmy na etapie tworzenia rabaty przed domen. W zasadzie to żona jest tutaj osobą decyzyjną jednak próbuję przekonać ją że to co chce nie będzie do końca współgrało szczególnie przy niewielkiej rabacie.

Dla żony priorytetem jest aby rabata posiadała ładne kwiaty, kolorowe, pachnące np. piwonie, daglezje, maciejki, bratki, aksamitki,
ale dodatkowo po środku musi być iglak na którego zimą będzie można zawiesić lampki.

Według mnie taka kompozycja z iglakami nie za bardzo się sprawdzi dlatego zacząłem tworzyć projekt w paintcie.
Sądzę że jeśli są iglaki na rabacie to raczej powinno się utrzymać ten standard i posadzić obok również jakieś iglaki, może z połączeniem nie za wysokich traw albo bylin np. żurawki.

Na rysunku to co widać to :
iglak po środku( pewnie to będzie swierk serbski nana ponieważ rabata nie jest dużej wielkości ). Zaraz jak się kończy kostka jakieś 80cm kamienia ozdobnego a na nim zielone "danice" w odstępach 3 metry. Za świerkiem widać piwonię i aksamitki. Na tym pomysły mi sie kończą ponieważ co nie dodam to mam wrażenie że kwiaty zaczynają przytłaczać iglaki.

Prosiłbym o Waszą opinię czy koncepcja z kwiatami jest do przyjęcia? jeśli tak to jak byście to widzieli, co tam można takiego dodać aby to nie wyglądało na chaotycznie upchane i kolorystycznie dopasowane?

Bardzo dużo szukałem jakiś koncepcji w internecie ale mało jest projektów/zdjęć gdzie właśnie iglaki byłyby blisko kwiatów.

Za drzwiami do ogrodu... 23:33, 06 wrz 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Może???!Zobaczymy na drugi rok, teraz w ogóle nie zakwitła jednak ani jednym kwiatkiem.
Pierwszy raz wyrosło mi" takie coś "na ogłowionych łodygach przekwitłych wcześniej lilii:

Jak chcesz mieć przychówek tych lilii, to pozbieraj te cebulki i posadź. Za parę lat dochowasz się kwitnących. Ja niestety posadziłam do doniczki i trzymałam na balkonie - padły z przelania chyba.
Piękne widoczki ogrodowe nam zapodałaś. Trawy o tej porze gwiazdorzą. Twój szpaler z miskanta ML bardzo mi się podoba.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:22, 06 wrz 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Młode judaszowce

Cudo
Ja choruję na Hearts of gold a wcześniej chodził za mną Ruby Falls....ale boję się, że zima je zamorduje

Piękny gąszcz u Ciebie
Ogród w Klein Kottorz 23:06, 06 wrz 2021

Do góry
Mój najlepszy przyjaciel Ego

Za drzwiami do ogrodu... 22:18, 06 wrz 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 22:12, 06 wrz 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu schyłek lata, kolory bardziej stonowane i mniejsza różnorodność. Z każdego zakątka wychylają się trawy.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:01, 06 wrz 2021

Do góry
Dziś wyskoczyłam na godzinkę i popracowałam jak mróweczka.
Udało się oplewić maliny, porzeczki i agrest. Jupi!
Pociągnęłam pielenie dalej na skarpie oraz na oborniku [ ooohhh bosze - tam to łoboda porosła jak drzewa - równa, prosta, rozkrzewiona - no idealna wprost!] bo może znów będę mieć dostawę i muszę złożyć tuż obok.

Zostało jeszcze [wiele] pracy, myślę że jeśli uda mi się pt wziąć wolny i nie będzie ciągle lało to większość ogarnę.
- oczyszczenie skarpy z jeżyn, które jednak gdzieś tam się uchowały. a w połowie czerca było czysto. Część przyszła pewnie od sasiada znów.
- powyrywanie chwastów w kilku miejscach gdzie nie ma roślin/między rzędami drzewek.

z fajnych rzeczy to:
- jeżówki siane wiosną mają się lepiej niż te siane jesienią. W dodatku rosły w większych chaszczach niż te siane jesienią. Zauważam, że te siane wiosną mają grubą warstwę kompostu.
- winogron coś tam rośnie
- policzyłam szparagi - wszystkie wyrosły. Jeden jest mega malutki(niski), ale jest całe 20 krzaków. Ok, są marniutkie, cieniutkie, ale są .
- czereśnia Regina, ponoć najsmaczniejsza, rośnie w piękne drzewko.
- z 25 drzewek, 20 sadzonych z gołym korzeniem padło mi 4. Tzn 2 nie ruszyły, jedna grusza ledwo co, ale marnie to wyglądało. a jedną czereśnię stoccato zabiłam bo nie powinnam była przycinać. Moja głupota.

g size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/227/2271780/original.jpeg[/img]

Za drzwiami do ogrodu... 21:50, 06 wrz 2021

Do góry
April podbija las... 21:50, 06 wrz 2021

Do góry
April napisał(a)
I dalej do wchodzimy do ogrodu

Cercis Ruby Falls ma barwy jesieni

Ja kupiłam w tym sezonie dwa judaszki też je uwielbiam
W nóżkach rdesty no pięknie
Za drzwiami do ogrodu... 21:50, 06 wrz 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, tego kłosowca dostałam od Iwonki ze Wzgórza chaosu. Może ona zna nazwę. Patrząc w Google podobny jest do fenkułowego i meksykańskiego, chyba, że to jeden i ten sam!? A może Blu fortune?

Ok, bardzo dziękuje za informacje i nazwę .
Cudny jest.
W sumie nie mam żadnego kłosowca.
Na drugi rok czas będzie to zmienić.
Piękne te wszystkie zdjęcia .
Ale ogród masz perfekcyjny i prześliczny.
O czym kolejny raz się przekonałam przy kolejnym spotkaniu.
Fajnie było znowu się spotkać z dziewczynami i tak miło spędzić czas.
Za drzwiami do ogrodu... 21:47, 06 wrz 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 21:44, 06 wrz 2021

Do góry
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:42, 06 wrz 2021

Do góry
Milunia tuje Kórnik które służą jako tło tej rabaty są sadzone w jakich odległościach ? Bo nie wiem co ile je posadzić by nie były zbyt zwarte ale też żeby nie były za szeroko ?

Jaką ziemię użylaś do tej rabaty ? I na jaką głębokość sadzilaś te tuje ?

Pozdrawiam serdecznie

W jedną

i w drugą stronę
Za drzwiami do ogrodu... 21:26, 06 wrz 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Trochę zmieniona rabatka przy nowych pergolach cieszy mnie bardzo
Mam tu nowe hortensje na pniu Mega perl,mimo deszczu dobrze trzymają swoje dość duże kwiaty. W lewym dolnym rogu zdj. - Magical Candle, muszę podwiązać, bo kwiaty leżą. Kwitną i pięknie pachną floksy , jednoroczne szałwie,róże: Leonardo i Larissa, lilie i dołem smagliczka.

Lubię te wszystkie borda koleusów i rozchodników:

Aniu jest pięknie, kolorowo, zagadkowo na jurasic park czekam razem z twoimi wnukami
Trawy wow
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:20, 06 wrz 2021

Do góry

tej nareszcie zaczęło w łące przybywać mam już trzy rośliny, a była jedna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:19, 06 wrz 2021

Do góry
rudbeki nie sadziłam dla kwiatu w łąkę, ale dla tych nasienników na zimę

różowy z żółtym w łące nawet mi nie zgrzyta

natura sama też łączy te kolory
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies