Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Martka 20:23, 28 lut 2022

Dziewczyny, to właśnie rozwiązałyście moje dylematy, co z carexami. Bez cięcia to one nie pociągną w dobrej kondycji długo...
Magara 23:14, 28 lut 2022

Z carexami chyba po prostu trzeba sobie wypracować na zasadzie prób i błędów

Zuza - też mi się wydaje, że to mikołajek, dzisiaj jeszcze na żywo oglądałam Chociaż niektóre jeżówki też pokazują, że żyją
Magara 23:20, 28 lut 2022

U mnie dziś na tapecie rogownica kutnerowata. Jak ktoś prześledził moje ogrodowe początki to być może pamięta, że miałam nią porośnięty cały skalniak - wywaliłam, była stara, brzydka i w ogóle. Potem za nią zatęskniłam bo to jednak wdzięczna roślinka i ładnie kwitnie wiosennie. W kilku miejscach na rabacie wokół domu posadziłam (chyba w sierpniu) takie małe piciurki podebrane od sąsiadki, z zamiarem żeby stworzyły mini obwódki. Rozrosła się dość mocno (mam w planach narzucenie jej mocnej kontroli), ale nie w tym rzecz. Czytam, że się ją przycina po kwitnieniu a nigdzie nie mogę nic znaleźć na temat cięcia wiosennego. A wiosną wygląda nieszczególnie - taki kołtun częściowo wysuszony.

Z ziemi już wychodzą nowe, młode. Jak ją teraz potraktować?

LIDKA 23:25, 28 lut 2022

Wytnij ze 2 miejsca i zobaczysz. To nie jest tu mocno popularna roślinka.
Gruszka_na_w... 23:37, 28 lut 2022

Magara napisał(a)
U mnie dziś na tapecie rogownica kutnerowata. Jak ktoś prześledził moje ogrodowe początki to być może pamięta, że miałam nią porośnięty cały skalniak - wywaliłam, była stara, brzydka i w ogóle. Potem za nią zatęskniłam bo to jednak wdzięczna roślinka i ładnie kwitnie wiosennie. W kilku miejscach na rabacie wokół domu posadziłam (chyba w sierpniu) takie małe piciurki podebrane od sąsiadki, z zamiarem żeby stworzyły mini obwódki. Rozrosła się dość mocno (mam w planach narzucenie jej mocnej kontroli), ale nie w tym rzecz. Czytam, że się ją przycina po kwitnieniu a nigdzie nie mogę nic znaleźć na temat cięcia wiosennego. A wiosną wygląda nieszczególnie - taki kołtun częściowo wysuszony.

Z ziemi już wychodzą nowe, młode. Jak ją teraz potraktować?

Teraz tylko skoryguj jej umiejscowienie. Jeśli ma być obwódką, to odetnij to, co wychodzi poza obrys. Młode listki pojawią się we właściwym obrysie.
Co roku, zaraz po kwitnieniu, mocno ją przytnij. Ze dwa tygodnie będzie wyglądać kiepsko, ale potem utworzy zgrabne, srebrzyste kępki, które będą zdobić aż do zimy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:04, 01 mar 2022

No to przeczytałam
Haniu - ale te kołtuny i suchelce teraz zostawić???

Lidka - a mi się właśnie wydaje, że ona strasznie powszechna
Gruszka_na_w... 00:09, 01 mar 2022

Magara napisał(a)
No to przeczytałam

Rogownica rozłazi się tymi pozornymi suchelcami. Pozornymi dlatego, że lada moment z tych szarawoczarnych niteczek zaczną wyłazić młode listki.
Widziałam wysokie murki obrośnięte zwisającą z nich rogownicą. Na przedwiośniu wygladaąa jak bida z nędzą, a potem znienacka pojawiał się srebrny dywan.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 00:16, 01 mar 2022

Judith napisał(a)

Jest dobrze, ja tez przycinam na taką wysokość i rosną pięknie.

Dzięki .
Agatorek 00:17, 01 mar 2022

Magara napisał(a)
No to przeczytałam

Lidka - a mi się właśnie wydaje, że ona strasznie powszechna

Pierwszy raz widzę tą nazwę .
Ale ja się jeszcze zaliczam do początkujących
Magara 00:17, 01 mar 2022

Dzięki Haniu O tym, że suchelce mają swoją rolę nigdzie nie doczytałam. Jutro tnę w ramach obrysu
Ciągle mam w oczach ten nieszczęsny skalniak z rogownicą jak kupiliśmy działkę, to był początek lipca:

Z całą pewnością rosnącej tam rogownicy nikt nie przycinał. Pamiętam ją właśnie jako jeden wielki kołtun Może trzeba było zostawić, doczytać i ciąć??? Ot, takie rozważania w ramach musztardy po obiedzie.