Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród do kwadratu 10:15, 19 wrz 2013

Do góry
Aguś o radę proszę - czy szałwia szybko budzi się po zimie?

Macham
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:35, 18 wrz 2013

Do góry
beta napisał(a)

o na tym

to jest szałwia trójbarwna, jednoroczna, wysiana z nasionek do gruntu

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:24, 18 wrz 2013

Do góry
beta napisał(a)
Ale piekne kolory
Aniu a na tym pierwszym zdjęciu to szałwia?...a jeżli tak to czy ona jest wieloletnia?
Beatko na którym?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:21, 18 wrz 2013

Do góry
Ale piekne kolory
Aniu a na tym pierwszym zdjęciu to szałwia?...a jeżli tak to czy ona jest wieloletnia?
Co z tym ogródeczkiem począć 20:50, 18 wrz 2013

Do góry
Ewuś ja tam widzę za trzmielinami jasne trawy , dołem lawenda, lub kocimiętka lub szałwia, nie wiem czy czegos kwitnącego bym nie dała, np. jeżówki, ale nie na czałej długości rabaty, tylko w obrębie trzmielin, myslę tylko co po bokach, może po dwie kulki bukszpanowe, a przed nimi lub pomiędzy niskie jasne trawki, np. jakieś carexy....ale mnie poniosło...mam nadzieję że wiesz oc co chodzi..chętnie bym ci to zobrazowała, ale paint coś u mnie szaleje i nie potrafię go opanować...może ktoś pomoże
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 07:17, 17 wrz 2013

Do góry
Anabell napisał(a)

Anemony nie wiem z czym posadzić bo jak przekwitną muszą mieć sucho, a czymś trzeba zasłonić. To w miejscu co rośnie szałwia śliwkowa.

Haniu, to może lawendę tam posadź. Nic innego w tej chwili nie przychodzi mi do głowy.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:25, 17 wrz 2013

Do góry
Też wzięłam się w starej części do przerobienia, przekopałam tawułki, cymifugę bo przeszkadzają Rh, obok. posadziłam z 50 szt lilii nie wiem czy nie zmarzną pisze że można teraz.

Wykopałam dalie i tam przemeblowanie robię. Anemony nie wiem z czym posadzić bo jak przekwitną muszą mieć sucho, a czymś trzeba zasłonić. To w miejscu co rośnie szałwia śliwkowa.
Dziś liliowce tez posadzone.

Jutro biorę się peonii, przyszła paczka od Królika to mus wysadzić.
Tulipanów jeszcze nie sadzę. Tylko deszcz ciągle przeszkadza. Pozdrawiam.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:17, 16 wrz 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Jolu jeśli chodzi o Lariskę to jestem bardzo zadowolona To bardzo fajna róża, kwitnie praktycznie cały sezon, nie śmieci. Gdyby jeszcze pachniała byłaby idealna The fairy nie znam więc nie pomogę. Co do rabaty to mam pytanie ona jest na froncie? i czy po drugiej srtonie ścieżki jest możliwość zrobienia bliźniaczej czy coś innego planujesz? Wydaje mi się że potrzebny jest tam jakiś wyższy i zimozielony punkt bo zimą na rabacie będzie łyso...pomyśl też o obwódce bukszpanowej.
Zrobiłam bym coś podobnego jak Danusia u Ani z zielonego wzgórza tylko może w innym układzie. Trzba by też pomyśleć jak miskanta wkomponować, no i zdecydowanie lawendę polecam jako wypełnienie. Szałwia po kwitnięciu nie wygląda rewelacyjnie, przynajmniej u mnie...
Się rozpisałam zerknij jak ci się ta rabatka u Ani widzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=61

Monia dobrze, że się rozpisałaś Dzięki!

Rabata nie jest na froncie tylko z boku, z płd-zachodniej strony.
Druga strona jest przewidziana do realizacji na przyszły rok,
i jeszcze o niej nie myśle, ale Twój pomysł jest bardzo ciekawy.
Gdyby zrobić lustrzane odbicie - mogłoby być fajnie.

Co do wyższego punktu na zimę - może nieścięty ML mógłby robić za takowy??
Nie mam zadnej koncepcji w sprawie zimozielonego wyższego punktu w tym miejscu,
w ogóle o tym nie myślałam. Może jakiś pomysł, plizzzz???

A bukszpanowa obwódka jest na lini jak się kończy trawnik, choć na razie wygląda mizernie,
biedne bukszpanki przesadzałam już dwa razy i słabiutkie są jeszcze, ale myśle, że się wezmą.

Dobrze, że mi mówisz o szałwi - wykreslam ją zatem z listy. Wchodzi lawend nieodwołanie.
A rabatkę u Ani i jej ogród dodaję do obserowanych i również dokładnie przeanalizuję.
Muszę też jeszcze oglądnąć u Ciebie jaki pokrój ma lariska.

Ogród wśród pól i wiatrów 20:44, 16 wrz 2013

Do góry
Jolu jeśli chodzi o Lariskę to jestem bardzo zadowolona To bardzo fajna róża, kwitnie praktycznie cały sezon, nie śmieci. Gdyby jeszcze pachniała byłaby idealna The fairy nie znam więc nie pomogę. Co do rabaty to mam pytanie ona jest na froncie? i czy po drugiej srtonie ścieżki jest możliwość zrobienia bliźniaczej czy coś innego planujesz? Wydaje mi się że potrzebny jest tam jakiś wyższy i zimozielony punkt bo zimą na rabacie będzie łyso...pomyśl też o obwódce bukszpanowej.
Zrobiłam bym coś podobnego jak Danusia u Ani z zielonego wzgórza tylko może w innym układzie. Trzba by też pomyśleć jak miskanta wkomponować, no i zdecydowanie lawendę polecam jako wypełnienie. Szałwia po kwitnięciu nie wygląda rewelacyjnie, przynajmniej u mnie...
Się rozpisałam zerknij jak ci się ta rabatka u Ani widzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=61
Mój mały skrawek ziemi 19:52, 16 wrz 2013

Do góry
To w środku to szałwia in tak jednoroczna, miejsce puste zostawiłam jeszcze na wrzośce , które 3 są już posadzone, a ten krzew z boku to barbula .

Oj masakra wszystko nie tak ha

Aniu przyjedziesz to wszystko wyjaśnisz łopatologią ale tą łopatą to w ogrodnika
Ogród wśród pól i wiatrów 19:00, 16 wrz 2013

Do góry
Monia - ciesze się że jesteś
Przekopałam cały Twój wątek w poszukiwaniu różanych dylematów.
Twoja Lariska boska!
Ciekawa jestem jak po sezonie oceniasz wybór, czy zadowolona jesteś, co polecasz ?

Ja się motam jeszcze w kwestii tych róż... jakie wybrać, jak posadzić, ile, z czym ..
Mam dwie opcje teraz - albo same the fairy z miskantem ML
a na obrzeża coś niebieskiego - lawendy albo szałwia.
Z drugiej strony myślę, że fajnie by było mieć coś wyższego
- i dać 3 the fairy bliżej chodnika (2 na obrazku) i 3 wyższe z tyłu (1 na obrazku).

Jeszcze dumam czy 6 posadzić, czy może ścisnąć trochę i dać 8??
Ta rabatka bedzie miała koło 6 m długości (zmierzę dokładnie w sobotę).

Daję na razie ten obrazek poglądowy (sorry za jakość!!!)
ale wywalę go jak znajdę jakiś programik do wizualizacji.

1,2 - róże, zielone w środku- miskant MorningLight, niebieskie - lawenda/szałwia
Jak sądzicie - byłoby coś takiego??

Majowo nie tylko w maju 19:36, 15 wrz 2013

Do góry
I jeszcze nocne foty

Trawę przesadzilas z innego - ewidentnie złego miejsca. Za większą kulką szałwia. Druga jest po skodie od werbeny. Z przodu tulipany i narcyzy.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:19, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Masz rację z lawendą
Kanapy są masz rację, teraz w ogrodzie gdy jest jasno to szaleję z przesadzaniem. Nawet nie pokazuję co robie, bo z falnki na flankę
Dzisij pięciorniki zmieniły adres w ich miejsce bukszpany, szałwia poszła pod przetaczniki a między bukszpany, laurowisnie poszły pod hortki, carexy frosted curls sąsiadujące z carex bronze form poszły do żurawek limek, a caramel do bronze form..... Niby nic a pół dnia z łopatą latałam.
Zmian na razie nie widać ale w przyszlym roku zakatki, ktore mnie drażniły będą ładniejsze

Jakaś zaraz ze mnie przelazła na Ciebie ... patrz jak swój swojego znajdzie

Jak już przyszłam to nadrobię te zaległosci . tylko 6 stron..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:33, 14 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Trawki boskie, lawenda piękna.. z wiekiem jak brzydkie kaczątko
A kanapy są jak to mówi Iz po to aby mieć a nie siedzieć

Masz rację z lawendą
Kanapy są masz rację, teraz w ogrodzie gdy jest jasno to szaleję z przesadzaniem. Nawet nie pokazuję co robie, bo z falnki na flankę
Dzisij pięciorniki zmieniły adres w ich miejsce bukszpany, szałwia poszła pod przetaczniki a między bukszpany, laurowisnie poszły pod hortki, carexy frosted curls sąsiadujące z carex bronze form poszły do żurawek limek, a caramel do bronze form..... Niby nic a pół dnia z łopatą latałam.
Zmian na razie nie widać ale w przyszlym roku zakatki, ktore mnie drażniły będą ładniejsze
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:16, 14 wrz 2013

Do góry
Przetaczniki i szałwia tez kwitną ponownie

budleje...

Majowo nie tylko w maju 20:49, 13 wrz 2013

Do góry
asica napisał(a)
U mnie szałwia wygląda jako tako jak kwitnie, potem ścięta przez 2 miesiące odrasta, żeby pod koniec sierpnia zakwitnąć znów, też nie za bogato. Ale widziałam, że innym się udaje czego i Tobie życzę

Ja mam jedną od frontu. Tez na początku taki jeżyk, kwitnie obłędnie, a teraz powtarza kwitnienie ale juZ bez szaleństwa.
Ale pamietam, ze Danusia pisała o jakiejś chorobie - muszę poszperac w wąrkach bo moje to mają ( jakaś szarość czy coś tam)
Majowo nie tylko w maju 20:28, 13 wrz 2013

Do góry
U mnie szałwia wygląda jako tako jak kwitnie, potem ścięta przez 2 miesiące odrasta, żeby pod koniec sierpnia zakwitnąć znów, też nie za bogato. Ale widziałam, że innym się udaje czego i Tobie życzę
Mój mały skrawek ziemi 22:11, 12 wrz 2013

Do góry
Tak też robiłam , ale musze najwyraźniej wcześniej posiać . Ot taka próba , zobaczymy czy się uda .
Za to szałwia omszona będzie ładnie już kwitła w przyszłym sezonie
Mam nadzieję , że tak
Mój mały skrawek ziemi 19:10, 12 wrz 2013

Do góry
Znalazłam to chyba szałwia muszkatołowa
Mój mały skrawek ziemi 18:52, 12 wrz 2013

Do góry
Tylko jestem ciekawa jeszcze tego co to? to też miała być szałwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies