Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:42, 11 wrz 2019

Do góry
Na tej fotce jest drugi papirus w środku przy brzegu

Ptasi gaj 21:25, 11 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)

Elu, cudne masz tsungi, takie wielkie, piękne!

Powiedz mi jak się nazywa ta roślina po środku na ocziem? Świetna jest

Trawiaste rabaty powalające

Tak jak Kasia Pestka napisała to cibora zwykły papirus, parasolki w niektórych regionach nazywają.

Nie zimuje u nas. Mam 2 zimę spędza w domu w mięśniach zalanych wodą. Wiosna wyciągam z miednic i wsadzam do wody w oczku i tam jak widać bardzo dobrze rosną. Potrafią urosnąć do 2 metrów. Poza tym warto mieć papirusa w domu oczyszcza powietrze.

Łatwo się rozmnaża. Moje papirusy urosły z dwóch gałązek otrzymanych od ogrodnika w Centrum Onkologii na Ursynowie. Tam jest zatrudniony nie jeden ogrodnik jest tam bardzo dużo kwiatów doniczkowych na korytarzach. Rosną tam olbrzymie papirusy piękne.

Rozmnaża się z gałązek tych parasolek ucinając na wys ok 10 cm parasol trochę przyciąć od słupka ok 3 cm. Włożyć do słoika z wodą szybko wyrosną korzenie po jakimś czasie wsadzamy do ziemi i podlewamy. Rozrośnięty papirus potrzebują dużo wody.
Ptasi gaj 11:40, 11 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu, cudne masz tsungi, takie wielkie, piękne!

Powiedz mi jak się nazywa ta roślina po środku na ocziem? Świetna jest

Trawiaste rabaty powalające
Ptasi gaj 11:30, 11 wrz 2019

Do góry

Próbowałam różnych metod
Z donica wkopywalam do ziemi. Następnie wyciągałam z donicy i wsadzalam w głęboki dołek bezpośrednio do ziemi we wrześniu znowu wykopywalam w wsadzalam do donicy. Korzeń tak się rozrosł że donica była za mała.
Ma korzeń z bardzo drobnych korzonków ale bardzo gęstych. Więc wsadzając do donicy musiałam okaleczyć korzenie aby weszła.
W większa donice można by posadzić, ale trzeba mieć wózek widłowy i winde w domu na wsi. Gdyż zimę spędza w pokoju nad garażem tam jest zawsze jednakową temperatura 18 stopni. Zresztą wszystkie kwiaty tam mam nawet z domu powywozilam bo tam najlepiej rosną kwiaty. Taka mała oranżeria.

Ale z wysadzania bezpośrednio do ziemi zrezygnowałam i sądzę w większej donicy wiosna obkopuje wyrzucam stara ziemię i daje zmieszaną ziemię z obornikiem i wsadzam.
Rosną dobrze pisze w liczbie mnogiej bo w Wawie mam druga na balkonie i bardzo wysoka nie da rady jej przewieźć. Ta zimuje na klatce schodowej liście opadną i jest do lutego łysa taki drapak. Później ja tnę, nie nawoze i maj/czerwiec kwitnie.
Na wsi jest gatunek ładniejszy gęściejszy, w Wawie długie baty wypuszcza bez odrostów to ciepło też się na niej odbija.
Na wsi jest w półcieniu więc liście nie są spieczone.

Mam je ok 10 lat. Poniżej miejska.

O matko ale zachodu, chyba mi się nie chce... Ale szacun za wysiłek bo efekt jest powalający
Ptasi gaj 11:04, 11 wrz 2019

Do góry
Mirka napisał(a)

Stratyfikacja nasion to tylko w zamrażarce w lodówce jest plusowa temp.a nasiona potrzebują minusowej temp.Nasiona traw jej nie potrzebują .
Pozdrawiam Elu

Mirka może padło gdzieś słowo trawy wiem, że nie potrzebują, ale kogoś wysłałam do ciebie aby się zapytać dokładnie. Tyle mam wszystkiego na głowie, że nie pamietam.
Nigdy w zamrażalniku zawsze w pojemniku na warzywa trzymalam nasiona werbeny i o tych nasionach była mowa że potrzebują stratyfikacji.
Ptasi gaj 09:37, 11 wrz 2019

Do góry

Aniu też zawiesiłam wątek?
Najlepiej wrzucić torebki do skrzynki na warzywa tam wilgoć i chłód, jeszcze można na drzwiczki lodówki.

Pozdrawiam

Stratyfikacja nasion to tylko w zamrażarce w lodówce jest plusowa temp.a nasiona potrzebują minusowej temp.Nasiona traw jej nie potrzebują .
Pozdrawiam Elu
Ptasi gaj 09:21, 11 wrz 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Elu, teoretycznie znam zagadnienie, ale wiesz jak to jest , im więcej człowiek czyta, poznaje, tym więcej pytań, wątpliwości, a wtedy rada doświadczonego praktyka- bezcenna Na przykład: który sposób przechowywania nasion w lodówce stosujesz,uważasz za najlepszy, najwygodniejszy?

Aniu też zawiesiłam wątek?
Najlepiej wrzucić torebki do skrzynki na warzywa tam wilgoć i chłód, jeszcze można na drzwiczki lodówki.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 03:08, 11 wrz 2019

Do góry

Aniu przeczytaj o stratyfikacji.
Ja kiedyś też nie miałam pojęcia co to jest i że tak z niektórymi nasionami trzeba postępować.
Pozdrawiam

Elu, teoretycznie znam zagadnienie, ale wiesz jak to jest , im więcej człowiek czyta, poznaje, tym więcej pytań, wątpliwości, a wtedy rada doświadczonego praktyka- bezcenna Na przykład: który sposób przechowywania nasion w lodówce stosujesz,uważasz za najlepszy, najwygodniejszy?
Ptasi gaj 13:18, 10 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj byłam w Lidlu znowu nakupilam. Tym razem cebulki tulipanów. Ręką sięgała też po czosnki, ale zrezygnowała.

Tulipany 6 paczuszek po 2 kg van Eijk różowe nie focilam bo schowane. Jeden worek Salomon van Eijk, jeden "Mystica van Eijk, jeden "Purple flag"
Jeden worek 2 kg kosztuje 34,99 w jednym woreczku jest ponad 60-62 tulipanów więc moim zdaniem się opłaca ok 56 groszy. Piękne dorodne cebulki.

Ptasi gaj 13:06, 10 wrz 2019

Do góry
Ania Warszawa się zmienia, ale też coś takiego sfocilam w samym śródmieściu metro Świętokrzyska kiedyś tam były pawilony. Tak się zastanawiam czy to nie działka prywatną.
Nie wiem czy sobie przypominasz ANiu tam kiedyś jakiś Chińczyk czy Wietnamczyk postawił samolot i restauracje zrobił. Samolotu nie ma ale pozostało to co widać.
Miałam tego nie pokazywać bo wstyd

Teraz każde miasto jest ładne nawet na tym kiedyś brudnym Śląsku czysto kwiatów od groma Śródmieście Katowic nawet palmay spore w donicach rosną.
Tak trzymać nie mamy się czego wstydzić.
Bardzo duże zmiany młodzi myślą, że tak zawsze było.
Za drzwiami do ogrodu... 00:10, 10 wrz 2019

Do góry
Aniu odnośnie nasion traw nie mam pojęcia, ale zapytaj w tej sprawie Mirkę "Mirkowy ogród".

Widziałaś moja róże o której pisałam na str 651 chyba 3 fotka

Widzę, że aspirin też masz u mnie w tym roku coś nie bardzo za duże słońce.

Zajrzę w takim razie do Mirki
Widziałam tą Twoja różę Elu na str 651...a co w związku z nią???
U mnie Aspirynka szybko przekwita,jakoś specjalnie mnie jeszcze nie zachwyciła.
Ale ja czekam na co najmniej trzeci sezon róż

Ta Stadt Rom to też świeżynka
Ptasi gaj 22:12, 09 wrz 2019

Do góry

Jeszcze większym wstydem jest tyle lat mieszkać w Wawie i na zamku nie byc.
dziedziniec zwiedziłam w niedzielę. Już wiem gdzie się bilety kupuje więc w najbliższym czasie się wybiorę.
Kiedyś miałam okażję aby być na imprezie z pracy dziecko zachorowało i guzik.

No to możemy sobie rękę podać

jak przyjadę do Warszawy to dasz znać gdzie te bilety kupić bo już będziesz miała obcykane
Ptasi gaj 22:04, 09 wrz 2019

Do góry
Kim napisał(a)

Piękna ta nasza stolica wstyd się Elu przyznać ale jeszcze nie byłam w Warszawie

Trzeba by było się wybrać myślę że najlepiej pojechać pociągiem , niech dzieciaki chociaż wiedzą jak się pociągiem podróżuje

Jeszcze większym wstydem jest tyle lat mieszkać w Wawie i na zamku nie byc.
dziedziniec zwiedziłam w niedzielę. Już wiem gdzie się bilety kupuje więc w najbliższym czasie się wybiorę.
Kiedyś miałam okażję aby być na imprezie z pracy dziecko zachorowało i guzik.
Ptasi gaj 21:54, 09 wrz 2019

Do góry
Wieczorem na większym ekranie zobaczę Kasiu co to za trawy.

Byłam w sobotę w Łazienkach od wiosny są nasadzenia trochę skatowane upałem ale da się oglądać.

Czerwona gaura i brązowe niskie dalie ale widać, że przekwitły. Rabaty przy pałacu na wodzie

Przed Pomarańczarnia

Kaczka na Ursynowie. Posadzona lub posiana biała smagliczka która trochę podtrzymuje wiotkie trawy i kwiaty ozdobne

Piękna ta nasza stolica wstyd się Elu przyznać ale jeszcze nie byłam w Warszawie

Trzeba by było się wybrać myślę że najlepiej pojechać pociągiem , niech dzieciaki chociaż wiedzą jak się pociągiem podróżuje

LeŚnicZaNka 18:25, 09 wrz 2019

Do góry
A co ty będziesz coś przerabiać oprócz tarasu. Masz ładnie i co tu przerabiać. Kasiu może już pytałam, ale wiesz skleroza co to za róża ta różowa w szpalerze.

U mnie też horty duże kwiaty ciężkie i się do ziemi skłaniają. Kupiłam 2 lata temu takie pałąki do podtrzymywania, ale za słabe. Trzeba zrobić u slusarza.

Czy na stałe jesteś czy macie jeszcze ochotę na wyjazd.

Kasiu pozdrawiam
Ptasi gaj 13:31, 09 wrz 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Elu jakie obfitosci ❤

Kasiu już zjechałas. U nas też obfitości nie tylko w Holandii. Warszawa jest piękna dużo nasadzeń ten upiorny skwar dał się nam trochę we znaki. Dużo drzew nasadzonych poschło, może odbija.

Zajrzę wieczorem
Ptasi gaj 13:25, 09 wrz 2019

Do góry
CD

Tak na Krakowskim ukwiecone donice. Wczoraj do południa mocno padał deszcz trochę oklapłe

Ptasi gaj 13:19, 09 wrz 2019

Do góry
Wieczorem na większym ekranie zobaczę Kasiu co to za trawy.

Byłam w sobotę w Łazienkach od wiosny są nasadzenia trochę skatowane upałem ale da się oglądać.

Czerwona gaura i brązowe niskie dalie ale widać, że przekwitły. Rabaty przy pałacu na wodzie

Przed Pomarańczarnia

Kaczka na Ursynowie. Posadzona lub posiana biała smagliczka która trochę podtrzymuje wiotkie trawy i kwiaty ozdobne

Nowoczesny ogród ze skarpami 13:16, 09 wrz 2019

Do góry
Witam Weronika

Byłam jedna z pierwszych na twoim wątku. Pięknie masz dobrze ci idzie tak trzymać. Te gambiony a ta trawa nad nimi bardzo ładnie.

Już pozno, ale jutro jeszcze przekaże.

Pozdrawiam

Tak pamiętam Dziękuję za miłe słowa i zaglądanie do mnie.
Powoli i do przodu.. Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:29, 09 wrz 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wykasowało mi posta o trawakach dla Figaro

Szlag by to! Dlaczego tu nie zapamiętuje co się napisało, jak na innych forach???

Nie mam czasu teraz. Później napiszę

Właśnie trzeba to zgłosić do Administratora może by dało coś takiego wprowadzic aby się zapisywało. Też tak często mam. Pisze pisze a lubię pisać coś przycisne i nie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies