Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:28, 09 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przeczytałam one się jeszcze przyjmą w ziemi no nie. Muszę szybciej porządkki robić aby je godnie posadzić. Dorotka jeszcze jedno czy w półcieniu można je posadzić?

Róża pięknie zakwitła. U mnie też dają czadu wszystko naraz kwitnie pięknie jest. Tylko ten upał nie do zniesienia. Jutro ma być chlidniej.

Pozdrawiam
Niezapominajki dobrze się przyjmują późną jesienią, mam wrażenie, że one nawet zimą rosną. Można sadzić w półcieniu, zakwitną troszkę później.
Róże jeszcze mi kwitną i cieszą swoimi barwami i zapachem. Za miłe słowa dziękuję.

Ptasi gaj 00:03, 09 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Jeszcze raz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9833-nowoczesny-ogrod-ze-skarpami?page=41#post_6

Właśnie przed chwilą byłam na wątku Weroniki. Bo widziałam że też tam jesteś. To miskant silver.... też ładny ale go nie mam.

Widzę, że też widziałaś Rosi piękny prawda.

Już idę spać Dobranoc
Nowoczesny ogród ze skarpami 23:54, 08 wrz 2019

Do góry
Witam Weronika

Byłam jedna z pierwszych na twoim wątku. Pięknie masz dobrze ci idzie tak trzymać. Te gambiony a ta trawa nad nimi bardzo ładnie.

Już pozno, ale jutro jeszcze przekaże.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:48, 08 wrz 2019

Do góry

Nie mam jej. Ale wpisz w internecie Miskant Rosi sprzedają w firmie "Albamar" oni wysyłają. Tam jest pokazanych kilka fotek.

Z telefonu nie mogę ich strony skopiować spróbuj ich odwiedzic. Może ci wysla jest tam też telefon podany. Albo ktoś kupi ci w Polsce a odbierzesz jak będziesz u mamy.

Dobrze. To tak popatrze a Ty popatrz teraz tutaj bo Pesttka cos ladnego tez pokazala.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1839-rozplenica-japonska-pennisetum-alopecuroides?page=30#post_3

To ta jasna. Prawie biala. Tez czekam teraz na jej nazwe.
Ptasi gaj 23:41, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Rosi ? A masz ja i pokazesz ? Czyli ta biala szybko rosnie.

Nie mam jej. Ale wpisz w internecie Miskant Rosi sprzedają w firmie "Albamar" oni wysyłają. Tam jest pokazanych kilka fotek.

Z telefonu nie mogę ich strony skopiować spróbuj ich odwiedzic. Może ci wysla jest tam też telefon podany. Albo ktoś kupi ci w Polsce a odbierzesz jak będziesz u mamy.
Ptasi gaj 23:37, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
A jaka ona wysoka rosnie ? No mowie Ci. Naprawde.

Na wzajem się mijamy z pisaniem. Chodzi o m
Memory sama trawa ok 1,8 m ale jak widzisz ma dosyć spore kwiatostany które ponad trawe wyrastają ok 60 cm

Tutaj masz fotkę ta druga od prawej

Ptasi gaj 23:30, 08 wrz 2019

Do góry
A ty wiesz, że ta biała Memory Kupiona w zeszłym roku i tak ładnie się rozkrzewia mam 3 szt.

Pomysł też o Rosi.
Ptasi gaj 23:26, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)

Twoje takie duze ale ta biala trawa jest najladniejsza i chyba tez ja kupie tylko nie wiem jak sie nazywa. Tutaj w Obi to musza cos wiedziec.

Trata ta ta wszystkie markety takie same. Jak się nie znasz to ci każdy kit sprzedają nie raz obserwuje, też się pytam i bzdury opowiadają szczególnie odnośnie roślin.
Ta wysoka biała to polska trawa "Memory". Możesz śmiało posadzić z tyłu tych rozplenice będzie piękny widok.

Jeszcze zobacz na polskich portalach bardzo ładna miskant "Rosi". Też kupuje jeszcze w tym roku będę widziała jak się przebarwia a wiosna guzik nic nie widać.
Za drzwiami do ogrodu... 23:17, 08 wrz 2019

Do góry
Aniu odnośnie nasion traw nie mam pojęcia, ale zapytaj w tej sprawie Mirkę "Mirkowy ogród".

Widziałaś moja róże o której pisałam na str 651 chyba 3 fotka

Widzę, że aspirin też masz u mnie w tym roku coś nie bardzo za duże słońce.
Ptasi gaj 23:15, 08 wrz 2019

Do góry

A tam wiesz ci sprzedawcy w supermarketach to z łapanki nie mają pojęcia o roślinach. Tak jest u nas lawendę podlewają aż woda cieknie z donic i stoją w tej wodzie. Klient kupi a w domu lawenda zdycha.

60 cm to stanowczo za mało. jak będziesz widziała że szybko rosną za 2 lata to rozsadzisz. Tak jak pisałam pokaż je to rozplenica japońska tak?

Ta poniżej ma 2 m szerokosci jest bardzo duża mam tylko taka fotke

Ta ma 1,5 m

Twoje takie duze ale ta biala trawa jest najladniejsza i chyba tez ja kupie tylko nie wiem jak sie nazywa. Tutaj w Obi to musza cos wiedziec.
Ptasi gaj 23:13, 08 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Ciekawe czy nasiona traw ,np rozplenic potrzebują stratyfikacji?I czy lepiej zebrać je po pierwszych przymrozkach ,czy wcześniej?Czy to nie ma znaczenia?
Twoja trawiasta cudna.

Aniu nie wiem odnośnie nasion, ale zapytaj się Mirki ona o siewach wie wszystko bo siała nasiona i teraz ma swoje trawy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:08, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)

W Obi mi powiedziei ze co 60 cm i co teraz ? Ale tylko 3 kupilam bo tu troche drogie sa.Wiec rzedu nie bedzie narazie.To tak co 60 bedzie albo ?

A tam wiesz ci sprzedawcy w supermarketach to z łapanki nie mają pojęcia o roślinach. Tak jest u nas lawendę podlewają aż woda cieknie z donic i stoją w tej wodzie. Klient kupi a w domu lawenda zdycha.

60 cm to stanowczo za mało. jak będziesz widziała że szybko rosną za 2 lata to rozsadzisz. Tak jak pisałam pokaż je to rozplenica japońska tak?

Ta poniżej ma 2 m szerokosci jest bardzo duża mam tylko taka fotke

Ta ma 1,5 m

Ptasi gaj 23:00, 08 wrz 2019

Do góry

To macie ze skrajności w skrajności brr. U nas uspokoily sie w temperatury, ale i tak ciepło jutro ma być 27 na plusie będzie więcej pewnie bo zawsze jest więcej gdzieś w piwnicach mierzą.

Napisałam na twoim wątku kiedy wreszcie pokażesz jakieś fotki. Jestem pewna, że ogród masz ładny nawet w budowie ale jestem bardzo ciekawa. Nie ukrywaj i pokaż.

Jutro ponapisuje odpowiedzi a zdjecia porobie to wstawie ale teraz to kupe ziemi mam w ogrodzie z jednej strony a z drugiej chwasty. I w betonce woda byle jaka bo sie ostatnio urzadzenie zepsulo.
Ptasi gaj 22:56, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
I tu juz snieg spadl i to tak duzo. To znaczy w Alpach i okolicach.

To macie ze skrajności w skrajności brr. U nas uspokoily sie w temperatury, ale i tak ciepło jutro ma być 27 na plusie będzie więcej pewnie bo zawsze jest więcej gdzieś w piwnicach mierzą.

Napisałam na twoim wątku kiedy wreszcie pokażesz jakieś fotki. Jestem pewna, że ogród masz ładny nawet w budowie ale jestem bardzo ciekawa. Nie ukrywaj i pokaż.
Ptasi gaj 22:54, 08 wrz 2019

Do góry

Figus sadz tylko zachowaj odpowiedni odstęp. Jeżeli w rzędzie sądzisz i chcesz mieć ładny efekt bo szybko rosną to ok 1,2 m. Chodzi mi o to aby nie zachodziły na siebie wtedy jest ładny efekt.
Inna sprawa moje są wszystkie w jednym czasie sadzone 4 szt jeszcze za tą wysoka jest jedną a każda ma inny wzrost.

Pozdrawiam Figa

W Obi mi powiedziei ze co 60 cm i co teraz ? Ale tylko 3 kupilam bo tu troche drogie sa.Wiec rzedu nie bedzie narazie.To tak co 60 bedzie albo ?
B&B czyli betonowa Bawaria 22:49, 08 wrz 2019

Do góry
Ile razy mam prosić abyś wstawiła jakieś fotki.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:47, 08 wrz 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
A i teraz bede rozplenice sadzic.

Figus sadz tylko zachowaj odpowiedni odstęp. Jeżeli w rzędzie sądzisz i chcesz mieć ładny efekt bo szybko rosną to ok 1,2 m. Chodzi mi o to aby nie zachodziły na siebie wtedy jest ładny efekt.
Inna sprawa moje są wszystkie w jednym czasie sadzone 4 szt jeszcze za tą wysoka jest jedną a każda ma inny wzrost.

Pozdrawiam Figa
Ptasi gaj 22:42, 08 wrz 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale śliczne te dalie kołnierzykowe, bardzo lubie te niskie dalie bo kwitną cały czas, mus dokupić, trawy masz imponujące no i kwitną, u mnie przez susze to rozplenice są bez kwiatosnanów, pozostałe coś tam wypuszczają, hakonki teraz zakwitły a ja najbardziej lubie u Ciebie te zakamarki, dodają tajemniczości Pozdrawiam

Dzięki Danusiu, że zajrzałam w moje progi

Też w przyszłym roku więcej tych kołnierzykiem wysieje. Nie są wysokie nie trzeba wiązać a kwitną bez przerwy jak zakwitną.

U mnie jedna jedyna hakomka kwitnie. Jeszcze nie kwitnie u mnie ta najwyższą to potwór duży, każda wiosnę chce ją ograniczyć, ale na wyciągnięciu narzędzi się kończy. Nie wiem co z nie zrobić taką dużą korzeń jak bym granit kupała.

Chodziłam po tych zakamarkach cięcia od groma cały czas robota.

U nas dzisiaj dobrze lało więc pracy ogrodowej nie było. Niech leje deszczu trzeba a praca nie zająć

Ogród Małej Mi 2017 18:54, 08 wrz 2019

Do góry
Moje lilie rosną w donicach z dziurkami sporych ok 10 litrów są 2 posadzone. Mieszankę ziemi zrobiłam sama najwięcej gliny ponad połowa reszta ziemia rodzima i jakaś ogrodnicza. Przyklepalam donice glina, 2 lata temu wiosna poskładałem koreczki substrala i rosną jak widać.
Liście po gradobiciu już prawie wszystkie usunęłam i wyrósł znowu ogromny parasol nowych.

Anka kup na wiosnę i zrób tak jak napisałam będą rosly. Jednak co dużo mówić trzeba żółte liście obrywać w ciągu sezonu bo gniją to samo z kwiatami. Niektóre liście lilii mają po 1,5 metra długości.

Po oberwaniu liście znowu szybko wyrastają. Najgorszy pierwszy rok a później już pięknie rosną.
Masz wiele innych roślin w oczku które bym chciała mieć nawet nie wiem jak się nazywają chyba strzałka.
Nasadzilan parę doniczek żółtego irysa więc w przyszłym roku powinna woda lepiej wyglądać. Sam nie wiem dlaczego tak w tym roku zielono mam.
Pewnie wszystko przez te upaly zieleni on to odpowiada.

Jeżeli chodzi o porządki nikt nie ma idealnie w ogrodzie każdy ma swój bajzel którego nie pokazuje nie można się stresować. Szkoda zdrowia patrz interesu z którego żyjesz a oko nacieszysz ty co masz w ogrodzie bajzel omijaj.

U nas tez w nocy padało nie było burz ale najzwyklejszy opad całonocny i tym się cieszę.

Miłego i tlustego dnia życzę

Ela twoje posty zawsze są takie długie wyczerpujące i widać że dokładnie czytasz i oglądasz.
W tym roku też walczę z zieloną wodą. słaba zima wczesna i zimna wiosna spowodowały że rośliny nie mogły zastartować a potem upały zrobiły swoje. To taka moja teoria. w tym roku aby walczyć z zieloną wodą kupiłam lampę UV i ona robi taką dobrą robotę. Oczywiście pilnuje czystej pompy (bo się lubi zatkać) i minimum raz dziennie czyszczę filtry. Ale z filtrami tak mam ponieważ mam za mały zbiornik filtracyjny. Jak będzie czas to go powiększymy nawet już beczkę z tej okazji kupiliśmy.
Moje wszystkie lilie niszczą karpie koi. Od 3 lat grasowała szarynka a resztę zniszczyłam ja. kolega likwidowało oczko i dał mi sporo linii musiałam je posadzić leżały półtora miesiąca na płyciźnie.
Tym razem postanowiłam przechytrzyć mojego kojaki i założyłam na kosze siatkę z dużym oczkiem. Dzięki temu na wiesz też mogłam dać kamień i woda po włożeniu koszy nie zrobiła się od razu w kolorze gliniastym.
Także niedziela była dzisiaj pod hasłem sadzimy lilie wodne. I kończymy bałagan pod jarzębiną...
Wodę wymieszałam i zrobiła się chwilowo brudna. Ale do jutra znów będzie ładna. A rybki nie mają jak już wywalać ziemię z doniczek. Zawsze po włożeniu woda była od razu brudna ponieważ cała ziemia w ciągu godziny była wywalowana

Żółte irysy jak się rosną to zajmą ci dużo miejsca. Ale faktem jest że ruszają bardzo szybko i czyszczą wodę. Natomiast najładniejszą roślinę w boczku jaką mam jest potenderia i Marsylia.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:44, 08 wrz 2019

Do góry
To ty młódka jesteś. Rodzina to fajna sprawa też miałam zjazd w jeszcze poprzednim tygodniu.
Miluś będę jeszcze wieczorkiem przy dużym ekranie bo to nie oglądanie na małym.

Ela, no uśmiałam się, ale coś na rzeczy, jak patrzę na moją 50-tkę, to sobie myślę, rany ale byłam młódka, za 10 lat, to samo powiem o 60.
W sumie, wiek im dalej..to chyba lepiej, bo żyjemy, świat się zmienia i mamy okazję widzieć to.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies