Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 20 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wzięłam pierwszy z brzegu ale muszę sobie zrobić aktualny

Koniecznie. I koniecznie z nowymi twarzowymi kolorami.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:08, 20 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To Photinia × fraseri 'Red Robin'czyli głogownik. Zimozielone ma liście i czerwone, młode przyrosty. Ja mam formę pienną. 2 sztuki. Zimuje obecnie w garażu. We Wrocławiu ma szansę na zimowanie na zewnątrz.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.Szkoda,że taki delikatny.Nie mam gdzie przechowac...szkoda.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:04, 20 lut 2019

Do góry
Tak, żeby nie powstał rów bo skręcisz nogę Nie ma przepisu.
Problem z kotami, kot w ogrodzie 08:02, 20 lut 2019

Do góry
Nie wypuszczać kota do ogrodu, zrobić z niego kota domowego a nie wychodzącego. tez miałam koty (3-4), najpierw w bloku więc wychodzenie jakby z musu było zagwarantowane), załatwiały się do kuwety, pustej, z pochylnią. Łatwo utrzymac w czystości i nie śmierdzi moczem.

Potem, po przeprowadzce do domu, koty tylko sobie wychodziły na chwilę pogrzac się w słoneczku, ale generalnie leżały na kanapach.

Czy to by się Tobie udało? nie wiem. Innego sposobu nie widzę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:23, 20 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)

Ja w sprawie cięcia ciemierników.Przyjrzałam się dzisiaj moim i liście raczej są rozpłaszczone i nie chronią środka. W ub roku zostawiłam a jak przyszła w marcu ponownie zima to i tak załatwiła mi już spore pąki.
Dzisiaj powycinałam liście ciemierników takie porażone. Sama już nie wiem co ciąć a co nie bo jak jest czas i pogoda to kusi a z drugiej strony luty przecież.

pozdrawiam

Ja wczoraj te najbardziej porażone też wycięłam, ale reszta u mnie stoi na baczność.
Może miałaś więcej śniegu i przyklepał liście.
Co będzie, to będzie. Ten ciepły luty może narobić dużo złego w ogrodzie, bo ciemierniki może załatwić na amen. Tak miałam w zeszłym roku, kwiaty zrobiły się brązowe.

Generalnie stare liście ciemierników powinno się wyciąć gdy ze środka tryskają kępy kwiatów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:21, 20 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pociachałam w sobotę rózne roślinki. Nawet i hortensje ogrodowe, na które podobno jeszcze nie czas. Oj, czy to dobrze?
Pozdrawiam.

Myślę, że im nie zaszkodzi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:21, 20 lut 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Danusiu, po Twoim wiosennym avatarku widać, że zbliża się ciepełko i czas zakasywać rękawy i wystartować z narzędziem w ogród... Pozdrawiam

Wzięłam pierwszy z brzegu ale muszę sobie zrobić aktualny
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:20, 20 lut 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Danusiu jakbyś miała chwilkę to zajrzyj do mnie i zerknij na moje stipy. Czy mam je krótko ciachac czy tylko trochę?

Stipy niektóre u mnie przez pomyłkę przycięte Chłopaki się pospieszyli. Wczoraj im zabroniłąm ciąć, są zostawione.
Nic nie ucinaj, a jedynie wyskubuj suche. Na razie zostaw, czekaj na lepsze ciepło.
Tu narazie jest ściernisko... 07:19, 20 lut 2019

Do góry
Stipy niektóre u mnie przez pomyłkę przycięte Chłopaki się pospieszyli. Wczoraj im zabroniłąm ciąć, są zostawione.
Nic nie ucinaj, a jedynie wyskubuj suche. Na razie zostaw, czekaj na lepsze ciepło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 20 lut 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Świetne miejsce.Zmiany śledzę na bieżąco i oczy szeroko otwieram . Danusiu,co to za drzewko z lewej, o pięknej koronie?

To Photinia × fraseri 'Red Robin'czyli głogownik. Zimozielone ma liście i czerwone, młode przyrosty. Ja mam formę pienną. 2 sztuki. Zimuje obecnie w garażu. We Wrocławiu ma szansę na zimowanie na zewnątrz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:02, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak. Tnie się stare brzydkie liście, ale nie teraz. Jeszcze służą za ochronę przed mrozami. Jak już buchnie wszystko, wtedy ucinasz liście, potem wyrosną nowe, świeże.

Ja w sprawie cięcia ciemierników.Przyjrzałam się dzisiaj moim i liście raczej są rozpłaszczone i nie chronią środka. W ub roku zostawiłam a jak przyszła w marcu ponownie zima to i tak załatwiła mi już spore pąki.
Dzisiaj powycinałam liście ciemierników takie porażone. Sama już nie wiem co ciąć a co nie bo jak jest czas i pogoda to kusi a z drugiej strony luty przecież.

pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:53, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetne miejsce.Zmiany śledzę na bieżąco i oczy szeroko otwieram . Danusiu,co to za drzewko z lewej, o pięknej koronie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:34, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Byłam, wszystko wiem Czas przebudzenia jest wspaniały, czekam z niecierpliwością. Dzisiaj był obchód całego ogrodu i herbatka pod folią

Byłaś - czuwasz - jakie to wspaniałe uczucie - nawet nie wiesz jaką mi to sprawia radość
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:56, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie 150, ale będzie więcej.
Oczywiście, że zerknę

dziękuję
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:54, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz pleśń pośniegową, ale nie martw się, prawie u każdego jest, wcześniej niż później. Skoszenie, porządna wertykulacja jak będzie troszkę cieplej, potem nawóz i wyzdrowieje Łyse placki możesz dosiewać, ale tez niekoniecznie. I tak pewnie zarosną.

Bardzo Ci dziękuję Danusi ufff cieszę się, że nie jest tak źle jak myślałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:51, 19 lut 2019

Do góry
To fajna, delikatna paproć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:07, 19 lut 2019

Do góry
adrianna napisał(a)
witam Pani Danusiu, mam pytanie, czy stipe tniemy na wiosnę? z góry dziękuję za podpowiedź

Wszystko zależy od wyglądu i czy wyłażą źdźbła. Jeśli są beżowe i wyłażą to nie tniemy, tylko wyskubujemy. Zielone, żywe zostaną.

A jeśli wszystko beżowe, to można przyciąć normalnie nisko, niech od nowa wypuszczą. Ja swoje kanciasto pocięte będę poprawiać niżej. Ale nie teraz, jak zrobi się cieplej.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:04, 19 lut 2019

Do góry
Masz pleśń pośniegową, ale nie martw się, prawie u każdego jest, wcześniej niż później. Skoszenie, porządna wertykulacja jak będzie troszkę cieplej, potem nawóz i wyzdrowieje Łyse placki możesz dosiewać, ale tez niekoniecznie. I tak pewnie zarosną.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:03, 19 lut 2019

Do góry
beata_m napisał(a)
Sezon rozpoczęty 150 m rabata już sam metraż robi wrażenie

Danusi zerkniesz na mój trawnik ... bardzo źle wygląda po tym jak śnieg stopniał ... jakiś plan naprawczy by się przydał ...

Na razie 150, ale będzie więcej.
Oczywiście, że zerknę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:02, 19 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, ja jaśminowce zawsze tnę na przedwiośniu. To są takie krzewy i wiosny, i lata.

Jeden najstarszy ma 40 lat - odmładzałam go przez 3 lata i pełen sukces. Rośnie przy wjeździe w korzeniach wiekowej lipy.

Kwitły ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies