Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 07:18, 20 lut 2019

frezja napisał(a)
Świetne miejsce.Zmiany śledzę na bieżąco i oczy szeroko otwieram . Danusiu,co to za drzewko z lewej, o pięknej koronie?

To Photinia × fraseri 'Red Robin'czyli głogownik. Zimozielone ma liście i czerwone, młode przyrosty. Ja mam formę pienną. 2 sztuki. Zimuje obecnie w garażu. We Wrocławiu ma szansę na zimowanie na zewnątrz.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:20, 20 lut 2019

BasiaLT napisał(a)
Danusiu jakbyś miała chwilkę to zajrzyj do mnie i zerknij na moje stipy. Czy mam je krótko ciachac czy tylko trochę?

Stipy niektóre u mnie przez pomyłkę przycięte Chłopaki się pospieszyli. Wczoraj im zabroniłąm ciąć, są zostawione.
Nic nie ucinaj, a jedynie wyskubuj suche. Na razie zostaw, czekaj na lepsze ciepło.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:21, 20 lut 2019

Rumianka napisał(a)
Danusiu, po Twoim wiosennym avatarku widać, że zbliża się ciepełko i czas zakasywać rękawy i wystartować z narzędziem w ogród... Pozdrawiam

Wzięłam pierwszy z brzegu ale muszę sobie zrobić aktualny

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:21, 20 lut 2019

basia3012 napisał(a)

Pociachałam w sobotę rózne roślinki. Nawet i hortensje ogrodowe, na które podobno jeszcze nie czas. Oj, czy to dobrze?
Pozdrawiam.

Myślę, że im nie zaszkodzi

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:23, 20 lut 2019

mira napisał(a)

Ja w sprawie cięcia ciemierników.Przyjrzałam się dzisiaj moim i liście raczej są rozpłaszczone i nie chronią środka. W ub roku zostawiłam a jak przyszła w marcu ponownie zima to i tak załatwiła mi już spore pąki.
Dzisiaj powycinałam liście ciemierników takie porażone. Sama już nie wiem co ciąć a co nie bo jak jest czas i pogoda to kusi a z drugiej strony luty przecież.

pozdrawiam

Ja wczoraj te najbardziej porażone też wycięłam, ale reszta u mnie stoi na baczność.
Może miałaś więcej śniegu i przyklepał liście.
Co będzie, to będzie. Ten ciepły luty może narobić dużo złego w ogrodzie, bo ciemierniki może załatwić na amen. Tak miałam w zeszłym roku, kwiaty zrobiły się brązowe.

Generalnie stare liście ciemierników powinno się wyciąć gdy ze środka tryskają kępy kwiatów.

Instagram Ogrodowiska
frezja 08:08, 20 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

To Photinia × fraseri 'Red Robin'czyli głogownik. Zimozielone ma liście i czerwone, młode przyrosty. Ja mam formę pienną. 2 sztuki. Zimuje obecnie w garażu. We Wrocławiu ma szansę na zimowanie na zewnątrz.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.Szkoda,że taki delikatny.Nie mam gdzie przechowac...szkoda.
Pszczelarnia 08:12, 20 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

Wzięłam pierwszy z brzegu ale muszę sobie zrobić aktualny

Koniecznie. I koniecznie z nowymi twarzowymi kolorami.

BasiaLT 10:42, 20 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

Stipy niektóre u mnie przez pomyłkę przycięte Chłopaki się pospieszyli. Wczoraj im zabroniłąm ciąć, są zostawione.
Nic nie ucinaj, a jedynie wyskubuj suche. Na razie zostaw, czekaj na lepsze ciepło.

Danusiu bardzo dziękuję za radę. Oczywiście się zastosuję. Ślicznie wyglądasz na nowym avatarku.
Rumianka 20:01, 20 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Koniecznie. I koniecznie z nowymi twarzowymi kolorami.

Ładnemu we wszystkim ładnie...
Milka 05:41, 22 lut 2019

Gardenarium napisał(a)

Potwierdzam, moje już skończyły 7 lat, nawet w styczniu już zapączkowane i ciut nowych malinowych liści jest to jednak twardziele, wcale az tak nie straszne im mrozy, -18 bez okrycia wytrzymały