Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:39, 13 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kolejka do czego się ustawiła??? Ja nie wiem ? Muszę chyba jutro coś dla Was stworzyć Tylko kiedy, jutro zabiegana będę obiecuję jakieś fotki machnąć
Buziaki zasyłam i do jutra

Jak to do czego? do tych fotek obiecanych i traffki dla Kindzi i szałwia, której nie kcesz nam pokazać, ale wrzuć co kcesz, my się ze wszystkiego ucieszymy...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 12:17, 12 lip 2013

Do góry
To ja jeszcze zamieszam
Róża okrywowa, bodziszek czerwony (kwitnie na różowo), lawenda, szałwia omszona np. 'Merlau Blue', trawy np. ostnice lub turzyce np. Carex buchananii 'Red rooster', jeżówki kwitnące na różowo np. Piccolino oraz 'Razzmatazz' i kremowa 'Milkshake', ostróżki np. 'Jupiter Pink', - przywrotnik ostroklapowy (jasno zielone liście, zaś kwiaty jaskrawo żółte), dzwonek karpacki, liatra kłosowa, dolne piętro dąbrówki rozłogowe, zawciąg, żagwin, itd. możesz dodać też hosty ( u mnie większość rośnie w pełnym słońcu, ale mam szczególny od wody mikroklimat). Na płot powojnik Clematis 'Hanna Viticella', jest lekki i ażurowy, ma dzwonkowate jasno fioletowe kwiatki

Wszystko to w różach i fioletach, świeżej zieleni i bieli
Tylko sadź w większych grupach, po 3-5 sadzonek min.

Warmińskie dylematy 12:06, 12 lip 2013

Do góry
Megi napisał(a)
Joasiu, mam ogrodowe hortki już 3 rok, kwitły rokrocznie i to obficie, choć może nie wszytskie równo - najładniej biała i jedna ciemnoróżowa, ale o ile moja biała już rozkwita i ma piękne kwiaty, to na różowych w tym roku prawie nie ma pąków, dlatego chcę je przesadzić w inne miejsce.
Dodatkowo 3 hortki przywiozłam jeszcze od Ani i tym bardziej chciałabym je wszystkie wsadzić w jednym miejscu - jak nie będzie kwiatów, to będę podsadzała jednorocznymi, ale Madżen podsunęła mi pomysł z miskanatmi do hortek i tak właśnie zrobię, bo mnie olśniło, że jak posadzę paskowane Variegatusy na tle ciepłego drewa wiaty - tam mam pustą rabatę, podsadzę je zielonymi hortkami, przed nimi wysoka szałwia Blaukonigin i może coś niskiego - albo obwódka z bukszpanu to mam gotową rabatę - bez wielkich wydatków szałwia tania - a 6 sztuk już mam swojej do przesadzenia, miskanty musiałabym dokupić i zabrać od mamy buksiki i z głowy - TADAM !!! jestem genialna

Pomysł genialny ... tani ... i szybki w realizacji

A tak poza tym, wywaliłam dzisiaj tawułę Golden Princess na śmieci, przycięłam pozostałe w obwódkę prostokątną, choć były kulkami, są łyse teraz i brzydkie i w ogóle jestem zła, bo przestały mi się podobać w miejscu, gdzie rosną, a jak dołożę pozostałe z ogrodu to mam tego od groma i jeszcze trochę i chyba muszę je wykorzystać do rozjaśnienia jednego z rogów na tyłach, bo nie podobają mi się obecne nasadzenia. '

Niewiele zrozumiałam, ale jak mogłaś na śmieci!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja chętnie przygarnę!!!!!!zobacz czy jeszcze dycha biedaczka!!!

Ale w sumie co mi się ostatnio podoba ? hmmm, u mnie to raczej niewiele

Ula, nie mam fotki tego zdjęcia, ale zrobię, bo muszę sobie trochę na nim porysować, zanim zacznę wsadzać.

Oj kobieto nie grzesz...pieknie jest u Ciebie !!!! ale tawuł nie moge przeżyć!
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 11:30, 12 lip 2013

Do góry
size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/41/413547/original.JPG[/img]

Ja zaczęłabym poszerzać rabatę od produ patrząc szeroko,potem zwęziłabym i na koniec też rozszerzyłabym.
Powstałoby takie zakole po każdej stronie.
Róże pnące na płotek,szałwia,naparstnice,nieco funkii,przywrotnik,przetacznik i lawenda.
Super!
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 10:54, 12 lip 2013

Do góry
Zrób to, co ci serce podpowiada. Róże podsadź z przodu żurawką Georgia Peach lub inną bordową - żeby kolor był. Jeśli ta druga opcja, to nie zapomniej o "piętrach" w wysokości bylin (widzę tu naparstnice, za różami też - zamiast coś na płot dawać, no i coś zimozielonego (bukszpan?), koniecznie delikatne trawy. Zobacz, jaką delikatną rabatę różaną ma Marzenka - z żurawką, trawkami itp. Ja bym z tyłu za różami dala też naparstnice i kilka traw (Morning light), i już nic na płot, bo będzie przeładowanie, przed rózami żurawka, kilka kęp niskiej trawy, lawenda, szałwia omszona - pomiędzy róże, bo jest wyzsza. Ale to moja wizja - ty sama musisz nad tym spokojnie pomyśleć. Ps - do bylinówki pasuje obwódka z bukszpanu (przy różach też moze być fajnie). Ale Ci namieszałam! Pozdrówka
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:35, 12 lip 2013

Do góry
Pozdrawiam odwiedzających przed pracą Być może dzisiaj to będzie "ten dzień" gdy mnie do cywilizacji podłączą
U nas sobie... pada... Wczoraj udało mi się ciut ciut popracować w ogródeczku... ale coś ten rok w moim rejonie pracy ogrodowej nie służy...

Mam do Was pytanie - i prośbę - otóż mam takie miejsce "przy płotku" - jeszcze niedawno był tam "ugór" ale w zeszłym roku zrobilam rabatkę - pierwsza była raczej do kitu bo posadziłam wszystko niskie... druga też jest raczej do kitu choć posadziłam trochę wyższego - za to kolorystycznie jest szaleństwo i ogólnie "na oko" ładnie wygląda jak się spojrzy z daleka (zdjęcia nie oddają tego). Kolory są wszystkie - bo chcialam wiedzieć jaki najbardziej by mi tam przypasował. A rosną sobie tam: zawilce, aksamitki, gipsówka, liatra, wiciokrzewy, pięciornik, heliotropy, lilie, lawenda, kuklik, szałwia, smagliczka, floksy drummonda no i nie wiem może co jeszcze Wiele to jednorocznych więc raczej bezproblemowo wypadnie Na pewno też wypadnie wiciokrzew bo nie mogę znieść ilości mszyc jaką ma wiosną.
I tak: wiem że tak nie zostanie w przyszłym roku - i mam dwa pomysła na tą rabatkę i nie wiem co będzie lepsze i dlatego prośba do was o pomoc Miejsce jest słoneczne.
Pomysł nr 1 - to mi podpowiada serce i bardzo chciałabym bo nie mam na razie dla nich innego miejsca w ogrodzie to:
róże
lawenda/szałwia
lilie
no i coś rzucić na płotek
kolorystycznie trzymać się bieli, różu, fioletu

pomysł nr 2 to bardziej "wiejsko" czyli
jeżówki w roli głównej i jakies inne byliny, rudbekia, liatra coś tam takie. Kolorystycznie - do "ustalenia" I mam wrażenie że być może pomysł nr 2 byłby w tym miejscu lepszy... ale... chciałabym róże... Z drugiej strony płotka są hosty i myslę o posadzeniu tam cisów. Rabatę oczywiście można poszerzyć

Teraz będą obrazki miejsca i proszę powiedzcie co myślicie

W cieniu - zacieniona 09:06, 12 lip 2013

Do góry
janina_zawada napisał(a)
Szałwia piękne ma liście , ciekawe czy ja gdzieś można kupić .. Jeszcze takiej nie widziałam .. Ja też mam sporo pachnących róż ,, Pięknie pachną i kwitną cały sezon , Chociaż każdej wiosny obiecuje sobie gdy ich przycinam że żadnej więcej nie kupię zawsze coś wpadnie w oko i ląduje w moim ogrodzie .. Bo wtedy już nie pamiętam jak mnie podrapały na wiosnę ..
Janinko...szałwię dostałam od Ani Monte,na pewno wie gdzie ją kupiła i jaką ma nazwę...lubię roślinki o nietypowych liściach.
W cieniu - zacieniona 06:44, 12 lip 2013

Do góry
Szałwia piękne ma liście , ciekawe czy ja gdzieś można kupić .. Jeszcze takiej nie widziałam .. Ja też mam sporo pachnących róż ,, Pięknie pachną i kwitną cały sezon , Chociaż każdej wiosny obiecuje sobie gdy ich przycinam że żadnej więcej nie kupię zawsze coś wpadnie w oko i ląduje w moim ogrodzie .. Bo wtedy już nie pamiętam jak mnie podrapały na wiosnę ..
Warmińskie dylematy 22:34, 11 lip 2013

Do góry
Joasiu, mam ogrodowe hortki już 3 rok, kwitły rokrocznie i to obficie, choć może nie wszytskie równo - najładniej biała i jedna ciemnoróżowa, ale o ile moja biała już rozkwita i ma piękne kwiaty, to na różowych w tym roku prawie nie ma pąków, dlatego chcę je przesadzić w inne miejsce.
Dodatkowo 3 hortki przywiozłam jeszcze od Ani i tym bardziej chciałabym je wszystkie wsadzić w jednym miejscu - jak nie będzie kwiatów, to będę podsadzała jednorocznymi, ale Madżen podsunęła mi pomysł z miskanatmi do hortek i tak właśnie zrobię, bo mnie olśniło, że jak posadzę paskowane Variegatusy na tle ciepłego drewa wiaty - tam mam pustą rabatę, podsadzę je zielonymi hortkami, przed nimi wysoka szałwia Blaukonigin i może coś niskiego - albo obwódka z bukszpanu to mam gotową rabatę - bez wielkich wydatków szałwia tania - a 6 sztuk już mam swojej do przesadzenia, miskanty musiałabym dokupić i zabrać od mamy buksiki i z głowy - TADAM !!! jestem genialna

A tak poza tym, wywaliłam dzisiaj tawułę Golden Princess na śmieci, przycięłam pozostałe w obwódkę prostokątną, choć były kulkami, są łyse teraz i brzydkie i w ogóle jestem zła, bo przestały mi się podobać w miejscu, gdzie rosną, a jak dołożę pozostałe z ogrodu to mam tego od groma i jeszcze trochę i chyba muszę je wykorzystać do rozjaśnienia jednego z rogów na tyłach, bo nie podobają mi się obecne nasadzenia. '

Ale w sumie co mi się ostatnio podoba ? hmmm, u mnie to raczej niewiele

Ula, nie mam fotki tego zdjęcia, ale zrobię, bo muszę sobie trochę na nim porysować, zanim zacznę wsadzać.
Ogród w skali mikro :) 21:32, 11 lip 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ta rabata czeka na wenę .. A weny cosik ni ma ... Jest jeszcze miejsce puste i nie umię się zdecydować , co tam wpakować... Chciałam rózową żurawkę ,żeby już nie dokładać więcej gatunków ale tam jest mega patelnia i ona tam raczej nie wytrzymie ....

Tam coś raczej z kwasolubnych trzeba posadzić....bo towarzystwo kwaśne też rośnie...hm...wiem, że to nie kwaśne, ale mi by pasowała lawenda w ziemi, a okrywowa róża (w kolorze różowym, ciemnym lub jasnym) w niewielkiej drewnianej donicy na tarasie....ale ja tylko głośno myślę......a może zamiast lawendy szałwia, ale nie wiem jak znosi kwaśną glebę......
Ogród do kwadratu 20:50, 11 lip 2013

Do góry
Aguś - Wieloszko u nas długo motyli w tym roku nie było, ale nareszcie się pojawiły. Ja mam na razie mało lawendy, ale gdy kwitła szałwia.... oj bykało, bzykało

Ala - dzięki

Rere - dzięki za pochwały...

Milenko - czekam na twoje miskanty. Są fabtastyczne, naprawdę!! I dużo bardziej podobają mi się, gdy nie kwitną.

Marzenko - pewnie.... dzieciaki szaleją jak pijane zające!!! Ależ mi się podoba Twój avatarek!!!

W cieniu - zacieniona 21:35, 10 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu ta Twoja szałwia to tricolor
Chyba tak....zmienia sobie sama kolorki...
W cieniu - zacieniona 21:32, 10 lip 2013

Do góry
Bogusiu ta Twoja szałwia to tricolor
W cieniu - zacieniona 21:14, 10 lip 2013

Do góry
nebel napisał(a)
Szukam towarzystwa dla róż
Róże i szałwia, to bardzo dobre połączenie
Ale takiej szałwi jeszcze chyba nie mam
W ubiegłym roku miałam szałwie w różnych odcieniach różu,w tym pokazały się niebieskie i białe...to z moich nasion,nie wiem co się stało,że są różnorodne...ale sprawiły miłą niespodziankę.
W cieniu - zacieniona 21:10, 10 lip 2013

Do góry
Szukam towarzystwa dla róż
Róże i szałwia, to bardzo dobre połączenie
Ale takiej szałwi jeszcze chyba nie mam
Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 13:31, 10 lip 2013

Do góry
Ale niektóre rośliny cieszą oko
Moje tegoroczne odkrycie-szałwia muszkatołowa:

I bylina, której nazwy zapomniałam

Miskant i wierzba purpurowa rosną jak dzikie

Liliowce i monarda(coś ją podjadło)

I moja jedna z ulubionych, której nazwy również nie pamiętam(ta fioletowa)

Boćkowe perypetie ogrodkowe 09:12, 10 lip 2013

Do góry
Bociuś..... potrzebne ci kfiotki dla pszczółek.... mogę ci podrzucić trochę miodkowych A będą Ci pasić...
Szałwia ma szansę nawet po drastycznym cięciu, jak jeszcze jesień będzie ciepłą i długa.. Ja tak też tnę, bo nie mam czasu na wycinanie po gałązce...

Trafki cyknę, ale nie teraz po robota goni
Mój kawałek raju II 22:46, 09 lip 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

chyba też, szałwia łąkowa - zobacz w necie czy podobna. np. tu: http://www.kul.pl/szalwia-lakowa-salvia-pratensis-l,art_24143.html

masz racje Agatko thanks
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:58, 09 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Tam gdzie pole ryżowe masz, szałwia da radę? Albo coś nie teges przeczytałam...Ale kłosista jest !

Szałwia będzie rosła na lekkim podwyższeniu, na ktorym nie zalega woda, sadzieć nizej, bo mam spadek dzialki w kierunku pola. Jak nie przeżyje kupie coś innego ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:46, 09 lip 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Danusia to ma niezłe oko, ale Ty masz za to dobrą rękę...szałwia mnie zaintrygowała?, skąd Wy bierzecie te okazy giganty?....pysznogłówek też szukać będę....tylko czy lekko kwaśną glebę zniosą?, bo u mnie w takim miejscu chcę sadzić.....

Jula ja tez takiej szałwi jeszcze nie widzialam dlatego gdy ją w ZC zobaczyłam to oniemialam i nie mogłyśmy się rozstać Kiedy wpadniesz sprawdzić uczelnię syna do Wrocławia ? Mozemy się wspólnie wybrać po szałwię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies