Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:08, 15 sie 2021

Do góry
Same krzewy już wyższe ode mnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:07, 15 sie 2021

Do góry
Hortensje w tym roku przez te gradobicia i ścięte zniszczone pędy z opóźnieniem kwitną u nas, ale dostatek wody widoczny w ogromnych kwiatach

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:02, 15 sie 2021

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:00, 15 sie 2021

Do góry
Wczoraj sobota była bardzo pracowita mimo upału. Postawiliśmy od nowa palisadę przy ognisku, niestety niższa niż wcześniej, ale przynajmniej znowu jest schludnie. Fotki jak zgram, a na razie ogród w ciut innym świetle

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:42, 15 sie 2021

Do góry
Magical Amethyst.

Bicolor.

Diamantino.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:04, 15 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Haniu, zachwycam się miejscem, które stworzyłaś. Wzrok miło przebiega po tej tajemniczej ścieżce, która odsłania coraz to nowe niespodzianki i pozostawia ciekawość, co jest dalej, tam za czuprynami miskantów. Perowskia tworzy z tej perspektywy wyraźną, acz nadal subtelną plamę. Podziwiam przedpłacie, podziwiam graby, u Ciebie tak spójnie wpisane w rabaty. Ogrody późnoletnie to właśnie trawy, już wytrawione w formie, a jeszcze zielone i świeże wyglądem, nie wyobrażam sobie ogrodu bez ich udziału.
Za Twoją inspiracją rozważam nabycie wiąza Jacqueline Hiller, co prawda imię Jacqueline z osobistych powodów kojarzy mi się nie najlepiej, ale przełknę to, o ile znajdę mu dobre miejsce. Z braku odpowiedzi na to pytanie wstrzymałam się wczoraj przed wzięciem pięknego, 1,5 metrowego okazu w niezwykle atrakcyjnej cenie. Nie wykluczam, że jutro może dojść do nieoczekiwanego zwrotu akcji.

Ach, jakie miłe jest to, co piszesz. Zaintrygowała mnie awersja do imienia Jacqueline.
Dla 1,5 m okazu warto tej J odpuścić.
Perovskia to był eksperyment. Wsadzona w kwaśną glebę po wypadłych wrzosach. Zaskoczyła mnie.

Trawy w ogrodzie muszą być.

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:02, 15 sie 2021

Do góry
wspomnień czar - sklepik w nadmorskiej miejscowości gdzie jeszcze przed epoką Gierka jako prawie małolat kupiłem za ostatni grosz (36zł chyba) ćwiartkę (mój pierwszy raz) wiśniówki i z kolegą wydudaliśmy to w namiocie.
To był naprawdę ostatni grosz bo autobus zakładowy już czekał zabierał kolejny turnus a przy okazji nas którzy przeżyli 3 zamiast jednego na ziemniakach cebuli i ogórkach - w niedzielę było jajko sadzone lub plasterek mortadeli
półki te same tylko kolor inny i ludzi znacznie mniej bo obok kilka samoobsługowych

chyba zaraz będę to musiał usunąć bo to niepedagogiczne i w ogóle
tak się wpada w sieć wspomnień
Ogród do odnowy 14:36, 15 sie 2021

Do góry
Jakby ktoś był ciekawy - z tego byłyby bezskorupowe ślimaki

Wizytówka - ogród z fortepianem 14:26, 15 sie 2021

Do góry
Cześć środkowa ogrodu stanowczo jeszcze nie skończona - potrzebuje kilku lat

Kwietnik fortepian

W głównej części ogrodu oprócz fortepianu, hustawki i piaskownicy znajduje sie jeszcze duży warzywnik w skrzyniach, domek narzędziowy i szklarenka

A to prawa brzydka strona ogrodu - cień i drzewska owocowe

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:15, 15 sie 2021

Do góry

Kończę i zmykam...
Wizytówka - ogród z fortepianem 14:15, 15 sie 2021

Do góry
Z uwagi na zmianę tytułu i motywu przewodniego zdecydowałam się założyć nowa wizytówkę.

Ogród zaczął powstawać pod koniec 2016 roku ale główne prace zaczęły się w 2017. Z uwagi na to, że jestem muzykiem - w ogrodzie nie mogło zabraknąć muzycznego akcentu.

Co do samego ogrodu to działka ma 800 m ale ba części ziemi znajduje się dom, podjazd itp.

Lato 2021
Przedogródek
Hortensje, ligustry, berberysu i żurawki stanowią podstawę kompozycji

Do tego wielka już wiśnia Umbraculifera i jeszcze więcej hortensji

Lewa strona domu - moja ulubiona

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:14, 15 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masakra ile woda potrafi zniszczeń zrobić

Tak Sylwciu strach, i to w sumie ta powódź była tak blisko - zaczynała się tam, gdzie kończyła nasz ulica...
Na dobry dzien więc troche słoneczka
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:12, 15 sie 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
Ten rok szczególnie obfity w tragiczne powodzie

Tak, aż trudno cieszyc się z własnego szczęścia kiedy wokoło tyle problemów...
U mnie deszcz w dobrej ilości był. Zdecydowanie lepszy rok niz poprzedni z suszą

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:10, 15 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ciężko mają ludzie z tymi podtopieniami i zalewaniem. Na południu Polski ciągle ulewy, u nas susza.
U mnie też pojawiła się ćma bukszpanowa. Dziwne, że przy tej suszy ślimaki w ogrodzie mają się dobrze. Za to cieszę się, że w tym roku mam znacznie mniej opuchlaków Chyba zima im zaszkodziła

Opuchlaków mam sporo niestety ale ptaki tez dużo wydziobują, ze ślimakami nie mam problemów - ani razu ne sypałam granulek. Na ćmę juz pryskałam ale raz a nie 4 jak w poprzednim sezonie.
Wody tez w sam raz, rzadko podlewam.
To dobry rok dla ogrodu. Marzyłabym by taki był zawsze bo czas mam teraz mocno okrojony na ogród.
Ale zadbany jak standardowo, jakoś znajduję czas wieczorami i jest dobrze

Nawet kulki przyciete
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:06, 15 sie 2021

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu cudny busz leśny Twój wyjątkowy styl

Dzięki Gosiu, dojrzałe ogrody mają faktycznie juz pewien styl i cudownie jeśli harmonizuje z duszą właściciela
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:57, 15 sie 2021

Do góry

A dzisiaj Dzień Wojska Polskiego, więc...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:45, 15 sie 2021

Do góry
Wakacyjne szaleństwo nadal trwa, wciąż jestem teraz poza domem, z młodą i kuzynostwem szalejemy
Ogród musi poczekać...

Oj tu miałam nieciekawą minę, ale musiałam z nimi pojechać
Zieleń, drewno i antracyt 13:35, 15 sie 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)

Ta donica podoba mi się te kwadraty z trawnikiem przed nią fajnie to wygląda

Basiu, po drugiej stronie była dzika łączka, a naprzeciwko po schodach różanka, za nią minimalistyczny wgłębniki ukryty dla widzów z zewnątrz. Całość bardzo dobrze skomponowana i wkomponowana w istniejącą architekturę
Zieleń, drewno i antracyt 13:30, 15 sie 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Berlin zawsze kojarzył mi się bardziej industrialnie. Detoks od zieleni miałaś w zieleni.

Haha, zielone to były wysepki. Reszta była już bardziej w odcieniach kamieni wszelakich, bieli i metali
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:19, 15 sie 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Asiu a ja mam dwa agapanty i nie wiedzieć czemu w tym roku nie zakwitły. No a Twoje zestawienie są ekstra jak zwykle podziwiam

pawel2806 napisał(a)
Też mam ale białe od jakichś 4/5 lat i nigdy nie kwitły

Panowie, ja posadziłam 4 sztuki na grabowej 3 lata temu.
W pierwszym roku kwitły 2, w ubiegłym jeden. Teraz są dwa, ale jeden ma dwa kwiaty

Stawiam kawę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies