Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

ajka 22:22, 13 mar 2022

Ale tu się dzieje !
A lilaka nie chcesz posadzić przy tarasie? Ma tak intensywny zapach, że chyba grzech go tam nie posadzić?

U mnie pod magnolią pusto, bo ona właśnie nie lubi nic przy korzeniach, ale w pobliżu mam wrzośćce, pierisa, rodododendrony, różanieczniki miniaturowe, azalie. Może coś z tego wybierzesz. Chyba runianka też była wskazywana do magnolii jako roślina zadarniająca.
Agatorek 22:46, 13 mar 2022

Jeju, ale Ty masz tempo. Do lata cały ogród będzie gotowy . Jesteś niesamowita. Tu śnieg, a tu łopata.
Chociaż też pamietam moje „początki”. Jak przy plus 4 stopniach zrywałam darń (zima 2020). W tym roku już tak nie szalałam .

Odnośnie tego wypustu pod oknem kuchennym dałabym tam np trawę, która się zbytnio nie rozrasta, ani wszerz, ani wzwyż. Np. Trzcinnik krótkowłosy (to pretendent do kolejnego hitu ogrodowiska ).

Tu zdjęcie z tematu Irenki
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/227/2277673/original.JPG

DariaB 09:14, 14 mar 2022

ajka napisał(a)
Ale tu się dzieje !
A lilaka nie chcesz posadzić przy tarasie? Ma tak intensywny zapach, że chyba grzech go tam nie posadzić?

U mnie pod magnolią pusto, bo ona właśnie nie lubi nic przy korzeniach, ale w pobliżu mam wrzośćce, pierisa, rodododendrony, różanieczniki miniaturowe, azalie. Może coś z tego wybierzesz. Chyba runianka też była wskazywana do magnolii jako roślina zadarniająca.

Lilak przy tarasie to nie jest zły pomysł, tylko ja mam wszędzie tak bardzo wąsko, nie będzie mu za ciasno? Jedyne miejsce na niego to chyba tu przy słupie, no i musi zostać zachowane przejście.

A dla magnolii może lepsze będzie to miejsce, pseudo ogródek japoński tylko co wtedy przed domem, coś się pewnie wymyśli. Mogłabym stamtąd usunąć lawendę i wsadzić azalię, wtedy byłby bardziej japoński. To drzewko już posadzone to miłorząb.
DariaB 09:20, 14 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Jeju, ale Ty masz tempo. Do lata cały ogród będzie gotowy . Jesteś niesamowita. Tu śnieg, a tu łopata.
Chociaż też pamietam moje „początki”. Jak przy plus 4 stopniach zrywałam darń (zima 2020). W tym roku już tak nie szalałam .

Odnośnie tego wypustu pod oknem kuchennym dałabym tam np trawę, która się zbytnio nie rozrasta, ani wszerz, ani wzwyż. Np. Trzcinnik krótkowłosy (to pretendent do kolejnego hitu ogrodowiska ).

Tu zdjęcie z tematu Irenki
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/227/2277673/original.JPG

Ależ nie było tak zimno Śnieg leży tylko w zacienionych miejscach No ruszyłam z kopyta bo ja nie lubię bezczynnie siedzieć i chcę się już w tym roku cieszyć ładnym ogrodem tyle lat na to czekałam. Ta strona i tak jest łatwiejsza, z drugą już nie będzie tak lekko.
Czy ten trzcinnik wytrzyma w pełnym słońcu? Myślałam też o zebrinusie, bo mam go w drugiej części ogrodu.
DariaB 09:21, 14 mar 2022

Zaglądaj tu jakieś osoby z Krakowa i okolic i mogą polecić dobre szkółki/sklepy ogrodnicze? Poszukuję wiśni tybetańskiej
MartaCho 09:48, 14 mar 2022

Bardzo dobra szkółka z ogromnym wyborem drzew jest na ul. Cechowej w KRK.
Można u nich też od razu zamówić transport. Drzewa są raczej droższe niż tańsze, ale duże, zdrowe okazy, polecam!

Bardzo fajną szkółkę mamy też w Wieliczce. Do jednej i drugiej namiary wyślę Ci na priv

DariaB 09:50, 14 mar 2022

MartaCho napisał(a)
Bardzo dobra szkółka z ogromnym wyborem drzew jest na ul. Cechowej w KRK.
Można u nich też od razu zamówić transport. Drzewa są raczej droższe niż tańsze, ale duże, zdrowe okazy, polecam!

Bardzo fajną szkółkę mamy też w Wieliczce. Do jednej i drugiej namiary wyślę Ci na priv

Dziękuję, będę w sobotę w Krakowie więc mogę zaglądnąć
DariaB 10:43, 15 mar 2022

Rycia ciąg dalszy, 4 godziny wczoraj i znowu coś poszło do przodu

jeszcze trochę i front będzie skończony, zostanie bok. A później kompościk, oborniczek, glebogryzarka i można będzie sadzić. Ciężka to robota, każdy kawałek darni ręcznie otrzepuję żeby odzyskać jak najwięcej ziemi, resztki przeniosę za dom, przysypię ziemią może się skompostują
LIDKA 10:51, 15 mar 2022

O mamciu,
jaki Ty pracuś.

Ale do lata będzie pięknie.
Kibicuje
olciamanolcia 10:53, 15 mar 2022

DariaB napisał(a)
Rycia ciąg dalszy, 4 godziny wczoraj i znowu coś poszło do przodu

jeszcze trochę i front będzie skończony, zostanie bok. A później kompościk, oborniczek, glebogryzarka i można będzie sadzić. Ciężka to robota, każdy kawałek darni ręcznie otrzepuję żeby odzyskać jak najwięcej ziemi, resztki przeniosę za dom, przysypię ziemią może się skompostują

Znam ten ból rycia i otrzepywania Własnie sobie zdałam sprawę ,że nas-czytaj mnie tez to czeka. Trzeba będzie zerwać darń W miejscu, gdzie stał basen. Wyrównam-y dosypiemy ziemi i zasiejemy nowa trawę. Myślałam aby w tym miejscu położyć trawę z rolki ale boję się ,że będzie to efekt dywanu położonego na byle jakiej wykładzinie