Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:34, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Byłam, wszystko wiem Czas przebudzenia jest wspaniały, czekam z niecierpliwością. Dzisiaj był obchód całego ogrodu i herbatka pod folią

Byłaś - czuwasz - jakie to wspaniałe uczucie - nawet nie wiesz jaką mi to sprawia radość
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:56, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie 150, ale będzie więcej.
Oczywiście, że zerknę

dziękuję
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:54, 19 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz pleśń pośniegową, ale nie martw się, prawie u każdego jest, wcześniej niż później. Skoszenie, porządna wertykulacja jak będzie troszkę cieplej, potem nawóz i wyzdrowieje Łyse placki możesz dosiewać, ale tez niekoniecznie. I tak pewnie zarosną.

Bardzo Ci dziękuję Danusi ufff cieszę się, że nie jest tak źle jak myślałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:51, 19 lut 2019

Do góry
To fajna, delikatna paproć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:07, 19 lut 2019

Do góry
adrianna napisał(a)
witam Pani Danusiu, mam pytanie, czy stipe tniemy na wiosnę? z góry dziękuję za podpowiedź

Wszystko zależy od wyglądu i czy wyłażą źdźbła. Jeśli są beżowe i wyłażą to nie tniemy, tylko wyskubujemy. Zielone, żywe zostaną.

A jeśli wszystko beżowe, to można przyciąć normalnie nisko, niech od nowa wypuszczą. Ja swoje kanciasto pocięte będę poprawiać niżej. Ale nie teraz, jak zrobi się cieplej.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:04, 19 lut 2019

Do góry
Masz pleśń pośniegową, ale nie martw się, prawie u każdego jest, wcześniej niż później. Skoszenie, porządna wertykulacja jak będzie troszkę cieplej, potem nawóz i wyzdrowieje Łyse placki możesz dosiewać, ale tez niekoniecznie. I tak pewnie zarosną.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:03, 19 lut 2019

Do góry
beata_m napisał(a)
Sezon rozpoczęty 150 m rabata już sam metraż robi wrażenie

Danusi zerkniesz na mój trawnik ... bardzo źle wygląda po tym jak śnieg stopniał ... jakiś plan naprawczy by się przydał ...

Na razie 150, ale będzie więcej.
Oczywiście, że zerknę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:02, 19 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, ja jaśminowce zawsze tnę na przedwiośniu. To są takie krzewy i wiosny, i lata.

Jeden najstarszy ma 40 lat - odmładzałam go przez 3 lata i pełen sukces. Rośnie przy wjeździe w korzeniach wiekowej lipy.

Kwitły ?
Wysokość koszenia trawnika 16:51, 18 lut 2019

Do góry
Nie napisałeś wszystkich informacji. Oczywiście że nie nisko a normalnie, ale wygrabic możesz. Plastikowymi grabkami.
Dzień dobry! (Viktoria) 16:50, 18 lut 2019

Do góry
Gdzie indziej podlinkowałam film z cięcia.
Nasadzenie kilku drzew na dzialce przed budowa 16:46, 18 lut 2019

Do góry
Aaa tak, oczywiście, że się zgodzę. I kija w mrowisku tu nie ma. Wszystko zależy od ogarnięcia, ale znając życie to to ogarnięcie jest kiepskie i rośliny umierają..

A budowlańcy uciekną jak im czegoś zabronisz, takie czasy, ludzi nie ma, a jak są, to wybierają inwestycje mniej upierdliwe.

Ja też miałam piękny ogród podczas budowy, ale polegało to na tym, że nieustannie po nich sprzątałam, poprawiałam trawnik itd,itp. Ludziom wolę tego zaoszczędzić.
Wysokość koszenia trawnika 15:05, 18 lut 2019

Do góry
Pierwsze koszenie może (musi) być tak niskie a nawet musi (na centymetry tutaj bym nie mierzyła) - bo łatwiej zrobić wertykulację.

Potem w sezonie już nie, bo ścinasz zielone "piórka" dzięki którym trawa asymiluje i ścinając je ciągle, nie ma czym asymilować. To ją osłabia.

W upały zaleca się zostawiać dłużej niż normalnie, bo trawa trochę się zacienia od słońca i upału.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:03, 18 lut 2019

Do góry
Znam osoby co tak robią, też myślę nad takim radykalnym przycięciem.
Nie nawoź, za wcześnie pobudzisz je do wzrostu.

Siarczan amonu zakwasza glebę, jeśli to potrzebne to możesz na początek, potem nawozy wieloskładnikowe do hortensji najlepiej. Kompost by się przydał - wyściółkować krzewy.

W cieniu to i nawozy nie pomogą, tuje będą się rozwalały i łysiały. To nie dla nich miejsce. O przycinaniu nie piszę, bo nic to nie da.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 14:42, 18 lut 2019

Do góry
Nie, nie zgadza się. Dostaniemy, nazywa się obornik bydlęcy. Nie ma go w wielkich marketach bo oni tylko torf sprzedają, boją się zapaszku.
Ale normalnie jest i w workach, nie granulowany, normalny. Śmierdzący.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:40, 18 lut 2019

Do góry
Ogławiać jak wierzby mazowieckie, do gołego pnia. Wiosną ja ogławiałam, bo miałam na ulicy w ogrodzie babci Jasi. Ewentualnie docinać w kulę w sezonie.. Dobrze znosi cięcie.
Monstera 14:37, 18 lut 2019

Do góry
Monstera to roślina ciepłolubna i cieniolubna. Nie lubi być na zewnątrz. Ulegnie poparzeniu, chyba że będzie w cieniu, ale też nie gwarantuję, że będzie ładnie wyglądała. To jednak nie tropiki, ona lubi sie wspinać po drzewach w naturze.

Czy pytasz o monsterę dziurawą czy inną bo jest ich sporo.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 14:32, 18 lut 2019

Do góry
Dałam przykład gdy rośliny są ze sobą splecione, na jednej rabacie.
Jeśli roślina niepożądana jest poprzeplatana z innymi, pożądanymi roślinami, również jednoliściennymi lub dwuliściennymi (z tej samej grupy), to pozostaje mechaniczna walka, bo chemiczna spali zarówno chwast jak roślinę pożądaną.

W przypadku trawników, które są jednoliścienne - chwasty dwuliścienne można zwalczać chemiczne przy pomocy herbicydów selektywnych na dwuliścienne.

Wszystko zależy od tego, co chcesz zwalczyć.
Napisz co chcesz zwalczyć i w jakim towarzystwie, albowiem bez tego nie znam odpowiedzi.

Jeśli totalnie chcesz wszystko spalić, to arsenał jest wielki. Ale szkodliwy dla środowiska. Okresy karencji (niekoniecznie jest to prawda) są podane na ulotce każdego środka chemicznego i tam czytaj ile trzeba odczekać.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:31, 18 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zimuje, ja mam już z 8 lat w bukszpanowym, pokazywałam zawsze Zajrzyj do wizytówki mojej, jest tam folderek z paprociami.

Danusiu, serdecznie dziękuję U Ciebie zawsze tyle pięknych roślin, musiałam ją jakoś przepuścić Posadzę na próbę trzy sadzoneczki. U mnie ziemia zasadowa, ale przygotuję kwaśniejsze podłoże dla niej
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 12:19, 18 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aby pozbyć się rozłogów niepożądanej rośliny i oddzielić ją od roślin ozdobnych konieczne jest wykopanie wszystkiego, dokładne oddzielenie korzeni i odchwaszczenie gruntu poprzez wykopywanie widłami szerokozębnymi aby nie poprzecinać rozłogów.

Czy przy odchwaszczaniu mamy na myśli stosowanie jakiejś chemii czy tylko mechaniczne usuwanie chwastów i ich korzeni?
Jeżeli chemii to kiedy najlepiej i jak długo odczekać po takim zabiegu przed posadzeniem pożądanych roślin spowrotem do ziemi?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:00, 18 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zimuje, ja mam już z 8 lat w bukszpanowym, pokazywałam zawsze Zajrzyj do wizytówki mojej, jest tam folderek z paprociami.

Po raz kolejny zachwycam się Twoją wizytówką Danusiu, masz cudo paprocie

Dziękuję jeszcze raz za ratunek z logowaniem
Pozdrawiam przedwiosennie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies