Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 20:47, 17 lut 2019

Też byłam zachwycona zdjęciami, ale niestety Posadziłam w tym miejscu klona Shirasawy 'Aureum". Jest cudowny.

Instagram Ogrodowiska
deszczowymaj 22:16, 17 lut 2019

Danusiu zgadzam się ..jest piękny nawet mam tego jegomościa
Tylko,że mój na razie malusi,ma może z 15cm kupiłam za całe 6zł
basia3012 22:22, 17 lut 2019

Danusiu, przycięłam hortensje bukietowe dosyć mocno. Aż się boję bo na 5-10 cm nad ziemią. Pierwszy raz tak zrobiłam. Czy już można podsypać je nawozem? Czy za wcześnie? Czy to może być siarczan amonu?
I jeszcze Danusiu o tuje Szmaragdy chciałam zapytać. Czy ja dobrze rozumuję? Czy jeśli moje tuje są takie rachityczne z powodu małej ilości światła ( bo rosną pomiędzy krzewami liściastymi) to i nawozu chyba wiosną nie dawać bo jeszcze bardziej wystrzelą w górę a w grubość nie "pójdą". I będą takie wiotkie, rzadkie. Czy to tak działa?
Czy żeby się zagęściły to można je troszkę przyciąć na całej wysokości? I ewentualnie kiedy?

Będę bardzo wdzięczna za radę. Pozdrawiam.
Gardenarium 15:03, 18 lut 2019

Znam osoby co tak robią, też myślę nad takim radykalnym przycięciem.
Nie nawoź, za wcześnie pobudzisz je do wzrostu.

Siarczan amonu zakwasza glebę, jeśli to potrzebne to możesz na początek, potem nawozy wieloskładnikowe do hortensji najlepiej. Kompost by się przydał - wyściółkować krzewy.

W cieniu to i nawozy nie pomogą, tuje będą się rozwalały i łysiały. To nie dla nich miejsce. O przycinaniu nie piszę, bo nic to nie da.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 16:13, 18 lut 2019

Danusiu, ja jaśminowce zawsze tnę na przedwiośniu. To są takie krzewy i wiosny, i lata.

Jeden najstarszy ma 40 lat - odmładzałam go przez 3 lata i pełen sukces. Rośnie przy wjeździe w korzeniach wiekowej lipy.
basia3012 16:40, 18 lut 2019

Dzięki bardzo Danusiu za rady. Pozdrawiam.
adrianna 09:34, 19 lut 2019

witam Pani Danusiu, mam pytanie, czy stipe tniemy na wiosnę? z góry dziękuję za podpowiedź
beata_m 10:00, 19 lut 2019

Sezon rozpoczęty 150 m rabata już sam metraż robi wrażenie

Danusi zerkniesz na mój trawnik ... bardzo źle wygląda po tym jak śnieg stopniał ... jakiś plan naprawczy by się przydał ...
Gardenarium 11:02, 19 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, ja jaśminowce zawsze tnę na przedwiośniu. To są takie krzewy i wiosny, i lata.

Jeden najstarszy ma 40 lat - odmładzałam go przez 3 lata i pełen sukces. Rośnie przy wjeździe w korzeniach wiekowej lipy.

Kwitły ?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:03, 19 lut 2019

beata_m napisał(a)
Sezon rozpoczęty 150 m rabata już sam metraż robi wrażenie

Danusi zerkniesz na mój trawnik ... bardzo źle wygląda po tym jak śnieg stopniał ... jakiś plan naprawczy by się przydał ...

Na razie 150, ale będzie więcej.
Oczywiście, że zerknę

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies