Ach, te Twoje powojniki, morze kwiatów, przepiękne.
Bergenie rosną Ci bardzo ładnie, moje parę lat temu przesadzałam i bardzo zmarniały,
jakoś nie mogą dojść do siebie.
Ewuniu dziękuję.....Staram się ciągle udoskonalać moje rabatki. Mostek również
Lilie wsadzone w ubiegłym roku już przekwitły i w większości są przycięte. Kwitną mi teraz lilie wsadzone wiosną. A we wrześniu zakwitną lilie wsadzone na początku lipca.
Rabata przy ścieżce ciągle się zmienia.... Wiosną kwitło tam dużo białych tulipanów, później lilie. Teraz hortensje Magical Mont Blanc, różowe jeżówki i cynie z własnego siewu, a niedługo zakwitną na biało rozchodniki okazałe Stardust. Planuję w przyszłym roku wsadzić tam róże Marchenzauber.
Ewuniu, wedle życzenia kolejne fotki ogrodu
Pozdrawiam
Aniu u mnie lilie wyrosły właśnie takie jak twoje ponad dwa metry. Pod ciężarem się połamały 3 sztuki. Padał deszcz były ciężkie mimo powiązania mnie nie było i zastałam połamane. EM zrobił fotę ż ta złamana może wrzucę.
Lilie królewskie to jak drzewa mniejsze.
Liliowce masz ładne nad stawem mają bardzo ładny kolor.
Zresztą co tu duże mówić pełno księcia u ciebie
U mnie też specjalnie hakomy nie rosną. Mam 2 kępy jedna rośnie w pełnym słońcu i rozrasta się. Nawet wiosna z niej zrobiłam rozsadę, ale słabiutko rosną. Druga mam w półcieniu rośnie, ale bez zachwytu. Nie wszystkie rośliny się w danym ogrodzie przyjmują. Nie mam ręki do powojników.
Na pewno prawie wszystkie rośliny są przed sprzedażą dokarmiane i jak jeszcze przy posadzeniu dasz im dobroci to roślina głupie ma za dużo tego wszystkiego. Moim zdaniem wyciągnij opłucz korzenie i posadz w ziemi nawet z Kretowin (ubogiej).
Jak sądzę rośliny z donicy to rozrywam korzen i otrzepuje trochę z ziemi wtedy rośliny się lepiej przyjmują.
Tuje problemy? Albo przelane i choroba grzybowa się wdała tzw hytoftoroza. Jak zaczyna żółknąc podlać i opryskać magiczna siła. Podlac środkiem Previcur lub Proplant.
Gaury ogłaszamy byliną sezonu w ogrodzie Johanki Lawendy oczywiście piękne, ale już tak nie zaskakują
Może sąsiad także wziął pod uwagę brzozy przy posadowieniu domu? grzecznie się zachował w każdym razie
Basiu, będą spore zmiany przed domem chciałbym pod koniec tygodnia znaleźć trochę czasu na przesadzanie. W tej chwili nowe wyzwania zawodowe muszę ogarnąć.
Fotki będą, udało mi y kupić ładne sadzonki haconechloa macra już się nie mogę doczekać na sadzenie.
Myślę że zakwitną u mnie kwitły tylko jeszcze mają czas.
U mnie jedna Moudry tak się pospieszyła z kwitnieniem a reszta jeszcze nie .
Ta z przodu ma kłosy a ta obok derenia nie ma.