Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 18:50, 10 mar 2022

Kokesz napisał(a)

Super będzie, jak róże zakwitną

Danusia, a te rude topiary, to cisy? Czy one tak mają na zimę, czy są już padnięte?
A może do odratowania? Kiedyś mi jeden tak zrudział po zimie ale to było na początku mojego ogrodowania i go wywaliłam. Myślałam, że usechł?

Rude to cisy. Miały za mokro, ale żyją, zostały podniesione. Tutaj mam problem z cisami, w tej części jest niżej.
Kupiłam chelat żelaza do pryskania. I dam nawóz.
Ale też zauważyłam, że rudzieją od wiatru zimnego. Część stożka zasłonieta od dołu jest zielone, a to co wystaje - zrudziało. Stąd mam złość na cisy.

Instagram Ogrodowiska
Gruszka_na_w... 20:22, 10 mar 2022

Przesyłka dotarła. Dziękuję za piękną dedykację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 20:23, 10 mar 2022

Danusiu, Twój ogród to cisy, jakich tu nie ma nigdzie. Nie odkochuj, wybaczaj te brązy, na wiosnę nastroje i kolory się zmienią
Mam jeszcze pytanie o drewno tekowe, ile czasu potrzeba na jego spatynowanie? Myślisz, że jeden sezon na deszczu wystarczy?

Gardenarium 08:14, 11 mar 2022

Wybaczam, oczywiście...tylko szukam pomocy dla nich, żeby miały lepiej, kopiemy rowy odwadniajace, sypiemy mączkę bazaltową, tony kompostu, ale tam jest wiatr mrożący igły od listopada Co do mebli - w rok zmienią kolor, ale na pełne spatynowanie potrzeba kilka lat no i wszystko zależy jakie "porośla" chcesz na nich mieć

Najładniejsze są takie ale nie każdy wytrzyma taką patynę (estetycznie) bo mebel wytrzyma sto lat

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:30, 11 mar 2022

Ale taki jest równie ładny (to nowy)

Ja zapach drewna tekowego uwielbiam i poznam po nim czy meble są z tego drewna czy z innego.
Z biegiem patynowania zapach zanika.
Dlaczego mam meble tekowe? Bo są wieczne.

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 08:36, 11 mar 2022

Bardzo jestem ciekawa, który etap patynowania Martka wybierze Te ze zdjęć wyżej wyglądają już bardziej na zabytki, trochę strach siadać na porostach, ale są piękne
Gardenarium 10:20, 11 mar 2022

Można się ubrudzić specjalnie pokazałam jak w Anglii celebrują stare rzeczy, drzwi malują po 200 razy, bo dom ma np. 1000 lat. U nas to niemożliwe i nieznane. Ja kocham tę angielską miłość do zachowania i wykorzystania po raz kolejny rzeczy z odzysku, dlatego ten nasz ogród jest z odzysku

Ja lubię pośrodku, taki kolor, srebrno-szary

Instagram Ogrodowiska
Agatorek 10:46, 11 mar 2022

Danusiu, kiedy najlepiej ciąć róże?
Czekać na forsycje?
Już niektóre mają ładne pączki listkowe.

Ps. Dla mnie też ten srebrno-szary kolor patyny najładniejszy
Martka 11:24, 11 mar 2022

Danusiu, cudowne zdjęcia mebli z Anglii dziękuję! Moje są jeszcze zupełnie świeże, ale to surowe drewno (tak, ten zapach...), niczym nie machnięte, marzy mi się taki efekt jak u Ciebie przy basenie Jednak jeśli wstawię je do oranżerii, to nie uzyskam efektu... czyli muszę je tymczasowo ustawić na tarasie. Mech i porosty ... taka dekoracja wygląda przepięknie, ale czy dożyję? Nadzieję daje ogród...

Agatorek 15:10, 11 mar 2022

Martuś, na porosty nie trzeba aż tak długo czekać . Mam na niektórych drzewkach , które były sadzone kilka lat temu (maksymalnie 5 lat).