Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Mgduska 21:33, 09 mar 2022

Judith napisał(a)

Może być wystające, ale nie musi . Dynks to coś raczej drobnego, czego nazwy w danej chwili nie pamiętamy albo nie wiemy jaką ma nazwę - na ten przykład „podaj mi ten dynks do zamocowania wtyczki”, „oderwał mi sie dynks w kurtce i nie mogę jej powiesić na haczyku”, „szyna do zasłon zakończona jest owalnym dynksem” itd itp : d .

Słowa-klucze, pomagające wybrnąć z każdej mgły
Rumianka 15:39, 10 mar 2022

U mnie oprócz wihajstrów, dynksów są jeszcze tegesy i tentegi...
olciamanolcia 16:42, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Widocznie nosisz małą torebkę

pierdolniczek przez duże P
Iwona100 18:02, 10 mar 2022

Marta ,gdzie chcesz posadzić świdośliwę?
Ja rozwijam się ogrodowo . Dziś zamówiłam domek dla owadów i cieszę się z tego ,jakbym kupiła co najmniej buty .
Martka 19:56, 10 mar 2022

Dziewczyny,
zaglądam dopiero teraz, bo mi obowiązki niczym tulipany wyskakują spod ziemi. Tymczasem przetaczają się tu ciekawe dyskusje... podsumujmy choć łatwo nie będzie

1) Patynowanie tekowych mebli - Mgdusko, dobrze radzisz, by Danusię o to pytać, kto będzie wiedział lepiej

2) Drobna kora - jak widać ma wiele zalet, nie bójmy się. Drobnej - wiatr nie wywiewa, jak donosi Judith i jak zauważa Wiola. Macie rację, ja też tak od teraz myślę, drobna kora co najwyżej spływa z wyżej położonych rabat, jeśli nie ma ograniczników = obrzeży. Ale wiatr nie wywiewa jej, nie. Na rabatach z hortensjami (tych za opaską granitową) jej przemieszczania nie zauważyłam w ogóle. Sarenko - woda spływa, jeśli zbyt obficie się podlewa. I jeśli jest mocno przesuszona. Ale za to jak już ją nawodnisz, jest świetnie. Na dowód tego Mrokasia zakochała się w drobnej korze i innej nie kupi A Agatorek będzie musiała zamówić korę nie na worki, a na tiry. U Justyny koty sobie co prawda używają w widoczny sposób w drobnej korze, u mnie też, ale i tak dostrzegamy wiele zalet drobnej!

3) truskawki - zrobię jak radzi Milka, pójdą do gruntu, jak tylko miną TE mrozy... a żeby było ciekawiej, Magaro, wyjaśniła się zagadka tych liści. Truskawki przyszły nie od pana Józefa... tylko od firmy która ma bardzo podobną domenę, tylko z rozszerzeniem .eu - i kreseczką w środku. Automatycznie przekierowało mnie na tę stronę i tam zamówiłam! Doszukuję się tu pewnej gry biznesowej, nieładnie tak podbierać klientów, zatem trzeba dokładnie sprawdzić, czy truskawki niew...czas to faktycznie niew... czas!

4) grabki - małe i niezbyt twarde są nieocenione w porządkowaniu rabat, potwierdza Hania, Mgduska, a April idzie dalej: wymyśliła sobie teleskop i z tym patentem koniecznie trzeba uderzyć do producentów! Mam tymczasem wolny teleskop od selfie-sticka, Aprilku  

5)oranżeria zapowiada się bardzo fajnie, a termin prac zapowiedziany jest na drugą połowę przyszłego tygodnia - na razie tak duże przymrozki uniemożliwiają im zakończenie obecnych robót, ale to i tak jest cudowna perspektywa Milko, donice będą 

6) Narzędzia ogrodowe naprowadziły nas na kwestie zakupowe zaczęło się od szpikulca Hani, Judith też ma, Agatorek i Wiola kupi i ja też a Lidka ma zdolnego syna i niepowtarzalne grabki

7) zaginione cebulki potrafią jednak zrobić niespodziankę - Sylwia potwierdza ale tulipan w kompostowniku to już doprawdy ekstrawagancja ogrodnicza

8)) od zakupów do rozwikłań językowych jeden krok przednia zabawa co świadczy o wihajstrowatości wihajstra? Czy szpikulec to jeszcze wihajster czy już nie? Czy wihajster to coś mobilnego? Czy zwisającego? Sterczącego? Wystającego? Czy dynks albo dynksik to to samo co wihajster? I czy pierdolniczek jest zrozumiały dla panów w sklepie? Bo dla panów zerkających do damskich torebek z pewnością Na szczęście są jeszcze tegesy i tentegi, ale nie zapominajmy proszę o PIPSZTYKU!

9) Na koniec Iwonka przytomnie zapytała, gdzie posadzę świdośliwę (trudne pytanie tu wciąż koncepcje się zmieniają, ale raczej nie w przedogródku) i przypomniała, że na listę zakupów trzeba jeszcze … dodać domek dla owadów. To co, gdzie i kiedy chwalimy się swoimi domkami dla owadów?
Agi2006 20:05, 10 mar 2022

Martuś swidosliwe polecam.A domek dla owadów bardzo spodobał mi się w watku Typografia ogrodu ale właściciele sami go zrobili(ostatnia Maja w ogrodzie). Chciałabym też taki kupić bo zdolności brak ale nigdzie podobnego nie znalazlam. Przynajmniej na razie.
Martka 20:18, 10 mar 2022

Agi, dzięki! Obejrzę wątek, ja też zdolności nie mam, a tylko lekkie przebłyski ciągotek do prac stolarskich, obejrzę. Wrzucam tu póki co zdjęcie domków, które widziałam w Rykach w ogrodzie państwa Majów

Martka 20:19, 10 mar 2022

Dziewczyny, moje pierwsze krokusy "własnego chowu" szykują się mimo mroźnej pogody do kwitnienia. Już teraz życzę Wam ciepłego i spokojnego weekendu, tyle ostatnio mamy refleksji, jak ulotne i kruche wszystko, tym bardziej cieszę się drobnymi chwilkami i widokami...

A w ogrodowym duchu wrzucam zdjęcie jednego z moich ulubionych obrazów Jego tytuł jest z jednej strony dość "ogrodowy"... (No roots no wings) "Bez korzeni nie ma skrzydeł". Z drugiej - w ostatnim czasie nabiera innego znaczenia. Korzenie są tak ważne...

Edit: Zapomniałam wrzucić poranne zdjęcie, przez brudną szybę nie widać zbyt okazale, ale zachwycałam się grą światła wewnątrz oranżerii.

Dobrego weekendu
Agatorek 21:27, 10 mar 2022

Martuś, cudownie nas podsumowałaś . Masz świetny styl, dobre pióro, bardzo lubię Cię czytać

Mam tylko małą prośbę na weekend, rób proszę zdjęcia krokusikom, w tym roku nie będę mieć ich u siebie, więc chodzę i oglądam cudze

Miłego weekendu .
Gardenarium 21:43, 10 mar 2022

Martka napisał(a)
Dziewczyny,
zaglądam dopiero teraz, bo mi obowiązki niczym tulipany wyskakują spod ziemi. Tymczasem przetaczają się tu ciekawe dyskusje... podsumujmy choć łatwo nie będzie

1) Patynowanie tekowych mebli - Mgdusko, dobrze radzisz, by Danusię o to pytać, kto będzie wiedział lepiej

Aby się spatynowały najszybciej, muszą być natychmiast wystawione na działanie warunków atmosferycznych. Pod dachem hamuje patynowanie.
Nie wolno olejować, muszą być surowe. Ja mam najstarsze 30 paro letnie, jeszcze z ogrodu Babci Jasi, dawne czasy, pierwsza Caaasto chyba na Modlińskiej - leżaki.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies