Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:19, 29 sie 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ewa te derenie mają ponad 10 lat. Ciągle wiosna cięte więc się rozrosły. 5 lat temu przyciełam 30 cm od ziemi i widzisz co jest na focie odbiły zgestnialy. Za jakiś czas znowu trzeba taka przycinkę zrobić.

Derenie chyba generalnie lubią cięcię i da się je w ciągu sezony przycinać (formować), żeby ograniczyć gabaraty?
Ptasi gaj 09:16, 29 sie 2019

Do góry
Ewa te derenie mają ponad 10 lat. Ciągle wiosna cięte więc się rozrosły. 5 lat temu przyciełam 30 cm od ziemi i widzisz co jest na focie odbiły zgestnialy. Za jakiś czas znowu trzeba taka przycinkę zrobić.
Ptasi gaj 00:07, 29 sie 2019

Do góry

To są dwa derenie biały "elegantissima" jeden i drugi duży - są piekne.

Nie długo derenie "sibirica" będą się czerwieni.

Przedsmak

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:53, 28 sie 2019

Do góry
Zawitka odnośnie dereni napisałam na moim wątku.
Odnośnie Tui też się bałam ciac, ale przyciac nawet trzeba wyrównać od góry lepiej wyglądają.
Po bokach delikatnie tnę brabanty. Cielam czupryny wszystkich Tui 2 lata temu i to sporo niektóre nawet ok metra. Będę cięła w przyszłym roku.

Moje trawy prawie wszystkie kwitna, ale nie w pełni. Mam 3 szt Memory każda inna ale najstarsza kwitnie przepięknie jeszcze na srebrzyste kiscie, ale chwila i będą białe. Goruja nad innymi trawami. W sobotę zrobię fotki.

Byłam dzisiaj na działce sucho jak diabli.
Przed chwilą pogrzmialo i poszło gdzieś. Upał mnie dobija.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:47, 28 sie 2019

Do góry

Zaworka na ostatniej focie są trzy krzaki derenia przycinane wiosna i w lipcu. W tym roku nie przycinalam bo sucho i dają cień.

Mam jeszcze derenie cięte tylko na wiosnę bardzo silnie. Derenie są bardzo dekoracyjne nie raz potrafią w środku wypuścić czerwone pędy a na nich białe liście u mnie prawie każde lato.

Ale masz wielkiego tego derenia. Piękny gigant .
Ptasi gaj 23:36, 28 sie 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Na ostatnim zdjęciu to dereń tak się rozpanoszył???/Kiedy przycinałaś górę tujkom mam ochotę swoje wyrównać ale trochę się boję bo mają dopiero ok 1,5 metra .?????

Zaworka na ostatniej focie są trzy krzaki derenia przycinane wiosna i w lipcu. W tym roku nie przycinalam bo sucho i dają cień.

Mam jeszcze derenie cięte tylko na wiosnę bardzo silnie. Derenie są bardzo dekoracyjne nie raz potrafią w środku wypuścić czerwone pędy a na nich białe liście u mnie prawie każde lato.

Ogród do odnowy 20:36, 28 sie 2019

Do góry

Witam
Gosiu czy to różowe kwiaty to gaura a gdzie ja kupowałam. Chętnie bym kupiła.

Tak to gaura. Kiedyś na targu mieli to kupiłam. Jeśli trafię to mogę dla Ciebie wziąć pod warunkiem że przyjedziesz do mnie odebrać
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:15, 28 sie 2019

Do góry
Dorotka przeglądam i wpadam w zachwyt te półmiski pełne rozchodnikow pięknie to wygląda. Oglądając fotki mam wrażenie jakby u ciebie nic nie przekwitało.
Widzę że w bajorku woda się wyklarowała.
Miałam też jeszcze w zeszłym roku takie zawilce i mi wypadły nie wiem co się stało. Wczoraj oglądałam nawet bym kupiła, ale były bordowe i drobniejsze kwiatki dorodne po 15 zł. Kupiłam za to żurawki.

Mam kilka krzaków floksów nie foce ich bo mączniak je dorwał a u ciebie i innych takie ładne. Coś nie mam szczęścia do niektórych roślin. Inna sprawa, że ten rok nie sprzyja roślinom.

Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa odnośnie ogrodu. Wodę niestety zmieniam co ok. 4 dni, wykorzystuję ją do podlewania. To jest mała powierzchnia i bardzo szybko woda zielenieje, nawet jak dodałam chemię do oczek wodnych. Na dodatek ptaki przestały wtedy przylatywać do kałuży.
Zawilce nie lubią przesuszania ziemi, a floksy u mnie też mają mączniaka. Niektóre róże są prawie bez liści. Żurawki u mnie mie chcą rosnąć, mam 2 odmiany, które rosną i są ładne. Resztę wywaliłam bo się bardzo męczyły w tej mojej ziemi.
Pozdrawiam w upalny letni dzień.

Ogród do odnowy 13:23, 28 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Praying Hands dla Joasi, już przekwitły

Witam
Gosiu czy to różowe kwiaty to gaura a gdzie ja kupowałam. Chętnie bym kupiła.
Pamiętajcie o ogrodach 13:11, 28 sie 2019

Do góry
Wszystkie rośliny trzeba podziwiać jak pięknie rosną. A te które nie za bardzo poprosić aby się zebrały w sobie.
Czasami też trzeba palcem pogrozić.
Tak już jest my ludzie też równo nie rośniemy i tak jest wszędzie.
Liliowo i kolorowo:) 12:31, 28 sie 2019

Do góry
Danusiu witam

Moje wnuki były w zeszłym tygodniu u mnie na działce i też malowały kamienie. Zabawa nie samowita - cisza przez 4 godziny jak makiem zasiał.
Następnym razem będzie malowany wąż - mam zadanie nazbierania jednakowych kamieni.

U nas taki ukrop z nieba się leje, że już nie do wytrzymania. Teraz siedzę przy otwartym oknie a za oknem 22 stopnie co to będzie dalej.
Jutro jadę zobaczyć co się dzieje. Trawy mi zaczynają dopiero kłosy wypuszczać trochę póżniej niż w zeszłym roku.
U ciebie jak zwykle pięknie kolorowo.

Pozdrawiam

Ciesze się Elu, że i u Ciebie ten pomysł z malowaniem kamieni się podobał, mam już wymyslone inne malowane szczególnie dla starszej, musze tylko kupic ramki bo chce by takie okienka zrobiła na pień drzewa i jeden betonowy krąg mam do pomalowania ale to już na wiosnę. U nas w nocy było 22C masakra jakaś a dziś już w cieniu jest 35C, tylko rano można pospacerować po ogrodzie echh i znowu u mnie susza, deszcze omijają ale trawnik póki co zielenieje. Dziś znowu mnie czeka podlewanie a coś mi kregosłup dokucza. Trawy u mnie rozplenice raczej nie zakwitną nawet one są przypalone od słonca. Teraz jest hortensjowo bo mam dużo ich i to różne odmiany,jeszcze kwitną hibiskusy, cynie, dalie niektore dopiero zaczynają, no i róże znowu ładnie kwitną. Niezawodne floksy i marcinki już zaczynają, wrzosy, które bardzo lubie.
Najbardziej lubie Magical Candle, Limki, Wanilki za ich kolor i o dziwo u mnie przestały się pokładać ale tez i sucho caly czas.

Astry mojej wnusi z nasion

Liliowo i kolorowo:) 23:58, 27 sie 2019

Do góry
Danusiu witam

Moje wnuki były w zeszłym tygodniu u mnie na działce i też malowały kamienie. Zabawa nie samowita - cisza przez 4 godziny jak makiem zasiał.
Następnym razem będzie malowany wąż - mam zadanie nazbierania jednakowych kamieni.

U nas taki ukrop z nieba się leje, że już nie do wytrzymania. Teraz siedzę przy otwartym oknie a za oknem 22 stopnie co to będzie dalej.
Jutro jadę zobaczyć co się dzieje. Trawy mi zaczynają dopiero kłosy wypuszczać trochę póżniej niż w zeszłym roku.
U ciebie jak zwykle pięknie kolorowo.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:18, 27 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, wyniosłaś ogrodowanie do rangi sztuki.

Pokazałaś, że można, że jest sens i cel. Że warto się dzielić pięknem.

Że trzeba marzyć i te marzenia realizować.

Tworzysz dzieło niezwykłe.

Mam pytanie ile terenu jeszcze zostało do pełnej realizacji marzeń. Czy już po połówce zrobione. Nie widać końca działki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:52, 26 sie 2019

Do góry
Witam Efka pokaż te choiny kanadyjskie to ci powiem jak prowadzić.
Mam sporo choin i tnę od kilku lat.

To u ciebie te maleństwa pod murem rosną coś mi się kojarzy.
Pytasz u Danusi o cięcie. Teraz i tak ciąć nie możesz dopiero wiosną.

Tak, to u mnie O proszę bardzo:

Ciełam je już trzy razy, jesienią zeszłego roku, wiosną i w sierpniu je ciachałam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 26 sie 2019

Do góry

Witaj Danusiu

Staw mi się bardzo podoba jak zawsze obserwuje rośliny w nim rosnące bacznie obserwuje. Kwiecia ci nie miara w nim. Na jakiej głębokości te lilie posadzone bo widzę w bardzo przezroczystej wodzie aż łodygi przy zwirku.
Wczoraj czyściłam lilie wodne jeszcze po gradobiciu bo gniły i nie ładnie to wyglądało.

Bardzo mi się podobają ta roslina czy to Dalia pomponowa ta niska na dole fotki Kolor jasny fiolet piękna.
Jeszcze mam pytanie odnośnie szarłatu czy to jakaś odmiana z czerwonymi liśćmi czy sprawa że rosnie w słońcu.
Wycieczki przechodzą przez ogród, ale jest co oglądać.

Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:05, 26 sie 2019

Do góry
Witam Efka pokaż te choiny kanadyjskie to ci powiem jak prowadzić.
Mam sporo choin i tnę od kilku lat.

To u ciebie te maleństwa pod murem rosną coś mi się kojarzy.
Pytasz u Danusi o cięcie. Teraz i tak ciąć nie możesz dopiero wiosną.
Ptasi gaj 14:33, 26 sie 2019

Do góry

Ptasi gaj 14:28, 26 sie 2019

Do góry
CD drugie kwitnienie

Ptasi gaj 14:25, 26 sie 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 14:21, 26 sie 2019

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies