Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 07:36, 28 cze 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Renatko, szałwia jest piękna i muszę o niej pomyśleć i gdzieś upchnąć.
Coś ciekawego w Jysku bo ja szukam leżaków drewnianych i ławki na placyk żwirowy bo nareszcie go skończyłam..
U nas też nad ranem burza, pies siedział mi 3 godziny i głowie, troszke popadało i jest przyjemnie chłodno. Wczoraj M rozsypał nawóz na trawnik, nie podlałam i deszczyk dzisiaj mnie wyręczył
pozdrawiam
/

Asiu ,pojechałam kupić poduszki na fotele na taras ,ale nie kupiłam ,albo za grube ,albo obszycie sztuczne,kupiłam 2 pojemniki plastyk ,zielone jeden będzie (już jest) na prace w ogrodzie typu ścinane rośliny zamiast wiadra drugi na pranie ,kupiłam jeszcze dywanik łazienkowy.Nie kukałam na mebelki,widziałam ,że rzeczy ogrodowe typu doniczki ,małe latarenki były na wyprzedaży.pozdrawiam
Ogród - Azyl Amatora 00:08, 28 cze 2013

Do góry
Witaj Robercie! po( chałupkach )dowiedziałam się o kordelinach i wpadłam zobaczyć.
Wydaje mi się, że nie są drogie i ładne, Przeszłam część wątku, szałwia ciekawa nie spotkałam się z taką o niebieskich łodygach, czy masz jakieś wiadomości o niej. Może to jednoroczna, często szukałam w necie i nie pamiętam o takiej.
Postaraj się zebrać nasionka, bo jeśli jednoroczna to zaniknie. Jak bylinka to warto zabezpieczyć na zimę.
Resztę spacerów po wątkach muszę odłożyć. Pozdrawiam.
Kwiatki i rabatki u Elizy 22:48, 27 cze 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Twoja szałwia bardziej wypasiona

Pewnie inna odmiana... moja bezimienna, ale troszkę nie trzyma pionu po deszczach, ale i tak ją uwielbiam wprowadziła mocny akcent kolorystyczny, kupiłam u Kapiasów białą, mam nadzieję, że w przyszłym roku pokaże też swoją urodę
Kwiatki i rabatki u Elizy 22:39, 27 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Szałwia omszona.

Twoja szałwia bardziej wypasiona
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:27, 27 cze 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Szałwia omszona Kupiłem bez odmiany, ale podejrzewam, że to Caradonna

O zbieraniu nasion jeszcze nie myślałem - w końcu ledwie co zdążyła zakwitnąć

To na razie ciesz się kwitnieniem
a potem pomyśl o nasionkach
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:07, 27 cze 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Szałwia i przywrotnik - moje ulubione połączeniePrzepiękne zdjęcia robisz. Widać u Ciebie wrażliwą na piękno duszę

Pozdrawiam

Dzięki Z tą wrażliwością

Również pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:03, 27 cze 2013

Do góry
Joaska napisał(a)

Sebus co to za szałwia??? Jest po prostu cudna!!!!!
Będziesz zbierał z niej nasiona???? bo wiesz chętnie parę ziarenek bym przygarnęła

Szałwia omszona Kupiłem bez odmiany, ale podejrzewam, że to Caradonna

O zbieraniu nasion jeszcze nie myślałem - w końcu ledwie co zdążyła zakwitnąć
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:58, 27 cze 2013

Do góry
Szałwia i przywrotnik - moje ulubione połączeniePrzepiękne zdjęcia robisz. Widać u Ciebie wrażliwą na piękno duszę

Pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:41, 27 cze 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebus co to za szałwia??? Jest po prostu cudna!!!!!
Będziesz zbierał z niej nasiona???? bo wiesz chętnie parę ziarenek bym przygarnęła
Miejska ogrodniczka :) 11:52, 27 cze 2013

Do góry
Bogdziu, dzięki za odwiedziny, też się cieszę
Co do spotkania, to juz wtedy byłam "ujawniona", tylko... nikt o mnie nie pomyslał
Ale nie szkodzi, będą - mam nadzieję - inne spotkania, więc nadrobimy.
Niestety nie jestem w stanie ogarniać tylu wątków, co niektórzy - musiałabym chyba nic innego nie robić - ale postaram sie chociaz do tych okolicznych wpadać. bardzo bym chciała miec kontakt chociaz z "sąsiadkami"

Jutro wyjeżdżam na kilka dni w góry, ale dzisiaj jeszcze jestem i zostawie jeszcze kilka zdjęć, np. moich warzyw (póki ich jeszcze ślimaki nie zjadły )
A'propos... jak sie przed nimi chronicie???

Pomidorki koktajlowe maja bardzo duzo owoców

Papryczki chilli juz całkiem duże

Sałata lodowa (to do niej najchetniej dobieraja sie ślimaki...), pomiedzy nimi małe kalarepki...
U góry z prawej szałwia o duzych, pieknych lisciach, a obok, nowość - szałwia ananasowa - cudowna do sałatek

Pomalowałam skrzynie na warzywa

Moje warzywa w skrzyniach (cukinie swietnie sie mają, tylko boje się, ze zostawiłam im za mało miejsca...

Pierwsza jezówka (w tle mały red baron, którego udało mi sie uratować - prawie wszystkie trawy zamawiane w necie mi padły to samo floksy i jeżówki (

I pierwszy floks

Miłego dnia dla wszystkich - ide sie pakować

Kwiatki i rabatki u Elizy 20:54, 26 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
U nas znowu pada, do ogrodu wyjść nie można... ale zawsze można pooglądać kwiatki z rabatki

Szałwia omszona.

Dzwonek brzoskwiniolistny.

Złocień maruna.

Rozchodnik.

Też mam te wszystkie kwiatki i żylistki ale dzwonki najbardziej lubię. Świetna dostałaś propozycję liliową , skorzystaj bo lilie piękne. Pozdrówka zostawiam.
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:16, 26 cze 2013

Do góry
U nas znowu pada, do ogrodu wyjść nie można... ale zawsze można pooglądać kwiatki z rabatki

Szałwia omszona.

Dzwonek brzoskwiniolistny.

Złocień maruna.

Rozchodnik.

Róża "Chopin" 12:32, 26 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
nie jest goło pod Chopinami, lawenda wystarczy w zupełności, szałwia może być za wysoka mają ładne błyszczące liście

.... a ja już tak się nastawiłam na szałwię, bo skoro chopiny wyrastają takie wysokie to szałwia ich nie przerośnie..... ale lawenda też mi się podoba,
Planuję/ planowałam przed różami posadzić szałwie .... lub mooooże lawendę i zrobić obwódkę z trzmieliny którą będę przycinać. Nie będzie to zbyt nadźgane ?
Róża "Chopin" 10:39, 26 cze 2013

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Witam!
Kupiłam 5 szt. róż Chopin. Co ile cm. powinnam je wsadzić żeby było ładnie?
Proszę podpowiedzcie cym je można podsadzić bo jak one takie wysokie wyrastają to będzie pod nimi goło. Myślałam o lawendzie albo o obwódce z trzmieliny ale może coś wyższego?
Poradzicie coś początkującemu?
nie jest goło pod Chopinami, lawenda wystarczy w zupełności, szałwia może być za wysoka mają ładne błyszczące liście
Ogród u stóp klasztoru 22:47, 25 cze 2013

Do góry
Sebek ----ja jakoś nie mogę upolować a mam dobre wtyki . więc jak coś ...to ja jezdem baaardzo chętna.

The Magda ------ to wszystko możliwe że masz jeżówkę w środku rozplenicy , bo u mnie one razem się rozsiewają jedna na drugą . wyrwij i wsadź . to różowa jeżówka z wielkim kwiatkiem na prawie 15 cm.
wyrwać musisz , bo będą konkurować .

Jolusia ------ witam i pozdrawiam ...internet jest taki malutki ...

Finka ------przytargałam cudna trawkę . ofoce z bliska . ta z ubiegłego roku już pięknie się zabiera a ta z czerwca też niczego sobie . zieloniutka .
kocimiętka rośnie bardzo ładnie . jedna bardziej stojąca , druga ładnie się pokłada . na razie słabo kwitnie , więc nie widzę różnicy w kwiatach . za to szałwia od ciebie szaleje . Marta czy to możliwe że siewki z różowej szałwii mogą wyjść normalne fioletowe . coś mi się zdaje że tak zakwitła . jedna już tak zakwitła na niebiesko- fioletowo .
primula vialli przerosła nawet najwyższa hostę . nie przypuszczałam że on taki wysoki w tamtym roku był tak normalnie średni a w tym wybujał pod niebo .

Syla -----no własnie Ania Monte pisze że to nie shekspeere . ta róża to znowu pomyłka . w tym sęk że dokupuję co roku i już mi się wszystkie mylą . ale trochę pewników w nazwach mam .

Moja Oaza spokoju 22:35, 25 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Ależ u Ciebie kolorowo i smakowicie (poczęstowałam się truskawkami)
Doniczkowe aż kipią od kwiecia, szałwia (ostatnio najbardziej przykuwa moją uwagę) dorodna i piękna.
Tak ładnie u Ciebie, że jeszcze sobie posiedzę w kąciku kawusiowym i jeszcze jedną truskaweczkę skubnę

Ależ zapraszam,zapraszam serdecznie,w moje skromne progi.Posmakujesz mojej wiśniowej naleweczki,a i truskaweczki też jeszcze dojrzewają.Dziękuje Elu za odwiedzinki i milutki komentarz.Pozdrawiam cieplutko
Moja Oaza spokoju 18:19, 25 cze 2013

Do góry
Ależ u Ciebie kolorowo i smakowicie (poczęstowałam się truskawkami)
Doniczkowe aż kipią od kwiecia, szałwia (ostatnio najbardziej przykuwa moją uwagę) dorodna i piękna.
Tak ładnie u Ciebie, że jeszcze sobie posiedzę w kąciku kawusiowym i jeszcze jedną truskaweczkę skubnę
Ogród ogrodniczki 15:03, 25 cze 2013

Do góry
Basiu, szałwia obgadana, teraz trza rodzinie coś upitrasić, bo u mnie już pora obiadowa
Buziaki
Ogród ogrodniczki 13:12, 25 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Szałwia omszona: niebieska i fioletowa.

Czy ta pierwsza to nie czasem omączona? Jednoroczna? Miałam taką w ubiegłym roku, nie przezimowała.
Ogród ogrodniczki 13:09, 25 cze 2013

Do góry
Szałwia omszona: niebieska i fioletowa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies