Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:25, 05 cze 2013

Do góry
szałwia super moja połowe mniejsza ale jeszcze nie kwitnie, dopiero pąki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:24, 05 cze 2013

Do góry
Piękna ta szałwia, moja jeszcze nie kwitnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 05 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Cudne to piwonie czy tulipany????

Wg mnie piwonie. Muszę znaleźć spis roślin z tego ogrodu bo mnie zachwyca ta łaką

Sprawdziłam - piwonia buckeye belle
Oraz
Salvia caradonna - szałwia królewska
Astrantia ‘Hadspen Blood’ and ‘Claret’ - jerzmanka bardzo mi się podoba!
Iris germanica ‘Deep black’
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:21, 05 cze 2013

Do góry
Powinnam iść do pracowni popracować a mniii się nie chcę
na rabacie z jodłami, gdzie wiosna były różwe tulipany teraz żądzą między innymi kossańce i szałwia

Ogród w Holandii 22:02, 05 cze 2013

Do góry
szałwia omączona taka duża bo rosła w szklarni oczywiście. Jest jednoroczna, ale tak piękna, ze nei mogłam sie oprzeć. Trzecie zdjęcie pokazuje jak wygląda w szczycie sezonu

i irysy pod okapem irgi

a to nie mam pojęcia co, ale absolutnie urocze
Ogród w Holandii 21:51, 05 cze 2013

Do góry
NO i zawitało do nas ciepło i słońce i od razu zrobiło się bajkowo. Wychodzić sie z ogrodu nie chce pod żadnym pozorem! Patrzę dookoła i słysze po prostu jak wszystko rośnie
Przede wszystkim cała armia róż gotowych do skoku. Moim aparatem nei da się pokazac ich z bliska w tej fazie rozwoju, ale tak dla odnotowania zjawiska dwie , które już lada chwila się otworzą:

Eden Rose oplatająca mój zardzewiały obelisk, którego kawałekw tle widać

oraz Schneewitchen - pnąca, która w zeszłym roku (posadzona poprzedniej jesieni) nei miała ani jednego kwiatka

powojnik Mrs Cholmondeley (musze kiedyś sparwdzić kto zacz)

i szałwia caradonna

Ogród Sylwii od początku cz.II 21:46, 05 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)
kwitnąca szałwia omszona dla zaglądających

Przepiękna i motylek ... Pozdrawiam i słońca życzę
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:50, 05 cze 2013

Do góry
Pewnie lepiej poczekać
ależ ta szałwia i łubin mnie zachwycają
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:00, 05 cze 2013

Do góry
Moja szałwia też jeszcze daleko w lesie,ale przesadziłam ją do kulek i tam ma troszkę mniej światła i może to jest tego przyczyną?
Sylwia...no u mnie teraz nie pada,ale padało całą noc i chyba do 10 rana,bardzo mocno!
Ale mimo wszystko cieplutko pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:34, 05 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)
kwitnąca szałwia omszona dla zaglądających

boska! moja nadal w pąkach, a postępy prac podziwiam, mimo deszczu dzięki nadzorowi budowlanemu, wszystko posuwa się do przodu do zobaczenia
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:48, 05 cze 2013

Do góry
Różyczkowo-trawiaście:

Pierwsza szałwia:

Lawenda tuż tuż

Szczypiorek

Fasolka pnąca:

A to moje sadzoneczki kapusty toskańskiej - ciekawe czy coś z nich wyrośnie

Skrzyneczki:

Szczaw niedawno posiany już coś zjada, ech...

Horti Limelight mam nadzieję zakwitną? Rosną ładnie w każdym razie

Niedługo będą liliowce:

Te przy tarasie już kwitną - wcześniejsze i niższe:

Irysy od Mai:
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 20:26, 04 cze 2013

Do góry
Marto, dziękuję, kwiaty to się już nie zregenerują, ale przecież będą następne. Martwię się tylko trochę o te moje Canny, czy po utracie liści będa dalej rosły.

Jeszcze kolejne dzisiejsze kwiatuszki.

Słoneczniczek szorstki, pierwsze malutkie kwiatki

Na jednym kawałku przy ogrodzeniu mam taki gąszcz tych słoneczniczków, wykopałam tylko jedna karpę, aby zrobić miejsce na nowa roslinkę, to Sadziec purpurowy 'Atropurpurea'

Posadziłam w końcu kwietnia takie 3 centymetrowe coś A tu już ma około 70 cm. To wielka roślina jest, mam nadzieję, że zakwitnie w tym roku.

Szałwia omszona też dzisiaj zaczęła sie rozwijać

Za nią sa przetaczniki. A nad nią Flammentanz w pąkach i z jedną jeszcze stulona różyczką

Ogród do odświeżenia 19:27, 04 cze 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)

Ja mam z żółtymi ostróżki , ale to młody zestaw jeszcze

Do żółtych pasują intensywnie niebieskie lub intensywnie fioletowe kwiaty, z lawendą może być mdło, lepsza będzie szałwia, dzwonki np. skupione, brzoskwiniolistne, chabry. Może lobelia?

No ten niebieski jak najbardziej ok, koniecznie muszę zobaczyć jaki żółty odcień będzie moja miała, jak rozkwitnie. Dzięki Aniu.
Mój kawałek raju II 16:27, 04 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Następny dzień pracowicie spędzony w ogrodzie, po południu w końcu wsadziłam ogórki ze szklarenki do ogrodu wyszły 3 rzędy
a tu inne warzywne dobrodziejstwa, fasolka, sałata, selery, pory, buraczki, rzodkiewka...
kwitnie tymianek
i szałwia zaczyna dzisiaj pierwszy raz

A nie chodzisz po deskach między rządkami?

'Niobe' ma boski kolor. Czy to jest jakiś trudny powojnik? Pasowałby mi. Aniu, jak wysokie są Twoje podpory na powojniki, np.?
Trudne początki 16:14, 04 cze 2013

Do góry
No kochana...wreszcie fotki!
Córcia śliczna no i fajnie was widzieć
Twoja szałwia już kwitnie,moja dopiero się zbiera!
Ogród do kwadratu 15:02, 04 cze 2013

Do góry
a ja dziś też szałwi szukałam...w obi jest ale nie omszona lecz omączona...czy jakoś tak.
A na ryneczku szałwia na czerwono kwitnąca...szukam dalej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:18, 04 cze 2013

Do góry

po raz pierwszy zakwitnie mi jukka

ale ta szałwia wybujała!

Ogród do odświeżenia 13:54, 04 cze 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Marzenko czyściec jest super to fakt, ale muszę znaleźć coś do żółtych róż...no chyba, że przeniosę lawendę....

Ja mam z żółtymi ostróżki , ale to młody zestaw jeszcze

Do żółtych pasują intensywnie niebieskie lub intensywnie fioletowe kwiaty, z lawendą może być mdło, lepsza będzie szałwia, dzwonki np. skupione, brzoskwiniolistne, chabry. Może lobelia?
Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 09:53, 04 cze 2013

Do góry
Hej Admete
Z tym podsypywaniem rabat trawą, to też mamy zacząć to robić po najbliższym koszeniu, mój R. dał się namówić na zerwanie agrowłókniny, którą gdzieniegdzie położyliśmy. Fakt, że dał się przekonać dopiero po rozmowie ze znajomym ogrodnikiem i szkółkarzem, bo ja ze swoją wiedzą zdobytą w necie nie byłam wystarczającym autorytetem
Jakie odwodnienie zakładaliście w ogrodzie ? Czy masz na myśli rozprowadzenie drenażem deszczówki, czy robiliście dreny ściągające wodę z ogrodu zakończone jakąś studnią chłonną ?
Muszę zajrzeć do Twojego wątku, czy pisałaś coś na ten temat.
My nie sadziliśmy drzew owocowych, po pierwsze szkoda mi było miejsca, po drugie nie bardzo mi się one podobają i szczerze mówiąc nie chciałoby mi się przy nich chodzić, kombinować z nawożeniem, opryskiwaniem itd...Tak że tu Ci wiele nie doradzę. Ale wiem, że u kilku sąsiadów, którzy mają takie same warunki glebowe jak my drzewa owocowe mają się kiepsko, tej wiosny , kiedy w zasadzie wciąż ziemia jest jak nasączona gąbka podusiły się np. wiśnie.
Widzę, że jabłonki na osiedlu jako tako dają radę, ale szczegółow nie znam.
U nas po majówce kiedy to lało ponad dwie doby na rabatach stała woda, niby niedługo bo ze dwa dni,ale ziemia była tak mokra, że po wbiciu szpadła szczelina wypełniała się wodą.
Podusiły się prawie wszystkie lilaki(miałam kilka odmian), suchodrzew tatarkski, krzewuszki też źle to zniosły i mają takie tyci listki, nie wiem czy przeżyją. Padło też tochę bylin.
Jesli chodzi o drzewa i krzewy, to starałam się dobierać wszystko, co daje radę w glinie. Tzn czasem robiłam eksperyment, na zasadzie że wiem, iż jest ryzyko że roslina mi padnie.
Doskonale radzą sobie u mnie derenie i kaliny, mam po kilka odmian jedych i drugich; w tym moja ukochana kalina sztywnolistna, najpiekniej chyba rośnie kalina hordowina, i jest bardzo ładna - popatrz w necie, może się skusisz...Rosnie naprawnę szybko i pieknie się rozgałęzia bez cięcia.
Widzę, że dobrze sobie radzą jaśminowce i pęcherznice kalinolistne, zwłaszcza ta o bordowych liściach naprawdę szybko u nas rośnie.
Z bylin polecam Ci kosaćce, zwłaszcza syberyjskie - nie wiem czy lubisz , ja bardzo.
Także bodziszki świetnie się u mnie spisują, a jest ich mnóstwo odmian i można poszaleć.
Lawendy mi zamokły, przeżyły tylko te, które miały względnie sucho.Zraziłam się i więcej nie będę ich sadzić, chociaż żałuję po po przeprowadzce z Mazowsza na Śląsk cieszyłam się, że będę mogła uprawiać bardziej wrażliwe na mróz rośliny...
Dobrze się też mają dzielżan, pysznogłówki, tawułki japońskie, przywrotnik, szałwia i hosty.
Jeśli chodzi o doły, to powiem Ci, że rzadko robię jakieś większe, staraliśmy się bardziej przy tych dużych roślinach tzn. drzewach ( dół tak na łopatę szerszy od bryły korzeniowej), dołki z lepszą ziemią robiłam pod kalinę koreańską , hortensje ( mam dwie bukietowe, ale tak sobie rosną, teraz dosadziłam piłkowaną i zrobiłam jej kwaśny dołek) i róże, bo wiem że one są trudne w uprawie...
To nie są jakieś wielkie dołki, przy krzewach tak na 8-10 cm szerzej i głębiej niż bryła.
BYliny , o których wiem, że lubią glinę wsadzam tak dormalnie bez wymiany ziemi w dołku, rozluźniam im tylko bryłę korzeniową.
Przy "wynalazkach" robię trochęwiększy dołek - dosłownie 3-5cm szerszy i głębszy od doniczki.
Generalnie na takich terenachnajlepiej sadzić małe krzewy i drzewa , wtedy system korzeniowy się przystosowuje bardziej do wysokiej wody. U nas się to sprawdza. Tylko drzewa sadziliśmy duże, bo tu patelnia była ale dobraliśmy gatunki, które znoszą wodę ( brzoza pożyteczna, klony, ambrowiec, glediczja)...
Uff, rozpisałam się, muszę kończyć bo mała mi się obudziła...
Może w owlnej chwili zrobię tu pokaz roślin, które świetnie sobie u nas radzą na glinie, może się to przyda osobom w podobnej do nas sytuacji. Napisz proszę coś o tym drenażu, chociaż sprawdzę jeszcze w Twoim wątku....
Mój kawałek raju II 00:04, 04 cze 2013

Do góry
No i szałwia omączona już zakwita

dorodne winobluszcze, ale do Marzenkowych im daleko

i pnąca hortensja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies