W tym roku trzykrotka wirginijska zaskakuje mnie totalnie. Widać wyraźnie, że częste opady bardzo jej sprzyjają. Także chłodniejsze i ponure dni, bo wtedy cały niemal dzień jej kwiatki są rozwinięte
A tu szałwia z przymiotnem ogrodowym i ogrodową hortensją, która po latach 'obudziła' się i zakwitnie jedenastoma kwiatami!
Basiu cierpliwi zostaną nagrodzeni trzykrotka u mnie też do wieczora ma pootwierane kwiaty dzisiaj kępkę na szczęście małą białego ostrogowca wywaliłam,bo usechł, deszcz go tak zbił, że korzonki zostały naderwane, ale jeszcze mam białe, różowe i czerwone, a właściwie one są takie malinowe a czemu swojego ogłowiłaś? dla nasion?moje ogrodowe też już się zaczyna
Aniu, ostrogowiec bardzo się rozgałęzia i każde rozgałęzienie będzie miało kwiaty z tym, że w różnym czasie. Te najniższe najpóźniej. Natomiast na szczytowych kwiatostanach wytworzą się nasiona, które dają obfity samosiew. Ogławiając szczytowe kwiatostany zapobiegnę nadmiernemu wysiewowi
Basiu doczytałam o różach.... No coż tak też bywa...
Ja ostatnio pędzelkowalam skrzyp w mojej macierzance.... Wypaliło mi skrzyp razm z macierzanką.....
Moje hortensje ogrodowe też kwitną. A tak narzekałyśmy na tegoroczną zimę, przecież skoro horti kwitną była łagodna
Dobrze poczytać u doświadczonego ogrodnika, mam pierwszy raz ostrogowca, kupiłam bylinki, rzeczywiście mało się rozrastają , czyli wyciąć mu kwiatki.
Mam druga sprawę, mam zebrać nasionka naparstnicy kremowej, kończy kwitnienie, można już ściąć i położyć łodygę by dojrzały doły są jeszcze zielone.obawiam się by się nie wysiały.
Idę zawiązać wstążeczki i oznaczyć. Przekwitnie zupełnie to nie odróżnię.