Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejska ogrodniczka :)

Miejska ogrodniczka :)

Margolka 16:52, 25 cze 2013

Witam cie Anitko i dziekuje za kwiatka - piekna róża

Ja dzisiaj cały dzien poza domem. Byłam na zakupach ciuchowych z młodym, teraz na chwilke wpadłam do domu i zaraz się musze szykowac na słuzbową kolację (a tak mi sie nie chce!)
Ziewam, jak smok i nie mam ochoty z domu wychodzić... Ehhh...
Bogdzia 19:39, 26 cze 2013

Małgosiu dzięki za odwiedziny. Bardzo sie cieszę ze jest nas coraz więcej z okolic Łodzi, będzie można się spotykac ,obejrzec ogrody. Szkoda że sie wcześniej nie ujawniłaś bo było u mnie spotkanie i spotkałabys kilka osób z tego regionu , ale na pewno jeszcze sie spotkamy i mam nadzieję ze już wtedy będziesz. Pozdrawiam serdecznie.
Margolka 11:52, 27 cze 2013

Bogdziu, dzięki za odwiedziny, też się cieszę
Co do spotkania, to juz wtedy byłam "ujawniona", tylko... nikt o mnie nie pomyslał
Ale nie szkodzi, będą - mam nadzieję - inne spotkania, więc nadrobimy.
Niestety nie jestem w stanie ogarniać tylu wątków, co niektórzy - musiałabym chyba nic innego nie robić - ale postaram sie chociaz do tych okolicznych wpadać. bardzo bym chciała miec kontakt chociaz z "sąsiadkami"

Jutro wyjeżdżam na kilka dni w góry, ale dzisiaj jeszcze jestem i zostawie jeszcze kilka zdjęć, np. moich warzyw (póki ich jeszcze ślimaki nie zjadły )
A'propos... jak sie przed nimi chronicie???

Pomidorki koktajlowe maja bardzo duzo owoców

Papryczki chilli juz całkiem duże

Sałata lodowa (to do niej najchetniej dobieraja sie ślimaki...), pomiedzy nimi małe kalarepki...
U góry z prawej szałwia o duzych, pieknych lisciach, a obok, nowość - szałwia ananasowa - cudowna do sałatek

Pomalowałam skrzynie na warzywa

Moje warzywa w skrzyniach (cukinie swietnie sie mają, tylko boje się, ze zostawiłam im za mało miejsca...

Pierwsza jezówka (w tle mały red baron, którego udało mi sie uratować - prawie wszystkie trawy zamawiane w necie mi padły to samo floksy i jeżówki (

I pierwszy floks

Miłego dnia dla wszystkich - ide sie pakować

Bogdzia 15:24, 27 cze 2013

Pięknie ci wszystko rośnie. Pomidorki jak żywe a skrzynie na warzywa zachwycajace.Na ślimaki kupuje się niebieskie granulki i sypie na ziemię.
Miłego wypoczynku w górach Małgosiu.
popcorn 15:54, 27 cze 2013

Fajnie pomalowałaś skrzynie! I jaki urodzaj w nich!
Moje surowe stoją w warzywniku i zupełnie ich nie widać, bo busz dookoła je zjadł

u mnie ślimaków brak, na szczęście, były ze 3 lata temu, po prostu zbierałam i wyrzucałam daleko poza działkę...

te maleństwa od benexa Ci padły? u mnie większość rośnie, ale na pewno żadnych bylin już u nich nie zamówię, sierotki takie... szkoda pieniędzy na kawałek kłącza.. kilka mi padło, ale jeszcze na parapecie, w kwietniu?

miłego wyjazdu!!
Margarete 15:58, 27 cze 2013

Ale swietny masz ten warzywnik Małgosiu , i jakie roslnki duze... lada moment bedą zbiory.
Piszesz ze padły ci trawy zamawiane w necie, czy teraz od razu padły czy po zimie... bo ja duzo w necie traw zamówiłam ale posadziłam wiosna i póki co... odpukac rosna.. nie były to wielgasne okazy ale ... rosną.
Udanego wyjazdu. a w ktore góry sie wybierasz ?
Margolka 10:18, 28 cze 2013

Bogdziu, dziekuję za podpowiedź dot. slimaków - a pamietasz jakiej firmy te granulki?
Te różowe, BROS, na plagę mrówek zadziałały na szczęście, bo te małe potwory dosłownie rozkopały mi trawnik :/
Dziekuje za życzenia, mam nadzieję naprawdę się zresetować )

Karola, byłam pewna, że wyjechałaś Pomyliłam coś?
Skrzynie pomalowałam, bo te czerwone maźnięcia i napisy jakoś mnie raziły, a u mnie skrzynie stoją na widoku, na trawniku (chociaż chce je czymś obsypać, na razie myślę ). Nic ich nie zasłania i jakoś mnie to raziło... Podobały mi sie takie drewniane, tyle, ze były strasznie pomazane, więc musiałam zamalować. Warzywa siałam bardzo późno, więc nie ma co porównywac do twojego buszu
Groszek wysiałam dwa razy, ale chyba nic z niego nie będzie - maleństwa takie... Chyba im nie pasuje ziemia, albo za mało swiatła? Szkoda...

Co do zamówionych roslin, to te Benexy właśnie... W doniczkach w domu jakoś to było, ale jak przesadziłam do ogrodu, to dosłownie po kolei wszystko padało Trawy trzy przetrwały, z tego dwie mają 1-2 źdźbła dosłownie. Floxy, jeżówki i cała reszta - padły. Wykiełkowały te 3 mieczyki, które dostałysmy gratis, pamiętasz? Wszystko kupowałam od nowa ((

Małgosiu, tak, zamawiane. Sadzonki były mikre, ale nie o wszystko obwiniam sklep, bo jednak ta długa zima sprawiła, ze nie wszystko szło jak trzeba. Moze za wcześnie zamówiłysmy? Trudno, w przyszłym roku będzie lepiej...

Słuchajcie, myslałam że mam rózowego floksa, bo jak rozkwitał, to był taki

A dzisiaj patrzę, a on calutki fioletowy - ciemnofioletowy - pasuje do szałwi omszonej, która na tym zdjeciu wyszła raczej niebieska

Margolka 17:16, 01 lip 2013

Jestem, wróciłam, ok. 37 km po górach (w dwa dni) - zaliczone
Zrobilam zdjęcie moich lilii, więc niedługo wrzucę. Teraz pod prysznic i odpoczywam
Margolka 10:33, 02 lip 2013

Lilie

Kolejne juz sie szykują

Na razie nic nie zamierzam robic w ogrodzie, ale wczoraj rzuciłam okiem i niezły busz wyrósł przez tych kilka dni. Muszę zebrać sałatę, bo rosnie jak szalona. I rzodkiewki
Sporo pomidorków koktajlowych, a o ziołach lepiej nie mówic - dosłownie kipią różnymi odcieniami zieleni
Margolka 19:54, 02 lip 2013

Pisze do siebie, ale co tam...
Byłam w ogrodzie. Zebrałam sporo sałaty, kopreku, pietruszki, selera. Do tego trochę ziół i małe pomidorki.
Zrobię jutro pietruszkowe pesto do pomidorków z mozarellą. Nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie wyhodowane warzywa

Poza tym połaziłam sobie, nacieszyłam oczy, posłuchałam kosów i... wysłuchałam zachwytów sąsiadki nad moja nową rabatką

Nie chciało mi się chwastów wyrywac, chociaż powinnam trochę poskubać, ale zostawie to sobie na inny dzień.
Dzisiaj podlałam trochę roślinki mocno rozcieńczonym kurzeńcem, bo dawno nie nawoziłam.
Ostatnio przywiozłam sobie troche tego specyfiku ze wsi, zalałam wodą w dużym kuble. Tę miksturę rozcieńczam wodą dość mocno i podlewam rosliny konewką.

W ogrodzie zapomniałam o bólu nóg po górach Teraz pod prysznic, jakąś kolację zrobię i wolne