Dziękuję za miłe słowa Darku

Przy okazji się przedstawię czytelnikom, bo chyba zapomniałem. Darek jestem
U nas za tło i ścianę robi żywopłot grabowy.
Były z nim duże problemy rok temu (szpeciel zaatakował) ale chyba udało się go pokonać bo koniec lipca a graby póki co zdrowe.
Powoli kończę budowę altanki-pergoli - wymarzone miejsce do wypoczynku, mam nadzieję, że będzie w ogóle czas w niej siedzieć

Na dziś wygląda tak.
Część ścian będzie zabudowana poziomymi ażurowymi deseczkami w kolorze orzech. Dachy już pokryty poliwęglanem mlecznym. Praca w 100% jednoosobowa, no prawie - syn pomagał przy pracach geodezyjnych
Nie było łatwo poskładać tą konstrukcję, ale jakimś cudem się udało. Spore ułatwienie to wykonane wcześniej dokładne rysunki w autocadzie. I tak 7 tys zostało w kieszeni - będzie na meble i oświetlenie

Ofertę fachowców miałem na 14 tys, mnie wszystko kosztowało 7tys + szacunkowo 4-5 dniówki pracy własnej.
Musimy przesadzić trawy Zebrinusy widoczne za altaną bo teraz będzie tam cień a one tego nie lubią. W ich miejsce prawdopodobnie posadzimy świerki serbskie żeby zrobić gęstą zieloną ścianę chroniącą altankę przed oczami sąsiadów. Pani w szkółce mówiła że można je ciąć i utrzymywać w formie większego żywopłotu - kwestia do zweryfikowania bo to zasadniczo duże drzewa a od altany do ogrodzenia jest 2,5 metra.
W pasie pomiędzy altaną a żywopłotem grabowym będzie cień i wilgoć - idealne miejsce dla paproci. Jedna już jest, reszta czeka na przesadzenia z cienistego zakątka za garażem.
W ogrodzie zaszła też istotna zmiana. 4 Buki Davyck Gold które rosły przy tarasie przesadziłem na drugą stronę domu od wschodu. Niestety przy tarasie po silnych opadach w korzeniach zalegała im woda (glina na 40cm nie puszczała wody wgłąb) a buki tego nie lubią i bardzo kiepsko rosły.
W to miejsce posadziliśmy 3 wymarzone brzozy Doorenbos vel Jacquemontii, im zalegająca czasem woda nie powinna tak przeszkadzać jak bukom. Powinny ładnie cieniować taras w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Jedna z brzóz poniżej
Ogród faktycznie staje się coraz ładniejszy. Zrobię rundkę z aparatem i wrzucę parę ujęć.
Oprócz doorenbosów zakupiliśmy też kilka sporych drzewek: 3 katalpy, brzozę youngii wysoko szczepioną i 4 szt Pissardi'ch.
Czekają na sadzenie.
Na zdjęciu powyżej widać też 4 przesadzone Davyck Goldy wzdłuż ogrodzenia.