Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Wiaan 14:23, 26 lut 2022

Judith napisał(a)
Jeżówka

Właśnie się zastanawiałam jak poznać ewentualnie wysianą jezowkę od chwastów U mnie też znalazłam pierwszy listek ale tam gdzie podcinałam i wiem, że to ona
Judith 15:07, 26 lut 2022

Martka napisał(a)

[...] Haniu, Judith, marzę o zrobieniu ławki lub najpierw prostego stolika tak się pewnego dnia stanie Dzięki za namiary na kanał Na ten moment nie, ale za jakiś czas podejmę temat

Martka, sądze, ze jednak ławka jest prostsza do wykonania na początek. Gotowe profile (nogi) maja otworki w odpowiednich miejscach, podana jest zazwyczaj informacja ile desek i jakiej szerokości potrzeba na siedzisko i oparcie i zostaje wyłącznie przycięcie desek, wyszlifowanie ich i zabezpieczenie oraz przykręcenie do profili. Tu właściwie umiejętności stolarskie nie są potrzebne, potrzebne natomiast są narzędzia, które pozwolą te czynności wykonać .
Judith 15:10, 26 lut 2022

Wiaan napisał(a)

Właśnie się zastanawiałam jak poznać ewentualnie wysianą jezowkę od chwastów U mnie też znalazłam pierwszy listek ale tam gdzie podcinałam i wiem, że to ona

Ja nie rozpoznaje nigdy żadnych siewek. W zeszłym sezonie jedna zidentyfikowałam jako siewkę rozplenicy Hameln. Czułam dumę, ze raz mi sie udało. Przesadziłam w inne miejsce, a po jakimś czasie wyrosła z niej kępka zwykłej trawy .
Basieksp 20:50, 26 lut 2022

U mnie jeżówki też wychodzą i dużo innych roślinek fajne, że przyroda tak się budzi, jest nadzieja, dziś trochę pozytywnej energii złapałam w ogrodzie
Judith 20:55, 26 lut 2022

Basieksp napisał(a)
U mnie jeżówki też wychodzą i dużo innych roślinek fajne, że przyroda tak się budzi, jest nadzieja, dziś trochę pozytywnej energii złapałam w ogrodzie

Ja rownież .
Wyszliśmy dziś tylko na kawę (chyba pierwszą w tym sezonie...?) i wróciliśmy do domu po kilku godzinach . Mąż z rozpędu zagrabił polowe ogrodu, ja zaczęłam wycinać jeżówki i trawy i żałowałam, ze nie kupiłam jednak nożyc akumulatorowych polecanych przez Wiolę...
Po wycięciu traw na części rabat mam ambiwalentne odczucia - z jednej strony fajnie, ze zaczęłam porządki, a z drugiej - łyse rabaty sie zrobiły .
Basieksp 21:05, 26 lut 2022

Ja też oczyszczam rabaty, ale podobno mają być u nas jeszcze jakieś małe przymrozki, ale myślę, że takie kilkustopniowe szkody roślinom nie zrobią, a czyścić trzeba, bo za chwilę rośliny będą ma tyle duże, że trudno będzie
Mirka 21:13, 26 lut 2022

Hm czy na pewno amator? Wyglądają bardzo profesjonalnie . Ta druga najbardziej dla mnie
Pogratuluj emowi zdolności.
Judith 21:17, 26 lut 2022

Mirka napisał(a)

Hm czy na pewno amator? Wyglądają bardzo profesjonalnie . Ta druga najbardziej dla mnie
Pogratuluj emowi zdolności.

Mirka, małżonek - gdy zacytowałam mu Twoje pytanie - aż pokraśniał na licu .
LIDKA 21:26, 26 lut 2022

"Pokraśniał na licu" - ach ,jak ja lubie takie staropolskie wyrażenia.

A ławeczki super. Do mnie przemawia ta z żeliwnymi bokami.
Pochwal męża.
Mirka 21:43, 26 lut 2022

Judith napisał(a)

Mirka, małżonek - gdy zacytowałam mu Twoje pytanie - aż pokraśniał na licu .

Skromny em Powiem ci że takie em to skarb Jeszcze jak zaangażowany ogrodowo to już mega facet:Niestety mój ze względu na zdrowie (oczy) nie jest w stanie mi takiej fajnej ławeczki wykonać .