Właśnie się zastanawiałam jak poznać ewentualnie wysianą jezowkę od chwastów U mnie też znalazłam pierwszy listek ale tam gdzie podcinałam i wiem, że to ona
Martka, sądze, ze jednak ławka jest prostsza do wykonania na początek. Gotowe profile (nogi) maja otworki w odpowiednich miejscach, podana jest zazwyczaj informacja ile desek i jakiej szerokości potrzeba na siedzisko i oparcie i zostaje wyłącznie przycięcie desek, wyszlifowanie ich i zabezpieczenie oraz przykręcenie do profili. Tu właściwie umiejętności stolarskie nie są potrzebne, potrzebne natomiast są narzędzia, które pozwolą te czynności wykonać .
Ja nie rozpoznaje nigdy żadnych siewek. W zeszłym sezonie jedna zidentyfikowałam jako siewkę rozplenicy Hameln. Czułam dumę, ze raz mi sie udało. Przesadziłam w inne miejsce, a po jakimś czasie wyrosła z niej kępka zwykłej trawy .
Ja rownież .
Wyszliśmy dziś tylko na kawę (chyba pierwszą w tym sezonie...?) i wróciliśmy do domu po kilku godzinach . Mąż z rozpędu zagrabił polowe ogrodu, ja zaczęłam wycinać jeżówki i trawy i żałowałam, ze nie kupiłam jednak nożyc akumulatorowych polecanych przez Wiolę...
Po wycięciu traw na części rabat mam ambiwalentne odczucia - z jednej strony fajnie, ze zaczęłam porządki, a z drugiej - łyse rabaty sie zrobiły .
Ja też oczyszczam rabaty, ale podobno mają być u nas jeszcze jakieś małe przymrozki, ale myślę, że takie kilkustopniowe szkody roślinom nie zrobią, a czyścić trzeba, bo za chwilę rośliny będą ma tyle duże, że trudno będzie
Skromny em Powiem ci że takie em to skarb Jeszcze jak zaangażowany ogrodowo to już mega facet:Niestety mój ze względu na zdrowie (oczy) nie jest w stanie mi takiej fajnej ławeczki wykonać .