Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

April 13:12, 24 lut 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny moje (dżdżownice) pod hortensjami już pracują, po zeszłorocznym oborniku nie ma śladu, za tak dobrą współpracę obiecałam im kolejną porcyjkę smacznej kupki

Czytam że obornik dajesz pod hortensje. Nie martwi cię odkwaszanie podłoża przez obornik? Ja obornik daję pod wszystko poza kwasolubami. Tym podsypuję kompost i podlewam magiczną siłą do rh.
Ciekawa jestem czy hortki są na tyle mało wymagające że im nie szkodzi a wręcz pomaga?
SlonecznyOgrod 16:37, 25 lut 2022

Agatorek napisał(a)
To Ty już kopiesz, przesadzasz itd? Muszę chyba wziąć się w obroty . Ale u mnie jest jeszcze trochę za mokro. Trzeba czekać .

Tych brzóz (jeszcze) nie mam. Myślę, że może posadziłabym kilka sztuk, wzdłuż „fosy”. Ale to na razie tylko takie wstępne przemyślenia.
Mam za dużo roślin już zamówionych (oczywiście wiem, że to trochę zła kolejność, bo najpierw powinny być rabaty, a później kupowanie roślin, ale to jest silniejsze ode mnie). Nadwyżki i tak nie będę miała, najwyżej stworzę kolejną rabatę .

A tak jakoś wyszło, ścinałam seslerie i miałam dwie wielkie kępy pomiędzy stożkami i je wykopałam, szałwia już zielone wypuściła i tulipany na wierzch wychodziły , więc za jednym zamachem zabrałam je stamtąd żeby za chwilę znów nie deptać.

U mnie ma czegoś takiego, że za mokro
O brzozach jak słyszę to często mówią, że śmieciuch stale gałązki lecą i liście, liście całe lato potrafią sypać, więc ja sobie tak myślę, żeby dać je z daleka od trawnika gdzieś w głębsze rabaty. Pomyśl też o tym. Ja mam zwykłe brzozy z tyłu i one mi wcale nie przeszkadzają, mają swoją przestrzeń no i te szerokie rabaty gdzie gałązki mogą spadać kiedy chcą
Ojtam ojtam teraz jest czas na zamawianie najlepszy, póki niepoprzebierany towar

SlonecznyOgrod 16:44, 25 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Cześć Daria
Wróciłaś na O. czyli wiosna za pasem

Widzę, że zaczęłaś porządki,fajnie co nie ?
U mnie już goło i wesoło czekam na ciemierniki a potem tulipanki ...

To czemu molinie V.zamieniasz na seslerie ?
Ja kiedyś wykopywałam tulipany jak wykiełkowały i było ok.Jesli wykopiesz z bryła ziemi i nie uszkodzisz korzeni to powinno być dobrze

Kochana wiosna to już dla mnie się zaczęłą Tak się cieszę
Ptaki śpiewają a ja mogę iść do ogrodu i wreszcie coś porobić
Już na początku lutego dolomitem posypałam trawnik jak było jeszcze zimno A potem było coraz cieplej, no to wiadomo, grzech nie robić w ogrodzie
U mnie też już goło

Molinie nie wyglądały najlepiej, zabrała je już rok temu.
Z tulipanami zrobię tak jak mówisz,mam nadzieję, że się uda, bo przecież te seslerie chą na ich miejsce
Wiolka5_7 17:14, 25 lut 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)

Kochana wiosna to już dla mnie się zaczęłą Tak się cieszę
Ptaki śpiewają a ja mogę iść do ogrodu i wreszcie coś porobić
Już na początku lutego dolomitem posypałam trawnik jak było jeszcze zimno A potem było coraz cieplej, no to wiadomo, grzech nie robić w ogrodzie
U mnie też już goło

Molinie nie wyglądały najlepiej, zabrała je już rok temu.
Z tulipanami zrobię tak jak mówisz,mam nadzieję, że się uda, bo przecież te seslerie chą na ich miejsce

Wszyscy czekamy na tą wiosnę z utęsknieniem... fajnie, że już popracowałaś w ogrodzie

Ja rok temu wykopywałam hakonki by podzielić do donic i tulipany były wrośnięte w korzenie hakonek.Nie udało mi się ich wyciągnąć żeby nie uszkodzić korzeni...ale posadziłam je spowrotem.Nie zakwitły,ale widzę że teraz wyszły ...
Ale tak jak mówię, że jeśli wykopiesz z bryłą ziemi i korzeni nie uszkodzisz to powinny zakwitnąć
SlonecznyOgrod 21:54, 25 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Wszyscy czekamy na tą wiosnę z utęsknieniem... fajnie, że już popracowałaś w ogrodzie

Ja rok temu wykopywałam hakonki by podzielić do donic i tulipany były wrośnięte w korzenie hakonek.Nie udało mi się ich wyciągnąć żeby nie uszkodzić korzeni...ale posadziłam je spowrotem.Nie zakwitły,ale widzę że teraz wyszły ...
Ale tak jak mówię, że jeśli wykopiesz z bryłą ziemi i korzeni nie uszkodzisz to powinny zakwitnąć

Dziś zrobiłam ten zabieg
Posadziłam 9 seslerii przed hortensjami, tulipany ruszyłam, ziemia się osypała...
Ale tak, ze 3 tulipany nie ruszyłam , a 3 ruszyłam w każdej kępce, więc coś powinno skromnie zakwitnąć
Jeszcze zostało mi 6 seslerii no i gdzieś trzeba będzie je ulokować, może się trochę trawnika zwinie i tak się nakręca machina ogrodnika jest co robić
Wiolka5_7 07:34, 26 lut 2022

To nie powinno być tak źle z kwitnieniem

No to masz co robić pracusiu
SlonecznyOgrod 19:08, 26 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
To nie powinno być tak źle z kwitnieniem

No to masz co robić pracusiu

Dziś mączkę sypałam i korę, ale mało miałam a potrzeby duże
SlonecznyOgrod 19:23, 26 lut 2022

Czosnki

Marcinki
SlonecznyOgrod 19:24, 26 lut 2022