Czytam że obornik dajesz pod hortensje. Nie martwi cię odkwaszanie podłoża przez obornik? Ja obornik daję pod wszystko poza kwasolubami. Tym podsypuję kompost i podlewam magiczną siłą do rh.
Ciekawa jestem czy hortki są na tyle mało wymagające że im nie szkodzi a wręcz pomaga?
A tak jakoś wyszło, ścinałam seslerie i miałam dwie wielkie kępy pomiędzy stożkami i je wykopałam, szałwia już zielone wypuściła i tulipany na wierzch wychodziły , więc za jednym zamachem zabrałam je stamtąd żeby za chwilę znów nie deptać.
U mnie ma czegoś takiego, że za mokro
O brzozach jak słyszę to często mówią, że śmieciuch stale gałązki lecą i liście, liście całe lato potrafią sypać, więc ja sobie tak myślę, żeby dać je z daleka od trawnika gdzieś w głębsze rabaty. Pomyśl też o tym. Ja mam zwykłe brzozy z tyłu i one mi wcale nie przeszkadzają, mają swoją przestrzeń no i te szerokie rabaty gdzie gałązki mogą spadać kiedy chcą
Ojtam ojtam teraz jest czas na zamawianie najlepszy, póki niepoprzebierany towar
Kochana wiosna to już dla mnie się zaczęłą Tak się cieszę
Ptaki śpiewają a ja mogę iść do ogrodu i wreszcie coś porobić
Już na początku lutego dolomitem posypałam trawnik jak było jeszcze zimno A potem było coraz cieplej, no to wiadomo, grzech nie robić w ogrodzie
U mnie też już goło
Molinie nie wyglądały najlepiej, zabrała je już rok temu.
Z tulipanami zrobię tak jak mówisz,mam nadzieję, że się uda, bo przecież te seslerie chą na ich miejsce
Wszyscy czekamy na tą wiosnę z utęsknieniem... fajnie, że już popracowałaś w ogrodzie
Ja rok temu wykopywałam hakonki by podzielić do donic i tulipany były wrośnięte w korzenie hakonek.Nie udało mi się ich wyciągnąć żeby nie uszkodzić korzeni...ale posadziłam je spowrotem.Nie zakwitły,ale widzę że teraz wyszły ...
Ale tak jak mówię, że jeśli wykopiesz z bryłą ziemi i korzeni nie uszkodzisz to powinny zakwitnąć
Dziś zrobiłam ten zabieg
Posadziłam 9 seslerii przed hortensjami, tulipany ruszyłam, ziemia się osypała...
Ale tak, ze 3 tulipany nie ruszyłam , a 3 ruszyłam w każdej kępce, więc coś powinno skromnie zakwitnąć
Jeszcze zostało mi 6 seslerii no i gdzieś trzeba będzie je ulokować, może się trochę trawnika zwinie i tak się nakręca machina ogrodnika jest co robić