Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 14:03, 02 sie 2021

Do góry
Przydałby się deszcz. Nie było mnie kilka dni (sportowałam się na wodzie ) i niestety bez podlewania rośliny zaczynają słabo wyglądać. Pysznogłówki poszły do wycięcia, dalie zaczynają mdleć, róże zaczęły przekwitać zanim się porządnie rozkręciły z drugim rzutem. Kilka zbliżeń wstawię, na nich suszy nie widać. Koniczyna znowu do cięcia. Muszę przyznać, że trzyma się dużo lepiej niż sama trawa, braku wody po niej nie widać wcale.
Ogród bez reguł 13:42, 02 sie 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
U mnie sucho, bardzo sucho. Wczorajszy front deszczowy, który szedł po całym kraju, nas ominął. Gdybym nie lała wody, wszystko byłoby już suche. Masakra jakaś. Jak patrzę na zieloności w innych ogrodach, trochę zazdroszczę. U mnie już wszystko wypłowiałe...
Dlatego na zdjęciach skupiam się na detalach, a nie na szerokich kadrach. Detale są ładne i kolorowe

U mnie tez popiół, parę kropel wczoraj spadło, ale nic nie dało. Detale rzeczywiście ładne, a zywa biżuteria na nich jeszcze dodaje zdjęciom uroku.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:42, 02 sie 2021

Do góry
Miluniu ta jeżówka to Fountain Pink Eye. Jest kilka odmian bardzo podobnych do niej, np. Pretty Parasols , Funky White, Trevi Fountain.

Pojechałam dziś na łowy. Chciałam znaleźć jakiegoś takiego wariata Klona Seiryu albo Wiąza Jacqueline Hiller a wrociłam z Metasekwoją Chińską Gold Rush:

Spodobało mi się, że jest taka krzywa pani mówiła, że bardzo lubi cięcie? Chciałabym ją poprowadzić w takie nieregularne drzewko trochę w stronę bosai
Wyjeżdżają stąd funkie, zostaje bukszpan, cisy i hakone.
Ogród bez reguł 13:38, 02 sie 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:36, 02 sie 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:30, 02 sie 2021

Do góry
Ogród z koroną w tle 13:28, 02 sie 2021

Do góry
suszymy się dalej i więcej...

Ogród bez reguł 13:26, 02 sie 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:24, 02 sie 2021

Do góry
Same jeżówki Trzeba będzie je odmłodzić na wiosnę, bo już cienko przędą, zwłaszcza te pierwsze.

Ogród bez reguł 13:20, 02 sie 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:18, 02 sie 2021

Do góry
U mnie sucho, bardzo sucho. Wczorajszy front deszczowy, który szedł po całym kraju, nas ominął. Gdybym nie lała wody, wszystko byłoby już suche. Masakra jakaś. Jak patrzę na zieloności w innych ogrodach, trochę zazdroszczę. U mnie już wszystko wypłowiałe...
Dlatego na zdjęciach skupiam się na detalach, a nie na szerokich kadrach. Detale są ładne i kolorowe

Ogród bez reguł 13:13, 02 sie 2021

Do góry
Nie wiem, jak to się dzieje - już sierpień... Czas biegnie zupełnie poza mną...
Chociaż zmiany w obrazie Księżyca powinny mi dać do myślenia...

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:58, 02 sie 2021

Do góry

No i jeśli chodzi o jeżówki to chyba miłość!! Micha mi się do nich strasznie cieszy:

Stipa pięknie wyczesana od razu lepiej się prezentuje. Ja jednak też jestem za jej czesaniem chociaż wcześniej tego nie robiłam.

Jeżówki piękne. Wcześniej takich nie widział - przypomnij ich odmianę Naprawdę jest co podziwiać
Ogród długi 12:48, 02 sie 2021

Do góry
Zakochałam się w dwóch roślinkach ostatnio.
Number 1:

Na wzniesieniu wygląda bardzo interesująco

I tu przy strumyczku

Muszę ją mieć u siebie. Znacie może jej nazwę?

Number 2:
Rudbekia Pierwszy raz podpatrzona u ajki

Jak dla mnie musi rosnąć w grupie, by w pełni zaprezentować swój urok.

Zdjęcia pochodzą z wycieczki do Janowca. Ta rośliny, rosnące w cieniu, też zwróciły moją uwagę. Wiecie, co to może być?

Trawiasto liściasty bez thui 12:38, 02 sie 2021

Do góry
Dziękuję za miłe słowa Darku Przy okazji się przedstawię czytelnikom, bo chyba zapomniałem. Darek jestem

U nas za tło i ścianę robi żywopłot grabowy.
Były z nim duże problemy rok temu (szpeciel zaatakował) ale chyba udało się go pokonać bo koniec lipca a graby póki co zdrowe.

Powoli kończę budowę altanki-pergoli - wymarzone miejsce do wypoczynku, mam nadzieję, że będzie w ogóle czas w niej siedzieć Na dziś wygląda tak.

Część ścian będzie zabudowana poziomymi ażurowymi deseczkami w kolorze orzech. Dachy już pokryty poliwęglanem mlecznym. Praca w 100% jednoosobowa, no prawie - syn pomagał przy pracach geodezyjnych

Nie było łatwo poskładać tą konstrukcję, ale jakimś cudem się udało. Spore ułatwienie to wykonane wcześniej dokładne rysunki w autocadzie. I tak 7 tys zostało w kieszeni - będzie na meble i oświetlenie Ofertę fachowców miałem na 14 tys, mnie wszystko kosztowało 7tys + szacunkowo 4-5 dniówki pracy własnej.

Musimy przesadzić trawy Zebrinusy widoczne za altaną bo teraz będzie tam cień a one tego nie lubią. W ich miejsce prawdopodobnie posadzimy świerki serbskie żeby zrobić gęstą zieloną ścianę chroniącą altankę przed oczami sąsiadów. Pani w szkółce mówiła że można je ciąć i utrzymywać w formie większego żywopłotu - kwestia do zweryfikowania bo to zasadniczo duże drzewa a od altany do ogrodzenia jest 2,5 metra.

W pasie pomiędzy altaną a żywopłotem grabowym będzie cień i wilgoć - idealne miejsce dla paproci. Jedna już jest, reszta czeka na przesadzenia z cienistego zakątka za garażem.

W ogrodzie zaszła też istotna zmiana. 4 Buki Davyck Gold które rosły przy tarasie przesadziłem na drugą stronę domu od wschodu. Niestety przy tarasie po silnych opadach w korzeniach zalegała im woda (glina na 40cm nie puszczała wody wgłąb) a buki tego nie lubią i bardzo kiepsko rosły.
W to miejsce posadziliśmy 3 wymarzone brzozy Doorenbos vel Jacquemontii, im zalegająca czasem woda nie powinna tak przeszkadzać jak bukom. Powinny ładnie cieniować taras w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Jedna z brzóz poniżej

Ogród faktycznie staje się coraz ładniejszy. Zrobię rundkę z aparatem i wrzucę parę ujęć.

Oprócz doorenbosów zakupiliśmy też kilka sporych drzewek: 3 katalpy, brzozę youngii wysoko szczepioną i 4 szt Pissardi'ch.
Czekają na sadzenie.

Na zdjęciu powyżej widać też 4 przesadzone Davyck Goldy wzdłuż ogrodzenia.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:57, 02 sie 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
U mnie zimno i ponuro, niestety bez kropelki deszczu...
U Ciebie soczyście zielono, jakby był czerwiec, a nie sierpień
Buziaki

Eeee, to słabo, że bez deszczu...
U mnie faktycznie zielono i soczyście, jednak czasem pada więc i te niedawne upały nie umęczyły bardzo roślin.
Deszczu życzę!

Judith napisał(a)
Różowe Anabelki! Piękne są! I jezoweczka DC?

Pisałam Ci przy okazji Twojego szpalerku Anabelek, że bym chciała różowe. No i mam. To Candybelle Bubblegum .
Jeżóweczka do DC, masz dobre oko .

antracyt napisał(a)
Zimno, ponuro i na pewno nie sierpniowo.
Też za mną chodzą pudrowe, jasnoróżowe hortensje. Bardzo ładne okazy nabyłaś

No właśnie, na porannym spacerze z psami, ubrana w dres i softshell pomyślałam, że jakoś tak jesiennie już... .
Ja już o takich różowych myślałam od dłuższego czasu. No i mam .

Margerytka40 napisał(a)
Kobitki nie narzekać, ja się cieszę bo w końcu temperatury w których przyjemnie się pracuje, właśnie krótka przerwa i idę ryć

Kasia fajne ma te koraliki ta kalina. Przy okazji pokażesz jak kwitnie?

Co prawda to prawda, w taka pogodę lepiej się ryje, choć grzebać w zimnej mokrej ziemi to niezbyt lubię.

Kalina dla Ciebie - nie mam zbyt dobrych zdjęć ale coś tam widać .
ma takie płaskokuliste, białe kwiatostany.

Basieksp napisał(a)
U nas chłodniej, ale trochę słońca się przebija bardzo ładne zakupy

Liczę na to, ze u nas po południu też sie troche słonka przebije, byłoby przyjemniej działać .
Zakupy dziękują.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:19, 02 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Udało mi się wczoraj ciachnąć graby

Za rok chyba muszę zamówić podnośnik koszowy

A czym i jak je tniesz? Używasz jakiejś żyrafy z fiskarsa czy może masz jeszcze jakieś inne cudo?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:46, 02 sie 2021

Do góry
Czy u Was też dziś tak zimno i ponuro? U mnie przez większą część w nocy padało, nad ranem dość intensywnie. Miałam dziś zamiar sadzić po pracy, może się zmobilizuję ale pogoda nie zachęca...
A wczoraj takie oto panny mi wskoczyły do samochodu
Zacisze Alicji 10:39, 02 sie 2021

Do góry
Kwitną też fuksje, dawniej miałam różne odmiany, ale zostały mi już tylko te dwie najbardziej popularne.

Zacisze Alicji 10:33, 02 sie 2021

Do góry
A w donicach zaczynają kwitnienie ołowniki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies