Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:21, 02 paź 2024

Do góry
Grzybki ,grzybki
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:21, 02 paź 2024

Do góry
Ambrowce pięknie się przebarwiają
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:19, 02 paź 2024

Do góry
Hej na forum jestem codziennie w ogrodzie też się staram , zaczęłam nową rabatę na środku boiska , ale narazie nie ma się czym chwalić , póki co kilka szybkich fot z ostatnich pięknych jesiennych dni plus udane grzybobranie w zagajniku naprzeciwko domu
Ptasi gaj 11:12, 02 paź 2024

Do góry

Podobno wiosna rosną tutaj tulipany i czosnku.

U nas na sąsiedniej wiosce jest podobny płac z trawami, muszę się tam zatrzymać i zdjęcia zrobić, bo fajnie to wygląda
Ptasi gaj 10:28, 02 paź 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Te astry na drugim zdjęciu bardzo mi się podobają, taki delikatny kolor

Basiu są ładne w masie. Ten aster to albo Apollo lub Sneekisser. To ten sam co na pierwszej focie po lewej stronie.

Jeszcze sporo Paczków mają róże

Jeszcze z nad morza piękne drzewo cedrowe. Szkoda, że u mnie by się nie utrzymało.

Podobno wiosna rosną tutaj tulipany i czosnku.

Ptasi gaj 10:19, 02 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Astry masz naprawdę na bogato, świetne kolorki

Jeszcze dużo jest nie rozkwitnie tych. Po zimnej nocy rozkwit może być zahamowany.

Może jeszcze ciepelko wróci. Taki zbiór

Zmieniają kolorki

Palczatka blues paradise bardzo ładna taki tłok że fotka nie wychodzi będą przesadzane.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:14, 02 paź 2024

Do góry
"zastąpić te które nie przetrwały + parę sztuk więcej" z naciskiem na "kilka sztuk więcej"

nie przetrwały żadne pigwy, 2 jabłonki i 3 śliwki. Posadziłam wczesną wiosną i nie podlewałam, były zdane same na siebie. Jak na ok. 80 posadzonych wtedy drzewek owocowych i tak straty niewielkie -zwłaszcza że opiekę miały żadną. Podlewam tylko tam gdzie wąż od domu sięgnie - a i tak mam 2x po 50 metrów węża

te padły - zdjęłam opaski i wczoraj wykopaliśmy trupy:

Pomoc przy rabacie. 02:41, 02 paź 2024

Do góry
Klon przycięty jak radzilas. Teraz biorę się za rabatę a raczej za jej planowanie. Póki co bluszcz posadzony reszta już raczej na wiosnę chciałbym żeby moja sosna bardziej się zagęściła. Czytałem że trzeba obcinać skracać "świece" nowe które jeszcze sie nie zmienily. Mam dość wysoka sosne. To jedyny sposób ?jak moja sosna jest dość wysoka (wklejam zdjęcie) i to jedyny sposób to mam ją skrócić z wysokości żeby na wiosne łatwiej mi było te świeczki skracać obcinać. Czy sa inne sposoby. Chciałby żeby środek się trochę zagęścił. Sosna jest nawożona
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 00:35, 02 paź 2024

Do góry
Wafel napisał(a)

Zastanawiam się dlaczego, już w środku lata tak mocno poczerwieniały mi niektóre tawuły Goldflame, czyżby to zależne od pH gleby, te rosną obok siebie w sumie...

Asiu jak ładnie to wszystko wygląda. Tawulka czerwona mogła mieć mniej wilgotności i poczuła jesień. Ta zielona ma więcej miejsca czerwona z irga jakaś symbioza.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:33, 01 paź 2024

Do góry
nicol21 napisał(a)
z ciekawości - czemu plantacja tytoniu przeszkadza w hodowli pomidorów? chodzi o choroby czy opryski?

Piękne masz pomidory, cudne grona, piękne w środku. no i październik a Ty ciągle zbierasz. super!

Ja kupowałam 2 lata temu jako pokarm dla ryb. Są jakieś ograniczenia w sprzedaży nasion pomidorów i papryki. Ale pokarm dla ryb można sprzedawać jaki się chce... chyba.

Akurat w tamtym przypadku na plantacji tytoniu pojawił się wirus mozaiki tytoniu i przeniósł na pomidory, z których potem pozyskano nasiona na sprzedaż. Niestety wirus mozaiki pomidora ToMV pozostał na nasionach i rozniósł się po różnych ogrodach w Polsce, a nie tak łatwo się go potem pozbyć. To trudny przeciwnik. Zaraza ziemniaczana to przy nim pikuś.

Niestety obecne przepisy bardzo blokują możliwości wymiany czy sprzedaży nasion między sobą na małą skalę. Stąd szukanie luk w prawie takich jak „pokarm dla rybek”, „materiał kompostowy”, „kolekcjonerskie - nie do wysiewu”.

Sezon pomidorowy zakończyłam w zeszły weekend. Dziś pomidory z tarasu trafiły do środka z powodu zapowiadanych niskich temperatur. Tamte zdjęcia z gronami są z września

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:39, 01 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Optuję Byś tą focię na Avatar dała Super jest i cała Ty.
Grzebiuszka ziemna 21:04, 01 paź 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Ładna ta skarpka
Tylko skąd ja wezmę tyle kamieni????
Chyba prędzej barwinek mi urośnie
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:49, 01 paź 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Dzięki, Justynko

Tu dziś. Membrana, wiórki, dosadzone piwonie. Kiedyś skończymy

Jaka alejka wyszła!
Między brzozami
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:34, 01 paź 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Takie ciekawe, kolekcjonerskie, niedostępne w sklepach ogrodniczych to wyłącznie przez Internet. Są trzy takie popularne strony sprzedające nasiona (na jedną z nich trzeba mega uważać, bo niedaleko pomidorów mają plantację tytoniu), jest taka dziewczyna na Allegro znana z ciekawych nasion (bardzo szybko się u niej wyprzedają). Jak się szuka kolejnych nowości lub takich mniej dostępnych to już kwestia „małych sprzedawców”, pasjonatów na grupach pomidorowych na FB itp. W zeszłym roku trafiłam na pasjonatkę pomidorów i zamówiłam u niej nasionka. W tym roku ponownie zaopatrzyłam się u niej.

U mnie kolekcja zaczyna się powoli powiększać. W przyszłym roku planuję zrobić pomidorom ładne zdjęcia, rzetelny opis każdej odmiany, zebrać poprawnie nasionka, a nadmiarowe przeznaczyć do odsprzedaży

Napisz na priv obok której jest ta plantacja tytoniu żebym więcej tam nie kupowała
Sezon 2017 u Hanusi 20:06, 01 paź 2024

Do góry
Już u Joli pisałam, jak ze mnie zadrwiła jesienna pogoda. Nie dość, że woda, to jeszcze ochłodzenie prawie do zera.

Nie będę kwękać, jest jak jest. Może się uda trafić w dobry czas i jeszcze co niec zrobić, a jak nie? Trudno, jak mówi ropucha-Przecież się nie rozdwoję?

Życzę Wam zdrowia i mocy w rękach i kręgosłupie. Uważajcie na siebie.

'

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:43, 01 paź 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)
Patrycja, gdzie zamawiasz te nasiona???gdzie je znajdujesz?

Takie ciekawe, kolekcjonerskie, niedostępne w sklepach ogrodniczych to wyłącznie przez Internet. Są trzy takie popularne strony sprzedające nasiona (na jedną z nich trzeba mega uważać, bo niedaleko pomidorów mają plantację tytoniu), jest taka dziewczyna na Allegro znana z ciekawych nasion (bardzo szybko się u niej wyprzedają). Jak się szuka kolejnych nowości lub takich mniej dostępnych to już kwestia „małych sprzedawców”, pasjonatów na grupach pomidorowych na FB itp. W zeszłym roku trafiłam na pasjonatkę pomidorów i zamówiłam u niej nasionka. W tym roku ponownie zaopatrzyłam się u niej.

U mnie kolekcja zaczyna się powoli powiększać. W przyszłym roku planuję zrobić pomidorom ładne zdjęcia, rzetelny opis każdej odmiany, zebrać poprawnie nasionka, a nadmiarowe przeznaczyć do odsprzedaży
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:34, 01 paź 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Normalnie szczęka mi opadła ile owoców na jednej kiści masz. Och jak ja liczę na taki efekt za rok gdy obornik dam w nogi swoim pomidorom.

Ja zamówiłam po raz pierwszy papryczki. Te Koral żeby nadziewać serkiem śmietankowym. Takiego smaka mi narobiłaś

Te zdjęcia na dole w poście o odmianach to nie moje, a tych ciekawych co dopiero zamówiłam. Moje grona w tym roku były takie z tych lepszych:
Aurija

Citrina

Stara babcina malinówka
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:18, 01 paź 2024

Do góry

Ptasi gaj 18:59, 01 paź 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Elu jeśli ta anabellka w początkowej fazie miała kwiaty białe a potem limonkowe to raczej nie jest Lime Ricky. Lime Ricky od początku ma limonkowe kwiaty. Zresztą nie zaszkodzi wziąść sadzonke tej horty a wtedy zobaczymy jak zakwitnie. Ten aster to zeszłoroczny zakup? Śliczny jest❤️

Monika są zielone od początku 4 sierpnia były w pięknym kolorze limonkowym..
Nie przyszło mi do głowy aby ukraść Szczepki. Jutro pójdę część dam do wazonu część a część do ukorzeniacza a część posadzę.

Auto moje astry

i ł
Ogród z zegarem 18:41, 01 paź 2024

Do góry
A w lesie mam same muchomorki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies