Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 20:34, 01 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Takie ciekawe, kolekcjonerskie, niedostępne w sklepach ogrodniczych to wyłącznie przez Internet. Są trzy takie popularne strony sprzedające nasiona (na jedną z nich trzeba mega uważać, bo niedaleko pomidorów mają plantację tytoniu), jest taka dziewczyna na Allegro znana z ciekawych nasion (bardzo szybko się u niej wyprzedają). Jak się szuka kolejnych nowości lub takich mniej dostępnych to już kwestia „małych sprzedawców”, pasjonatów na grupach pomidorowych na FB itp. W zeszłym roku trafiłam na pasjonatkę pomidorów i zamówiłam u niej nasionka. W tym roku ponownie zaopatrzyłam się u niej.

U mnie kolekcja zaczyna się powoli powiększać. W przyszłym roku planuję zrobić pomidorom ładne zdjęcia, rzetelny opis każdej odmiany, zebrać poprawnie nasionka, a nadmiarowe przeznaczyć do odsprzedaży

Napisz na priv obok której jest ta plantacja tytoniu żebym więcej tam nie kupowała
nicol21 22:09, 01 paź 2024

z ciekawości - czemu plantacja tytoniu przeszkadza w hodowli pomidorów? chodzi o choroby czy opryski?

Piękne masz pomidory, cudne grona, piękne w środku. no i październik a Ty ciągle zbierasz. super!

Ja kupowałam 2 lata temu jako pokarm dla ryb. Są jakieś ograniczenia w sprzedaży nasion pomidorów i papryki. Ale pokarm dla ryb można sprzedawać jaki się chce... chyba.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:23, 01 paź 2024

Patrycja, pomidory podziwiam, piękne zbiory Rabaty też podziwiam
Ale najbardziej u Ciebie podziwiam Twoją zdolność gromadzenia informacji, planowanie, cierpliwość i konsekwencję w działaniu wszelakim

Pytałaś u Zuzy, to tu przy okazji odpowiem, żeby Zuzie nie śmiecić - kupiłam nasiona betaluxa, wpadły mi w rękę. Nigdy ich nie miałam, będę próbować. Chociaż to temat do przemyślenia bo mamy już trzy ulubione odmiany koktajlowych, a i tak we dwójkę nie jesteśmy w stanie przejeść trzech krzaczków. Czy potrzeba nam więcej? Hmmm... Będę o tym myśleć zimą planując nową, większą szklarnię, z prawdziwego zdarzenia
Patrycja_KG_Lu 22:33, 01 paź 2024

nicol21 napisał(a)
z ciekawości - czemu plantacja tytoniu przeszkadza w hodowli pomidorów? chodzi o choroby czy opryski?

Piękne masz pomidory, cudne grona, piękne w środku. no i październik a Ty ciągle zbierasz. super!

Ja kupowałam 2 lata temu jako pokarm dla ryb. Są jakieś ograniczenia w sprzedaży nasion pomidorów i papryki. Ale pokarm dla ryb można sprzedawać jaki się chce... chyba.

Akurat w tamtym przypadku na plantacji tytoniu pojawił się wirus mozaiki tytoniu i przeniósł na pomidory, z których potem pozyskano nasiona na sprzedaż. Niestety wirus mozaiki pomidora ToMV pozostał na nasionach i rozniósł się po różnych ogrodach w Polsce, a nie tak łatwo się go potem pozbyć. To trudny przeciwnik. Zaraza ziemniaczana to przy nim pikuś.

Niestety obecne przepisy bardzo blokują możliwości wymiany czy sprzedaży nasion między sobą na małą skalę. Stąd szukanie luk w prawie takich jak „pokarm dla rybek”, „materiał kompostowy”, „kolekcjonerskie - nie do wysiewu”.

Sezon pomidorowy zakończyłam w zeszły weekend. Dziś pomidory z tarasu trafiły do środka z powodu zapowiadanych niskich temperatur. Tamte zdjęcia z gronami są z września

Makao 07:14, 02 paź 2024

Czyli zerwałaś wszysykie pomidory jak leci?

Też się nad tym zastanawiam choć u mnie ochłodzenie już minęło i znowu mam ocieplenie ale bym już krzaki wyrwała i obornik w foliaku przekopała na następny sezon
Patrycja_KG_Lu 12:58, 02 paź 2024

Makao napisał(a)
Czyli zerwałaś wszysykie pomidory jak leci?

Też się nad tym zastanawiam choć u mnie ochłodzenie już minęło i znowu mam ocieplenie ale bym już krzaki wyrwała i obornik w foliaku przekopała na następny sezon

Zerwałam wszystko i zaczęłam porządki w tunelu. Takie małe, niewyrośnięte pomidorki trafiły na kompost, te zielone do powolnego dojrzewania, czerwone do przerobienia na passaty, a kolorowe do zjedzenia na surowo. Planuje wysiewy w tunelu niedługo, więc muszę mieć miejsce.
Patrycja_KG_Lu 13:12, 02 paź 2024

Magara napisał(a)
Patrycja, pomidory podziwiam, piękne zbiory Rabaty też podziwiam
Ale najbardziej u Ciebie podziwiam Twoją zdolność gromadzenia informacji, planowanie, cierpliwość i konsekwencję w działaniu wszelakim

Pytałaś u Zuzy, to tu przy okazji odpowiem, żeby Zuzie nie śmiecić - kupiłam nasiona betaluxa, wpadły mi w rękę. Nigdy ich nie miałam, będę próbować. Chociaż to temat do przemyślenia bo mamy już trzy ulubione odmiany koktajlowych, a i tak we dwójkę nie jesteśmy w stanie przejeść trzech krzaczków. Czy potrzeba nam więcej? Hmmm... Będę o tym myśleć zimą planując nową, większą szklarnię, z prawdziwego zdarzenia

Betaluxa miałam po raz pierwszy w tym roku. Rzeczywiście owocował bardzo wcześnie, szybciej od innych pomidorów. Krzaczek też był zwarty i super dużo miejsca nie zajmował.

Ja znalazłam taką pomidorową ciekawostkę

„Mongolskyi Karlik – Mongolian Dwarf. Odmiana pochodząca z Nowosybirska i przez Rosjan nazywana pomidorem pełzającym – Karlik nie rośnie w górę, a rozpełza się z bardzo długimi pędami wszerz. Koniecznie trzeba mu wyściółkować podłoże na grządce, albo wsadzić samodzielnie do 20l donicy i ustawić na postumencie, albo podwiązywać długie pędy żeby uniknąć bałaganu. Duże czerwone owoce o klasycznym smaku i aromacie, po 150-200g. […]

Owoce po przekrojeniu malinoworóżowe i taki mają smak – porządnej, klasycznej malinówki. Bardzo dobry balans kwasowości i słodyczy. Dobra produktywność i ciekawy pokrój […].„

Opis odmiany pochodzi ze strony Karoliny z Karo in the Kitchen. Kupiłam już nasionka.
Patrycja_KG_Lu 13:14, 02 paź 2024

Mieczykowe wykopki powędrowały do podsuszenia na 1-14 dni. Wysiewał ktoś te mini cebulki co się wytworzyły?

Makao 14:22, 02 paź 2024

Jak to wysiew nie długo?
Nie czekasz do marca?
Patrycja_KG_Lu 14:40, 02 paź 2024

Makao napisał(a)
Jak to wysiew nie długo?
Nie czekasz do marca?

Jakieś sałaty zimowe, kilka czosnków, może spróbuje metody Ani na wysiew marchewki, żeby wczesną wiosną mieć taką młodziutką.