Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:55, 23 sty 2019

Do góry
Wcale nie ulotne, bo je utrwaliłaś na zawsze na zdjęciach.Chwała za to, że się chciało pojechać. Ja mam tak samo, na hasło szadź - lecę z przekroczoną prędkością
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 23 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcia piękne, ale tutaj mróz jest największym czarodziejem

Mróz i mgła, razem musza iść w parze i malować krajobrazy
Dzis niestety już tych widoków nie ma. Ulotne te obrazy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:50, 23 sty 2019

Do góry
Zdjęcia piękne, ale tutaj mróz jest największym czarodziejem
Moje angielskie zamiłowanie 09:34, 23 sty 2019

Do góry
Fajnie to wygląda. W jaki sposób robisz te pasy, masz angielską kosiarkę z wałkiem?
Pokaż sprzęt

Gdybyś jeszcze chciał iść w bardziej"angielskim" kierunku, to polecam założyć pod niezbyt estetycznym murem rabatę angielską. Na murze pnące róże i clematisy, a w rabacie cudnie kwitnące byliny jak tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/542-rabata-angielska-arcydzielo-kolorow-ksztaltow-i-faktur

Wtedy drzewka włączysz w rabatę i będzie cudownie.

Z mojej strony proszę o napisanie 8 pustych postów z kropką, wtedy przeniosę zdjęcia w jednym poście po 4 max. 32 zdjęcia ciurkiem słabo się ogląda i regulamin mówi o max 4 zdjęciach w poście Potem to zdanie usunę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:24, 23 sty 2019

Do góry
Myślę że da się, trzeba tylko zbudować odpowiednie nisze, zagłębienia dla roślin.
Można dobudować strumień, wtedy pow. oczyszczająca zwiększy się. W pierwszym roku będzie problem, ale potem rośliny się
rozrosną i zacienią nieco wodę, staną się konkurencją dla glonów.

Przy tak małej powierzchni stromość ścian oczka będzie znaczna. Trudno zbudować półki. Ale da się. W Ogrodzie Babci Jasi też miałam podobne, ale był strumień.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:59, 22 sty 2019

Do góry
Ewo, wymieniłam rośliny do dużego jeziorka, nie do zbiorników wodnych małych w różnych wannach m.in. miedzianej. Staw kąpielowy już ma roślinność, komorę filtracyjną i strefę hydrobotaniczną i to jest skutecznie działający ekosystem.

Natomiast jeziorko ozdobne (ogród wodny) jest naturalne i posadzona roślinność oczyści wodę, żadnych filtrów tam nie będzie.

Jednak do osiągniecia równowagi biologicznej - im większy staw, tym lepiej. W małych oczkach także kluczowa jest głębokość np. dla ryb min. 120 cm. No i odpowiednia ilość roślin (np. 5 szt na m2 pow. wody).
Odradzam małe oczko, rób duże.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:04, 22 sty 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
A jakie rośliny planujesz przy zbiorniku ?

W wodzie grzybienie i pontederię (zauroczyła mnie) Butomus umbellatus (łączeń),

Wyżej: białe kaczeńce, śmiałek darniowy, sadźce, wiązówki, bodziszki, Heracleum lehmannianum (barszcz Lehamnna), Iris ensata 'Darling' i 'Summer Moon', Imperata cylindrica, Iris sibirica 'Emperor', Osmunda regalis (długosz królewski), rdesty (Polygonatum), Primula, rodgersia, Valeriana officinalis, Iris kaempferi, Iris laevigata 'Rose Queen', Lythrum salicara rózne odmiany, Carex elata 'Aurea', ,

Astilbe (tawułki) wszelkiej maści, jarzmianki, na pewno gunnera, paprocie, tojady.

Tak mniej wiecej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeszcze nie wiem, planuję być ale w czwartek na 2 godziny i potem jadę dalej. Taki mam plan.
Na spotkaniu nie dam rady być.

bardzo szkoda!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:47, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Marzę, aby być ogrodnikiem w wielkim stylu. Wyznaczyłam sobie nowy cel: mieć ogromny ogród, ale podzielony na wnętrza. Taki ogrodowy ocean pełen wysp, zatoczek, półwyspów i archipelagów. Morze kwiatów pojawiających się falami i znikających wraz z upływem ich czasu. Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Wiem już jak to zrobić i będę dążyć do tego wytrwale.
" to było 5 stycznia 2011 roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/116-ogrodnictwo-czym-jest-dla-mnie

No i zobacz Danusiu...jak pięknie losy potrafią się układać, by takie bajeczne marzenia mogły się spełnić, nawet małymi kroczkami ale ciągle, ciągle do przodu... Tylko, że te małe kroczki nie dotyczą Was absolutnie...gdyż w Waszym wykonaniu, to są gromniaste kroczyska, bo takim tempem działacie, że część z nas tutaj dostałoby już dawno zadyszki, a Wy ciągle nieugięcie idziecie do przodu... Jestem zawsze pod wielkim wrażeniem wykonanych przez Was prac...Taki zgrany duet jakim jesteście oboje, może przenosić góry...I tego Wam życzę i do tego jeszcze zdrówka...! Dodam jeszcze, że w tej swojej wypowiedzi wyżej, zawarłaś najpiękniejszą nazwę takiego ogrodu,,,"ogrodowy ocean"...
Jurajski Ogród 16:09, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A mnie Witek powiedział, że św. Agnieszka jest patronem ogrodników. Prawda to?

Aż musiałam to sprawdzić i to co podaje net to patronów ogrodników jest sporo
i nawet Sebastian jest

a tu takie mam
"św. Agnieszka
patronka: ogrodników, młodych par i dziewczyn, ofiar gwałtu, dziewic, harcerek i zaręczonych;
dzień celebracji: 21 styczeń;
atrybuty: baranek, gołębica;"

Agnieszko wszystkiego najlepszego
pięknymi kadrami ogrodu poczęstowałaś nas - zima tez jest piękna

nasiona w sklepach już są i będzie coraz więcej

pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:53, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Altanka dla mnie pierwsza Dla Ciebie - trzecia? rustykalna jest.
Z czwartej mam żyrandol
A z 6 i 7- mej mam wszystko
Drabinę mam metalową, zieloną Super inspiracje.

Zbieram Danuś pomysły, będę kombinować, aż osiągnę efekt zadowalający moje gusta. Rustykalnie musi być koniecznie. Dach docelowo pewnie czerwony jak na reszcie budynków u mnie, a w środku....łamię się czy w drewnie czy jakiś kolor. Zasłonki mi sie marzą białe w drobne kwiatuszki lub duże róże, ....słoneczniki może. Agusia czerwone wiadereczka mi podarowała, myślę, może na łańcuszkach z dachu podwieszę...nie wiem jak na wietrze się sprawdzą. Kącik gospodarczy obowiązkowy
Stoliczek okrągły już mam nawet, dostałam od chrzestnej niedługo zanim odeszła....pamiątka od serca dana. Bardzo mi sie przyda, serwety jakies wyszywane i chyba nawet szydełkowe jakieś mam, muszę tak pokombinować by grało Będzie ciut w innych klimatach niż w gospodzie, ale nadal sielsko i wiejsko
Taką inspirację z jesieni mam z gór przywiozłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:27, 22 sty 2019

Do góry
Altanka dla mnie pierwsza Dla Ciebie - trzecia? rustykalna jest.
Z czwartej mam żyrandol
A z 6 i 7- mej mam wszystko
Drabinę mam metalową, zieloną Super inspiracje.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:21, 22 sty 2019

Do góry
Agnieszko, byłam tylko tam i z powrotem. Po fontannę pojechałam (wyczaiłam w internecie, a musiałam wracać zaraz.

Ewo - zbiorniki wodne bez oprawy - bez sensu, dlatego będę chciała jak najszybciej obsadzić. Jak warunki ziemne pozwolą.
Jurajski Ogród 14:11, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Między innymi, prawda
Jurajski Ogród 13:56, 22 sty 2019

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:45, 22 sty 2019

Do góry
Agnieszko, niestety nie było szadzi
Ale za to szadź była w Częstochowie, bo byłam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:03, 22 sty 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)
Zapisuję się, żeby być wreszcie legalnym podglądaczem
Bo podglądam od początku, ten ogród to jest dla mnie absolutne mistrzostwo świata i nieustające źródło inspiracji ! Takie spełnione marzenia to jest coś - mam głębokie przekonanie, że tak powstają najwspanialsze rzeczy na świecie
Magda

Magdo, dzięki za wsparcie Droga przyjemna, bo prowadzi do spełnienia marzeń. Dawno temu pisałam:

"Marzę, aby być ogrodnikiem w wielkim stylu. Wyznaczyłam sobie nowy cel: mieć ogromny ogród, ale podzielony na wnętrza. Taki ogrodowy ocean pełen wysp, zatoczek, półwyspów i archipelagów. Morze kwiatów pojawiających się falami i znikających wraz z upływem ich czasu. Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Wiem już jak to zrobić i będę dążyć do tego wytrwale.
" to było 5 stycznia 2011 roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/116-ogrodnictwo-czym-jest-dla-mnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:04, 22 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, Elu cienka powłoka węglowa tworzy się na drewnie. To znana od dawna metoda japońska zabezpieczania drewna ogniem co doskonale zabezpiecza przed gniciem.

Opalanie - link

Drugi link

Dzięki nie zaskoczyłam z tą powłoką węgla.

Obejrzałam fajna rzecz a jakie cuda można robić z tych desek. Meble, ściany na zewnątrz i wewnątrz. Nie jest to takie skomplikowane. Deski sosnowe mam.
Jeszcze raz dziękuję za linki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies