Dobra książka zawsze wciąga, ja lubię czytać. Bałagan bywa schowany.
Mój ogród produkuje ogromne ilości chwastów i bio odpadów. Wiele z nich ląduje na ognisku, dając cenny popiół. Zgrabiam liście także zza płota - u nas liściastych nie brakuje.
Od zeszłego roku liście kompostuje oddzielnie, uzyskując ziemię liściową(Monty Don pisze, że najlepsza do ściółkowania - zatrzymuje wilgotność w glebie i do donic.
To jest ziemia liściowa (kompostowałam w workach i po roku tak wygląda)
Liście były tu składowane w podziurawionych workach
W tym roku mam już osobny boks na liście, bo miejsce mi potrzebne na przewiezienie obornika końskiego.
Zaplecze: 4 wielkie kompostowniki na odpady z ogrodu i jeden na liście. Przydałby się jeszcze jeden na zapasy obornika - może jeszcze uda się zrobić w tym roku.
Witam wszystkich, tak wygląda trawnik zasiany 09/10/2021, obecnie w najwyższym miejscu ma ok. 5 cm (ok. 10% powierzchni) reszta ok. 1-3cm.
Mam kilka pytań, może ktoś pomoże
1. trawnik jeszcze nie był koszony, kosić czy czekać aż urośnie do ok. 8-10cm ?
2.obawiam się ze przy obecnej temperaturze może nie urosnąć do 8-10 cm - co wtedy zostawić nie skoszony na zimę ?
3.jak często podlewać w okresie kiedy pojawia się przymrozki lub temperatura będzie niska ok. 3-8 stopni ?co dwa-trzy dni wystarczy ?
4.czy jak urośnie do 8 cm np. w grudniu to wtedy tez kosić ?
5.kiedy zaprzestać podlewania ?
Witam.
Czy ktoś może podzielić się opinią o odkurzaczu dmuchawie makita DUB363.
Kwota bez baterii około tysiaca z bateriami około dwóch tysiaków.
Jest opcja rozdrabniania.
To moj problem na dzień dzisiejszy.
Liscie z trawnika lub pseudotrawnika w zależności jak kto woli wciągam kosiarką z tym sobie radzę lecz na obrzeżu jest ich tyle ze wyciągając je na trawnik zabieram z obrzeża korę i niszczę kosiarkę którą uwielbiam i serce mi się kraje jak oprócz liści nóż rozdrabnia twardą korę.
Moj budżet to chyba 2000 zł.
Dodam że nie bardzo chcę rezygnować z tych platanów w marcu spróbuję je podciąć co może ograniczy ilość liści.
Dzięki za odzew i pozdrawiam.
PS
Latem się odwdzięczają.
Nie chcę ci zaśmiecać wątku. Ja ścinam wiosną na 20-30 cm . Oczywiście zetniesz sobie według własnego uznania ale na pewno warto bo derenie lubią cięcie.
Piękniutki ciemiernik z samych liści on jest ciekawy i śliczny.Mój podział i przesadzanie nie przeżył.
Ale wysiał się w starym miejscu.I są małe jeszcze siewki ale są.
To na drugi rok może mój będzie taki jak twój
chryzantemki śliczne.
Pozdrawiam serdecznie