Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Pomysł na ogród 22:17, 27 sty 2014

Do góry
Skula napisał(a)

ja mam niezłą burzę w głowie pomysłów i realizacji
chciałem kiedyś wyłożyć dno wgłębnika balami drewnianymi - widziałem takie wykonanie
potem myślałem o żwirze
a teraz nie dawno o cegłach
a ideałem byłyby płyty kamienne - łupek np....
muszę się zorientować w kosztach - to jest tylko i aż 20 m2
a może ktoś z Was zna ceny ?

Co do cen na dzień dzisiejszy nie pomogę...ale będę się rozglądać bo zamierzam wywalić u mnie polbruk na tarasie i wlaśnie płyty położyć. Więc będzie się działo.

Skula napisał(a)

ja powiem więcej - bardzo dobrze pisze!
trawy to rośliny, które dopiero poznaję i będę ogromnie wdzięczny za każdą uwagę czy informację

przecież np u Ciebie rosną pięknie i już się trochę na nich znasz
podziel się trochę tą wiedzą

Hmmm...u mnie trawy dopiero drugi rok rosną...
Jestem zadowolona tak szczerze ze wszystkich na dzień dzisiejszy...
rozplenica hameln - cudowna jak dla mnie
hakoncheloa aureola - świetnie daj sobie radę...
carex bronze form
carex evergold -
carex everest - te dwie posadziłam dopiero w 2013
red baron - na razie jej kiepsko idzie ale biedaczka jest przesadzana przeze mnie co rok...a jest u mnie 3 lata
stipa - ma problemy z zimowaniem ale warta zachodu - podoba mi się.
carex frosted curls...ulubiona
to są te średnie trawy i wszystkie u mnie rosną w słońcu.
Mam jeszcze troszkę niższych i wyższych...

Aczkolwiek fajną wiedzę na tema traw ma Bociek...u niej możesz dokładniej popytać o te do cienia bo ma je troszkę dłużej...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1049-bockowe-perypetie-ogrodkowe

a i doczytałam, że z pampasową się bawisz...zobaczymy..u mnie dwa razy wymarzła więc ją sobie odpuściłam...
W cieniu - zacieniona 21:48, 27 sty 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Stipa posiana przed tygodniem pokazuje pierwsze piórka...

Stipa posiana, Bogusiu, zaglądam do Ciebie, boś Ty guru siania!
A ja lubię obserwować u Ciebie ten ceremoniał wiosenny.

Chruściki - już czas!
W cieniu - zacieniona 20:47, 27 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)
Bogusiu uda się, moje siewki nie poszły do gruntu, tylko całe lato przesiedziały w doniczce i pod koniec sierpnia w tej doniczce jeszcze zakwitły.

Widzę, że już siewki masz dorodne a i stipa ładnie powschodziła, ja zaczynam sianie pod koniec lutego na razie kompletuję nasionka.
Siewki powojnika bardzo szybko powschodziły i teraz dobrze sobie radzą...doczytałam,że mogą być niejednorodne....ale mnie to nie przeszkadza,eksperymentuję...
Bardzo mi zależy na stipie...mam nadzieje,że coś z tych siewek będzie...to moje pierwsze podejście z tą piękną trawką.
W cieniu - zacieniona 20:34, 27 sty 2014

Do góry
Bogusiu uda się, moje siewki nie poszły do gruntu, tylko całe lato przesiedziały w doniczce i pod koniec sierpnia w tej doniczce jeszcze zakwitły.

Widzę, że już siewki masz dorodne a i stipa ładnie powschodziła, ja zaczynam sianie pod koniec lutego na razie kompletuję nasionka.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:02, 27 sty 2014

Do góry

Ciekawe czy stipa da radę....

A tu widać jak u mnie wieje - z jednej strony trawa, z drugiej zaspa

A jak wywieje śnieg to taka skorupa lodowa na korze
W cieniu - zacieniona 17:59, 27 sty 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Fotki zimy piękne.
A ja jeszcze stipy nie wysiałam, a u Ciebie Bogusiu już się zieleni. Świetnie
pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 16:42, 27 sty 2014

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:57, 22 sty 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Nigdy bym nie zwróciła uwagi na te trójkąciki, o których podpowiedziała Ci Danusia
Uwielbiam takie łany tulipanów
co oko to oko ale dobrze, że czuwa, wiosną pozmieniam kulki na insze i wcisne według wytycznych. Pewnie stipa nie przezyje to miejsce będzie hahhaha
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:55, 20 sty 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
może stipa barbata?7
http://www.bylinyolsztyn.pl/2013/01/stipa-barbata-ostnica-brodkowata/
choć też wyższa i podobna kapryśna. I idzie spać po kwitnieniu, czyli jesienią

Magnolia, ja na tę działkę zaglądałam raz na miesiąc.. i to było 2 lata temu.... szczegółów nie pamiętam... byłam pewna że to stipa.. i tyle.. i zdziwiłam sie jak zobaczyłam, że przezimowała
Ale obiecuję zajechać na działkę i sprawdzić czy jeszcze jest
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:49, 20 sty 2014

Do góry
może stipa barbata?7
http://www.bylinyolsztyn.pl/2013/01/stipa-barbata-ostnica-brodkowata/
choć też wyższa i podobna kapryśna. I idzie spać po kwitnieniu, czyli jesienią
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:48, 20 sty 2014

Do góry
Żeby to ja wiedziała co to było.... moja koleżanka zwana "przyszywana mamą".. poprosiła o zrobienie rabaty z wrzosami.. wiec zrobiłam. Pierwsze 2 lata opiekowałam sie trochę działką to widziałam jak co rośnie, a w roku 2013 przyszły wszystkie plagi egipskie i już nie miałam czasu im pomagać.. I nie byłam ani razu na działce Muszę kiedy tam podjechać i sprawdzić czy zostawiona samopas jeszcze żyje. Tym nikt się nie opiekuje już. Ale pomimo macoszego traktowania żyła. Myślałam, że to stipa.. ale to na nie może być ona, bo to cholerstwo nie che zimować. Po zeszłej zimie łagodnej, mało co mi przetrwało.
Magnolia- tamta była niższa. Podobna , ale niższa. Wysokość tej stipy Pony.
Może znajdę jakieś zdjęcie, bo chyba robiłam komórką.. zaraz po posadzeniu, aby pokazać co narobiłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:11, 20 sty 2014

Do góry
tu jej zdjecie lepsze:
http://www.dobrepole.pl/Stipa%20capillata_-_ostnica%20w%C5%82osowata_npol_1406.html
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:09, 20 sty 2014

Do góry
napisz coś o tej trawie podobnej do stipy. Jak wygląda- też takie cienkie źbła, podobny kwiatostan, wysokość?
Stipa capilata nie wymarza, ale jest jednak inna i wyższa.
Moja capilata:

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:36, 20 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

No i musiałaś mnie Anek wydać, żem doooopa nie ogrodnik i że czytam bez zrozumienia (żartowałam, znaczy siem poniekąd)
Też się chętnie gapię na Twój ogród i też ciągle mnie czymś zaskakujesz - jak np. tymi zdjęciami poniżej bo rozumiem (być może jak zwykle źle) że to to samo miejsce jest Jesteś miszczynią przemian Miłego dnia

Ależ ze mnie świnka.... ale nie każdy sie zna na wszystkich bylinach świata

I do kompletu jesień.. wiosna do poprawki.. za pusto, le jż w kotłowni trzymam kilkadziesiąt siewek stipy.. może przeżyje.. to nawet po słąbej zimie.. stipa kiepsko przetrwała.. Jest jakaś trawa podobna do stipy i ona zimuje.. Kupiłam kiedyś taka dla koleżanki.. o ja głupia wtedy byłam, że nazwy nie zapisałam..

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:51, 06 sty 2014

Do góry
Anulka napisał(a)
Asiu toż to prawdziwa wiosna,jak miło pooglądać co się dzieje w ogrodzie.Oj minie zanim ja pokuśtykam do swojego...Dopiero teraz dokładnie widzę jak rośliny wyglądają,Gdyby nie to,że liściaste nie mają liści pomyślałabym,że to okres wegetacyjny a nie czas zimowy
A stipa wygląda ślicznie,wiosną nie będziesz musiała nowej wysiewać o ile zima nas nie zaskoczy w kwietniu...tfu,tfu...oby się nie spełniło bo ja czekam na wiosenkę z utęsknieniem

Dziękuję Anulko, stipę wysieję w lutym bo obawiam się że ona jednak nie przeżyje. Chyba że zima o nas całkowicie zapomniała.
Do wiosny Anulko jeszcze sporo czasu, jeszcze się nabiegamy po ogrodzie
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:41, 06 sty 2014
Do góry
Asiu toż to prawdziwa wiosna,jak miło pooglądać co się dzieje w ogrodzie.Oj minie zanim ja pokuśtykam do swojego...Dopiero teraz dokładnie widzę jak rośliny wyglądają,Gdyby nie to,że liściaste nie mają liści pomyślałabym,że to okres wegetacyjny a nie czas zimowy
A stipa wygląda ślicznie,wiosną nie będziesz musiała nowej wysiewać o ile zima nas nie zaskoczy w kwietniu...tfu,tfu...oby się nie spełniło bo ja czekam na wiosenkę z utęsknieniem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:11, 05 sty 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Aniu a te trawki nawet o tej porze jakie piękne. Jak masz gdzieś nazwę to podaj. Dzięki bardzo.

Zbysiu to stipa, w tamtym roku nie przeżyła umnie zobaczymy jak będzie w tym roku... jesli zima będzie łaskawa to nie będę musiała kupować nowej
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:59, 02 gru 2013

Do góry
hej Małgoś!
ja się jakoś nie mogę zabrać za pracę Znaczy robię, ale bez serca Weekend z 3 dzieciaków, intensywnie było Teraz odpoczywam
Chyba nie będę siała stipy, dzięki za nasiona. Wzeszły -rok temu-ładnie, ale nie chciały u mnie rosnąć. Przez cały sezon ledwo ledwo, teraz mają po 5 cm i tyle. Może przetrwają do wiosny. A jak nie - trudno, u mnie stipa jakoś rosnąć nie chce. Pewnie kwestia ziemi, posiałam w dobrej ze sklepu, a posadziłam w ogródku do zwykłej, mojej ogrodowej.
Dom mam ogarnięty, prócz jednego pokoju (w którym siedzę). Tu składujemy wszystko przy okazji sprzątania, i rośnie taka graciarnia... muszę się zabrać, święta to dobra mobilizacja, chociaż wybywamy do Teściów

buziaki!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:46, 29 lis 2013

Do góry

1 - tuje ciąć, nawet na stożek lub kolumnę, nie mogą być roztrzepane i nieporządne
2 - buka wyprostować, bo jest pochylony
3 - biały miskant 'Variegatus' lub rozbielony 'Morning Light' - 3 szt
4 - niższe turzyce lub trawki (Carex testacea lub Stipa tenuissima) 3 - 5 szt
5 - berberys 'Admiration 3 szt
6 - żurawka 'Creme Brule' 7 szt
7 - żurawka 'Berry Smoothie' 11 szt
8 - coś krwistego albo Carex Evergold (biały) 10-15 szt
9 - cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' lub tuja 'Miriam' 5 szt
10 - żurawka 'Mint Julep' albo niskie trawki lub nawet czarny konwalnik 'NIgrescens' do wyboru - 10 - 12 szt

Węża ze ściany zdejmij, kup wózek i schowaj do garażu, wyjeżdżaj i podłączaj tylko, gdy używasz. Bardzo zwraca uwagę, nie powinien tam wisieć, Może stać gustowna, metalowa konewka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:29, 28 lis 2013

Do góry
Cześć Karola. Pytałaś u Danusi o Praire Fire - u mnie zimowała.
Nic jej nie robiłam przed zimą, nie związywałam, nie okrywałam. Trochę kory dosypałam na całą rabatkę. Myślałam, że jest do wymiany wiosną, tak jak stipa.
A tu niespodzianka: stare źdźbła były suche, ale nowe wyrosły. Kilka traw ścięłam, a kilka zostawiłam. Te co ścięłam w końcu wyrzuciłam - nowe źdźbła były rachityczne. Za to te, które zostawiłam w spokoju pięknie odbiły.
W tym roku nie ruszam ich w ogóle.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies