Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:37, 27 cze 2019

Do góry
FilippS napisał(a)

Jak pozbyć się trawnika wokół thui, aby ich nie uszkodzić? Mam ich ponad 200, a wcześniej nie była dana agrowłóknina.

A ty wiesz, że to trzeba wypielic.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:25, 27 cze 2019

Do góry
Witam Dorotko

Widzę, że się wyrwalas. Prężną grupa odwiedzających.
U mnie wnuk się urodził i jestem na innych torach. Ogród jednak podlewać trzeba bo upały nie w tej ziemi. Już prawie po różach jeszcze te późniejsze zostaly. Nawet pąki mi przysmarzyło co to będzie to nie klimat dla tych roślin.
Jak zwykle ptaszki skaczą u ciebie. Teraz lilie zaczynaja.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:06, 27 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Porcja wczorajszych nowości ogrodowych

Uroki stawu kąpielowego w takie upały, test napowietrzania, ale nie do tego typu stawów

Wodotrysk piękny, lilie jednak lubią spokoj w wodzie.
Wczoraj to pewnie w takich głębinach nawet ciepło było.
Rozchodniki piękne. Zbieram stare tortownice i nie mam czasu posadzić. Dużo czasu w domu spędziłam przez te upały nie do zniesienia.
Trzeba palmy sądzić
Ptasi gaj 22:49, 27 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 22:41, 27 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 22:37, 27 cze 2019

Do góry
Dzisiaj wietrznie i lżej temperaturowo. Więc trzeba było trochę pochodzić.
Fotka podpalonego dębu Mieszko

To wczorajsze wieczorne fotki. Dużo róż przysmazonych od słońca.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:29, 27 cze 2019

Do góry
Takie grzyby się zdarzają i każdy je ma rozniaste. Usuń i wyrzuć
Na tej fotce zauważyłam, że masz postrzępione źdźbła trawy. Koniecznie musisz naostrzyć nóż w kosiarce.

Też kiedyś mieliśmy wahacze, ale to musi być dobrej firmy. 30 min za mało to jest tylko po 15 min na jedną połowę wahacza.

Kup sobie kogucika takiego jak na fotce dzisiaj przyszedł w paczce. Ma regulowane rozprysk i wysokosc.. Mam automatyczne podlewanie ale mąż uznał że za mało i trzeba dodać wodotrysków przy takim upale.
"Kogucik" zamontowany na statywie jutro próba zrobię fotkę to pokaże. Mamy własną studnie więc podlewamy. Kosztuje to ok 120 zł mamy duży przekrój rury 1 cal więc daje czadu.
Mam jeszcze druga łąkę z brzozami też trzeba podlewać bo brzozy to pijawki i zaczynają schnąć i śmiecić liśćmi wszędzie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:10, 27 cze 2019

Do góry
Powtórzyłam wpis przyciskając 2,razy
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:06, 27 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Michale nie myslałam jak bardzo słońce operuje na twój trawnik i wysycha. W cieniu nie jest wyschnięty. Jeżeli jest wyeksponowany na calodzienne słońce trzeba go więcej podlewać (głębiej) codziennie (my podlewamy ponad 1 godzinę co drugi dzień teraz ale jest to trawnik 7letni dobrze rozkrzewiony).
Powtarzam to któryś raz jest to mieszanka traw które korzenie mają na różnej głębokości. Jak podlejesz 1 cm to jak korzenie które mają głębokość np 5 cm pobrać wodę? Ten 1 cm dla słońca to gora 2godz i ziemia wyschnięta.

Być może tego nie wiem trawnik nawiozles w tym miejscu za dużo i dobrze nie Podleś i słońce wypaliło.

Moja rada podlewać aby ewentualnie wypłukać nadmiar nawozów do głębszych warstw ziemi. Mogło nastąpić zasolenie korzeni które nie pobierają wody.
Teraz tylko podlewaj po 2 tygodniach zobaczysz czy trawa odbije.

Z tą wertykulacja to na razie nie mysl za młody trawnik powyrywasz trawę z korzeniem możesz tylko grabić aby było jak najmniej filcu (suche źdźbła odkładające się na ziemi po koszeniu).

Podlewaj i obserwuj na letni nawóz masz czas do połowy lipca.

Nie wiem czy pisałam spróbuj jeszcze widłami glebę ponaklować w miejscach wyschniętych może tam ziemia bardziej zbrylona i woda nie wsiąka.
Trzeba próbować wszelkich sposobów.

Dziękuję za odpowiedź. Dodam że po ostatnich wypowiedziach, ubrałem buty do aeracji i w tych miejscach suchy dokonałem aeracji. Byc może widły wbiły by się głębiej spróbujemy. Mój trawnik rzeczywiście skierowany jest na stronę południową być może poprostu zbyt mało go podlewam. Nie mam niestety automatycznego nawodnienia i całą pracę wykonuję za pośrednictwem zraszaczy ręcznie ustawianych.Teraz sa upaly i tak kolejno ustawiam zraszacze wahadłowe na 30 min z rana. Być może to stanowczo za mało.

Jeszcze dodam że w dniu dzisiejszym zobaczyłem na trawniku jakiegoś grzybka. I teraz sobie myślę że może trawę należy potraktować jakimś preparatem na grzyby. Czy już zbytnio się zagłębiam?
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 11:09, 27 cze 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
W naszym trawniku są pędraki chrząszcza majowego, jest ich naprawdę dużo, sam trawnik wygląda fatalnie także ze względu na tegoroczną suszę i pewnie też z powodu nienajlepszej ziemi. Zastanawiam się czy zdzieranie darni, nawiezienie dobrej ziemi i zakładanie trawnika od nowa zda egzamin jeżeli od 5 dni mamy armagedon nalotów chrząszczy, w życiu nie widziałam takiej ich ilości, wdrożyliśmy już nawet plan oprysku Decisem, jest ich mniej ale i tak pod wieczór zlatuje się ich ogromna masa. Przecież za chwilę samice znowu będa skłdąc jaja i wylęgna sie pędraki, które zrujnują trawę... Jest jakis spsób, żeby sie przed tym zabezpieczyć? Czy trawa z mikrokoniczyną jest jakimś roziązaniem?

Spróbuj z wrotyczem suchy dostaniesz w aptece a zielony jest na
polach. Pomaga od 2 lat podlewam nawet kret się wynosi.
Wpisz w necie "wrotycz na pędraki" są przepisy jak zrobić mikstury.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:47, 27 cze 2019

Do góry
michal_chudzik napisał(a)

Czyli rozumiem że skoro w cieniu jest ładniejszy,a na słońcu pojawiają się plamy to znaczy ze przesadziłem z nawozem i trawę wypaliło?

Jaka rada czy trawę teraz tylko podlewać, czy dodać odrobinę nawozu przed opadami i regularnie znowu podlewac? Proszę o wskazówki.
Zaś wracając do trawy niechcianej, tak sobie myślę że jesienią wykonam głęboką wertykulację i w tych miejscach zasadzę nowe nasiona. Być może to odrobinę usunie te chwasty.

Michale nie myslałam jak bardzo słońce operuje na twój trawnik i wysycha. W cieniu nie jest wyschnięty. Jeżeli jest wyeksponowany na calodzienne słońce trzeba go więcej podlewać (głębiej) codziennie (my podlewamy ponad 1 godzinę co drugi dzień teraz ale jest to trawnik 7letni dobrze rozkrzewiony).
Powtarzam to któryś raz jest to mieszanka traw które korzenie mają na różnej głębokości. Jak podlejesz 1 cm to jak korzenie które mają głębokość np 5 cm pobrać wodę? Ten 1 cm dla słońca to gora 2godz i ziemia wyschnięta.

Być może tego nie wiem trawnik nawiozles w tym miejscu za dużo i dobrze nie Podleś i słońce wypaliło.

Moja rada podlewać aby ewentualnie wypłukać nadmiar nawozów do głębszych warstw ziemi. Mogło nastąpić zasolenie korzeni które nie pobierają wody.
Teraz tylko podlewaj po 2 tygodniach zobaczysz czy trawa odbije.

Z tą wertykulacja to na razie nie mysl za młody trawnik powyrywasz trawę z korzeniem możesz tylko grabić aby było jak najmniej filcu (suche źdźbła odkładające się na ziemi po koszeniu).

Podlewaj i obserwuj na letni nawóz masz czas do połowy lipca.

Nie wiem czy pisałam spróbuj jeszcze widłami glebę ponaklować w miejscach wyschniętych może tam ziemia bardziej zbrylona i woda nie wsiąka.
Trzeba próbować wszelkich sposobów.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:03, 27 cze 2019

Do góry

Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem

Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.

Jeszcze jedno sprawdź szpadlem darn czy w miejscach jasnych jest odpiwiednio wilgotna ziemia. Może w tym miejscu jest zbita ziemia nakluj ja widłami na gl 10 cm

Czyli rozumiem że skoro w cieniu jest ładniejszy,a na słońcu pojawiają się plamy to znaczy ze przesadziłem z nawozem i trawę wypaliło?

Jaka rada czy trawę teraz tylko podlewać, czy dodać odrobinę nawozu przed opadami i regularnie znowu podlewac? Proszę o wskazówki.
Zaś wracając do trawy niechcianej, tak sobie myślę że jesienią wykonam głęboką wertykulację i w tych miejscach zasadzę nowe nasiona. Być może to odrobinę usunie te chwasty.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:41, 27 cze 2019

Do góry

Odpowiedziałam już na temat doradztwa w sprawie wertykulacji dwa wpisy wyżej.
Najpierw wygrab sucha trawę i podlewaj. Przez tydzień półtora popatrz czy nadal trawa schnie. Moim zdaniem dostanie powietrza i będzie dobrze.
Nie napisałeś czy ja nawoziles i kiedy, jeżeli nie to możesz nawieźć nawozem letnim i podlewaj dosyć mocno.
Po pedrakach to raczej żółte kółka zostają. Po ślimakach nie wiem za dużo suszu. A może a mało podlewales i trawa wysycha. Korzenie traw rosna na różnych wysokościach w glebie. Sprawdź odkryj łopata darń czy mokra.
To wszystko

Dziękuję za odpowiedz i rady.
Trawnik nigdy nie był nawozony. Czy za mało podlewalem? Raczej nie. To zaczęło się dziać po ostatnich kilku burzach. I splotło sie z czasem kiedy podlewałem tylko wieczorem. Wcześniej podlewalem tylko rano. I bardziej w miejscach gdzie lepiej wilgoć trzyma.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:29, 27 cze 2019

Do góry
Mary napisał(a)

Hmm...

Myślę, że różne osoby mają różne oczekiwania wobec wyglądu trawnika.
Oczywiście byłoby super gdyby gleba pod trawnik została perfekcyjnie przygotowana i wystarczyłoby nawieźć trawnik raz na 2-3 miesiące.

Ale jest jak jest. Zaryzykuję tezę, że większość osób na forum nawozi trawnik o wiele częściej, co 4-6 tygodni.

Tutaj artykuł Danusi. Nawożenie raz w miesiącu.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika

Oczywiście że każdy ma inne oczekiwania, ale wiele osób tutaj jest bezradnych z tymi oczekiwaniami więc albo im się pomaga w podjęciu decyzji albo nie.

Można nawozić nawet co tydzień tylko po co? Jak dobra ziemia pod trawnikiem.
Czytałam artykuł pani Danusi tak nawozi ekspert który wie ile sypnąć tego nawozu, a nie laik. Popatrz sobie wstecz tego wątku jak co niektórzy nawożą co im wychodzi. Przeczytaj jak się trawnik zachowuje jak jest przenawozony, co to jest susza fizjologiczna.

Mój trawnik nawożony dobrym nawozem 3 razy w roku i raz w roku rzucone wapno po wertykulacji.
Każdy musi sobie sam wypracować metodę pielęgnacji trawnika.
My tutaj tylko staramy się pomóc a reszta zależy od pytającego o pomoc.

Trawnik ma 7 lat wschód południe na ostatniej focie cienie od zachodu

ty
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:48, 26 cze 2019

Do góry

Przeglądam i pisze. U nas na szczęście ulew nie było, ale nieraz też tak miałam. Po zrobieniu wewnętrznego drenażu problem zniknął.

Na mazowszu znowu suszę przechodziły jakieś tam deszcze ale to takie kropelkową nie więc sucho nawet bardzo. Co drugi dzień podlewamy bo skwar się leje z nieba. Róże w tym roku były piękne ale krótko był ten szczyt kwitnienia gotują się na słońcu niektóre.

Widzę, że ekipa filmowa była to dobrze będziemy oglądać. Sporo ogrodów z ogrodowiska już filmowano.
Nie wyrabiam w te upały w dzień siedzę w domu bo lepiej po nocnym wietrzeniu. Wieczorem wychodzę ale tną komary.

Mira pogody takiej jakiej sobie zyczysz pozdrswiam

Jak zrobiłaś taki drenaż wewnętrzny - ciekawa jestem -
u mnie tez skawar i komary i źle się czuję po prostu w takim upale - już ochłodzenie idzie

Dziękuję.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:51, 26 cze 2019

Do góry
Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem

Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.

Hmm...

Myślę, że różne osoby mają różne oczekiwania wobec wyglądu trawnika.
Oczywiście byłoby super gdyby gleba pod trawnik została perfekcyjnie przygotowana i wystarczyłoby nawieźć trawnik raz na 2-3 miesiące.

Ale jest jak jest. Zaryzykuję tezę, że większość osób na forum nawozi trawnik o wiele częściej, co 4-6 tygodni.

Tutaj artykuł Danusi. Nawożenie raz w miesiącu.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika
Ogród Małej Mi 2017 20:41, 26 cze 2019

Do góry
Przypomnę się. Jakbym nie miała studni nie mogłabym sobie pozwolić na podlewanie gminne.
U was jednak padało u nas była wielka susza teraz też tylko cyka.

U nas nie padało, nas zalewało... a teraz suszy... ot i taki mamy klimat..
Nie mam czasu na fotki, wiec mam problem co wstawić .. jakieś niedobitki sprzed tygodnia

Pomoc w zagospodarowaniu mojego kawałka raju 13:42, 26 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka zobaczymy jak z tą fasolą, myślałem o winobluszczu. Pełno tego u mojej babci na działce, muszę poczytać jak pobrać sczepki czy coś Dzięki.

malgorzata_szewczyk Dzięki za nazwę i rady Czasami za bardzo upieram się nad wymyślonymi nasadzeniami ale chętnie korzystam z waszych rad, są dla mnie bezcenne

O i właśnie wpadł pomysł. Chciałbym za pergolą z wisterią postawić kratkę na pnącza żeby zasłonić blaszak. Nie wiem czy ma być tylko zielone tło czy coś kwitnącego bo myślę nad nasadzeniami roślinami przy garażu i tujach (takie L, dużą tuje widać resztę muszę dosadzić) żeby zrobić kawałek trawnika i ustawić tam leżaki. Rabatę "francuską" chyba przeniosę.

Co myślicie? Jakie pnącze wybrać? Coś kwitnącego czy zielonego? Słońce będzie tam cały czas + blaszak. Czyli trochę piekło. Bluszcz chyba sobie odpuszczę. Widziałem winorośl pachnąca w ogrodzie botanicznym, fajnie to wyglądało.

Ogród kwiatowy 13:22, 26 cze 2019

Do góry
Wiolu przejrzałam spory kawałek twojego watku. Róże piękne masz zapisałam sobie kilka razem ze stronami twojego watku. Teraz będę szukać w necie jak się zachowują. Bo teraz kupuje tylko zdrowe róże aby nie latać że środkami i pryskać.
Oprócz róż masz sporo bylin to dopiero kwitnienie będzie.

W tym roku upal nie do zniesienia

Pozdrawiam[/quote!

Ela, powiedz jakie róże Cię interesują a ja Ci powiem, czy warto w nie zainwestować. Ja też jestem zainteresowana opinią innych, bo miejsca na pomyłki brak!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:48, 26 cze 2019

Do góry
wasiu napisał(a)
ElzbietaFranka - dziękuję za odpowiedź. To że wschodzi kilka tygodni to wiem ale wydawało mi się, że powinna mniej więcej równo być zielona a z dnia na dzień bardziej się zagęszczać i rosnąć w górę
Pod tujami i w cieniu lepiej wschodzi bo tam tak nie pali słońce (a mamy mega upały) zdjęcia są z godziny 7:40.
Głębokość wsiąkania to jakieś 3-6 cm przy częstotliwości i długości podlewania jakie teraz stosuję. W miarę zwiększania się trawy i co za tym idzie ich korzeni będę podlewał dłużej. Robię tak aby nie spłukiwać nasion za dużą ilością wody.

Pokaż ten trawnik jak teraz wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies