Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:00, 11 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witaj Olu, miło mi, że zajrzałaś To szałwia omszona. Jedna mała sadzonka z najmniejszego pojemnika, tak mi wybujała, że sama jestem zaskoczona.

A nazwy odmiany nie znasz?
Mam też u siebie szałwię omszoną ale nie jest taka piękne jak ta Twoja.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:44, 11 paź 2012

Do góry
Witaj Olu, miło mi, że zajrzałaś To szałwia omszona. Jedna mała sadzonka z najmniejszego pojemnika, tak mi wybujała, że sama jestem zaskoczona.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:00, 11 paź 2012

Do góry
Marleno, Diano i Betysiu- bardzo Wam dziękuję. Dziś już trochę lepiej, mniej kaszlę i generalnie nastrój lepszy, bo słonko wyszło i mogłam chociaż przez szybę podziwiać mój jesienny ogród.
Jak M wrócił z pracy, to poprosiłam go o zrobienie kilku zdjęć.
Najpierw rzut oka na gont drewniany altany, specjalnie dla Grembosi Gont drewniany nie jest tak trwały, jak bitumiczny czy ceramiczny, ale taki drewniany, spatynowany i naturalny najbardziej nam się podoba

No i trochę jesiennych impresji

Szałwia nadal obficie kwitnie

Blaski i cienie nowego życia 15:01, 10 paź 2012

Do góry
A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

I szałwię posadziłam w swoim warzywniaku....i przez tą szałwię przekopałam pod wszystkimi krzewami ziemię na zimę i odchwaściłam, a przy okazji kora weszła głębiej w ziemię.....właśnie usiadłam..... po tym kopaniu

Szałwia posadzona w doniczkach i zadołowana-tak robię z ziołami żeby nie rozrosły się zbyt dużo i ogródka nie opanowały-tak zrobiłam z miętą i melisą, szczególnie ta druga mi się rozrastała jak szalona w tym roku, za to mięta ma tak twarde kłącza że jej ruszenie po paru latach byłoby naprawdę kłopotliwe (u kogoś przeczytałam o ograniczaniu ziół w donicach i próbuję tych eksperymentów u siebie)

A to moje okopywanie -niby nie dużo ...6 krzewów....amiesiąc się za to zabierałam i dzisiaj dopiero natchnienia dostałam)

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:07, 09 paź 2012

Do góry
Jesień 2012 u nas na działce

Miskanty Morning Light pięknie się zagęściły

Nie wiadomo skąd na siatce pojawił się winobluszcz skoro już się pojawił, to niech na siatce zostanie muszę tylko pilnować żeby się nie rozpełz )

szałwia jeszcze kwitnie

Ania i róże i cała reszta :) 21:01, 09 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Karadonna, jak prosiłaś. Reszta na pw.

Cudna ta szałwia
Ania i róże i cała reszta :) 16:55, 09 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu spytaj Kasię- Greglis. Ona ma cudną kocimietkę, taka sztywniejsza i o bardzo długich kwiatostanach. Piękna, ale nie wiem jaka to odmiana.

Zapytam, ale już zamówiłam tamtą
Została jeszcze szałwia do kupienia.
Pójdę z torbami (bo nie wiecie ile wydałam na róże....).

Ania i róże i cała reszta :) 14:20, 09 paź 2012

Do góry
Aniu tę szałwię widac w awatarku gusiarza a tu masz link do zdjęć z kilkunastoma niebieskimi bylinami, które moga różom towarzyszyć, może akurat coś Ci w oko wpadnie. Szałwia caradonna tez tu jest - takie zdjęcie z bodziszkami; pozdrawiam
Ania i róże i cała reszta :) 07:42, 09 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Przywrotniki będą tworzyły duże kępy - coś jak głowa tej trzmieliny, a nawet większe. Ja osobiście je uwielbiam i dominują u mnie na obrzeżach rabat. Pomyśl jednak, czy nie za blisko będą miały do innych roślin, czy ich nie zakryją. Na pewno szałwie są niższe.

właśnie szałwia caradonna będzie wyższa
Ania i róże i cała reszta :) 22:48, 08 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Niestety moja kocimiętka jest bezimienna
Kupiłam na Oświęcimskiej - tania była, ale już nie pamiętam za ile. Ona jest dość niska, ale może jeszcze podrośnie, bo jest młodziutka.
Szałwia też będzie dobra, ale to bardziej z przodu, bo nie jest wysoka. Na tyłach bardziej wysokie floksy, w środku mogą też być ciemniejsze liliowce.

Moniczko, no właśnie chyba szałwie też mają różne wysokości, moja znajoma ma taką o wysokości dobrze ponad 40 cm.
Ania i róże i cała reszta :) 22:31, 08 paź 2012

Do góry
Niestety moja kocimiętka jest bezimienna
Kupiłam na Oświęcimskiej - tania była, ale już nie pamiętam za ile. Ona jest dość niska, ale może jeszcze podrośnie, bo jest młodziutka.
Szałwia też będzie dobra, ale to bardziej z przodu, bo nie jest wysoka. Na tyłach bardziej wysokie floksy, w środku mogą też być ciemniejsze liliowce.
Ania i róże i cała reszta :) 21:57, 08 paź 2012

Do góry
Dziekuję, dziękuję, jak się cieszę, że jest lepiej .
Chciałabym jutro zrobic nasadzenia z tyego co mam i dopiero wtedy skupic się nad drugą rabatą, tak będzie łatwiej niż mieszanie wszystkiego na raz.
Na tym zdjęciu zaznaczyłam kolorem róże, czyli są tam pastelowe róże i kremowa Tchaikovsky, w opasce domu rośnie biała Aspirina.

Przy pergoli, czyli od wejścia - William Christie, przy okienku od ściany i filara - Wedgewood i Granny w nóżkach, przy trzmielinie różowa Giardina i właśnie Tchaikovski od brzegu.

Tak wyglądaja te róże:
William

Wegdewood i Granny

Giardina

Myślę, że róże są w podobnej tonacji.

Dosadzic mogłabym angielki - Geoff Hamilton, Anna Boleyn, Charming Piano, MarieTheresie - wszystkie w różu.
Z białych mogę przesunąc Aspirin, dodac Pastellę, angielka - Francine Austin, ale ona ma drobne, inne kwiaty.

Do tego szałwia i kocimiętka?
Tylko czemu moja kocimiętka nie wygląda tak pięknie jak na zdjęciach w necie?
Mam inną odmianę?

Puste pole z wysepką kwiatową 10:24, 08 paź 2012

Do góry
Dziękuję Wszystkim za ... pukanie do mojej furtki, ale ona jest zawsze otwarta, tylko gospodyni jest na coraz bardziej surowej diecie komputerowej.

an_tre napisał(a)
Elfik fruwa po forum, szuka inspiracji

Aniu – coraz trudniej doszukać się inspiracji, po obrazkach jej szukam najczęściej, bo rzadko bywając, nie jestem w stanie chłonąć słowa pisanego...

irena_milek napisał(a)
Jak postanowisz tak...będzie.......
No... – święte słowa... Koniec końców jest tak:

Po obu stronach sedumów jest szafirowa szałwia. Trawy się "hodują", więc dopiero wiosną zrobię z nich obwódkę

Elu – faktycznie zdążyłam w samą porę, przy słoneczku. Ale obrobienie tego kawałeczka ziemi kosztowało mnie dużo dźwigania, bo piach wyniosłam w pole, a w to miejsce dałam kompost z gliną (tu macham do Dzidki!!!) .

Bożenko – rzeczywiście, masz takie same białe marcinki, choć jak je dostałam, to były niziutkie na 25 - 30 cm. A i u mnie, i u Ciebie są dużo wyższe...

Basiu – perowskia, to potężna roślinka, mam ją w innym miejscu. Tutaj jest tak wąsko... Docelowo, rabata po prawej ma mieć żurawkowe obrzeże, więc jeszcze się poszerzy. A trawnik tu do wymiany, bo pod nim jest beton piaskowy

Kondziu – a Ty jak zawsze roześmiany... No bo masz się z czego cieszyć – widziałam u Ciebie ład i porządek

Viva – konsultacje z Tobą, to prawdziwa przyjemność... Cieszę się z potwierdzenia, że to proso, bo u mojej ogrodniczki najczęściej nie ma etykietek, więc muszę wierzyć, w to, co mówi. Ale na razie nie ruszę jej z miejsca, gdzie rośnie, bo chyba sobie upodobała to miejsce. Tę seslerię jesienną nabędę na pewno, bo śliczna, ale w Wojsławicach kupiłam tak olbrzymią kępę Carex morrowii Ice Dance, że wiosną zrobię z niej 10 sadzonek i zrobię obwódkę. Zainspirowała mnie w Wojsławicach ta alejka. CUDO!!! - akurat taka wysokość trawy jest świetna na obwódkę

AniuDS – jak będziesz u mnie, to tylko paluszkiem pokażesz, co będziesz jeszcze chciała oprócz...

Elf-ku – zaintrygowałaś mnie tym dwukrotnym przycinaniem. Bo wiosną ja tnę tuż przy ziemi, a kiedy drugi raz???

Aniu monteverde – czy Ty masz oczy naokoło głowy? Jak Ty to robisz, że wszystko wiesz??? Bardzo Ci dziękuję za tę niespodziankę, dzisiaj zamówię!!! A jak się cieszę! Tra la la....

Agniecha – pamięć masz fenomenalną! A wiesz, ja kiedyś zaglądałam do „kuchni” i nawet myślałam Ewę połaskotać o ten przepis, tak mnie poruszyły zachwyty nad tym pasztetem. Też spróbuję. Gałka muszkatołowa tam konieczna!!!
Norrrmalnie się wzruszyłam, że pamiętałaś o mnie... Za linka na żurawki u Tomka też dziękuję!!! Buziaki
Ania i róże i cała reszta :) 17:01, 07 paź 2012

Do góry
Nieudolna próba nr. 1 ,czyli wytyczona jako tako rabatka i to, co na niej zostanie - różówe - Giardina, Wedgewood i William Christie, białe - Aspirin (w opasce domu) i Tchaikovsky (przy trzmielinie).

Na obrzeże mogłabym rozdzielic kocimiętkę, bo mam jej sporo, dac ją co kawałek czy po całej długości?
I co tam jeszcze?
Widziałabym jeszcze jedną angielkę, na przykład Geoff Hamilton, bo jest zamówiony, ze dwie białe, niskie róże? (Artemis, Pastella) i wypełnienie - lawenda lub szałwia?

Danuś, tylko jak się da, to popraw mi to obrzeże, bo na pewno nie o taki kształt rabaty chodziło?

Dziękuję, cmokam i skaczę z radości, bo czuję ulgę, że idzie ku lepszemu
W ogródku u AnyZadory 20:35, 05 paź 2012

Do góry

lawenda - 3 kwitnienie tego lata i na lewo ogródek ziołowy: szałwia, oregano i tymianek

wrzos latem

wrzos teraz
Mój kawałek raju II 20:22, 05 paź 2012

Do góry
Cd., szałwia omączona krwawniki jeżówki, ale najładniej wygląda biała reszta przekwita dzwonki goździki Chianti jarzmianki
Pomalutku w ogródku 13:35, 03 paź 2012

Do góry
Czytam, oglądam to forum a potem myślę, kombinuję,rysuję, drukuję i po nocach nie śpię a jak śpie to już o ogrodach śnię Rety jak bym chciała miec już swój poukładany ogród!!! Pomóżcie mi chociaż z projektem.
Poniżej wklejam rzut działki z taka najważniejszą inwenteryzacją :

To co mam:
IGLASTE
jałowiec pośredni "Gold Star" 2x
jałowiec pospolity "Hibernica" 4x
jałowiec chiński "Stricta Variegata"3x
jałowiec scop Blue Arrow1x
jałowiec płożący "Wiltoni" 1x
kosodrzewina 1x
juniperus chinensis stricta1x
cyprysik Lawsona "Alumigold" 2x
żywotnik zachodni "Yellow Ribbon" 3x
tuja Little Gem3x
tuja OCC Danica2x
4x chyba jakies małe kuliste iglaczki( kupione bez nazwy)

LIŚCIASTE
pięciornik żółty 1x
pięciornik biały 1x
tawuła Van Houtte'a 1x
tawuła GoldMound 3x
tawuła GoldFlame 1x
krzewuszka Wiktoria 1x
Róża czerwona ALain
Róża różowa Fashion
Róża pnąca czerwona
dereń
forsycja 1x
czarny bez
orzech włoski
trzmielina zwyczajna
bukszpan wieczniezielony Elegantissima 30 cm
bukszpan wieczniezielony ok 60cm
hortensja limelight

BYLINY
4x hosty zielone
5x hosty biało zielone MEDIOVARIEGATA
2x hosty zielono niebieskie duże
rozchodnik okazały i inne rozchodniki
żurawki bordowe
żurawki zielone
krwawnik różowy
5xtawułka czerwona Astilbe Montgomery
4x tawułka różowa
2x bodziszek różowy
3x trawa niebieska Festuca glauca
Alchemilla mollis żółta
2x bergonia
Rogownica kutnerowata
skalnica
4x kuklik
6x lawenda
liatra kłosowa biała
trawka zawciąg nadmorski
szałwia
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:19, 30 wrz 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Elizo,piękna ta szałwia,ja mam dwie i dostałam na spotkaniu forumowym jakąś o dużych liściach.Ciekawa jestem jej kwitnienia w przyszłym roku.Widzę,że też lubisz aksamitki,ja zakochałam się w tym roku w wysokich,a kwiaty maja niczym chryzantemy kulkowe.Trudno zebrac nasiona,bo nie miałam do tej pory tak długo kwitnącej aksamitki,nawet jak przekwita jest piękna.

Ja też lubię aksamitki, właśnie dlatego, że tak długo kwitną. Chryzantemowych jeszcze nie miałam, ale moja mama je uwielbiała i co roku siała, faktycznie kwiaty były imponujące
Kwiatki i rabatki u Elizy 10:56, 30 wrz 2012

Do góry
Elizo,piękna ta szałwia,ja mam dwie i dostałam na spotkaniu forumowym jakąś o dużych liściach.Ciekawa jestem jej kwitnienia w przyszłym roku.Widzę,że też lubisz aksamitki,ja zakochałam się w tym roku w wysokich,a kwiaty maja niczym chryzantemy kulkowe.Trudno zebrac nasiona,bo nie miałam do tej pory tak długo kwitnącej aksamitki,nawet jak przekwita jest piękna.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 00:15, 30 wrz 2012

Do góry
Irenko wpadłam zobaczyć co słychać i zobaczyłam same wspaniałości głównie do gustu przypadły mi cudne Żurawki i trawy i klonik i szałwia.......a zresztą wszystko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies