Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój 4 arowy azyl... 21:37, 20 lut 2013

Do góry
Pozaglądałam tu i tam a mój wątek śpi. Nic, ale to nic ciekawego się nie dzieje. Do tej pory nie zabrałam się nawet za przesadzanie doniczkowych. Mam za mało ziemi a mojemu M nie bardzo chce się dźwigać worek ze sklepu, choć to blisko jest.
Te wczorajsze opady śniegu apatię wzmocniły. Zdobyłam się tylko na przegląd nasion, które posiadam. A jest ich sporo: cynie, kleome, aksamitki, szałwia tróbarwna, werbena itd.
Przedwczoraj miałam przygodę z niesolidnym właścicielem sklepu internetowego, który moje zdjęcie umieścił na swojej stronie. Po interwencji usunął je. A zdjęcie takiej oto róży:

Ogród różowy 18:43, 19 lut 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
A co to za piękności?Szałwia trójbarwna i malwa.Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:20, 15 lut 2013

Do góry
Martek i Aniu... .....

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aniu, oprócz siania paniki () możesz już siać paprykę!
Ja już wysiałam.
I chciałam się pochwalić: wschodzą nasionka: szałwii, tunbergii i kobei.

Dzięki za info.. pamiętaj o mnie Mówi kiedy i co..... ja jeszcze sałatkę posieję...

Szałwia Twoja jednoroczna, czy taka wieloletnia?? Rok temu tę trzy-kolorową posiałam w domu i bez sensu..bo się potem powyciągała jak głupia.. i zamiast kwiatów anomiczne łodygi były... W tym zastanawiam sie czy nie posiać w kwietniu bezpośrednio do gruntu.....
Ogródkowy chaos u monitki 22:56, 09 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Ja bym tylko zmieniła ten fragment przed lawendą na jednorodne żurawki, dosadziła za lawendą róże.
A między tawułami i tam dalej na prawo może szałwia?

To co zaznaczyłaś jako żurwki to u mnie miał byc bodziszek żurawki mam palace purple moge rozmnożyć. Za conicami są rozplenice i rozchodnik w nawiązaniu do rabaty z wiśnią.
Ogródkowy chaos u monitki 22:48, 09 lut 2013

Do góry
Ja bym tylko zmieniła ten fragment przed lawendą na jednorodne żurawki, dosadziła za lawendą róże.
A między tawułami i tam dalej na prawo może szałwia?
Ogródkowy chaos u monitki 22:24, 09 lut 2013

Do góry
Klombik będzie do zmiany ale na chwilę obecną rośnie tam na środku tuja globosa koło niej róże potem liatry, swierk conica, rozplenica i rozchodnik. W następnym rzedzie szałwia lekarska i lawenda, W kolejnym rzędzie tawuła goulmound, bodziszek, gęsiówka kaukaska,żurawka. Trochę tego jest...chcę to ujednolicić
Prostokątna rabata 21:47, 08 lut 2013

Do góry
Witam
Na forum jestem od jakiegoś czasu podglądając Wasze piękne ogrody. Mój ogród jest w trakcie tworzenia a raczej przetwarzania ponieważ przejęliśmy go wraz z domem po dziadkach mojego M.

Do tej pory większość funduszy szła w remonty domu a teraz powoli przychodzi czas na ogród. Mam już trochę roślin ale brakuje tego co równie ważne- alejek, obrzeży i innych tego typu elementów. Nie mniej jednak w tym roku chciałam się głównie zając jedną z rabat która widoczna jest zaraz przy wjeździe na posesję.

Niestety nie mam żadnego odpowiedniego zdjęcia zresztą i tak nie wiele by ono dało. Niemniej jednak chodzi o to, że jest to odrębna rabatka nie powiązana z resztą ogrodu znajdująca się pod ścianą starego garażu. Po ścianach na pewno puszczę winobluszcz żeby zasłonić ten nieciekawy budynek.

Sama rabata ma 5 metrów długości i 2 szerokości. Znajduje się na tzw. patelni ( strona południowa) - w lecie słońce od 11 do samego wieczora. Ponadto kiedyś leżały tam dolomity i teraz wziemi jest dużo wapnia. W związku z tym myślałam o następujących roślinach: jako tło być może pęcherznice albo może z wyższych klon jesieonolistny.

Na pewno bukszpany bo ten któy tam był do tej pory rósł tam świetnie, poza tym na takiej ziemi dobrze się ponoć udają: lawenda, goździki, dzwonki, szałwia, tawuły. Tylko, że mnie kompletnie brak zmysłu " organizacyjno- estetycznego" i nie mam pojęcia jak to sensownie poukładać. Coś tam próbowałam projektować w gerden puzzle ale nawet wirualnie mi to nie wychodzi więc bardzo proszę Was o pomoć.

Może ktoś będzie w stanie coś wymyślić
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:06, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
w kostce z bukszpanu jest lawenda, a to z przodu? szałwia? jesli tak, to jaka odmiana...?

Jakie to ładne, ale kocimiętki nie chcę i tak mam zatrzesienie dzikich kotów.Pozdrawiam.
Mój mały raj na ziemi :) 16:30, 08 lut 2013

Do góry
dzwonki chyba nie.... jakoś podoba mi się coś zwiewnego typu lawenda, szałwia, przetacznik też
zaraz popatrzę w dekoracje doniczkowe !
ale robię kilka rzeczy na raz, no i właśnie mi problem zawodowy wynikł i muszę chyba się na chwilkę oddalić Irenko...
Mój mały raj na ziemi :) 15:44, 08 lut 2013

Do góry
Irenko,
dziękuję ! kocimiętka to był pierwszy pomysł, a nawet kocimiętka z lawendą i rózami, a;e nie chcę kotów..... i tak sporo ich u mnie
a czy przetacznik nie będzie za duży?

może wyjaśnię, bo nie każdy wie o co chodzi....

poprosiłam Irenkę o pomoc:

Irenko, skoro Jesteś zapytam co byś posadziła do róży okrywowej fairy (blady róż) do donic - raczej półcień.... chodzi mi o fiolet, a wiem, ze lawenda nie da rady (słabe kwitnienie), i pewnie perowskia też nie....
myślisz, że szałwia sobie poradzi i będzi eładnie kwitła? tylko ona chyba dośc krótko kwitnie....

poradź please !

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:40, 08 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, skoro Jesteś zapytam co byś posadziła do róży okrywowej fairy (blady róż) do donic - raczej półcień.... chodzi mi o fiolet, a wiem, ze lawenda nie da rady (słabe kwitnienie), i pewnie perowskia też nie....
myślisz, że szałwia sobie poradzi i będzi eładnie kwitła? tylko ona chyba dośc krótko kwitnie....

poradź please !

Anula, już napisałam u ciebie

dziekuję Irenko !
buziak
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:32, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

poradź please !

Anula, już napisałam u ciebie
Mój mały raj na ziemi :) 13:28, 08 lut 2013

Do góry
Aniu, czy nastawiasz się na rośliny wieloletnie w tej donicy?
Tak myślę, że do tej róży szałwia ładnie będzie wyglądać i powinna dać radę, a sezonowo dołożyć heliotrop, tez fioletowy i kwitnie do mrozów..wypełnienia bluszczykiem
albo fioletowy przetacznik, róża i niziutkie trawki, tez zwiewnie i będzie u ciebie to ładnie wyglądać
jeśli spora roślina, to i irysy syberyjskie, tak aby cały czas coś fioletowego było; a co myślisz o kocimiętce?
dziewczyny, pomagamy Anuli, coś wymyślimy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:06, 08 lut 2013

Do góry

poradź please !
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:29, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
w kostce z bukszpanu jest lawenda, a to z przodu? szałwia? jesli tak, to jaka odmiana...?

A może kocimietka ?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:10, 08 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
Kubusiowo 23:57, 06 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Gosiak, a ta szałwia omszona to jakąś odmianę określoną miała?
Bo Bogda słusznie mówi, że jest ich kilka.
I tak mi się kołacze po głowie, że ktoś kiedyś jakiejś nie polecał.
Tylko oczywiście nie pamiętam kto i gdzie.

Tess a jaka byś chciała? biała , fioletową czy niebieską?
Salvia - szałwia 22:54, 06 lut 2013

Do góry
szałwia wg, mnie może być fajnym połączeniem . z tym że ona krótko kwitnie i co potem ?.a pomyśl o trawie red baron do białego ...czy może raczej kremowego . masz kolor na całe lato
Zielonym do góry :) 22:34, 06 lut 2013

Do góry
może hosty, jakieś tulipanki niskie na wiosnę + szałwia na lato
Kubusiowo 20:51, 06 lut 2013

Do góry
Gosiak, a ta szałwia omszona to jakąś odmianę określoną miała?
Bo Bogda słusznie mówi, że jest ich kilka.
I tak mi się kołacze po głowie, że ktoś kiedyś jakiejś nie polecał.
Tylko oczywiście nie pamiętam kto i gdzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies