Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

Milka 13:28, 08 lut 2013

Aniu, czy nastawiasz się na rośliny wieloletnie w tej donicy?
Tak myślę, że do tej róży szałwia ładnie będzie wyglądać i powinna dać radę, a sezonowo dołożyć heliotrop, tez fioletowy i kwitnie do mrozów..wypełnienia bluszczykiem
albo fioletowy przetacznik, róża i niziutkie trawki, tez zwiewnie i będzie u ciebie to ładnie wyglądać
jeśli spora roślina, to i irysy syberyjskie, tak aby cały czas coś fioletowego było; a co myślisz o kocimiętce?
dziewczyny, pomagamy Anuli, coś wymyślimy
anula_wn 15:44, 08 lut 2013

Irenko,
dziękuję ! kocimiętka to był pierwszy pomysł, a nawet kocimiętka z lawendą i rózami, a;e nie chcę kotów..... i tak sporo ich u mnie
a czy przetacznik nie będzie za duży?

może wyjaśnię, bo nie każdy wie o co chodzi....

poprosiłam Irenkę o pomoc:

Irenko, skoro Jesteś zapytam co byś posadziła do róży okrywowej fairy (blady róż) do donic - raczej półcień.... chodzi mi o fiolet, a wiem, ze lawenda nie da rady (słabe kwitnienie), i pewnie perowskia też nie....
myślisz, że szałwia sobie poradzi i będzi eładnie kwitła? tylko ona chyba dośc krótko kwitnie....

poradź please !

anula_wn 15:45, 08 lut 2013

aaa, trawki chyba też fajnie by wyglądały
tylko tam nie ma pełnego nasłonecznienia, bo co prawda mebelki w słonku, ale donice już w półcieniu są....
Milka 16:19, 08 lut 2013

róża jest niższa, a przetacznik bardziej strzelisty, więc on w środku a wkoło róża, to będzie nieźle; nie wszystkie odmiany są wysokie, jest taka ze srebrzystmi liśćmi i fioletowym kwiatem...
Anula, a zerknij jeszcze do wątku dekoracje doniczkowe, tam może coś wypatrzymy?
jeszcze dzwonki mi przyszły na myśl, w półcieni kwitły do listopada, obficie i non stop
anula_wn 16:30, 08 lut 2013

dzwonki chyba nie.... jakoś podoba mi się coś zwiewnego typu lawenda, szałwia, przetacznik też
zaraz popatrzę w dekoracje doniczkowe !
ale robię kilka rzeczy na raz, no i właśnie mi problem zawodowy wynikł i muszę chyba się na chwilkę oddalić Irenko...
Milka 16:38, 08 lut 2013

nie szkodzi, ja jeszcze ci kilka opcji wyszukam
anula_wn 16:42, 08 lut 2013

Jesteś złota !

a ja zakupiłam już róże do donic, oraz pergolę
pomału gromadzę manele na wiosnę !
ale się cieszę !!!
Milka 16:43, 08 lut 2013

ale się będzie dziać i jak bardzo znowu się zmieni cieszę się razem z tobą
Gardenarium 17:51, 08 lut 2013

Ciemny niebieski do tej róży - może ciemne petunie, pamiętasz moje? Bo byliny odpadają, Heliotrop byłby dobry, miałam od wschodu na ulicy w tamtym roku

Instagram Ogrodowiska
anula_wn 18:39, 08 lut 2013

Irenko
na razie szykuję nasadzenia na taras (donice już też kupiłam oprócz tych drewnianych )

i przeprojektowuję okolice tarasu przed domem - tego co się będzie robił tzn. mała zmiana, bo śnieg z dachu połamał mi rośliny, więc niczego tam nie mogę sadzić - szkoda by było, a myślałam o cisach (kostkach).... trudno, będą hosty, zresztą tam i tak cienia więcej niż słonka

róże zakupione, przyjdą kon. III pocz. IV

Danusiu
pamiętam, a jakże ! piękne były a skoro mówisz, że będą pasować to może powinnam tak zrobić !
a heliotrop nie będzie miał za mało słonka ? choć tam w sumie jest go sporo, ale nie dla roślin, które lubią pełne nasłonecznienie....

dzięjkuję Wam za sugestie!