Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 18:44, 02 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Kasiu jakie masz te ostróżki? Dokładny kolor i wysokość mnie interesuje...

Nie mam ostróżek, to propozycja
Kindzia 18:52, 02 mar 2013

bociek napisał(a)
Macham wiosennie, slonecznie i wesolo Zamiast kocimietki moze szalwia omszona?

Witam Bociusiu...właśnie przypomniało mi się : u nas w Zabrzu, blisko nas, koło takiej brudnej rzeczki, odpoczywają od dwóch tygodni TRZY BOCIANY !!!!!!! Odpoczywają...czy może zostaną na lato?

Szałwia nie lubi wilgoci, nie da rady Ale dzięki
Kindzia 19:05, 02 mar 2013

Dzisiaj sporo zrobiliśmy Kubusia ubraliśmy, wywlókł swoją wielką ciężarówę i bawił się sam, albo wywoził mi obcinane róże
Czyli róże obcięte + opryskane Promanalem (to Grześ), posprzątane opadnięte ich liście.
Połowa skarpy posprzątana, tz. ochlastałam pięciornika, tawułę, jałowce, część rogownicy. Mam nadzieję, że się nie pospieszyłam.
Hakuro przed zabiegiem

i po

wyzbierałam wszystkie obcinki spod niej i liściory

potem powojniki przed (jeden mi się nie podoba, urwał się w czasie zimy, nie wiem czy odbije) z jednej strony śmietnika

i z drugiej

i po

Kindzia 19:11, 02 mar 2013

Jeden powojnik zdechnięty, ale jeden puszczający

część róż zaczyna. Nie tak pięknie jak u Kondzia, ale się ruszają

wrzosy jeszcze nie chlaśnięte, dobrze wyglądają. Jeszcze nie cięłam

Krokusy jeszcze w lesie, mało cebulowych wylazło, nie ma co pokazywać

Aaa, jeszcze te puszczające lilie do doniczek z ziemią wsadziłam. To tyle.

Teraz bajka Kubusia, kolacja, kąpiel i kawałek Epoki Lodowcowej. Będę mogła spokojnie usiąść z Wami.

A tak ogólnościowo...lekko mam dość
Kindzia 19:16, 02 mar 2013

To link do tej różowej

http://www.architekturakrajobrazu.info/projekty-glowna/56-projekty-ogrodow/1264-jak-zaprojektowa-fioletow-rabat-przy-brukowanym-placyku
Tam lawenda jest, tz. na suche miejsce. Budleję miałam tam właśnie, rosła tam dobrze, ale nieporządna jest, nie chcę już.

Ale już wiem, skąd mi się te ostróżki wzięły
Urszulla 19:22, 02 mar 2013

to ostatnie stwierdzenie "lekko mam dość" wywołało uśmiech na mojej twarzy, po zimowej przerwie wszyscy to piszą. Ale to przesilenie wiosenne ja dziś po obiedzie spałam

ale fajne prace zrobiłaś...ja sobie jutro wyjdę trawy pociachać
JulkAd 20:38, 02 mar 2013

bociek napisał(a)
Macham wiosennie, slonecznie i wesolo Zamiast kocimietki moze szalwia omszona?

Też dobry pomysł wart podumania, ale czy dałaby radę na ciężkim wilgotnym terenie?
JulkAd 20:47, 02 mar 2013

Kasiu kawał dobrej roboty odwaliliście, a czy róże pryskasz tylko raz czy powtarzasz ?

Powojniki odbiją na pewno, u mnie w ubiegłym roku młode pędy z ziemi puściły, a już myślałam, że całkiem zdechłe były.

Co do ostróżek znaczy się można kombinować, bo dobrałabyś sobie kolor odpowiedni rozumiem, no i wysokość, bo to też ważne. Zatem następne pytanie, na jakiej wysokości masz szczepioną hakuro?
JulkAd 20:55, 02 mar 2013

Kindzia napisał(a)
To link do tej różowej

http://www.architekturakrajobrazu.info/projekty-glowna/56-projekty-ogrodow/1264-jak-zaprojektowa-fioletow-rabat-przy-brukowanym-placyku
Tam lawenda jest, tz. na suche miejsce. Budleję miałam tam właśnie, rosła tam dobrze, ale nieporządna jest, nie chcę już.

Ale już wiem, skąd mi się te ostróżki wzięły

Wcześniej już trafiłam na tę kompozycję i faktycznie ostróżki są ok, ale przeraża mnie trochę wysokość, jeżeli chcesz je mieć to musiałyby rosnąć bliżej ogrodzenia, żeby nie przysłaniały całej rabaty
Mala_Mi 21:17, 02 mar 2013

Na projektowaniu się nie znam, ale podam propozycje roślin, które mogą rosnąć w takim miejscu i są w kolorach pożądanych, piszesz, że mokro, ale też i słonecznie, wiec woda w tym nie stoi :
- ostróżki owszem, ale trzeba uwzględnić, że są krótkowieczne i dość szybko przekwitają wiec pasuje coś tam jeszcze mieć... i są bard ezo wysokie.. ale takie akcenty na rabacie wyglądają bosko
- niskie astry..ale posadzić w ograniczniku, bo się rozlezą po rabacie! kolorowy akcent na jesień, bo kwitnie do mrozów, wcześnie rozpoczyna wegetację, wiec przez sezon zielone jest i gęste, chwasty nei maja szans.
- jeżówki to obowiązkowo, ozdobne zimą i całe lato, są różowe, białe.. są też odmiany niskie ..
- kocimiętka raczej też woli sucho.. ale spróbować można...
- mi szałwie rosną na takiej zwykłej rabacie i dają radę..
- bodziszek czerwony za mokro nie lubi, ale ten też na rabacie zwykłej rośnie i jest..
- firletka kwiecista, można dać z perowsią .. świetnie sie uzuepełniaja w terminie kwitnienia i pasują do siebie dzięki czemu cały sezon coś się dzieje.
- proponowałabym floksy, wszystkie w twoich kolorach... długo kwitną..
- orliki ale te pełne, w maju zachwycają
- pod hakuro może ostrogowca posadzić??? kwitnie długo, kolor ma ładny ale nie drażniący.. będzie łądnie się płożyć pod wierzbą. Ostrogowiec to moje zeszłoroczne odkrycie...pełen zachwyt.
- liatry białe i fioletowe..długo kwitną
- przetacznik
- na wiosnę sasanki
- zawilce na jesień... wolą pócieniste, ale inne rosłiny dadzą im cień i dadzą radę..

To zestaw bylin co mam u siebie i rośnie.... jest w kolorach i na taka rabatę

To ostrogowiec

Ostrózki, jeżówki

Floksy

Firletka, a po prawej za nią perowskia.. jeszcze nie kwtinie, bo zaczyna jak firletka kończy. Perowskia sie pokłada, ale są już odmiany niskie.. kupiłam taka w zeszłym roku i sprawdzam czy faktycznie