Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kubusiowo II 21:05, 30 lip 2013

Do góry
Madżenka no jak gdzie byłam w Kubusiowie na weekend I pierwszy raz był totalny relaks Chwasty sobie rosły a ja zażywałam kąpieli jeziornych

Tessi no ja wczoraj mało nie wykitowałam. Dzisiaj mam migrene od samego rana

Basia w wawie zaduch..... chmury ale nic z nich kapać nie chce

Ania podobno w Kubusiowie była od 2 do 5 rano okropna burza... były biało jak w dzień.... a padało tylko godzinkę...

Zuza to zazdroszczę deszczu

Beata ta moja stipa marna jakaś. Małe to to... wsadziłam do ziemi i zobaczymy ale nie wróżę jej dobrze.Za stipę 16 zeta to strasznie dużo.... ja dzisiaj widziałam po 10 i jak dla mnie to też za drogo. W końcu to jednoroczne...... A z miskantów cieszę się bardzo

Kubusiowo II 16:04, 30 lip 2013

Do góry
Gosiaczku, przyszłam Ci powiedzieć, że nim się obejrzysz będziesz miała wieeelki ogród . Zobaczysz

A jak Twoja stipa, duża już jest?

Pytam bo kupiłam jedną sadzonkę i podzieliłam na pół. I teraz to takie maleństwa mam. Kupiłam aby mieć nasionka na przyszły sezon. U nas stipa o zgrozo! kosztuje 16 zeta, mała sadzonka. Trochę dużo, nie ?

I jeszcze Ci powiem, że miskanty szaleją.... zaskoczyły mnie wielkością po roku, serio
Lawendowa rabata pod sadem a raczej jej brak ;) 10:15, 28 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja wiem co zrobić, mój żelazny zestaw z lawendą to Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' pienna forma x 3 szt, (żółte listki). Pod nią lawenda Hidcote lub Anna jedna przy drugiej, żeby się aż wylewała i zwiewne trawki na dodatek (Stipa tenuissima albo Carex testacea).

Wiosna

Lawendowa rabata pod sadem a raczej jej brak ;) 19:52, 27 lip 2013

Do góry
A ja wiem co zrobić, mój żelazny zestaw z lawendą to Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' pienna forma x 3 szt, (żółte listki). Pod nią lawenda Hidcote lub Anna jedna przy drugiej, żeby się aż wylewała i zwiewne trawki na dodatek (Stipa tenuissima albo Carex testacea).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:01, 27 lip 2013

Do góry
Stipa na Twoich zdjęciach mnie tak zachwyca, że chyba pół ogrodu nią obsadzę....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:40, 27 lip 2013

Do góry
Nina dla odwiedzających, Stipa jest świetnym towarzystwem

Ogródkowy chaos u monitki 18:49, 26 lip 2013

Do góry
Ależ cuuudna (tzn brzydka ) stipa!!! Moje wszystkie w komplecie przezimowały
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:43, 25 lip 2013
Do góry
JoannA napisał(a)

Ta rabata nie jest jeszcze skończona, brakowało mi na nią pomysłu.
Anulko, tam rosną 3 Rh, różowe jeżówki, bordowe żurawki i stipa. RH jeszcze malutkie więc dosadziłam te surfinie żeby jakoś zapełnić puste miejsca, teraz pasują tam te rózowe krwawniki.
Od ubiegłego roku mam termokompostownik, staram się nie wrzucać tam chwastów z nasionami, jeszcze nie wybierałam kompostu, przymierzam się jesienią.

No to krwawniki wkomponują się idealnie
My w tym roku kupiliśmy termokompostownik,w tamtym roku były dwa duże ale zrobione z desek.Chwastów nie rzucamy w ogóle ale trawę,odpadki warzywno-owocowe,liście,przesypujemy to ziemią i tak warstwami,jak dzieci były mniejsze to znosiły do kompostowników dżdżownice
A to chwaścisko to gwiazdnica pospolita,drugie dziadostwo po szczawiku,rozsiało się i panoszy, jest wskaźnikiem gleb bogatych w azot ( a kompost taki jest) to wiem,że sporo azotu w naszej ziemi.Jutro wezmę się za nią..
Zmykam Asiu,dobrej nocki.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:47, 25 lip 2013

Do góry
Anulka napisał(a)
Zapomniałam odpisać Ci odnośnie Twojego pytania co do miejsca na krwawniki a więc będzie idealne,Ty już masz stipy to tym bardziej ładnie zaaranżujesz.Tam rosną petunie jednoroczne zgadza się?
Co do trawnika..ja muszę przesunąć bele od warzywniaka bo za duży nam sie zrobił i to kosztem trawnika,więc u mnie trawnik powraca do łask w tym miejscu ale podskubię go w drugim
A z tym planowaniem w ogrodzie...masz rację,plany się zmieniają a tym bardziej jak widzi się tyle inspiracji
U nas chwast zaczął intensywniej rosnąć gdy zaczęliśmy posypywać kompost pod rośliny,zastanawiam się czy dalej go produkować...też masz u siebie kompostownik?
Idzie zmiana pogody,tworzą się chmury i głowa zaczyna mnie boleć

Ta rabata nie jest jeszcze skończona, brakowało mi na nią pomysłu.
Anulko, tam rosną 3 Rh, różowe jeżówki, bordowe żurawki i stipa. RH jeszcze malutkie więc dosadziłam te surfinie żeby jakoś zapełnić puste miejsca, teraz pasują tam te rózowe krwawniki.
Od ubiegłego roku mam termokompostownik, staram się nie wrzucać tam chwastów z nasionami, jeszcze nie wybierałam kompostu, przymierzam się jesienią.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:05, 25 lip 2013

Do góry
molinia careulea Variegata- może nie na sam piach, ale na suchej glinie u mojej mamy ma się świetnie.
Tylko budzi się w maju, więc w czerwcu będą czuprynki jej, jednak nie jakies wielkie.
Wczesny jest trzcinnik- np Avalanche, ale spory

Z nie variegata, ale do ok 100cm obiedka szerokolistna
Jeszcze owies wieczniezielony, no i może sesleria heuflerian, tylko rzadko sadzona- co ok 50 cm

I piękna stipa capilata- kłosy ma dość wysokie, ale b. ażurowe, w czerwcu jeszcze same kępy
i briza media- ale tą znam z opisów, więc nie wiem czy ma czegoś 'za uszami' jak np butela co kwitnie wcześnie, ładnie a od sierpnia można ją znienawidzić- brrr

Ogródkowy chaos u monitki 14:32, 25 lip 2013

Do góry
Stipa pięknie wygląda na rabatach. Z moich trzech, dwie przezimowały. Pięknie też prezentuje się grujecznik.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:32, 25 lip 2013

Do góry
Joanno, stipa wspaniale wyrosła Ci z tych nasionek. Czytałam, że jednak wysiewałaś w domu. To wyjasnia jej rozmiar

Niby zielono, ale jakoś szarawo

Ta susza wykończy ogródeczek. Trawa schnie pomimo podlewania, ziemia jak piach. Niby chwilę popadało wczoraj, ale to tyle co kot napłakał.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:04, 25 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Tak jak pisze Małgorzata - trudno o krwawniki w różowym. Te czerwone chyba jednak najczęsciej występują.
Stipa z nasion imponująca. Dobrze wiedzieć! Czy siałaś ja od razu do gruntu? W maju?

Debro, stipę siałam w marcu w donicę, pikowałam, do gruntu wysadzałam w maju po wcześniejszym hartowaniu sadzonek.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:00, 25 lip 2013

Do góry
Tak jak pisze Małgorzata - trudno o krwawniki w różowym. Te czerwone chyba jednak najczęsciej występują.
Stipa z nasion imponująca. Dobrze wiedzieć! Czy siałaś ja od razu do gruntu? W maju?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:50, 25 lip 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
stipa szaleje

Super ta stipa wygląda, musze ja mieć w przyszłym roku u siebie.
Śliczne miejsca pokazujesz Joasiu, a najbardziej przemawiaja do mnie fotki przed- i po-. Widac jak sie zmieniało i jak teraz u ciebie slicznie i zmiany są na korzyść.
Zakoczył mnie milin amerykański w tym kolorze, mysłałam,że sa tylko takie o pomarańczowych i czerwonych kwiatach.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:22, 25 lip 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Krysiu, jak pięknie!
Rabata z jeżówkami i trawą cudna, a te hortensje! Jaki łan!
Stipa bardzo dorodna, wkrótce pojawią się kłosy.
pozdrawiam

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:54, 25 lip 2013

Do góry
Krysiu, jak pięknie!
Rabata z jeżówkami i trawą cudna, a te hortensje! Jaki łan!
Stipa bardzo dorodna, wkrótce pojawią się kłosy.
pozdrawiam
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 23:30, 24 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Powiem szczerze, że ja nie widzę róznicy między tymi carexami - Morrowa i Evergold. Wyglądaja bardzo podobnie

Ice Dance ma zielone liści z biało-kremową obwódką
Evergold żółte liście z białą obwódką
Ale masz rację Debro, podobne to one są
U mnie miskanty: ML, Adagio, Hermann Musell, stipa i kostrzewy.
Najbardziej cieszy mnie stipa bo wyhodowana własnoręcznie z nasionek.
Dobrej nocy Debro
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:13, 24 lip 2013

Do góry
Sonka napisał(a)
Pewnie już Ci nie raz pisałam Joasiu, ogród bardzo mi się podoba,rośliny takie świeże, zadbane, pięknie. Widzę, że stipa u Ciebie już ma sporo kwiatostanów, a moja jest na razie zielona, werbena za to u mnie jakaś mało atrakcyjna koloru prawie nie widać, małe bardzo baldaszki, czy to się zmieni?
Wróciłam dopiero ze spotkania z imienniczkami, ale jutro pstryknę parę zdjęć to zobaczysz, czy też tak miałaś. Hortensje piękne, zakochałam się w nich nim zaczęłam na nowo tworzyć ogród, mam ich trochę ale ciągle mi mało, równie ładne, że napatrzeć się nie mogę a ostatnio nabyte, rosną u mnie w poczekalni, więc na wiosnę będę je eksmitować na stałe miejsce.Gratuluję Wam pięknego ogrodu. Masz w ogrodzie nawadnianie automatyczne? Ja niestety nie, więc latam z konewkami, pozdrawiam

Krysiu, dziękuję
Stipa szybko wypuści kwiatostany, u mnie niedawno też była zielona. Moja werbena też niezbyt atrakcyjnie wygląda, spodziewałam sie większego efektu ale może to sie zmieni.
Nie mamy automatycznego nawadniania, podobnie jak Ty biegam z konewką i wężem. Tam gdzie to możliwe ustawiam zraszacze.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:59, 24 lip 2013

Do góry
Pewnie już Ci nie raz pisałam Joasiu, ogród bardzo mi się podoba,rośliny takie świeże, zadbane, pięknie. Widzę, że stipa u Ciebie już ma sporo kwiatostanów, a moja jest na razie zielona, werbena za to u mnie jakaś mało atrakcyjna koloru prawie nie widać, małe bardzo baldaszki, czy to się zmieni?
Wróciłam dopiero ze spotkania z imienniczkami, ale jutro pstryknę parę zdjęć to zobaczysz, czy też tak miałaś. Hortensje piękne, zakochałam się w nich nim zaczęłam na nowo tworzyć ogród, mam ich trochę ale ciągle mi mało, równie ładne, że napatrzeć się nie mogę a ostatnio nabyte, rosną u mnie w poczekalni, więc na wiosnę będę je eksmitować na stałe miejsce.Gratuluję Wam pięknego ogrodu. Masz w ogrodzie nawadnianie automatyczne? Ja niestety nie, więc latam z konewkami, pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies