Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

22:43, 25 lip 2013
JoannA napisał(a)

Ta rabata nie jest jeszcze skończona, brakowało mi na nią pomysłu.
Anulko, tam rosną 3 Rh, różowe jeżówki, bordowe żurawki i stipa. RH jeszcze malutkie więc dosadziłam te surfinie żeby jakoś zapełnić puste miejsca, teraz pasują tam te rózowe krwawniki.
Od ubiegłego roku mam termokompostownik, staram się nie wrzucać tam chwastów z nasionami, jeszcze nie wybierałam kompostu, przymierzam się jesienią.

No to krwawniki wkomponują się idealnie
My w tym roku kupiliśmy termokompostownik,w tamtym roku były dwa duże ale zrobione z desek.Chwastów nie rzucamy w ogóle ale trawę,odpadki warzywno-owocowe,liście,przesypujemy to ziemią i tak warstwami,jak dzieci były mniejsze to znosiły do kompostowników dżdżownice
A to chwaścisko to gwiazdnica pospolita,drugie dziadostwo po szczawiku,rozsiało się i panoszy, jest wskaźnikiem gleb bogatych w azot ( a kompost taki jest) to wiem,że sporo azotu w naszej ziemi.Jutro wezmę się za nią..
Zmykam Asiu,dobrej nocki.
JoannA 22:45, 25 lip 2013

Gwiezdnica pospolita trudna do wyplenienia, wiem coś o tym
22:54, 25 lip 2013
Miałaś tę gwiazdnicę Asiu ?
JoannA 06:56, 26 lip 2013

Anulka napisał(a)
Miałaś tę gwiazdnicę Asiu ?

Chwastów Anulko u mnie różnorodność, ale najgorszy z tego wszystkiego to chyba skrzyp którego w żaden sposób nie można pozbyć się z ogrodu. Z gwiezdnicą ten problem, że nawet z najmniejszego kawałeczka rośnie kolejna nowa roślina ale z nią sobie radzę.
07:58, 26 lip 2013
Asiu ja skrzyp traktuję rundapem,gwiazdnica to raczej już tylko plewienie,plewienie,plewienie,masz rację...ona z małego korzonka odrośnie,grunt żeby nie dopuścić by rozsiała nasiona.
Miłego dnia
JoannA 10:23, 26 lip 2013

Myślę czy na tę rabatę nie przenieść ostrogowca, podoba mi się ta roślinka. Kupiłam jedną sadzonkę z ciekawości co to za kwiatek z niej Zbiorę nasionka i spróbuję rozmnożyć.
Anabell 23:29, 26 lip 2013

Ostrogowca kupiłam na targu po 3 zł duża kępka. nie warto bawić się w rozsadę.
Joanno dziękuję za życzenia.

Spotkałaś może ożankę jest podobna do przetacznika. To muszę zdobyć, może nasiona gdzieś się spotka, o rozsadzie nie słyszałam.
JoannA 23:52, 26 lip 2013

Haniu, podobna do przetacznika to ożanka 'Paradise Delight'. Nasionka można kupić na allegro.
U mnie ostrogowiec też tani ale ja tak lubię rozmnażać roślinki sama
GorAna 00:21, 27 lip 2013

Pozdrawiam
JoannA 00:23, 27 lip 2013

Witaj Aniu!
Macham i pozdrawiam