Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

JoannA 22:41, 24 lip 2013

To teraz mam dylemat, bardziej skłaniałam sie ku Evergold.
barbara_kraj... 23:03, 24 lip 2013

Debra napisał(a)
I jeszcze taki kwiatek

Co mi zakwitło?

Chyba już wiesz, że ja wiem, co Ci zakwitło?
Debra 23:13, 24 lip 2013

JoannA napisał(a)
To teraz mam dylemat, bardziej skłaniałam sie ku Evergold.

W trawach nie pomogę Jestem zdecydowanie na poczatku drogi, jesli chodzi o trawy ozdobne.
Mam jak dotąd:
Trzcinnik Karl Forester,
Carex Buchanani
Imperata Red Baron
Konwalnik
Kostrzewa sina
Kostrzewa miotlasta
Miłka okazała
Kosmatka śniezna
Mozga trzcinowata

Z każdej bez wyjątku jestem niesamowicie zadowolona i gdybym miała duży ogród miałabym ich chyba setki

Powiem szczerze, że ja nie widzę róznicy między tymi carexami - Morrowa i Evergold. Wyglądaja bardzo podobnie
Debra 23:15, 24 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Chyba już wiesz, że ja wiem, co Ci zakwitło?

No tak się złożyło
Ja miałam nasiona Ketmii południowej, wprawdzie wyrosła gdzieindziej niż ja posiałam, ale jakoś doszłam, że to ta sztuka
JoannA 23:30, 24 lip 2013

Debra napisał(a)

Powiem szczerze, że ja nie widzę róznicy między tymi carexami - Morrowa i Evergold. Wyglądaja bardzo podobnie

Ice Dance ma zielone liści z biało-kremową obwódką
Evergold żółte liście z białą obwódką
Ale masz rację Debro, podobne to one są
U mnie miskanty: ML, Adagio, Hermann Musell, stipa i kostrzewy.
Najbardziej cieszy mnie stipa bo wyhodowana własnoręcznie z nasionek.
Dobrej nocy Debro
Debra 11:32, 25 lip 2013

Joanno, stipa wspaniale wyrosła Ci z tych nasionek. Czytałam, że jednak wysiewałaś w domu. To wyjasnia jej rozmiar

Niby zielono, ale jakoś szarawo

Ta susza wykończy ogródeczek. Trawa schnie pomimo podlewania, ziemia jak piach. Niby chwilę popadało wczoraj, ale to tyle co kot napłakał.

Milka 11:46, 25 lip 2013

jak cię to pocieszy, u mnie chyba jeszcze gorzej, deszczu zero, podlewanie nie pomaga, wszystko schnie...dziś się szykuje na deszcz, ale czy będzie?

ogród wygląda ładnie i schludnie, może ciut koloru brak, może liliowce dosadzić jeszcze? tak tylko podpowiadam..coś z kwitnących, co pozwoli ci je wkomponować w całość
Debra 11:53, 25 lip 2013

irena_milek napisał(a)
jak cię to pocieszy, u mnie chyba jeszcze gorzej, deszczu zero, podlewanie nie pomaga, wszystko schnie...dziś się szykuje na deszcz, ale czy będzie?

ogród wygląda ładnie i schludnie, może ciut koloru brak, może liliowce dosadzić jeszcze? tak tylko podpowiadam..coś z kwitnących, co pozwoli ci je wkomponować w całość

Irenko, teraz dokładnie widać co znaczy to, że ja nie lubie kwiatów
Krzaki, krzaki....
Ja jak nowe rośliny kupuję, to i tak w przewadze tylko zielone - ostatnio poza krwawnikiem i jeżówką, same zielone

Tak już mam.
Ja narzekam jedynie na brak wilgoci i takiej żywej, radosnej zieleni. Teraz wszystko wygląda tak jesiennie....
A trawnik to w ogóle jakaś czarna rozpacz. Suchy jak siano. A leję wodę w sporych ilościach, ustawiam zraszacze na dość długo.
zawitka 14:03, 25 lip 2013

Dzięki że pamiętasz o mnie .nie miałam za duzo czasu robię za pilnowacza u Córki .ale zagladam troche do Was miłe koleżanki choc czasami sie nie wpisuję bo moje roślinki w odstawce nieco Pozdrawiam
Milka 14:08, 25 lip 2013

Debra napisał(a)

Irenko, teraz dokładnie widać co znaczy to, że ja nie lubie kwiatów
Krzaki, krzaki....
Ja jak nowe rośliny kupuję, to i tak w przewadze tylko zielone - ostatnio poza krwawnikiem i jeżówką, same zielone

Tak już mam.
Ja narzekam jedynie na brak wilgoci i takiej żywej, radosnej zieleni. Teraz wszystko wygląda tak jesiennie....
A trawnik to w ogóle jakaś czarna rozpacz. Suchy jak siano. A leję wodę w sporych ilościach, ustawiam zraszacze na dość długo.

a jak by komponował się bordowy rozchodnik, w tym co lubisz? do tego nie wymagająca roślina, w połączeniu z trawami daje, to chyba do czego dążysz
u nas dalej ponuro, a deszczu nie ma
radosną zieleń dają tawuły Golden Carpet i tawuły pospolite, do cięcia, im więcej, tym większe bogactwo koloru
wszystko powoli się rozrasta, powolutku zobaczysz, to co tworzysz, w sierpniu juz plejada barw