Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:46, 20 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jak w parku!!! Przepięknie .
Ptasi gaj 08:37, 20 cze 2019

Do góry

To nie chwasty w żwirze to smagliszka

Ślicznie
Ptasi gaj 08:11, 20 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 07:56, 20 cze 2019

Do góry

Ptasi gaj 07:51, 20 cze 2019

Do góry

To nie chwasty w żwirze to smagliszka

Bawarka 07:42, 20 cze 2019

Do góry

Kolejne...Roza LO, pieknie pachnie ale szybko lapie plamistosc...Na liscie do wyrzucenia...Szkoda, w sumie ja lubie, piekna jest, ale, co roku mocno choruje i potem stoi taka szaro bura w ogrodzie. Zapach za to...Oszalamiajacy

Kasiu trzeba wczesna wiosna jak tylko pojawią się paczki na róży opryskać róże miedzianem. Później po 2-3 tygodniach znowu.
Dobrze jest też obsypać róże sypkim cynamonem jest antybakt i i przeciw wirusom. Możesz te zabiegi zrobić po okwitnieciu. Ściąć ja dosyć radykalnie i spryskaj też koło róży a za tydzień cynamon.

Powodzenia
Ptasi gaj 23:45, 19 cze 2019

Do góry
To jest 37 letnia kapalta przepiękna. Fotke robiłam wieczorem

A tooja obecnie bugenwilla

Ptasi gaj 23:40, 19 cze 2019

Do góry
Trochę fotek

W środku Memory w zeszłym roku kupiona

Pokazuje bo rosną ładnie

Chwasty w trawniku 23:18, 19 cze 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Elu, czy puma jest sprawdzonym środkiem na chwastnicę i nie zniszczy trawy?
Wyczytałam kiedyś, że orkan niszczy chwastnicę - okazało, że wypalił wszystko do cna.

Mam jeszcze problem ze szczawikiem za płotem przy drodze. Czy znasz na niego skuteczny sposób?

Adela nigdy nie sprawdzalam "pumy" nie bylo takiej potrzeby.
Raz trafiala sie obficie eM zasial spory kawalek trawnika jak robilismy skalniak traktorek jezdzil koleiny. Nawiozl ziemi i zasial trawe. Po tygodniu zaczela wychodzic chwastnica nie do ogarniecia. EM z nozem chodzil i wycinal trwalo to prawie miesiac caly czas wschodzila kilka taczek.
Albo ziemia byla z nasionami, albo nasiona trawy podejrzewam, ze ziemia.

Adelo w zeszlym roku na tym watku czesciej bywalam i co niektorzy pryskali tym srodkiem ze skutkiem pozytywnym.
I dlatego doradzam, aby sie zainteresowali czy pryskac, czy nie i z jakim skutkiem chwastnica zniknie.

To tyle pozdrawiam

Chwasty w trawniku 23:01, 19 cze 2019

Do góry
Erik napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź i radę.

Tak, już dwukrotnie kosiłem trawę.

Mam jednak inne pytanie:
Jeśli będę regularnie kosić trawę tak, aby chwasty nie mogły kwitnąć, czy nie zniknie w przyszłym roku, ponieważ nie wytrzyma mrozu? Czy też ryzykuję, że nadal będzie się rozprzestrzeniać i że problem będzie nadal wzrastał?

Pewnie nie zrozumiales tego co napisalam w ostatnim zdaniu.

Chodzi o to, ze koszac chwastnica sie rozrasta nisko i wypuszcza nisko kwiatostany prawie przy ziemi. Kwiaty dojrzewaja i sie rozsiewaja w przyszlym roku jak znalazl masz chwastnice znowu rozsiana. Stare pewnie mroz zmrozi to zalezy od zimy, ale nasiona w glebie zostana i wiosna odrosna.
Chwastnica ma ciemnobrazowe kwiatostany. Zobacz w necie jak dokladnie wyglada.
Jak bedziesz kosil regularnie wszystkie inne chwasty znikna bo to jednoroczne np lebiodka skoszona nie zakwita i jej w przyszlym roku nie ma.
Z chwastnica jest problem ze krzewi sie przy ziemi razem z kwiatostanami.
Zrob doswiadczenie to zobaczysz.

Mam nadzieje, ze teraz kumasz.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:53, 19 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
Kurcze? ja też mazowszanka a deszczu ani kropelki

Elu róża będzie a nawet już jest wyślę razem z Gobasią

Bardzo sie ciesze Basiu. Napisze jutro dzisiaj prawde mowiac jestem zmeczona ta pogoda. Przyjdzie i do ciepie i pokropi tak jak u nas
Ptasi gaj 22:50, 19 cze 2019

Do góry
Mirka napisał(a)
Eluś u nas padało rano i teraz też pada.
Moja juka ma trzy kwiaty. Zrobię jutro zdjęcie. Jeżówki w pąkach też już i u mnie.

A tam taki deszcz rano troche wiecej. Wlasnie nad toba to niebo takie czarne bylo u nas obeszlo tylko pokropilo troche.
Ptasi gaj 22:48, 19 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Zazdrosze deszczu bo u nas sucho juz bardzo, jakie juz masz jeżówki, u mnie kiepsko rosna, juki tez juz sie rozbijaja ale trawy ci juz kwitną Elu? Pozdrawiam

Danusiu wcale nie jest tak "aj waj" pada, ale co to za opady rano troche wiecej ok 1 cm w wiadr, e bylo. Po poludniu chmura czarna i tyciu tyciu. Po tym deszczyku parno jak colewcia.

Nie trawy jeszcze rosna i nie kwitna to za wczesnie.
Ptasi gaj 22:44, 19 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Juki i jeżówki zapowiadają się wspaniale,
a na moich 2 jukach wodze tylko jeden ped kwiatowy..
I tak będą do przesadzenia.

U mnie w zeszlym roku ani jedna nie kwitla a w tym roku zatrzesienie. Ciesze sie, ze kwitna, ale ile usuwania rozet znowu bedzie, to tez meka wszystkie usunac.
Jezowki wyjatkowo w tym roku beda kwitly wyrosly spore. Posadzone sa w bardzo dobrej ziemi i podlewane trzeba jexpodeprzec aby sie nie przewrocily.
Mirkowy ogród (początki) 22:21, 19 cze 2019

Do góry
Ja myslam, ze ty chcesz w tym szperze posadzic tam gdzie sa serby trawy jako niski akcent i tak ci ja pokazuje. Nie wiem czy ona pachnie.

Sciana piekna, jeszcze 2 lata i bedziesz podcinac.

Zobacz jeszcze u Bogdzi wyzsza roza Alberich przy tarasie sie nadaje.

Dobrze myślałaś. Pokażę tę rabatę jak hortensje zakwitną. To wtedy zobaczymy czy te róże tam posadzić.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:08, 19 cze 2019

Do góry
Sasiadow sie nie wybiera. Pewnie podupadle gospodarstwo i wszystko rozwalone.
Ja bym go wykupila moze by poszedl na taki uklad.
Mozn postawic 2 slupy zepniete gora i przywiesic zaslone w zielone liscie.
Zaslona na pilota w zaleznosci od przeszkadzania ja przesuwac.

Widzialam foty u Grzegorza - bardzo ladny letni pokoj.

Ide jeszcze ogladac pewnie wszystko piekne jak zawsze

Piszesz, ze Nike nie cierpi na uwiad to ide kupic moze posadze z roza New Down dla kontrastu.

Przepadłam, bo w ciągu 2 miesięcy miałam 5 awarii netu, dziś już jest, długo naprawiali, bojam się że za 3 dni znowu coś...nerwa mam...
No i upały...

Nie wybiera mają dzieci- kilka, wnuków z 20, prawnuków też sporo i nic się nie dzieje, nawet toalety nie mają...oni od 22 lat nic nie robią.
Ale mimo okropnych widoków, żal mi ich, to korzystanie z wiaderka i odchody wylewane do kanalizacji, no szok w ich wieku, a kanalizacja jest, tylko się włączyć. Kupić się nie da, bo tam kolejka na to miejsce.
Patio jest super chłodnym miejscem
Tak, ten powojnik jest mega mocny, a New Dan mam 2 i je nie cierpię, kupiłam pod wpływem forum, raczej je wywalę

Ptasi gaj 17:03, 19 cze 2019

Do góry
Trochę popadało, ale mało chmura nadchodzi

Sezon 2017 u Hanusi 13:55, 19 cze 2019

Do góry
O zaswiatach to tylko mozna marzyc, myslec. Ile i jak przezyc na ziemi to wie tylko najwyższy. W pewnym wieku trzeba sie cieszyc tym co jest i aby nie bylo gorzej.
Jutro jade na 90-tke wojka jezdzacego na rowerze, codziennie plywajacego, uprawiajacego joge i pomidory o ktorych wie wszystko.
Zywiacy sie tylko rybami, warzywami i owocami pije 1/4 szklanki oleju z winogron codziennie.
Znalazl recepte na swoje dlugowieczne zycie. Zawsze mi mowi trzeba sie duzo ruszac i rozwiazywac krzyzowki aby mozg mial ciagla gimnastyke.

Haniu pozwolilam sobie na troche przemyslen. My ogrodnicy czy chcemy czy nie musimy sie ruszac. Byle do przodu. Pozdrawiam

Chwasty w trawniku 13:33, 19 cze 2019

Do góry

Pewnie trawnik już skosiles. Na drugiej fotce widać chwastnice trzeba ją wyrywać lub ew pryskać środkiem "puma" ale najpierw radzę zrobić próbę w kącie na metrze kwadratowym. Zapamiętać rozcieńczenie środka.
Chwastnica to paskudny chwast jak go kusisz to się krzewi i przy samej ziemi potrafi kwitnąć nasiona się rozsiewają i w przyszłym roku jest jest go jeszcze wiecej. Innymi nie należy się przejmować jednoroczne.

Dziękuję za odpowiedź i radę.

Tak, już dwukrotnie kosiłem trawę.

Mam jednak inne pytanie:
Jeśli będę regularnie kosić trawę tak, aby chwasty nie mogły kwitnąć, czy nie zniknie w przyszłym roku, ponieważ nie wytrzyma mrozu? Czy też ryzykuję, że nadal będzie się rozprzestrzeniać i że problem będzie nadal wzrastał?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:21, 19 cze 2019

Do góry
...

Jeżeli chodzi o twoj staw wydaje mi się że miedź nie jest przyczyną ciepłej wody jest bardzo ciepło. Staw działa pierwszy sezon nie masz porównania jak bylo poprzednio.
Nie pamiętam staw miał być kąpielowy? Bo jeżeli nie wladowalabym do niecki kilka dużych kamieni które jednak chlodza ale czy to warto.
Ciepła woda można podlewać a zimnej ze studni dolewać tylko to dużo hektolitrów.

Wróciłam jeszcze raz nie wiem czy dobrze zrozumiałam twój wpis o kotle to oczko wodne a staw to staw?

Zastanawiałam się dlaczego czysciliscie staw. Czy zbierał się osad muł.

W każdym razie nie ma się czym przejmować bo woda zimna tylko w morzu 16 stopni.

Pisze tel ale zrozumiesz o co chodzi.
Pozdrawiam

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies