Kasiu trzeba wczesna wiosna jak tylko pojawią się paczki na róży opryskać róże miedzianem. Później po 2-3 tygodniach znowu.
Dobrze jest też obsypać róże sypkim cynamonem jest antybakt i i przeciw wirusom. Możesz te zabiegi zrobić po okwitnieciu. Ściąć ja dosyć radykalnie i spryskaj też koło róży a za tydzień cynamon.
Adela nigdy nie sprawdzalam "pumy" nie bylo takiej potrzeby.
Raz trafiala sie obficie eM zasial spory kawalek trawnika jak robilismy skalniak traktorek jezdzil koleiny. Nawiozl ziemi i zasial trawe. Po tygodniu zaczela wychodzic chwastnica nie do ogarniecia. EM z nozem chodzil i wycinal trwalo to prawie miesiac caly czas wschodzila kilka taczek.
Albo ziemia byla z nasionami, albo nasiona trawy podejrzewam, ze ziemia.
Adelo w zeszlym roku na tym watku czesciej bywalam i co niektorzy pryskali tym srodkiem ze skutkiem pozytywnym.
I dlatego doradzam, aby sie zainteresowali czy pryskac, czy nie i z jakim skutkiem chwastnica zniknie.
Pewnie nie zrozumiales tego co napisalam w ostatnim zdaniu.
Chodzi o to, ze koszac chwastnica sie rozrasta nisko i wypuszcza nisko kwiatostany prawie przy ziemi. Kwiaty dojrzewaja i sie rozsiewaja w przyszlym roku jak znalazl masz chwastnice znowu rozsiana. Stare pewnie mroz zmrozi to zalezy od zimy, ale nasiona w glebie zostana i wiosna odrosna.
Chwastnica ma ciemnobrazowe kwiatostany. Zobacz w necie jak dokladnie wyglada.
Jak bedziesz kosil regularnie wszystkie inne chwasty znikna bo to jednoroczne np lebiodka skoszona nie zakwita i jej w przyszlym roku nie ma.
Z chwastnica jest problem ze krzewi sie przy ziemi razem z kwiatostanami.
Zrob doswiadczenie to zobaczysz.
Danusiu wcale nie jest tak "aj waj" pada, ale co to za opady rano troche wiecej ok 1 cm w wiadr, e bylo. Po poludniu chmura czarna i tyciu tyciu. Po tym deszczyku parno jak colewcia.
Nie trawy jeszcze rosna i nie kwitna to za wczesnie.
U mnie w zeszlym roku ani jedna nie kwitla a w tym roku zatrzesienie. Ciesze sie, ze kwitna, ale ile usuwania rozet znowu bedzie, to tez meka wszystkie usunac.
Jezowki wyjatkowo w tym roku beda kwitly wyrosly spore. Posadzone sa w bardzo dobrej ziemi i podlewane trzeba jexpodeprzec aby sie nie przewrocily.
Przepadłam, bo w ciągu 2 miesięcy miałam 5 awarii netu, dziś już jest, długo naprawiali, bojam się że za 3 dni znowu coś...nerwa mam...
No i upały...
Nie wybiera mają dzieci- kilka, wnuków z 20, prawnuków też sporo i nic się nie dzieje, nawet toalety nie mają...oni od 22 lat nic nie robią.
Ale mimo okropnych widoków, żal mi ich, to korzystanie z wiaderka i odchody wylewane do kanalizacji, no szok w ich wieku, a kanalizacja jest, tylko się włączyć. Kupić się nie da, bo tam kolejka na to miejsce.
Patio jest super chłodnym miejscem
Tak, ten powojnik jest mega mocny, a New Dan mam 2 i je nie cierpię, kupiłam pod wpływem forum, raczej je wywalę
O zaswiatach to tylko mozna marzyc, myslec. Ile i jak przezyc na ziemi to wie tylko najwyższy. W pewnym wieku trzeba sie cieszyc tym co jest i aby nie bylo gorzej.
Jutro jade na 90-tke wojka jezdzacego na rowerze, codziennie plywajacego, uprawiajacego joge i pomidory o ktorych wie wszystko.
Zywiacy sie tylko rybami, warzywami i owocami pije 1/4 szklanki oleju z winogron codziennie.
Znalazl recepte na swoje dlugowieczne zycie. Zawsze mi mowi trzeba sie duzo ruszac i rozwiazywac krzyzowki aby mozg mial ciagla gimnastyke.
Haniu pozwolilam sobie na troche przemyslen. My ogrodnicy czy chcemy czy nie musimy sie ruszac. Byle do przodu. Pozdrawiam
Mam jednak inne pytanie:
Jeśli będę regularnie kosić trawę tak, aby chwasty nie mogły kwitnąć, czy nie zniknie w przyszłym roku, ponieważ nie wytrzyma mrozu? Czy też ryzykuję, że nadal będzie się rozprzestrzeniać i że problem będzie nadal wzrastał?
Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.
A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.